Peter van Veen

10 Elementen die de foto maken

maandag 3 september 2012, 21:59 door | 31.017x gelezen | 18 reacties

Al zo lang als ik me kan herinneren lees ik graag en veel. In mijn jeugd vooral boeken, later is dat verschoven naar tijdschriften en internet. En ik kan niet ontkennen dat het vaak over fotografie gaat. Daardoor zie ik heel vaak dezelfde elementen terugkomen in foto's die ik als mooi of geslaagd ervaar. Maar wat zijn die elementen nu eigenlijk? Ik heb er een paar voor je op een rijtje gezet.

1. Diepte


Diepte in de foto aanbrengen is niet zo moeilijk als je maar weet wat je met de camera kunt. Camerabeheersing dus. Diepte in de foto geeft een dynamisch element, het brengt het gevoel van realiteit over aan de kijker.

2. Lijnen


Lijnen zijn overal te vinden. Van bomen, trappen, straten, palen, et cetera. Zoek naar lijnen in je kader en gebruik ze om je onderwerp te kaderen. Aan de andere kant kun je lijnen ook heel goed inzetten om het oog van de kijker de foto in te leiden. Precies naar dat deel van de foto waar jij de nadruk op legt.

Lijnen

3. Beweging


Het vastleggen van beweging versterkt het gevoel van de actie die op dat moment plaatsvindt. Je kunt daarvoor een korte sluitertijd gebruiken om de actie te bevriezen of juist een langere sluitertijd om vaart in de foto te krijgen.

Beweging

4. Perspectief


Het is niet zo moeilijk om een camera op te pakken en rechtuit te fotograferen in de richting van je onderwerp. Laat ook de omgeving een rol spelen en denk eens na over hoe je op een 'andere' manier je onderwerp in zijn omgeving kunt vastleggen. Maak bijvoorbeeld ook wat foto's vanuit het kikkerperspectief (laag bij de grond) of andersom, het vogelperspectief (vanuit de hoogte).

Kikkersperpectief

5. Compositie


Neem altijd de regel van derden in overweging bij het maken van de compositie. Door het onderwerp op een kruispunt van de lijnen te plaatsen wordt het geheel meer in balans en prettiger om naar te kijken. Natuurlijk hoeft niet elke foto daaraan te voldoen. Maar neem het op z'n minst in overweging.

Derdenregel

6. Belichting


Doe iets anders, iets ongebruikelijks met de belichting dan alleen de veilige belichting recht van voor. Bijvoorbeeld backlighting voor een silhouetfoto, of natuurlijk strijklicht dat vanuit een raam komt, of flitslicht dat via de muur of plafond weerkaatst wordt.

Silhouet

7. Onverwachte momenten


Wanneer mensen niet bezig zijn met poseren of wat er mee te maken heeft, kunnen ze even echt zichzelf zijn. Dat zijn natuurlijke ook unieke momenten. Let daar op en probeer daar op te anticiperen. De soort 'candid-camera' foto's laten de echte ik zien. De echte lach, vreugdetranen of juist de shock dat ze 'ontdekt' zijn. Soms moet je als fotograaf gewoon even een stapje terug doen zodat je de echte persoonlijkheid vast kunt leggen.

8. Emoties


Net als bij het vastleggen van de onverwachte momenten is het ook lonend om juist te zoeken naar die tijdloze momenten. Als het om emoties gaat, zoek dan naar de sentimentele emoties als plezier, angst en liefde.

Emotie

9. Sandwich Effect


Plaats je onderwerp tussen een voorgrond- en een achtergrondelement. Hierdoor maak je diepte in de foto. Je kunt daarbij nog variŽren door de focus te leggen op alleen de voorgrond, je onderwerp of op de achtergrond.

10. Locatie


Grote kans dat je fotografeert op een locatie die je klant of model leuk vindt. Of misschien heb je zelf de locatie bepaald omdat jij die het beste vind passen bij de mensen die je gaat fotograferen. Vergeet dan niet de kracht, de essentie van die locatie vast te leggen tijdens je shoot.

Maar goed, uiteindelijk kan ik je hier wel honderden tips en trucs geven.. Als je er niets mee doet zullen je foto's er ook niet beter van worden. Het sleutelwoord voor de betere foto is: DOEN!

Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

18 reacties

 1. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op dinsdag 4 september 2012 om 07:55

  Peter, dit is een interessante re-cap, maar je valt wel enigszins in herhaling vrolijk Lijnen, perspectief, en sandwich effect vallen wat mij betreft allemaal onder nummer 1, diepte. Ook de tip om altijd op zijn minst de 'regel' van derden te overwegen vind ik wat eng, dat moet niet het uitgangspunt zijn. Het is zoiets als zeggen: overweeg altijd een diafragma van f/5.6, en kijk daarna of je het misschien wilt veranderen.
  Maar goed, waarschijnlijk moet ik in mijn achterhoofd houden dat het artikel geschreven is voor mensen die vrij kort met fotografie bezig zijn.

 2. Toon
  Toon schreef op dinsdag 4 september 2012 om 10:16

  Anderzijds mis ik het element "kleur". Toch ook een wezenlijk element in een foto.

 3. Rik
  Rik schreef op dinsdag 4 september 2012 om 10:54

  "waarschijnlijk moet ik in mijn achterhoofd houden dat het artikel geschreven is voor mensen die vrij kort met fotografie bezig zijn." Nee hoor ! ZEER ZEKER moet je dat in uw achterhoofd houden. De geroutineerde fotograaf heeft dat allemaal al lang in zijn achterhoofd en voorhoofd opgeslagen vrolijk))

 4. Benny
  Profiel Benny schreef op dinsdag 4 september 2012 om 11:09

  Hoi,

  "Regels zijn er om te onthouden, maar ook om te breken."

  Als ik naar mijzelf kijk, dan denk ik helemaal niet meer over dé regels na. Het gaat uit automatisme, en ik durf er ook gerust vanaf te wijken. Hoe langer je fotografeert, hoe minder je bewust over de regels na denkt, is mijn persoonlijke ervaring.

  Als je net begint met fotografie, kan ik me voorstellen dat de basis regels een goede houvast zijn, maar pin je er niet op vast.

  Benny

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.417 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord