Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura van der Burgt

IdeeŽn om in de winter te fotograferen

zondag 26 december 2021, 16:08 door | 4.059x gelezen | 3 reacties

Nu de herfst op de grond ligt te verpieteren kan het best een uitdaging zijn om in deze donkere dagen iets moois te vinden om te fotograferen. Vooral op de dagen dat alles grijs en troosteloos lijkt. De paar dagen met witte vorst die we gehad hebben waren een vervroegd cadeautje.

Was jij toevallig vrij en in de gelegenheid om te fotograferen, dn heb je hopelijk mooie winterse plaatjes kunnen maken. Zo niet, dan krijg je vast en zeker nog wel een kans. Lees dan vooral verder voor tips die helpen om sfeervolle winterfoto's te maken.

Kleur in de winter


Ter inspiratie heb ik het boek Kleur van Theo Schildkamp uit de kast gehaald. Zijn kunstige collages in de kleuren van de regenboog zijn een lust voor het oog. Voor nu ben ik met name geÔnteresseerd in het hoofdstuk 'Bruin', een kleur die past bij deze periode van het jaar.

Volgens zijn schrijven is bruin de kleur van de natuur. Van uitgebloeide, dorre gewassen. Van takken en stammen. Van steen, stof, zand en aarde. Bruin omvat allerlei kleurschakeringen zoals okergeel, terracottarood, omber en natuurlijk oranje. Hoe toepasselijk voor deze tijd van het jaar. En toch beslist geen saaie kleuren.

Laura van der Burgt Winter2


Uitgebloeide en dorre planten zijn er 's winters in overvloed. Gevallen blad ook. Willekeurig bij elkaar gewaaid tot een palet van bijzondere vormen en kleuren. Een mooi onderwerp voor bijvoorbeeld de flat-lay techniek. Een trendy woord voor plat van boven gefotografeerd.

Laura van der Burgt Winter 1jpg


Fotograferen met een macrolens


Houd jij ook van sfeervolle macrofoto's? Ik wel! Het liefst gebruik ik hiervoor een objectief waarbij ik de scherptediepte aan kan passen.

Ik maak opnames met verschillende diafragma's. Zo fotografeer ik vaak met een diafragma van f/2.0 (grote opening) tot f/5.6. Hierdoor krijg je van die mooie dromerige beelden.

Laura van der Burgt Winter4


Afgelopen week toen de wereld even wit zag van de rijp, heb ik uitgebloeide en verdorde planten in mijn tuin gefotografeerd. Om deze zo sfeervol vast te leggen, hanteer ik meestal de volgende methodes:

- Gebruik van een macrolens eventueel aangevuld met een macro-voorzetlens (bijvoorbeeld de Raynox M-250, deze kan je op je lens klemmen).

- Gebruik van tegenlicht bij een laagstaande zon. Het liefst gefilterd door een struik of haag om bokeh te verkrijgen. Vooral in de winter heb je kans op mooi zacht strijklicht.

- Gebruik van onderbelichting om een duistere, geheimzinnige sfeer te krijgen. Vaak zijn dit de plaatsen waar zon en schaduw elkaar treffen. (low key opname, wat zorgt voor een donker en spannend beeld).

- Gebruik van overbelichting voor een luchtig en licht beeld. Bijvoorbeeld door het onderwerp tegen de lucht te fotograferen waarbij je ongeveer 2 stops overbelicht (een high key opname, wat zorgt voor rustig en minimalistisch beeld).

- Ter afwisseling pak ik naast een macrolens ook vaak een Lensbaby of een Helios 44M. Hierdoor wordt de omgeving rond het onderwerp nog zachter en dromeriger.

Laura van der Burgt Winter3


De kleur van het licht bepaalt ook voor een groot deel de sfeer in een foto. Het gouden uur staat bekend om mooi gloedvol licht. In de winter duurt dit langer en heb je tevens prachtig strijklicht in vergelijking tot de zomermaanden wanneer de zon pal aan de hemel staat.

Zo fotografeer ik meestal uit de hand omdat ik zo het flexibelst ben om met de lichtval te spelen. Een kleine verschuiving van de lens ten opzichte van het onderwerp en achtergrond kan een wereld van verschil maken. Het verschil tussen saai en spannend.

Laura van der Burgt Winter8(1)


Ik hoop dat ik iets van mijn winterinspiratie door heb kunnen geven. Probeer in deze tijd om er lekker met de camera op uit te gaan. Even je hoofd leegmaken door je te focussen op de kleine wonderen om ons heen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

3 reacties

 1. Martin
  Profiel Martin schreef op dinsdag 28 december 2021 om 15:56  | reageer

  Mooie foto's!

 2. gast schreef op dinsdag 28 december 2021 om 16:16  | reageer

  prachtig, dan krijg je wel zin om te fotograferen ja

 3. Karijn
  Karijn schreef op woensdag 29 december 2021 om 09:19  | reageer

  Ik dacht een winterslaap te kunnen houden, maar na het zien van deze beelden...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.122 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord