Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Verslag van de workshop Portretfotografie op Locatie

zondag 15 november 2009, 00:21 door | 12.410x gelezen | 16 reacties

Vandaag heb ik de workshop Portretfotografie op locatie van Martin Hogeboom gevolgd. Martin heb ik reeds eerder aan de slag gezien tijdens het Strobist festival eerder dit jaar en daarbij liet hij al merken zijn kennis op fotografiegebied met passie te kunnen delen. Meer dan genoeg reden om eens deel te nemen aan deze workshop.

Theorie
De workshop begon in zijn studio in Epe. Na ontvangst met koffie en thee en een voorstelrondje nam Martin het woord voor een uitleg van voornamelijk het technische gedeelte; wat heb je nodig om aan de slag te kunnen. Hierbij kwamen zaken als flitstriggers en wat theorie over het werken met flitsers voorbij.

Martin gaf ook een aantal adviezen voor apparatuur die je wellicht zou kunnen aanschaffen en waarom. Tevens gaf hij een aantal boeken aan die de moeite van het lezen waard zijn, zoals The Moment It Clicks van Joe McNally. Opvallend was ook zijn advies om boeken te lezen over hoe je omgaat met mensen zoals How To Make People Like You In 90 Seconds Or Less. Eigenlijk geen rare keuze, aangezien je als (portret)fotograaf toch erg veel met mensen werkt die je vaak nog maar net kent wanneer je ze op de foto gaat zetten. Slim om je ook in dit onderwerp te verdiepen dus!

Martin aan het vertellen


De uitleg van de basis werd gevolgd door een erg interessant onderdeel; Martin liet een flink aantal foto's zien die hij gemaakt had. Hierbij vertelde hij bij de foto's hoe deze gemaakt waren. De serie begon bij foto's gemaakt met beschikbaar licht gevolgd door foto's waarbij gebruik gemaakt werd van reflectoren. Uiteraard konden ook vragen gesteld worden.

Na de foto's met beschikbaar licht ging Martin door met foto's waarbij één flitser gebruikt werd. Mooi om te zien hoe met één flitser in combinatie met beschikbaar licht echt mooie foto's gemaakt zijn. Met Martin's uitleg van de foto erbij klinkt het dan ook allemaal erg eenvoudig om dergelijke foto's te maken. Vervolgens werden nog complexere lichtsituaties met twee of meerdere flitsers besproken.

Persoonlijk vond ik het erg interessant om te horen hoe hij de verschillende foto's opgezet en gemaakt had. Je krijgt 'het recept' van een foto. Uiteraard is de praktijk vaak weerbarstiger, vandaar dat de ochtend gevuld met theorie gevolgd werd door een praktijkworkshop. Eerste werd er echter een goed verzorgde lunch geserveerd.

Praktijk
Samen met twee modellen trokken we daarna naar een locatie in Epe; een door anti-kraak gebruikt pand waarin vroeger een bedrijf gezetten had. Het pand was ook nog aardig gevuld met kantoorspullen en andere achtergebleven rotzooi. In combinatie met vreemde lichtsituaties en grote hallen een prachtige locatie om een flinke tijd zoet te kunnen zijn.

Hier werd de groep opgesplitst in twee groepjes van vier waarbij Martin in eerste instantie met één groep aan de slag ging. De tweede groep, waar ik in terecht kwam, mocht zelf gaan oefenen. Zelf vond ik dit wat minder geslaagd. Met amper overleg werd er in no-time een lichtopstelling opgebouwd en werd er gelijk begonnen met fotograferen.

Natuurlijk is dit afhankelijk van de groep, maar persoonlijk had ik liever gezien dat er even rustig een plan gemaakt werd en dat er vanuit daar stap voor stap (en flitser voor flitser) een lichtopstelling opgebouwd zou worden. In plaats daarvan stonden er nu een aantal man gelijktijdig druk te flitsen waarbij er weinig besproken werd over het hoe en wat.

Model Laurie


Later kwam Martin natuurlijk ook bij onze groep en gaf hij praktische tips en beantwoorde hij vragen. Ik verwacht dat er bij toekomstige workshops nog wel iets gesleuteld gaat worden aan het praktijkgedeelte.

Op zich is er wel aardig wat voorbij gekomen tijdens dit dagdeel. Naast camerainstellingen en lichtopstellingen geeft Martin hier creatieve input om niet alleen het model goed te belichten, maar ook juist op de achtergrond te letten en deze bijvoorbeeld met één of meerdere flitsers interessanter te maken. Bijvoorbeeld door de flitser in de achtergrond ergens doorheen te laten flitsen zodat er een patroon ontstaat of door met kleurfilters te werken.

Model Laurie


Rond half vijf gingen we terug naar de studio waar iedereen nog een paar van zijn foto's uit kon kiezen. Deze werden vervolgens aan de hele groep getoond en besproken onder het genot van een drankje en een borrelnootje.

Martin Hogeboom vertelt met veel passie over zijn vak en weet de theorie en praktijk enthousiast over te brengen. Ik heb me goed vermaakt, weer het nodige geleerd en weer inspiratie gekregen om zelf weer meer met Strobist fotografie te gaan doen. Zijn workshop is dus zeker het bezoeken waard!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

16 reacties

 1. Dr.Hook
  Dr.Hook schreef op zondag 15 november 2009 om 01:00  | reageer

  Sorry, deze foto's (en dit soort fotografie) zegt mij echt absoluut "NIETS"
  Doe mij maar "real life" fotografie.

 2. Lucien
  Profiel Lucien schreef op zondag 15 november 2009 om 09:31  | reageer

  Het heeft wel wat. Boetseren met licht.
  Er worden hele leuke dingen mee gedaan. Kan ook goed gebruikt worden bij actiesporten, een skateboarder aan de bovenkant van de halfpipe bv.

  Op strobist.com staan mooie fotos. Deze vind ik knap gedaan:

  link
  Het artikel dat hierbij hoort kon ik niet meer vinden.

  Strobisme is wel meer werk, apparatuur mee sjouwen, opzetten.
  Kan wel begrijpen dat sommige mensen liever natural werken.

 3. aradilon
  aradilon schreef op zondag 15 november 2009 om 09:51  | reageer

  @lucien, dat artikel heb ik ook gelezen en dit was eigenlijk een eenvoudige set up (ik geloof een strobe in het dak met een warme gel).
  Ik vind zo'n foto's wel iets hebben al moet het van mij ook niet bij elke foto.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 15 november 2009 om 10:07  | reageer

  De foto met de blauwe achtergrond is natuurlijk slechts een voorbeeld van wat je ermee kan. Als je op de site van Martin kijkt zie je dat hij ook prachtige portretten maakt voor gebruik in bijvoorbeeld folders van bedrijven. Daarbij gebruikt hij ook flitsers, maar dan zonder dat het specifiek zichtbaar is. Volgens mij erg diverse foto's.

  Maar het kan natuurlijk altijd dat een bepaald soort foto's je niet aanspreekt.

 5. Charles
  Profiel Charles schreef op zondag 15 november 2009 om 11:05  | reageer

  Beide foto's trekken de aandacht. Een leuke oefening lijkt me. Of ze bruikbaar zijn voor een of ander doel is een andere vraag, maar dat hoeft natuurlijk ook niet. De eerste foto is wat mij betreft de beste, alhoewel een strijklichtje meestal maar aan een kant zit. (Zelfs James Bond heeft er maar een!) De tweede foto is als geheel knap. Wel vind ik het gezicht te donker en de hoek te groot. Maar als oefening is het uiteraard heel aardig om deze sferen te proberen te creeren en daarbij kun je rustig over de grens heengaan maar daarna zou je ze eigenlijk weer iets moeten corrigeren. Bij foto 1 zie je trouwens aan de kaderlijnen de lichtbronnen staan. Beetje bijsnijden misschien.

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 15 november 2009 om 11:09  | reageer

  @Charles; Ik vond het juist wel leuk dat je nog net de flares van de flitsers ziet, maar die zou je inderdaad makkelijk weg kunnen laten.

 7. Niels
  Profiel  Niels schreef op zondag 15 november 2009 om 11:19  | reageer

  Ik kijk dagelijks op Martin Hoogeboom zijn blog, en daar staan meestal ook wat "behind the scenes" foto's. Erg leerzaam om te zien dat superfoto's soms maar met 1 of 2 speedlite's gemaakt zijn! Lijkt mij een leuke en leerzame workshop.

 8. gast
  gast schreef op zondag 15 november 2009 om 16:02  | reageer

  Martin maakt geweldig werk en het was een leuke workshop lijkt me. Eén vraag bij foto 2: je ziet het licht van de zijkanten in de lens vallen en de achtergrond aan de zijkanten verbleken/verkleuren, werden er gobo's op die flitsers gebruikt (of geen zonnekap) of was de lucht niet stofvrij?

 9. tonv
  tonv schreef op zondag 15 november 2009 om 17:15  | reageer

  Met strobistfotografie heb ik (nog) geen ervaring maar het intrigeert me enorm. Met een portable strobist set met twee opzetflisters, statiefjes en (opvouwbare) paraplu's kun je op lokaties schitterende foto's maken. Ik heb er (nog) geen ervaring mee maar dat gaat zeker veranderen. Foto 3 met de blauwe achtergrond is mooi qau sfeer en framing maar ik vind 'm wat te donker. Misschien dat iets meer definitie op de voorgrond een verbetering is.

 10. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 15 november 2009 om 17:35  | reageer

  @gast; ze waren met een rookmachine aan de slag geweest. Dus stofvrij was het niet bepaald nee.
  @tonv; ik heb 'm lichter geprobeerd. Dat kan prima, maar het beeld is zo krachtiger.

 11. Leon
  Leon schreef op zondag 15 november 2009 om 19:41  | reageer

  Mooie foto's Elja.
  De laatste foto op Tungsten en een CTO-tje??

  Laat ik nou net vanmiddag ook een shoot gehad hebben en ook gespeeld heb met zichtbare flares. Geeft je foto's toch net iets extra's

 12. Michael
  Profiel  Michael schreef op zondag 15 november 2009 om 20:19  | reageer

  Wel bijzonder die foto's van Martin. Leuk om zo mee te kunnen kijken / lezen met een dergelijke workshop. Zonde dat je bij het praktijkgedeelte bij de groep zat die initieel niet echt begeleid werd. Dat lijkt mij een goed aandachtspunt voor Martin.

 13. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 15 november 2009 om 21:59  | reageer

  @Leon; Inderdaad, CTO op flitser van voren (voorzien van paraplu) en dan de witbalans op gloeilamp.

 14. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op maandag 16 november 2009 om 15:31  | reageer

  Leuk dat je deze workshop gevolgd heb zeg. Ik organiseer 28 november een dergelijke workshop bij een camerawinkel en heb Martin uitgenodigd als een van de deskundige op het gebied van strobist flitsen. Ik vind het fascinerend hoe goed Martin dingen kan uitleggen.

 15. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 16 november 2009 om 19:20  | reageer

  @Brian; Hij vertelde interdaad dat ie binnenkort bij twee camerawinkels een workshop ging geven. Op de website van die actuele camerawinkel die je bedoeld zie ik er overigens niks over staan. Is het een besloten workshop ofzo?

 16. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op dinsdag 17 november 2009 om 15:04  | reageer

  @Elja. Nee hoor, vrije toegang voor iedereen, maar de workshops die ik daar ga geven zijn wel al helemaal volgeboekt. De strobis dag is aangekondigd via de nieuwsbrief van de betreffende winkel en daarop hebben al een paar honderd mensen gereageerd.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord