10 Elementen die de foto maken
maandag 3 september 2012, 21:59 door Peter van Veen | 34.170x gelezen | 18 reactiesAl zo lang als ik me kan herinneren lees ik graag en veel. In mijn jeugd vooral boeken, later is dat verschoven naar tijdschriften en internet. En ik kan niet ontkennen dat het vaak over fotografie gaat. Daardoor zie ik heel vaak dezelfde elementen terugkomen in foto's die ik als mooi of geslaagd ervaar. Maar wat zijn die elementen nu eigenlijk? Ik heb er een paar voor je op een rijtje gezet.
1. Diepte
Diepte in de foto aanbrengen is niet zo moeilijk als je maar weet wat je met de camera kunt. Camerabeheersing dus. Diepte in de foto geeft een dynamisch element, het brengt het gevoel van realiteit over aan de kijker.
2. Lijnen
Lijnen zijn overal te vinden. Van bomen, trappen, straten, palen, et cetera. Zoek naar lijnen in je kader en gebruik ze om je onderwerp te kaderen. Aan de andere kant kun je lijnen ook heel goed inzetten om het oog van de kijker de foto in te leiden. Precies naar dat deel van de foto waar jij de nadruk op legt.
3. Beweging
Het vastleggen van beweging versterkt het gevoel van de actie die op dat moment plaatsvindt. Je kunt daarvoor een korte sluitertijd gebruiken om de actie te bevriezen of juist een langere sluitertijd om vaart in de foto te krijgen.
4. Perspectief
Het is niet zo moeilijk om een camera op te pakken en rechtuit te fotograferen in de richting van je onderwerp. Laat ook de omgeving een rol spelen en denk eens na over hoe je op een 'andere' manier je onderwerp in zijn omgeving kunt vastleggen. Maak bijvoorbeeld ook wat foto's vanuit het kikkerperspectief (laag bij de grond) of andersom, het vogelperspectief (vanuit de hoogte).
5. Compositie
Neem altijd de regel van derden in overweging bij het maken van de compositie. Door het onderwerp op een kruispunt van de lijnen te plaatsen wordt het geheel meer in balans en prettiger om naar te kijken. Natuurlijk hoeft niet elke foto daaraan te voldoen. Maar neem het op z'n minst in overweging.
6. Belichting
Doe iets anders, iets ongebruikelijks met de belichting dan alleen de veilige belichting recht van voor. Bijvoorbeeld backlighting voor een silhouetfoto, of natuurlijk strijklicht dat vanuit een raam komt, of flitslicht dat via de muur of plafond weerkaatst wordt.
7. Onverwachte momenten
Wanneer mensen niet bezig zijn met poseren of wat er mee te maken heeft, kunnen ze even echt zichzelf zijn. Dat zijn natuurlijke ook unieke momenten. Let daar op en probeer daar op te anticiperen. De soort 'candid-camera' foto's laten de echte ik zien. De echte lach, vreugdetranen of juist de shock dat ze 'ontdekt' zijn. Soms moet je als fotograaf gewoon even een stapje terug doen zodat je de echte persoonlijkheid vast kunt leggen.
8. Emoties
Net als bij het vastleggen van de onverwachte momenten is het ook lonend om juist te zoeken naar die tijdloze momenten. Als het om emoties gaat, zoek dan naar de sentimentele emoties als plezier, angst en liefde.
9. Sandwich Effect
Plaats je onderwerp tussen een voorgrond- en een achtergrondelement. Hierdoor maak je diepte in de foto. Je kunt daarbij nog variƫren door de focus te leggen op alleen de voorgrond, je onderwerp of op de achtergrond.
10. Locatie
Grote kans dat je fotografeert op een locatie die je klant of model leuk vindt. Of misschien heb je zelf de locatie bepaald omdat jij die het beste vind passen bij de mensen die je gaat fotograferen. Vergeet dan niet de kracht, de essentie van die locatie vast te leggen tijdens je shoot.
Maar goed, uiteindelijk kan ik je hier wel honderden tips en trucs geven.. Als je er niets mee doet zullen je foto's er ook niet beter van worden. Het sleutelwoord voor de betere foto is: DOEN!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.
18 reacties
-
Bram Berkien schreef op dinsdag 4 september 2012 om 07:55 | reageer
Peter, dit is een interessante re-cap, maar je valt wel enigszins in herhaling Lijnen, perspectief, en sandwich effect vallen wat mij betreft allemaal onder nummer 1, diepte. Ook de tip om altijd op zijn minst de 'regel' van derden te overwegen vind ik wat eng, dat moet niet het uitgangspunt zijn. Het is zoiets als zeggen: overweeg altijd een diafragma van f/5.6, en kijk daarna of je het misschien wilt veranderen.
Maar goed, waarschijnlijk moet ik in mijn achterhoofd houden dat het artikel geschreven is voor mensen die vrij kort met fotografie bezig zijn. -
Toon schreef op dinsdag 4 september 2012 om 10:16 | reageer
Anderzijds mis ik het element "kleur". Toch ook een wezenlijk element in een foto.
-
Rik schreef op dinsdag 4 september 2012 om 10:54 | reageer
"waarschijnlijk moet ik in mijn achterhoofd houden dat het artikel geschreven is voor mensen die vrij kort met fotografie bezig zijn." Nee hoor ! ZEER ZEKER moet je dat in uw achterhoofd houden. De geroutineerde fotograaf heeft dat allemaal al lang in zijn achterhoofd en voorhoofd opgeslagen ))
-
Benny schreef op dinsdag 4 september 2012 om 11:09 | reageer
Hoi,
"Regels zijn er om te onthouden, maar ook om te breken."
Als ik naar mijzelf kijk, dan denk ik helemaal niet meer over dé regels na. Het gaat uit automatisme, en ik durf er ook gerust vanaf te wijken. Hoe langer je fotografeert, hoe minder je bewust over de regels na denkt, is mijn persoonlijke ervaring.
Als je net begint met fotografie, kan ik me voorstellen dat de basis regels een goede houvast zijn, maar pin je er niet op vast.
Benny -
Henk Hermens schreef op dinsdag 4 september 2012 om 11:36 | reageer
Zeer informatief, en het doen is natuurlijk vereiste nr.!. Om nu een begin te maken zou het voor mij wenselijk zijn dat onder de betreffende foto ook de instelling van de camera vermeld staat. Zou dit kunnen? bvd, mvgr Henk
-
Peter van Veen schreef op dinsdag 4 september 2012 om 13:34 | reageer
@Henk: een typische vraag die ik vaak te horen krijg bij mijn workshop Basiskennis. Mijn wedervraag is: wat kun je er mee? Het zijn dan toch instellingen die op dat moment van toepassing waren. Elk moment is weer anders qua situatie en licht.
-
Erik schreef op dinsdag 4 september 2012 om 13:41 | reageer
Jammer dat er weer zulke matige foto's bij het artikel staan. Ik heb gemerkt dat ik de afgelopen 2 jaar dat ik met fotografie zoveel meer geleerd heb door goede foto's te bestuderen i.p.v. regeltjes te kennen.
foto 1; de hond is zwaar onderbelicht, je ziet de kop helemaal niet, laat staan de ogen!
foto 2: een actie die ik niet begrijp, wat is ze aan het doen?
foto 3: lijkt mee een beetje overbelicht, niets is scherp, dus ik weet niet waar het overgaat (behalve dat het vanuit een laag standpunt is genomen).
foto 4: lelijke omgeving, het meisje kijkt me ook niet aan, beetje onpersoonlijk wat mij betreft
foto 5: vind ik geen mooie backlight situatie
foto 6: rare wazige onrustige achtergrond, vind het zwart/wit ook niet werken in deze foto -
Marcel schreef op dinsdag 4 september 2012 om 16:59 | reageer
@Erik, zucht....het is geen beoordeling van foto's.
-
Thomas schreef op dinsdag 4 september 2012 om 19:56 | reageer
Hallo!
Ik heb onlangs een blog aangemaakt en ik zou het leuk vinden als je even een kijkje nam.
Het blog gaat over het studentenleven.
http://hetlevenvaneenrechtenstudent.blogspot.nl/
Groeten
Thomas. -
ErikvanRosmalen schreef op woensdag 5 september 2012 om 06:50 | reageer
@Henk Hermens: Dat vind ik inderdaad ook altijd zo zinloos. Je leert er ook weinig van, want je kent de situatie idd niet. Leerzamer is het om zelf te beredeneren hoe de lichtopstelling was, aan de hand van het beeld. En of het een extreem lange of juist heel korte sluitertijd is kun je ook beredeneren, net als de brandpuntsafstand en het diafragma.
@Erik: ik vind het ook geen topfoto's, maar daar gaat het in dezen ook niet om, wat Marcel ook zeg!
@Thomas: Waarom deze spam? Vind je ook nog iets van het onderwerp van deze blogpost? -
Erik schreef op woensdag 5 september 2012 om 12:34 | reageer
Ik reageerde zo "knorrig" omdat ik hier diverse artikelen voorbij zie komen met matige foto's. Wat mij betreft ondermijnd dat erg de kracht van het artikel. Het komt niet sterk op me over als iemand me uit probeert te leggen hoe je goede foto's moet maken en dan zelf slechte voorbeeld foto's plaatst!
-
Peter van Veen schreef op woensdag 5 september 2012 om 15:49 | reageer
@Erik: een artikel schrijven kost tijd. Best veel tijd. En tijd is een kostbaar iets. Deze foto's zijn bedoeld ter ondersteuning van de tekst. Niet andersom. Dit zijn inderdaad niet de beste foto's. Dit artikel is echter geen showcase, maar heeft een heel ander karakter. Natuurlijk zou ik speciaal voor dit artikel exact passende foto's kunnen maken die ook nog eens de toets der kritiek van (de meeste) lezers kunnen doorstaan. Het gaat me dan zoveel tijd kosten dat ik liever andere dingen ga doen. Want ja, het is een stuk liefdewerk en nee, ik krijg daar niets (in de zin van een vergoeding) voor terug. En dus wil ik dat qua tijdbesteding enigszins in de perken houden.
Ik hoop dat je daar mee kunt leven... -
Erik schreef op woensdag 5 september 2012 om 16:33 | reageer
Ik waardeer het ook dat jij en anderen de tijd nemen om artikelen te schrijven, ik weet hoeveel tijd dat kost aangezien ik op een heel ander vakgebied (muziek) ook heel wat artikelen heb geschreven voor diverse tijdschriften.
Volgens mij leer je veel meer van artikelen waarin wordt uitgelegd hoe een bepaalde foto is gemaakt, dan steeds maar weer die artikelen met tips en regels (met matige foto's erbij). Ik zou dus liever zien dat jij (en anderen) hun beste foto's laten zien en uitleggen hoe die zijn gemaakt. Dat lijkt me veel leerzamer en kost je denk ik minder tijd om op te schrijven. Maar zo denk ik er over, doe ermee wat je wilt. -
ErikvanRosmalen schreef op woensdag 5 september 2012 om 20:44 | reageer
@Erik: ik ben met je eens dat dat soort artikelen (uitleg over de manier van maken van een foto) zeker meerwaarde zou hebben. Ik wil bijvoorbeeld best eens, als daar behoefte aan is, van enkele foto's uitleggen hoe ze tot stand zijn gekomen. Bijvoorbeeld op het vlak van draadloos flitsen of zo. Je zult echter vaak zien, dat op zulke topics ook weer commentaar komt (iets met 'beste stuurlui aan wal' ).
Ik val je dus ook niet aan, want je hebt een punt dat dit geen topfoto's zijn. Maar ze illustreren wel wat er verteld wordt en daar gaat het om. Daarnaast hebben Peter (of Elja of ik, of de meeste andere bloggers) inderdaad ook niet zeeen van tijd om foto's 'op maat' te maken Overigens vind ik het door de bank genomen wel meevallen wat betreft 'matige foto's' hier (maar dan komen we misschien ook weer bij die stuurlui uit ). -
-
Peter van Veen schreef op woensdag 5 september 2012 om 22:03 | reageer
Ik denk dat Erik hier wel een goed punt aanstipt. Vind ik wel een goed idee voor een volgend artikel.
-
ErikvanRosmalen schreef op donderdag 6 september 2012 om 09:04 | reageer
Misschien, Peter/Elja, is dat wel een leuk idee voor een (mini)blog-serie: dat elke blogger zijn beste (of meest karakteristieke of meest bijzondere) foto bespreekt en uitlegt hoe hij tot stand gekomen is?
@Erik: daar heb je natuurlijk gelijk in. Punt is dat dit blog zo algemeen en breed zaken op een rijtje zet, dat je er niet direct een specialisatie kunt laten uitspringen natuurlijk... -
gast schreef op donderdag 6 september 2012 om 11:20 | reageer
Jammer dat er altijd weer mensen zijn die moeten verbeteren en zeuren,
de site wordt met liefde en zorg gemaakt dus lees en geniet!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Praktische tips om een betere fotograaf te worden
door Elja Trum
-
10 Tips voor beginnende fotografen
door Elja Trum
-
Straatfotografie tip: Breng gelaagdheid aan in je straatfoto
door Michiel Heijmans
-
5 Beginner tips voor betere foto's
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.298 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.