Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Henny van Roomen

De verschillende soorten fotografie

maandag 30 januari 2017, 20:40 door | 42.185x gelezen | 16 reacties

In de fotografie zijn ontzettend veel verschillende onderwerpen te fotograferen. Denk aan mensen, dieren, natuur maar bijvoorbeeld ook gebouwen. Voor al die soorten fotografie zijn een heleboel genres fotografie bedacht. Maar soms worden die termen nog weleens door elkaar gebruikt.

Daarom wil ik in deze blog verschillende soorten fotografie uiteenzetten. Handig voor als je begint met fotograferen en niet precies weet wat een bepaald genre inhoudt. Maar bijvoorbeeld ook als je een fotograaf wilt boeken is het slim om op de juiste termen te zoeken.

Portretfotografie


Dit gaat om foto's die puur om de persoon draaien. Het doel is eigenlijk om de persoonlijkheid of het gevoel van iemand op een bepaald moment vast te leggen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan want als een mens voor de camera staat gedraagt hij zich vaak minder natuurlijk.

Daarom is het bij portretfotografie belangrijk om iemand op zijn gemak te stellen. En als je dan geluk hebt kun je dan net een foto maken op een onbevangen moment, wanneer iemand echt zichzelf is.

Portretfoto


Klassieke portretten worden vaak alleen van het hoofd gemaakt. De nadruk komt dan te liggen op details. Maar je kunt ook portretten maken waarbij een deel van de borst of zelfs het hele lichaam in beeld komt. Dit noemen ze ook wel een half-portret.

Het is ook prima mogelijk om iemand ten voeten uit te fotograferen. Ook dit kan een portret zijn zolang het maar om de persoon gaat.

Reportagefotografie


Reportage is misschien wel het soort fotografie waar in de volksmond de meeste verwarring over is. Reportage wordt vaak gebruikt voor allerlei soorten fotosessies zoals 'Kun je een reportage van ons gezin maken'. Maar in feite worden er bij reportagefotografie foto's gemaakt van een gebeurtenis. Dat kan bijvoorbeeld een evenement zijn maar bijvoorbeeld ook een uitvaart. Er wordt dus in principe niks in scene gezet.

Reportage Colorrun Utrecht


Een subgenre van reportagefotografie die ook veel gebruikt wordt is bedrijfsreportage. Hierbij gaat een fotograaf een bedrijf in en fotografeert de werkzaamheden in het bedrijf. Een fotograaf kan nog weleens aanwijzingen geven aan de medewerkers zodat ze bijvoorbeeld goed in het licht staan maar de foto's zijn niet echt geposeerd en op de foto's staan werkzaamheden die normaal ook worden uitgevoerd.

Documentaire fotografie


Documentaire fotografie lijkt op reportagefotografie omdat er ook gebeurtenissen gefotografeerd worden. Maar documentaire fotografie gaat vaak veel verder. Een fotograaf verdiept zich in een onderwerp en is dan weken, soms maanden bezig met het fotograferen van een onderwerp.

Vaak gaat het over sociale onderwerpen waar mensen centraal staan. Soms ook gevoelige onderwerpen waardoor een fotograaf eerst een band opbouwt met een persoon zonder überhaupt nog te fotograferen.

Fotografie documentaires zijn ook mogelijk zonder dat mensen centraal staan.

Reclamefotografie


Bij reclamefotografie gaat het om foto's die een product of dienst promoten. Dat kan gewoon een foto van een product zijn maar ook foto's waarbij mensen een product of dienst gebruiken. Deze foto's zijn vaak in scene gezet en goed gepland. Al dan niet met een compleet professioneel team.

Reclamefoto Bier


Deze foto's worden dan weer gebruikt in verschillende uitingen zoals op websites, in campagnes en folders om uiteindelijk het product of de dienst te verkopen.

Modefotografie


Modefotografie is een vrij breed begrip omdat er allemaal subgenres onder vallen maar in essentie gaat het om één ding: kleding (of kleding-accessoires). Dit kan op allerlei manieren gefotografeerd worden, meestal met mensen maar soms ook zonder. In de studio, op locatie of zelfs op straat.

Modefoto


Je hebt modefotografie van confectiekleding (kleding die je in gangbare maten in de winkel kunt kopen) of van 'haute couture' (een kledingstuk gemaakt door een ontwerper in één maat en met één oplage).

Omdat er zoveel soorten fotografie zijn die onder modefotografie vallen, licht ik nog een aantal subgenres uit:

Editorial
Dit is meestal een serie foto's van een collectie van een ontwerper. Het ultieme doel is vaak de publicatie in een tijdschrift en dit soort fotografie heeft vaak een goed creatief concept waaraan gewerkt wordt door een team van stylisten, visagisten en ervaren modellen.

Catalogus fotografie
Dit is misschien de minst spannende vorm van modefotografie maar het hoort er wel bij. Het gaat om foto's die gebruikt worden om kleding direct te verkopen. Vroeger ging dat via een papieren catalogus, tegenwoordig vooral via een webshop.

Meestal zijn het foto's met een witte achtergrond waarbij de kleding rechttoe rechtaan gefotografeerd wordt. Meestal met model maar soms ook zonder model. Een eventueel model moet echter zo min mogelijk afleiden en de details van de kleding moeten er goed en neutraal uitkomen. Daarom is een goede belichting belangrijk.

Modelfotografie
Dit is een term die vaak ook bij modefotografie gebruikt wordt maar ik vind het eigenlijk de verkeerde term. Een model is namelijk simpelweg een persoon of dier dat 'model staat' op een foto.

Als men het over modelfotografie heeft gaat het vaak over het fotograferen van meisjes ala Hollands Next Top Model of iets in die trant. Een betere term vind ik beauty fotografie. Het gaat er dan om dat je een persoon zo mooi mogelijk fotografeert.

Dit doe je bijvoorbeeld door zo goed en zacht mogelijk licht te gebruiken, gezichten onder ideale hoeken te fotograferen en lichaamsdelen optimaal te positioneren. Vaak ook met jonge vrouwelijke modellen die op het schoonheidsideaal lijken en met behulp van visagie.

Kleding is hier niet perse het hoofdonderwerp maar wordt vooral gebruikt als stylingelement om het model zo mooi mogelijk uit te laten komen.

Macrofotografie


Macro betekent in het Grieks 'groot'. Dit kan een beetje verwarrend zijn omdat je bij macrofotografie vaak juist kleine onderwerpen fotografeert. Maar bij macrofotografie gaat het erom dat je dingen van heel dichtbij fotografeert waardoor ze heel groot op de foto uitgebeeld worden en je veel detail ziet.

Macrofoto sprinkhaan


Vaak heb je hier een speciale lens nodig met een groot brandpuntsafstand (veel mm's) die goed van heel dichtbij kan focussen. Officieel spreek je van macrofotografie als een onderwerp net zo groot op de sensor komt als het in werkelijkheid is.

Komt het kleiner op de sensor dan spreek je van close-up fotografie. Het meest favoriete onderwerp van macrofotografie zijn insecten omdat je dan allerlei details op de foto kunt zien die je normaal niet ziet.

Andere soorten fotografie


Tot slot is het goed om te melden dat deze lijst natuurlijk niet onuitputtelijk is. Ik heb in deze blog de meestvoorkomende soorten fotografie besproken en er zijn simpelweg teveel soorten om ze allemaal te bespreken.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat sommige soorten fotografie door elkaar lopen op een foto. Ik vind het dan altijd het meest belangrijk met welk doel de foto's gemaakt zijn.

Heb je een vraag over een bepaald soort fotografie die misschien niet eens in deze blog staat? Of heb jij nog wat toe te voegen aan een bepaald soort fotografie? Laat het dan weten in de reacties en dan geef ik er antwoord op.

Welke fotografie spreekt jou het meest aan?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Henny van Roomen

Over de auteur

Henny van Roomen is een jonge (27) freelance fotograaf uit Nijmegen. Hij maakt vooral voor bedrijven foto's waarbij mensen centraal staan zoals portret- en reclamefoto's. Daarnaast houdt hij ook van de natuur en maakt hij daar ook vrij werk. Zijn commerciële portfolio vind je op zijn website.

16 reacties

  1. Kees Verwaard
    Kees Verwaard schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 11:49  | reageer

    Beste Henny, een interessant artikel alleen had ik gehoopt dat dit vollediger was. Ik zoek al langer naar een onderverdeling om mijn foto's te klasseren. Dus mocht je deze lijst in de toekomst uitbreiden dan blijf ik graag op de hoogte.

    Kees

  2. Henny van Roomen
    Henny van Roomen schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 12:05  | reageer

    Dag Kees, over welke soorten fotografie zou je nog meer wat willen weten? Wie weet neem ik het mee voor een deel 2!

  3. Mabel Amber
    Profiel  Mabel Amber schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 12:58  | reageer

    Oorlogsfotografie
    Straatfotografie
    Natuurfotografie
    Landschapsfotografie
    Architectuurfotografie
    Stillevenfotografie
    Kinderfotografie
    Dierenfotografie (onderverdeeld per dier)
    Geboortefotografie (nieuw, sterk in opkomst!)
    Persfotografie
    Huwelijksfotografie
    Nachtfotografie
    Luchtfotografie
    Forensische fotografie
    Medische fotografie
    Onderwater-fotografie
    Sportfotografie
    Reisfotografie

    en.... lest best:

    de paparazzi ....

  4. Leo
    Leo schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 14:06  | reageer

    http://www.shutha.org/photo-genres

    Een uitgebreide en goed georganiseerde indeling. Maar er zijn er veel meer.....(indelingen, bedoel ik dan).

  5. Fabienne
    Fabienne schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 16:52  | reageer

    En misschien nog een deel "Stromingen in de fotografie" zoals de grote meesters het deden. Dan denk ik vooral aan Henri Cartier-Bresson...

  6. Henny van Roomen
    Henny van Roomen schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 17:02  | reageer

    @Leo Mooie uiteenzetting op shutha!

    @Fabienne, dat is ook interessant. Misschien iets voor een volgend artikel.

  7. martinphili
    Profiel martinphili schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 18:40  | reageer

    En ik maar denken dat hokjesgeest zooooo 2016 was.
    Zelfs zwart-wit fotografie is niet zo zwart-wit als het lijkt.

  8. E. Feiken
    E. Feiken schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 19:46  | reageer

    En wederom geen aandacht voor sportfotografie mn auto- en motorsport

  9. rob moons
    rob moons schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 21:14  | reageer

    hey ik vond het wel interessant ben nog niet zolang bezig met fotografie. een van de volgende dagen ga ik mijn 1ste spiegelreflexcamera halen ben nu juist begonnen met een 6-delige cursus over hoe je zo een ding gebruikt. dus het is nog allemaal nieuw en heel spannend. probeer er zoveel mogelijk over te lezen en vind het wel fijn dat mensen zoals jullie jullie ervaring met ons delen.zoveel nieuwe ideeën, ik kan niet wachten om het allemaal te leren. ik heb altijd wel graag met fotografie en fotobewerking bezig geweest maar met een simpel toestel en simpele software ben benieuwd naar wat er gaat komen in ieder geval bedankt voor de nieuwe ideeën ben alleen maar bang dat ik het niet allemaal ga onthouden hahaha maarja nog alle tijd van de wereld grtjs

  10. Fabienne
    Fabienne schreef op woensdag 1 februari 2017 om 16:48  | reageer

    @Leo: Bedankt voor de mooie link!! Heel interessant!
    @E.Feiken: Bij de categorieën van Mabel staat sport, en auto- en motorsport valt daar onder. Pannen, lange- of korte sluitertijden is bij alle sporten hetzelfde, toch?
    @Rob: Toestel op M en Uitproberen, uitproberen, uitproberen.....Succes, je komt er wel!

  11. Panadero
    Profiel Panadero schreef op donderdag 2 februari 2017 om 09:15  | reageer

    Hoi,
    ik mis voedselfotografie.

  12. Fabienne
    Fabienne schreef op donderdag 2 februari 2017 om 12:28  | reageer

    @Panadero: ja,ook interessant. Kreeg ooit opdracht om iets van voedsel te fotograferen en het zo te maken dat je er meteen wil van eten. Ik dacht "piece of cake" maar al bij al toch niet zo simpel! Ik vond dit best moeilijk!

  13. Fabienne
    Fabienne schreef op donderdag 2 februari 2017 om 12:30  | reageer

    En ik weet niet of dit al aan bod is geweest, maar highkey, lowkey vind ik ook leuk om te doen.

  14. Fabienne
    Fabienne schreef op donderdag 2 februari 2017 om 12:31  | reageer

    En volgende is ook niet zo gemakkelijk nl. Tipologie fotografie

  15. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 7 februari 2017 om 08:21  | reageer

    Fotografie is zo breed, dat je het moeilijk in hokjes kunt stoppen. Misschien is het eigen aan de mens alles in een hokje te willen stoppen. Ik doe aan fotografie. Welke fotografie? Dat blijkt wel uit mijn portfolio. Het in hokjes stoppen laat ik dan wel aan anderen over. Voor mij is het een hobby waar ik vooral plezier aan wens te beleven en omdat ik een sociaal mens ben, houd ik me het liefst bezig met het fotograferen van mensen, in welke vorm/omstandigheid dan ook. Wil je me in een hokje stoppen? Oké dan, noem het maar mensfotografie.
    Beste mensen, wat maakt het uit welke soorten fotografie er allemaal zijn. Iedere (hobby)fotograaf heeft zo zijn/haar voorkeur/specialiteit. We moeten dat niet persé in een hokje willen stoppen. Laten we vooral bezig zijn met waar ons hart ligt: DE FOTOGRAFIE.

  16. Henny
    Profiel Henny schreef op dinsdag 7 februari 2017 om 09:30  | reageer

    @donniebelg Dat is zeker het belangrijkste. Eerst veel experimenteren en uitvinden waar je hart ligt. En de lijst is natuurlijk niet compleet.
    Maar het kan wel handig zijn om de juiste termen te gebruiken. Als beginner wanneer je meer wilt weten van een bepaald genre en hier dingen over wilt opzoeken. Maar als (semi)professioneel om jezelf te profileren naar wedstrijden, klanten maar bijvoorbeeld ook voor het uitzoeken van een team voor een shoot. En als laatste is het voor klanten ook handig om te weten waarnaar ze moeten zoeken. Ik merk dat ook daar nog weleens met de 'verkeerde' termen wordt gezocht.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord