Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Workshop libellen fotograferen met Johannes

zaterdag 8 mei 2010, 23:45 door | 11.393x gelezen | 15 reacties

Vandaag was ik aanwezig bij de eerste macrofotografie workshop van medeblogger Johannes. Zijn workshop vandaag ging specifiek over het fotograferen van libellen. Ondanks twijfel over het weer van vandaag ging de workshop gelukkig toch gewoon door. Om half tien vanochtend werden we, een gezelschap van vijf cursisten, verwacht in het Woldlakebos nabij Steenwijk.

Nu had ik mezelf een beetje verkeken op de afstand en kwam ik een kwartier te laat op de afgesproken plek. Gelukkig had ik nog niet veel gemist en kon ik het einde van de voorstelronde nog even meepikken. Na het voorstellen gingen we op pad om libellen te zoeken. Dat leek me een flinke klus, maar dat bleek een stuk eenvoudiger dan ik verwacht had. Nog geen drie meter van de weg wist Johannes al de eerste libel aan te wijzen.

Wat ook direct duidelijk werd is dan ook dat je voor dit type macrofotografie kennis nodig hebt van de natuur. Johannes bleek een ware expert en wist precies te vertellen waar je op moet letten. Blijkbaar is de datum waarop je gaat zoeken erg van belang. Een specifiek type larve van een libel komt in deze tijd uit het water kruipen en zoekt een plekje op de riet- en grasstengels langs de sloot.

Daar gaan ze 'uitsluipen'. Hierbij wurmen ze zich in een periode van ongeveer drie uur tijd uit de larvehuid en strekken ze zich uit tot libel. De libel die uitsluipt is nog week en zacht en daardoor erg kwetsbaar. Dit is ook het moment dat ze een lekke hapjes zijn voor vogels en muizen. Na een tijdje wordt hun pantser hard en gaan ze vliegen (mits het warm genoeg is).

Het uitsluipen van een Libel


Johannes wist de ene na de andere libel aan te wijzen en na een tijdje ga je ze zowaar zelf ook ontdekken tussen het gras. Als je maar op let is dat niet zo moeilijk, want het zijn toch flinke beestjes. In het natte gras was vanalles te vinden; van larve tot volledige libel. Voornamelijk van één soort (waarvan ik de naam al lang weer vergeten ben). Volgende week schijnt alweer een volgende soort bezig te zijn met uitsluipen.

We hadden natuurlijk op iets beter weer gehoopt als het koude en druilige weer dat we vandaag troffen, maar uiteindelijk bleek het weer wellicht zelfs in het voordeel te werken. Door de koude vlogen de libellen namelijk niet en konden we ze in alle rust fotograferen. Zeker voor ons als beginnende libellen fotografen wel zo prettig eigenlijk.

Libel met omgeving


We kregen uitgebreid de tijd om de libellen op de foto te zetten. Ik had niet gedacht dat ik snel drie uur lang bezig kon zijn op nog geen 100 meter terrein met het vastleggen van deze beestjes. Met de deskundige adviezen van Johannes vloog de tijd echter voorbij.

Met mijn stomme kop was ik vergeten een statief mee te nemen. Gelukkig kon ik het statief van Johannes gebruiken. Uiteindelijk wel prima, want zo kwam ik er achter dat zijn Gitzo statief toch wel erg licht en flexibel is. Handig als ik binnenkort eens voor een nieuw statief ga shoppen.

Ik heb een boel verschillende soorten foto's van de libellen gemaakt; van heel dichtbij tot wat verderaf. Een plaatje van alleen maar een libel op een enkel grassprietje is al gauw saai. Daar heeft Johannes ons hier op Photofacts ook wel al van weten te overtuigen. Vandaar dat ik ook geprobeerd heb de omgeving mee te pakken.

Dan blijkt dat daar ook meer bij komt kijken dan je denkt. Je wilt met voldoende scherptediepte werken om de libel er helemaal scherp op te krijgen. Vervolgens wil je graag wel een lekker rommige achtergrond. Om het geheel niet saai te maken moeten er echter ook een paar grassprieten strategisch in beeld geplaatst zijn om een aanvulling op het beeld te zijn.

Zo kun je met één foto al een hele tijd bezig zijn. Telkens het ene storende grassprietje aan de kant duwen terwijl je een paar anderen juist weer net wel voor je camera wilt laten lopen. Voor dit type macrofotografie moet je erg geduldig zijn. Met een scherpe blik kijken naar je resultaat en zoeken naar manieren om het beeld te verbeteren door nog net iets in je compositie, scherpstelling of in de omgeving te verbeteren.

Detail van een libel


Rond een uur of één vertrokken we naar een nabijgelegen restaurantje waar we konden lunchen en de foto's konden bespreken. Johannes heeft alle foto's ingeladen op zijn laptop en is vervolgens door de beelden van de cursisten gelopen. Hierbij koos hij per cursist een aantal foto's waarbij hij steeds wees op mogelijkheden om de boel te verbeteren en aangaf wat er goed gedaan was.

Een erg prettige en leerzame manier om een nabespreking te houden en leuk om te zien hoeveel mooie resultaten er die druilerige morgen gemaakt zijn! Al met al absoluut een aanrader om eens met Johannes op pad te gaan. Zijn kennis van de natuur is indrukwekkend en hij weet het allemaal ook helder over te brengen. Als afsluiting van de workshop ontvingen we allemaal ook nog een klein naslagwerkje met een aantal pagina's met praktische tips.

Behalve erg leerzaam, was het ook erg gezellig. Een leuke groep cursisten en Johannes werd voor deze eerste workshop ook vergezeld door zijn vrouw Magreet. Leuk om hen beide eens te ontmoeten. Onder de cursisten was ook medeblogger Peter van Veen aanwezig. Ook leuk hem weer te spreken. De leuke groep droeg ook zeker bij aan deze geslaagde dag!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

15 reacties

  1. aradilon
    aradilon schreef op zondag 9 mei 2010 om 00:18  | reageer

    Geslaagde foto's, zelf vind ik het ook bijzonder fijn om urenlang door het gras te sluipen opzoek naar een mooi exemplaar en inderdaad je kan heel lang bezig zijn met 1 foto maar dit soort foto's geeft ook heel vaak voldoening.

  2. Jac Trum
    Profiel  Jac Trum schreef op zondag 9 mei 2010 om 00:22  | reageer

    Zijn de bij het blog geplaatste foto's van jou Elja? Dan is het handig er even bij te vermelden met welk objectief en welke instelling je hebt gewerkt. Voor zover ik weet heb je geen macro-objectief, dus ik ben benieuwd!

  3. Nikon Fan
    Nikon Fan schreef op zondag 9 mei 2010 om 00:31  | reageer

    Ik vroeg mij ook al af met welk objectief deze foto's gemaakt zijn.
    Zelf heb ik nog geen ervaring met deze tak van fotografie, maar het lijkt mij wel erg leuk om te doen. Misschien dat ik er in de toekomst eens aan begin vrolijk

  4. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 9 mei 2010 om 00:45  | reageer

    De foto's zijn gemaakt met mijn Canon 100mm f/2.8 macro objectief. Die laatste foto is overigens een flinke uitsnede van een grotere foto waarbij de hele libelle te zien was. Tijdens de nabespreking kwam deze crop (waar we toevallig op kwamen door in te zoomen) na voren als een mooie uitsnede.

    De foto's zijn allemaal met ongeveer f/9 a f/10 genomen met sluitersnelheden rond 1/80 seconde en ISO 400. Ik heb live-view (met 5x of 10x zoom) gebruikt om scherp te stellen en gewerkt met een afdrukvertraging van 2 seconden.

  5. tonv
    Profiel tonv schreef op zondag 9 mei 2010 om 03:07  | reageer

    Klinkt al een geslaagde masterclass van Johannes! Jammer dat ik ver weg woon want anders had ik er graag aan deel genomen. Ik bewonder de fotografische kunsten van Johannes en nu blijkt dat hij ook anderen weet te inspireren om in korte tijd een libel zo briljant in beeld te brengen als foto 2 laat zien.

  6. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 9 mei 2010 om 11:44  | reageer

    Elja, voor een beginnend libelle-fotograaf kan je met dit werk thuiskomen.

    Het statief is een doorlopend probleem. Ik ontdekte van de week dat mijn statieven voor macrofotografie met dezelfde combinatie van body en lens niet handig zijn. De een is te hoog, de ander te licht, waardoor bij de laatste zelfs met spiegel opklappen en afstandbediening (of zelfontspanner op 2 sec) sprake is van bewegingsonscherpte. Ik zal op de website van Johannes eens kijken wat hij meeneemt.

  7. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 9 mei 2010 om 11:52  | reageer

    Leuk om dit artikeltje te lezen vrolijk Ik heb het erg leuk gevonden (ook best spannend moet ik toegeven, zeker in het begin) om te doen en denk dat ik er zeker nog meer ga organiseren. Ik vond het ook weer erg leuk en leerzaam om te zien dat ik soms ook wat met oogkleppen fotografeer en zie dat anderen een libel dan toch weer anders portretteren en dat dat soms tot erg mooie resultaten leid.

    @Edc: ik gebruik een gitzo (geen gizmo) explorer G2220, mijns inziens het ideale macro statief. Ik ga proberen hier in de komende tijd nog een review over te schrijven.

  8. Hans Bouwmeester
    Hans Bouwmeester schreef op zondag 9 mei 2010 om 20:09  | reageer

    Leuk om te lezen Elja,
    Ik heb me voor a.s. zaterdag opgegeven, maar dat belooft een leerzame dag te worden.

  9. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 10 mei 2010 om 11:20  | reageer

    Voor diegenen die het nog leuk vinden om mijn eigen verslag te lezen en wat foto's van de activiteiten te bekijken dan kunnen jullie hier terecht.

  10. nicknaam
    Profiel nicknaam schreef op maandag 10 mei 2010 om 21:49  | reageer

    Leuk artikel,mooie platen.
    Alleen kan ik het niet laten : Libelle is het damesblad en Libel is het gevleugelde insect.
    Een veel gemaakte fout. (sorry)

  11. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 10 mei 2010 om 22:01  | reageer

    @nicknaam; kijk, zo leer je ook na een workshop nog eens wat. knipoog
    Ik heb het in de tekst gecorrigeerd.

  12. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 11 mei 2010 om 08:28  | reageer

    Ook van mijn kant is inmiddels een verslag verschenen met mijn beleving van die dag, wat foto's en een stukje video. Te zien op Moor Fotografie Macrofotografie Workshop.

  13. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 11 mei 2010 om 09:19  | reageer

    Leuk stukje Peter!

  14. MCH
    Profiel MCH schreef op vrijdag 14 mei 2010 om 17:14  | reageer

    Ook ik heb erg genoten van de worshop en flink geleerd. Ik sta zeker open voor een deel 2 en beveel de workshop van Johannes dus echt aan! Ook ik heb mijn blog geschreven nu. Je laatste foto is echt mijn favoriet Elja!

  15. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 14 mei 2010 om 17:24  | reageer

    Kun je een linkje toevoegen Maddy? Ik kan jouw blog zo gauw niet vinden via google.

    Ik heb vandaag voor het eerst een volledige uitsluip serie gefotografeert.. denk dat er hier wel een blog over komt hier vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord