Henny van Roomen

De verschillende soorten fotografie

maandag 30 januari 2017, 20:40 door | 39.875x gelezen | 16 reacties

In de fotografie zijn ontzettend veel verschillende onderwerpen te fotograferen. Denk aan mensen, dieren, natuur maar bijvoorbeeld ook gebouwen. Voor al die soorten fotografie zijn een heleboel genres fotografie bedacht. Maar soms worden die termen nog weleens door elkaar gebruikt.

Daarom wil ik in deze blog verschillende soorten fotografie uiteenzetten. Handig voor als je begint met fotograferen en niet precies weet wat een bepaald genre inhoudt. Maar bijvoorbeeld ook als je een fotograaf wilt boeken is het slim om op de juiste termen te zoeken.

Portretfotografie


Dit gaat om foto's die puur om de persoon draaien. Het doel is eigenlijk om de persoonlijkheid of het gevoel van iemand op een bepaald moment vast te leggen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan want als een mens voor de camera staat gedraagt hij zich vaak minder natuurlijk.

Daarom is het bij portretfotografie belangrijk om iemand op zijn gemak te stellen. En als je dan geluk hebt kun je dan net een foto maken op een onbevangen moment, wanneer iemand echt zichzelf is.

Portretfoto


Klassieke portretten worden vaak alleen van het hoofd gemaakt. De nadruk komt dan te liggen op details. Maar je kunt ook portretten maken waarbij een deel van de borst of zelfs het hele lichaam in beeld komt. Dit noemen ze ook wel een half-portret.

Het is ook prima mogelijk om iemand ten voeten uit te fotograferen. Ook dit kan een portret zijn zolang het maar om de persoon gaat.

Reportagefotografie


Reportage is misschien wel het soort fotografie waar in de volksmond de meeste verwarring over is. Reportage wordt vaak gebruikt voor allerlei soorten fotosessies zoals 'Kun je een reportage van ons gezin maken'. Maar in feite worden er bij reportagefotografie foto's gemaakt van een gebeurtenis. Dat kan bijvoorbeeld een evenement zijn maar bijvoorbeeld ook een uitvaart. Er wordt dus in principe niks in scene gezet.

Reportage Colorrun Utrecht


Een subgenre van reportagefotografie die ook veel gebruikt wordt is bedrijfsreportage. Hierbij gaat een fotograaf een bedrijf in en fotografeert de werkzaamheden in het bedrijf. Een fotograaf kan nog weleens aanwijzingen geven aan de medewerkers zodat ze bijvoorbeeld goed in het licht staan maar de foto's zijn niet echt geposeerd en op de foto's staan werkzaamheden die normaal ook worden uitgevoerd.

Documentaire fotografie


Documentaire fotografie lijkt op reportagefotografie omdat er ook gebeurtenissen gefotografeerd worden. Maar documentaire fotografie gaat vaak veel verder. Een fotograaf verdiept zich in een onderwerp en is dan weken, soms maanden bezig met het fotograferen van een onderwerp.

Vaak gaat het over sociale onderwerpen waar mensen centraal staan. Soms ook gevoelige onderwerpen waardoor een fotograaf eerst een band opbouwt met een persoon zonder überhaupt nog te fotograferen.

Fotografie documentaires zijn ook mogelijk zonder dat mensen centraal staan.

Reclamefotografie


Bij reclamefotografie gaat het om foto's die een product of dienst promoten. Dat kan gewoon een foto van een product zijn maar ook foto's waarbij mensen een product of dienst gebruiken. Deze foto's zijn vaak in scene gezet en goed gepland. Al dan niet met een compleet professioneel team.

Reclamefoto Bier


Deze foto's worden dan weer gebruikt in verschillende uitingen zoals op websites, in campagnes en folders om uiteindelijk het product of de dienst te verkopen.

Modefotografie


Modefotografie is een vrij breed begrip omdat er allemaal subgenres onder vallen maar in essentie gaat het om één ding: kleding (of kleding-accessoires). Dit kan op allerlei manieren gefotografeerd worden, meestal met mensen maar soms ook zonder. In de studio, op locatie of zelfs op straat.

Modefoto


Je hebt modefotografie van confectiekleding (kleding die je in gangbare maten in de winkel kunt kopen) of van 'haute couture' (een kledingstuk gemaakt door een ontwerper in één maat en met één oplage).

Omdat er zoveel soorten fotografie zijn die onder modefotografie vallen, licht ik nog een aantal subgenres uit:

Editorial
Dit is meestal een serie foto's van een collectie van een ontwerper. Het ultieme doel is vaak de publicatie in een tijdschrift en dit soort fotografie heeft vaak een goed creatief concept waaraan gewerkt wordt door een team van stylisten, visagisten en ervaren modellen.

Catalogus fotografie
Dit is misschien de minst spannende vorm van modefotografie maar het hoort er wel bij. Het gaat om foto's die gebruikt worden om kleding direct te verkopen. Vroeger ging dat via een papieren catalogus, tegenwoordig vooral via een webshop.

Meestal zijn het foto's met een witte achtergrond waarbij de kleding rechttoe rechtaan gefotografeerd wordt. Meestal met model maar soms ook zonder model. Een eventueel model moet echter zo min mogelijk afleiden en de details van de kleding moeten er goed en neutraal uitkomen. Daarom is een goede belichting belangrijk.

Modelfotografie
Dit is een term die vaak ook bij modefotografie gebruikt wordt maar ik vind het eigenlijk de verkeerde term. Een model is namelijk simpelweg een persoon of dier dat 'model staat' op een foto.

Als men het over modelfotografie heeft gaat het vaak over het fotograferen van meisjes ala Hollands Next Top Model of iets in die trant. Een betere term vind ik beauty fotografie. Het gaat er dan om dat je een persoon zo mooi mogelijk fotografeert.

Dit doe je bijvoorbeeld door zo goed en zacht mogelijk licht te gebruiken, gezichten onder ideale hoeken te fotograferen en lichaamsdelen optimaal te positioneren. Vaak ook met jonge vrouwelijke modellen die op het schoonheidsideaal lijken en met behulp van visagie.

Kleding is hier niet perse het hoofdonderwerp maar wordt vooral gebruikt als stylingelement om het model zo mooi mogelijk uit te laten komen.

Macrofotografie


Macro betekent in het Grieks 'groot'. Dit kan een beetje verwarrend zijn omdat je bij macrofotografie vaak juist kleine onderwerpen fotografeert. Maar bij macrofotografie gaat het erom dat je dingen van heel dichtbij fotografeert waardoor ze heel groot op de foto uitgebeeld worden en je veel detail ziet.

Macrofoto sprinkhaan


Vaak heb je hier een speciale lens nodig met een groot brandpuntsafstand (veel mm's) die goed van heel dichtbij kan focussen. Officieel spreek je van macrofotografie als een onderwerp net zo groot op de sensor komt als het in werkelijkheid is.

Komt het kleiner op de sensor dan spreek je van close-up fotografie. Het meest favoriete onderwerp van macrofotografie zijn insecten omdat je dan allerlei details op de foto kunt zien die je normaal niet ziet.

Andere soorten fotografie


Tot slot is het goed om te melden dat deze lijst natuurlijk niet onuitputtelijk is. Ik heb in deze blog de meestvoorkomende soorten fotografie besproken en er zijn simpelweg teveel soorten om ze allemaal te bespreken.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat sommige soorten fotografie door elkaar lopen op een foto. Ik vind het dan altijd het meest belangrijk met welk doel de foto's gemaakt zijn.

Heb je een vraag over een bepaald soort fotografie die misschien niet eens in deze blog staat? Of heb jij nog wat toe te voegen aan een bepaald soort fotografie? Laat het dan weten in de reacties en dan geef ik er antwoord op.

Welke fotografie spreekt jou het meest aan?

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Henny van Roomen

Over de auteur

Henny van Roomen is een jonge (27) freelance fotograaf uit Nijmegen. Hij maakt vooral voor bedrijven foto's waarbij mensen centraal staan zoals portret- en reclamefoto's. Daarnaast houdt hij ook van de natuur en maakt hij daar ook vrij werk. Zijn commerciële portfolio vind je op zijn website.

16 reacties

 1. Kees Verwaard
  Kees Verwaard schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 11:49

  Beste Henny, een interessant artikel alleen had ik gehoopt dat dit vollediger was. Ik zoek al langer naar een onderverdeling om mijn foto's te klasseren. Dus mocht je deze lijst in de toekomst uitbreiden dan blijf ik graag op de hoogte.

  Kees

 2. Henny van Roomen
  Henny van Roomen schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 12:05

  Dag Kees, over welke soorten fotografie zou je nog meer wat willen weten? Wie weet neem ik het mee voor een deel 2!

 3. Mabel Amber
  Profiel  Mabel Amber schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 12:58

  Oorlogsfotografie
  Straatfotografie
  Natuurfotografie
  Landschapsfotografie
  Architectuurfotografie
  Stillevenfotografie
  Kinderfotografie
  Dierenfotografie (onderverdeeld per dier)
  Geboortefotografie (nieuw, sterk in opkomst!)
  Persfotografie
  Huwelijksfotografie
  Nachtfotografie
  Luchtfotografie
  Forensische fotografie
  Medische fotografie
  Onderwater-fotografie
  Sportfotografie
  Reisfotografie

  en.... lest best:

  de paparazzi ....

 4. Leo
  Leo schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 14:06

  http://www.shutha.org/photo-genres

  Een uitgebreide en goed georganiseerde indeling. Maar er zijn er veel meer.....(indelingen, bedoel ik dan).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.637 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord