Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Workshop Strobosfotografie door Erwin en Bram

zondag 7 november 2010, 23:17 door | 9.752x gelezen | 7 reacties

Ik werk graag samen met collegafotografen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het sommetje
1 + 1 = 3 echt werkt! Zo af en toe volg ik ook een workshop bij een collega. Altijd leuk om te zien hoe anderen dat doen! Zo volgde ik vorige week een workshop strobistfotografie bij Erwin Stok en Bram Jonker.

Het werk van strobistfotograaf Martin Hogeboom ken ik natuurlijk, we organiseerden immers samen het Fotofestival Epe 2010. Martin is naar mijn mening echt een topfotograaf! Hij werkt (net zoals ik) met in de winkel gekochte strobistspullen.

Voor de verandering wilde ik nu wel eens zien hoe Erwin en Bram strobisten met hun vaak zelf gemaakte spullen: een beauty dish gemaakt van een wokdeksel met een kerstbal erin, een softbox van een archiefdoos, een snoot van een melkpak, een grid van rietjes, et cetera, et cetera. Erwin woont (net zoals heel veel fotografen!) in Epe, dus het was een thuiswedstrijd dit keer.

De ochtend startte met een theoretische inleiding over portretfotografie. Wat wil je laten zien en met welke middelen doe je dat? Voor wat betreft die middelen: Erwin en Bram hebben er zichtbaar plezier in om hun strobistspullen zelf te maken. En dan vooral in de weg naar het uiteindelijke resultaat toe: hoe kun je met eenvoudige middelen iets maken wat net zo goed, of soms zelfs beter, werkt als de dure strobistspullen die overal te koop zijn?

Al zeggen Bram en Erwin het niet, duidelijk is dat ze hun gedegen kennis van licht en belichting gebruiken bij het doe-het-zelven. Wanneer we aan de slag gaan, is het verschil in smaak/stijl van de cursisten gelijk zichtbaar. De een houdt ervan om het model zo mooi mogelijk op de foto te zetten (idealiseren), de ander wil het model juist meer karakteriseren.

Persoonlijk houd ik niet zo van zacht uitgelichte statisch geposeerde foto's. Meestal zie ik daar te weinig van het model zelf in terug, mis ik 'echte' emotie.

Farah

Gelukkig konden we op twee plekken aan de slag en kon ik dus mijn gang gaan met het plaatsen van wat harder en gekleurd licht. En met model Farah Babai. Farah was bereid lekker gek te doen, super om met haar samen te werken!

Farah

Bij deze foto staat er een flitser met 'doorflits' paraplu links voor Farah, een beauty dish rechts voor. Bij beide is het vermogen van de flitsers wat teruggeschroefd. Rechts achter staat een flitser (ook op laag vermogen) met een oranje filter er op, en recht achter Farah staat een flitser met een blauw filter. Alle flitsers worden aangestuurd met een Yongnuo triggersetje.

Flits opstelling


Farah


Bovenstaande foto is ook gemaakt met deze opstelling. De workshop zit goed in elkaar. Eerst een stukje basiskennis (ophalen) over portretfotografie en flitstechniek. Dan zelf aan de slag. Ook de 'after sales' is in orde. Diezelfde avond zit de Powerpoint presentatie in je mailbox, evenals een aantal nuttige links.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

7 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 8 november 2010 om 03:09  | reageer

  Na mijn eerste strobistavontuur lijkt het me fantastisch om zo'n workshop eens mee te maken. Met uitzondering van de laatste vind ik de foto's niet geweldig maar dat is misschien een kwestie van smaak. Foto 3 geeft wel een leuke 'kijk in de strobistkeuken'!

 2. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 8 november 2010 om 12:23  | reageer

  @Ton. Hoe staat het eigenlijk met strobisten in China? Daar net zo 'hot' als hier?

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 8 november 2010 om 14:06  | reageer

  Foto 3 is een mooie backstagefoto, de andere zijn naar mijn mening niet echt geweldig. Bij foto 1 lijkt ze er geen zin in te hebben, foto 2 geeft een xxx gevoel en bij de laatste foto lijkt het scherptepunt verkeerd te liggen. Ze heeft wel mooie ogen.

  Wat heel erg leuk aan het artikel is dat je namelijk aangeeft hoe ze met zelf gemaakte spullen een dergelijke studio setting maken en dat maakt foto 3 nog leuker om naar te kijken.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 8 november 2010 om 17:13  | reageer

  @Liesbeth
  Vandaag ben ik toevallig door Factory 798 (kunstwijk) gewandeld en ik kwam er veel bruidsfotografen tegen gewapend met strobistspul. Het is hier ook razend populair. Overigens is bruidsfotografie hier echt big business (knipoog naar Arno)

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 8 november 2010 om 20:53  | reageer

  Mooi inzicht in het werk van de strobos-fotografen. Zo zijn mensen als Honl en Fong ook begonnen, neem ik aan, maar zij hebben hun spullen tot industriële producten uitgewerkt. Ik had wel een fotootje willen zien van het knutselwerk. De paraplu en de grijze reflector lijken uit een fotozaak afkomstig.

 6. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 8 november 2010 om 22:11  | reageer

  @Ton: hier ook hoor, ik heb net weer een oplevering gehad $$$ + twee heerlijke flessen wijn als extra bedankje knipoog

 7. maja
  maja schreef op dinsdag 9 november 2010 om 11:47  | reageer

  Leuk je verhaal en de bijpassende foto's van de making-of, de 2e foto heeft mijn voorkeur (mag wel een stukje af onder). Spontaan en mooi belicht. Lees deze artikelen met veel plezier, dus vooral blijven doen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord