Actie: word VIP lid (nieuw!) met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

Workshop libellen fotograferen met Johannes

zaterdag 8 mei 2010, 23:45 door | 10.409x gelezen | 15 reacties

Vandaag was ik aanwezig bij de eerste macrofotografie workshop van medeblogger Johannes. Zijn workshop vandaag ging specifiek over het fotograferen van libellen. Ondanks twijfel over het weer van vandaag ging de workshop gelukkig toch gewoon door. Om half tien vanochtend werden we, een gezelschap van vijf cursisten, verwacht in het Woldlakebos nabij Steenwijk.

Nu had ik mezelf een beetje verkeken op de afstand en kwam ik een kwartier te laat op de afgesproken plek. Gelukkig had ik nog niet veel gemist en kon ik het einde van de voorstelronde nog even meepikken. Na het voorstellen gingen we op pad om libellen te zoeken. Dat leek me een flinke klus, maar dat bleek een stuk eenvoudiger dan ik verwacht had. Nog geen drie meter van de weg wist Johannes al de eerste libel aan te wijzen.

Wat ook direct duidelijk werd is dan ook dat je voor dit type macrofotografie kennis nodig hebt van de natuur. Johannes bleek een ware expert en wist precies te vertellen waar je op moet letten. Blijkbaar is de datum waarop je gaat zoeken erg van belang. Een specifiek type larve van een libel komt in deze tijd uit het water kruipen en zoekt een plekje op de riet- en grasstengels langs de sloot.

Daar gaan ze 'uitsluipen'. Hierbij wurmen ze zich in een periode van ongeveer drie uur tijd uit de larvehuid en strekken ze zich uit tot libel. De libel die uitsluipt is nog week en zacht en daardoor erg kwetsbaar. Dit is ook het moment dat ze een lekke hapjes zijn voor vogels en muizen. Na een tijdje wordt hun pantser hard en gaan ze vliegen (mits het warm genoeg is).

Het uitsluipen van een Libel


Johannes wist de ene na de andere libel aan te wijzen en na een tijdje ga je ze zowaar zelf ook ontdekken tussen het gras. Als je maar op let is dat niet zo moeilijk, want het zijn toch flinke beestjes. In het natte gras was vanalles te vinden; van larve tot volledige libel. Voornamelijk van één soort (waarvan ik de naam al lang weer vergeten ben). Volgende week schijnt alweer een volgende soort bezig te zijn met uitsluipen.

We hadden natuurlijk op iets beter weer gehoopt als het koude en druilige weer dat we vandaag troffen, maar uiteindelijk bleek het weer wellicht zelfs in het voordeel te werken. Door de koude vlogen de libellen namelijk niet en konden we ze in alle rust fotograferen. Zeker voor ons als beginnende libellen fotografen wel zo prettig eigenlijk.

Libel met omgeving


We kregen uitgebreid de tijd om de libellen op de foto te zetten. Ik had niet gedacht dat ik snel drie uur lang bezig kon zijn op nog geen 100 meter terrein met het vastleggen van deze beestjes. Met de deskundige adviezen van Johannes vloog de tijd echter voorbij.

Met mijn stomme kop was ik vergeten een statief mee te nemen. Gelukkig kon ik het statief van Johannes gebruiken. Uiteindelijk wel prima, want zo kwam ik er achter dat zijn Gitzo statief toch wel erg licht en flexibel is. Handig als ik binnenkort eens voor een nieuw statief ga shoppen.

Ik heb een boel verschillende soorten foto's van de libellen gemaakt; van heel dichtbij tot wat verderaf. Een plaatje van alleen maar een libel op een enkel grassprietje is al gauw saai. Daar heeft Johannes ons hier op Photofacts ook wel al van weten te overtuigen. Vandaar dat ik ook geprobeerd heb de omgeving mee te pakken.

Dan blijkt dat daar ook meer bij komt kijken dan je denkt. Je wilt met voldoende scherptediepte werken om de libel er helemaal scherp op te krijgen. Vervolgens wil je graag wel een lekker rommige achtergrond. Om het geheel niet saai te maken moeten er echter ook een paar grassprieten strategisch in beeld geplaatst zijn om een aanvulling op het beeld te zijn.

Zo kun je met één foto al een hele tijd bezig zijn. Telkens het ene storende grassprietje aan de kant duwen terwijl je een paar anderen juist weer net wel voor je camera wilt laten lopen. Voor dit type macrofotografie moet je erg geduldig zijn. Met een scherpe blik kijken naar je resultaat en zoeken naar manieren om het beeld te verbeteren door nog net iets in je compositie, scherpstelling of in de omgeving te verbeteren.

Detail van een libel


Rond een uur of één vertrokken we naar een nabijgelegen restaurantje waar we konden lunchen en de foto's konden bespreken. Johannes heeft alle foto's ingeladen op zijn laptop en is vervolgens door de beelden van de cursisten gelopen. Hierbij koos hij per cursist een aantal foto's waarbij hij steeds wees op mogelijkheden om de boel te verbeteren en aangaf wat er goed gedaan was.

Een erg prettige en leerzame manier om een nabespreking te houden en leuk om te zien hoeveel mooie resultaten er die druilerige morgen gemaakt zijn! Al met al absoluut een aanrader om eens met Johannes op pad te gaan. Zijn kennis van de natuur is indrukwekkend en hij weet het allemaal ook helder over te brengen. Als afsluiting van de workshop ontvingen we allemaal ook nog een klein naslagwerkje met een aantal pagina's met praktische tips.

Behalve erg leerzaam, was het ook erg gezellig. Een leuke groep cursisten en Johannes werd voor deze eerste workshop ook vergezeld door zijn vrouw Magreet. Leuk om hen beide eens te ontmoeten. Onder de cursisten was ook medeblogger Peter van Veen aanwezig. Ook leuk hem weer te spreken. De leuke groep droeg ook zeker bij aan deze geslaagde dag!


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

15 reacties

 1. aradilon
  aradilon schreef op zondag 9 mei 2010 om 00:18

  Geslaagde foto's, zelf vind ik het ook bijzonder fijn om urenlang door het gras te sluipen opzoek naar een mooi exemplaar en inderdaad je kan heel lang bezig zijn met 1 foto maar dit soort foto's geeft ook heel vaak voldoening.

 2. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op zondag 9 mei 2010 om 00:22

  Zijn de bij het blog geplaatste foto's van jou Elja? Dan is het handig er even bij te vermelden met welk objectief en welke instelling je hebt gewerkt. Voor zover ik weet heb je geen macro-objectief, dus ik ben benieuwd!

 3. Nikon Fan
  Nikon Fan schreef op zondag 9 mei 2010 om 00:31

  Ik vroeg mij ook al af met welk objectief deze foto's gemaakt zijn.
  Zelf heb ik nog geen ervaring met deze tak van fotografie, maar het lijkt mij wel erg leuk om te doen. Misschien dat ik er in de toekomst eens aan begin vrolijk

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 9 mei 2010 om 00:45

  De foto's zijn gemaakt met mijn Canon 100mm f/2.8 macro objectief. Die laatste foto is overigens een flinke uitsnede van een grotere foto waarbij de hele libelle te zien was. Tijdens de nabespreking kwam deze crop (waar we toevallig op kwamen door in te zoomen) na voren als een mooie uitsnede.

  De foto's zijn allemaal met ongeveer f/9 a f/10 genomen met sluitersnelheden rond 1/80 seconde en ISO 400. Ik heb live-view (met 5x of 10x zoom) gebruikt om scherp te stellen en gewerkt met een afdrukvertraging van 2 seconden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.438 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord