100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

De custom instellingen sneltoets op de Canon EOS R5 en R3

zaterdag 24 juni 2023, 23:46 door | 2.671x gelezen | 1 reactie

Gebruik jij de C1-C3 standen van je Canon EOS R5 of R3? Dan weet je dat lastig kan zijn om je camera er snel op in te stellen. De EOS R5 en R3 hebben immers geen PSAM wiel zoals een EOS R6, R7 of R8. Maar er is een andere manier om dit snel en eenvoudig te doen.

De Canon EOS R5 en R3 zijn fantastische camera's. Het is echter jammer dat er geen PSAM wiel op zit. Je moet de PASM standen verzetten door eerst op de Mode toets te drukken. Dit is omslachtiger dan een eenvoudige ronde knop.

Nando eosr6 mode

Die handige PSAM knop op een Canon EOS R6, het geeft je eenvoudig toegang tot al je opname modi door alleen maar aan de knop te draaien.Zat die ook maar op de EOS R5 en R3

Voor het kiezen van een S, M of A stand is dit op zich niet zo'n probleem. Je blijft meestal wel een tijdje in deze stand fotograferen. Maar als je gebruik maakt van de C1-C3 standen, dan wil je snel kunnen selecteren.

Nando eosr5 mode

De PSAM knop zit niet op de EOS R5 en EOS R3. Daarvoor in de plaats moet je het PASM menu openen door op de Mode knop te drukken. Dat is erg onhandig, en omslachtig.

Omdat er geen echt PSAM wiel op de EOS R5 en R3 zit kan het lastiger zijn om dit snel te doen. Hoewel in de zoeker de keuzes na het indrukken van de Mode ook zichtbaar worden, is het minder intuÔtief. Een echt fysiek wiel zou prettiger zijn.

Gelukkig is er een manier om dit op een andere manier te doen. Je kunt het schakelen tussen de C1-C3 onder de M-Fn toets zetten. Zoek in het menu de optie om knoppen een functie toe te wijzen. Voor de Canon EOS R5 is dit het oranje menu, pagina 3.

Nando instellingen eosr5

Open het menu op de EOS R5 of EOS R3 en ga naar de optie knoppen toewijzen.


Vervolgens kan je de knoppen een andere functie toewijzen. Kies voor de M-Fn toets de optie C.

Nando knoppen toewijzen eosr5

Wijs de C optie aan de M-Fn toets toe, en gebruik bijvoorbeeld de AF-puntknop voor de dialfunctie.

Met deze instelling verlies je weliswaar de vijf keuzes die je normaal onder deze knop hebt (Dial-functie). Maar die kun je toewijzen aan de AF-puntknop. Helaas is het niet mogelijk om de optie C onder de AF-puntknop te zetten.

Nando opname modi eosr5

Gebruik je niet alle opname modi, of C1-3 mogelijkheden? Je kunt die je niet gebruikt uitschakelen.

Heb je deze instelling gedaan? Dan kan je nu door herhaaldelijk op de M-Fn toets te klikken schakelen van C1 naar C2, naar C3 en weer terug naar de instelling die je standaard hebt ingesteld. Gebruik je slechts een of twee Custom instellingen, dan kan je de opnamemodi beperkingen. Dit doe je in het oranje menu, tweede tabblad.

Nando custom eosr5

Gebruik je de C1-C3 opname mogelijkheden nog niet, kijk er dan eens naar. Ze zijn erg handig.

Dit is een ingrijpende wijziging van toekenning van knoppen in de Canon EOS R5 en R3. Met andere woorden, het vergt even wennen. Maar het is de moeite waard om het eens te proberen indien je de custom toetsen gebruikt. Gebruik je de custom toetsen nog niet, dan is het zinvol om je daar eens in te verdiepen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

1 reactie

  1. Paul
    Paul schreef op dinsdag 27 juni 2023 om 12:08  | reageer

    Deze had ik niet kunnen bedenken. Bedankt voor de tip!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord