Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Gebruik zwart als doorkijkje voor je zwart-wit fotografie

donderdag 6 juli 2023, 20:02 door | 1.426x gelezen | 2 reacties

Doe je aan zwart-wit fotografie? Dan kan het interessant zijn om eens te kijken naar het gebruik van zwart als een doorkijkje. Voorwaarde is, dat hetgeen je fotografeert heel contrastrijk is. Ik vind het perfect voor zwart-wit fotografie bij zonnig weer, midden op de dag.

Ik heb het hier niet over een vignet. Hoewel een vignet voor bijna alle soorten fotografie gebruikt kan worden, is dit iets anders. Ik bedoel zwarte delen in een foto ook daadwerkelijk zwart houden om zo een doorkijkje te maken.

Nando zwart wit met zwarte lijst 7


De voorwaarde is dat je schaduwen hebt. Met andere woorden, het fotograferen bij zogenaamd hard licht. Hierbij is het contrast groot, waardoor je al snel diepe en vooral donkere schaduwen krijgt als je belicht op de lichtste delen.

Ben je in die situatie, kijk dan in je compositie naar de donkere schaduwen en laat die je onderwerp omlijsten. Je hoeft niet symmetrisch te werken, maar laat die donkere delen je onderwerp 'omarmen'.

Nando zwart wit met zwarte lijst 8


Het stelt je in staat om hele sterke composities te maken. Je kunt het in sommige gevallen zelfs artistiek noemen. Hoe je het ook doet, voorkom dat je de donkere delen oplicht, want dan verdwijnt de kracht uit de foto.

Nando zwart wit met zwarte lijst 4


Dit is vergelijkbaar met het fotograferen vanuit een donkere ruimte door een deur, een opening of een raam heen. Je krijgt dan een fysieke omlijsting die het beste werkt als die donker is. Maar door schaduwen te gebruiken krijg je een virtuele omlijsting.

Nando zwart wit met zwarte lijst



Nando zwart wit met zwarte lijst 2




Nando zwart wit met zwarte lijst 6



Probeer het eens uit, en zie hoe je schaduwen in contrastrijke situaties perfect kunt gebruiken als een omlijsting of doorkijkje. Bedenk dat dit geen vignet is, maar dat het effect vergelijkbaar is, of zelfs krachtiger.


Meer weten over zwart-wit fotografie?


Bekijk dan de cursus zwart-wit fotografie op Photofacts Academy. De cursus wordt gegeven door Nando Harmsen en behandelt alle aspecten van het maken van de mooiste zwart-wit foto's.


Welke camera instellingen kun je het beste gebruiken, waar kijk je naar en hoe bepaal je wat werkt, en wat niet werkt? Hoe ga je aan de slag in je fotobewerkingsprogramma om het meest optimale contrast te behalen? Wat is het zone systeem, en hoe gebruik je het voor je zwart-wit foto's?

Dat en nog meer komt aan bod in deze boeiende cursus.

» Bekijk de cursus Zwart-wit Fotografie

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

  1. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 11 juli 2023 om 23:10  | reageer

    Ik ben het wel met je eens Nando, tenminste op één ding na.
    Een vignet gebruik ik zo weinig mogelijk en eigenlijk liever niet. Het is inderdaad een middel om de aandacht naar het onderwerp te trekken en dat zie ik ik niet zo zitten. Veeleer vind ik dat een compositie en de plaats van het onderwerp in de foto de aandachtstrekker moeten zijn. Met een vignet verberg je hetgeen aan de randen van de foto staat en niet interessant genoeg zijn om te laten zien.
    Ik heb ooit eens een doorkijkje gefotografeerd in kleur en op het RAW-beeld was rond om het midden amper iets te zien, zo donker was het. Je zag alleen datgene in het midden wat door het doorkijkje te zien was. Tijdens het nabewerken heb ik de donkere delen opgelicht en toen zag je een mooie stenen structuur van een venster zonder glas. Dus ook die stenen omlijsting maakte de foto veel interessanter. Met een vignet bereik je dat niet.
    Ieder zijn smaak natuurlijk, maar jouw bovenstaand artikel is zeker een inspiratiebron.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 12 juli 2023 om 09:32  | reageer

    Een vignet is een onderdeel van compositie technieken, zoals ik in mijn boek ook heb verteld.
    Natuurlijk moet het met mate toegepast worden, en niet op zo'n manier dat het storend wordt.
    Bovendien is een vignet niet 'aan' of 'uit'. Ook in jouw voorbeeld klinkt een vignet een goede keuze, waarbij het behoudt van de mooie structuur van de stenen gewoon behouden blijft.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Zwart-wit fotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.084 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord