Elja Trum

Verslag van de workshop Portretfotografie op Locatie

zondag 15 november 2009, 00:21 door | 11,121x gelezen | 16 reacties

Vandaag heb ik de workshop Portretfotografie op locatie van Martin Hogeboom gevolgd. Martin heb ik reeds eerder aan de slag gezien tijdens het Strobist festival eerder dit jaar en daarbij liet hij al merken zijn kennis op fotografiegebied met passie te kunnen delen. Meer dan genoeg reden om eens deel te nemen aan deze workshop.

Theorie
De workshop begon in zijn studio in Epe. Na ontvangst met koffie en thee en een voorstelrondje nam Martin het woord voor een uitleg van voornamelijk het technische gedeelte; wat heb je nodig om aan de slag te kunnen. Hierbij kwamen zaken als flitstriggers en wat theorie over het werken met flitsers voorbij.

Martin gaf ook een aantal adviezen voor apparatuur die je wellicht zou kunnen aanschaffen en waarom. Tevens gaf hij een aantal boeken aan die de moeite van het lezen waard zijn, zoals The Moment It Clicks van Joe McNally. Opvallend was ook zijn advies om boeken te lezen over hoe je omgaat met mensen zoals How To Make People Like You In 90 Seconds Or Less. Eigenlijk geen rare keuze, aangezien je als (portret)fotograaf toch erg veel met mensen werkt die je vaak nog maar net kent wanneer je ze op de foto gaat zetten. Slim om je ook in dit onderwerp te verdiepen dus!

Martin aan het vertellen


De uitleg van de basis werd gevolgd door een erg interessant onderdeel; Martin liet een flink aantal foto's zien die hij gemaakt had. Hierbij vertelde hij bij de foto's hoe deze gemaakt waren. De serie begon bij foto's gemaakt met beschikbaar licht gevolgd door foto's waarbij gebruik gemaakt werd van reflectoren. Uiteraard konden ook vragen gesteld worden.

Na de foto's met beschikbaar licht ging Martin door met foto's waarbij één flitser gebruikt werd. Mooi om te zien hoe met één flitser in combinatie met beschikbaar licht echt mooie foto's gemaakt zijn. Met Martin's uitleg van de foto erbij klinkt het dan ook allemaal erg eenvoudig om dergelijke foto's te maken. Vervolgens werden nog complexere lichtsituaties met twee of meerdere flitsers besproken.

Persoonlijk vond ik het erg interessant om te horen hoe hij de verschillende foto's opgezet en gemaakt had. Je krijgt 'het recept' van een foto. Uiteraard is de praktijk vaak weerbarstiger, vandaar dat de ochtend gevuld met theorie gevolgd werd door een praktijkworkshop. Eerste werd er echter een goed verzorgde lunch geserveerd.

Praktijk
Samen met twee modellen trokken we daarna naar een locatie in Epe; een door anti-kraak gebruikt pand waarin vroeger een bedrijf gezetten had. Het pand was ook nog aardig gevuld met kantoorspullen en andere achtergebleven rotzooi. In combinatie met vreemde lichtsituaties en grote hallen een prachtige locatie om een flinke tijd zoet te kunnen zijn.

Hier werd de groep opgesplitst in twee groepjes van vier waarbij Martin in eerste instantie met één groep aan de slag ging. De tweede groep, waar ik in terecht kwam, mocht zelf gaan oefenen. Zelf vond ik dit wat minder geslaagd. Met amper overleg werd er in no-time een lichtopstelling opgebouwd en werd er gelijk begonnen met fotograferen.

Natuurlijk is dit afhankelijk van de groep, maar persoonlijk had ik liever gezien dat er even rustig een plan gemaakt werd en dat er vanuit daar stap voor stap (en flitser voor flitser) een lichtopstelling opgebouwd zou worden. In plaats daarvan stonden er nu een aantal man gelijktijdig druk te flitsen waarbij er weinig besproken werd over het hoe en wat.

Model Laurie


Later kwam Martin natuurlijk ook bij onze groep en gaf hij praktische tips en beantwoorde hij vragen. Ik verwacht dat er bij toekomstige workshops nog wel iets gesleuteld gaat worden aan het praktijkgedeelte.

Op zich is er wel aardig wat voorbij gekomen tijdens dit dagdeel. Naast camerainstellingen en lichtopstellingen geeft Martin hier creatieve input om niet alleen het model goed te belichten, maar ook juist op de achtergrond te letten en deze bijvoorbeeld met één of meerdere flitsers interessanter te maken. Bijvoorbeeld door de flitser in de achtergrond ergens doorheen te laten flitsen zodat er een patroon ontstaat of door met kleurfilters te werken.

Model Laurie


Rond half vijf gingen we terug naar de studio waar iedereen nog een paar van zijn foto's uit kon kiezen. Deze werden vervolgens aan de hele groep getoond en besproken onder het genot van een drankje en een borrelnootje.

Martin Hogeboom vertelt met veel passie over zijn vak en weet de theorie en praktijk enthousiast over te brengen. Ik heb me goed vermaakt, weer het nodige geleerd en weer inspiratie gekregen om zelf weer meer met Strobist fotografie te gaan doen. Zijn workshop is dus zeker het bezoeken waard!


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

16 reacties

 1. Dr.Hook
  Dr.Hook schreef op zondag 15 november 2009 om 01:00

  Sorry, deze foto's (en dit soort fotografie) zegt mij echt absoluut "NIETS"
  Doe mij maar "real life" fotografie.

 2. Lucien
  Profiel Lucien schreef op zondag 15 november 2009 om 09:31

  Het heeft wel wat. Boetseren met licht.
  Er worden hele leuke dingen mee gedaan. Kan ook goed gebruikt worden bij actiesporten, een skateboarder aan de bovenkant van de halfpipe bv.

  Op strobist.com staan mooie fotos. Deze vind ik knap gedaan:

  link
  Het artikel dat hierbij hoort kon ik niet meer vinden.

  Strobisme is wel meer werk, apparatuur mee sjouwen, opzetten.
  Kan wel begrijpen dat sommige mensen liever natural werken.

 3. aradilon
  aradilon schreef op zondag 15 november 2009 om 09:51

  @lucien, dat artikel heb ik ook gelezen en dit was eigenlijk een eenvoudige set up (ik geloof een strobe in het dak met een warme gel).
  Ik vind zo'n foto's wel iets hebben al moet het van mij ook niet bij elke foto.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 15 november 2009 om 10:07

  De foto met de blauwe achtergrond is natuurlijk slechts een voorbeeld van wat je ermee kan. Als je op de site van Martin kijkt zie je dat hij ook prachtige portretten maakt voor gebruik in bijvoorbeeld folders van bedrijven. Daarbij gebruikt hij ook flitsers, maar dan zonder dat het specifiek zichtbaar is. Volgens mij erg diverse foto's.

  Maar het kan natuurlijk altijd dat een bepaald soort foto's je niet aanspreekt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.819 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.819 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.