Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Peter van Veen

Wat is een snelle lens?

donderdag 21 februari 2008, 20:08 door | 37.746x gelezen | 13 reacties

Soms hoor je mensen praten over een ‘snelle lens’ en hoe goed en geweldig die wel niet zijn. Maar je vraagt je misschien af of dit iets te maken heeft met de sluitersnelheid, of hoe snel de lens kan focussen?

Hoe snel een lens is heeft alles te maken met het maximale diafragma van de lens. Hoe groter het diafragma is, des te sneller is deze lens.

Wanneer we het over een lens hebben, wordt deze meestal aangeduid met de brandpuntsafstand, ook wel de focale lengte genoemd, (bijvoorbeeld een 50mm lens, of een 300mm telelens, of een 18-50mm zoomlens, alswel het maximale diafragma (meestal weergegeven met een f/nummer, bijvoorbeeld f/1.8 of f/4 of f/5.6). Hoe lager dit getal is, hoe groter het maximale diafragma is.

Zoals je weet is het diafragmagetal de maat van de lensopening waardoor het licht binnen komt. Dus hoe groter het maximale diafragma is, hoe meer licht er door de lens naar binnen kan.

De reden dat een lens met een groot diafragma een snelle lens wordt genoemd ligt in het feit dat er meer licht naar binnen kan waardoor je een snellere sluitertijd kunt gebruiken, zelfs wanneer de lichtomstandigheden minder goed zijn.

Waarom zou je een snelle lens willen hebben?
Snelle lenzen kunnen je een voordeel bieden ten opzichte van de langzamere typen in bepaalde omstandigheden en bepaalde typen fotografie. Ze bewijzen zeker hun nut wanneer er sprake is van weinig beschikbaar licht (bijvoorbeeld als je binnen wilt fotograferen maar je flitser niet kunt gebruiken) of wanneer je een snelle sluitertijd nodig hebt (bijvoorbeeld bij sportfotografie of natuurfotografie). Een snelle lens is in het bijzonder heel nuttig wanneer je een snelle sluitertijd nodig hebt in slechte lichtomstandigheden (bijvoorbeeld indoor sportfotografie).

In het algemeen wordt een lens snel genoemd wanneer het maximale diafragma f/4 of groter is (bijvoorbeeld f/2.8 of f/1.4, etc.). De lens zoals hierbij afgebeeld is een Canon EF 70-200mm f/2.8L USM – supersnel, maar hierdoor ook behoorlijk aan de prijs.

Canon 70-200L f/2.8


Hou er ook rekening dat wanneer je een groter diafragma gebruikt dit onmiddellijk gevolg heeft op het scherptedieptebereik. Een groter diafragma geeft een smaller scherptedieptegebied. Dat is op zich een geweldig effect, maar alleen in het geval je dat ook daadwerkelijk wenst, zoals bij het losmaken van een persoon of object van de achtergrond.

Een snelle lens kan heel erg handig zijn, maar helaas betekent snel ook vaak dat ze behoorlijk duur kunnen zijn. Als je echter een wat meer economische snelle lens wilt hebben, dan moet je eens kijken naar 50mm lenzen. Nikon, Canon, Sigma, etc. hebben allemaal een snelle 50mm lens in het assortiment.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

13 reacties

  1. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 21 februari 2008 om 20:13  | reageer

    Zelf heb ik het bij dit soort objectieven doorgaans over 'lichtsterke' lenzen. Dat is minder verwarrend als 'snelle'. Ik ben overigens erg fan van dit type lenzen. Ik heb maar één objectief die geen f/2.8 of groter diafragma heeft. vrolijk

  2. Reinoud
    Reinoud schreef op donderdag 21 februari 2008 om 20:38  | reageer

    een ander voordeel van lichtsterke lenzen is dat je meer ziet door je zoeker en je autofocus het ook makkelijker doet. Het diafragma gaat namelijk pas dicht op het moment dat je afdrukt. Dat is bijvoorbeeld voor onderwaterfotografen een reden toch een snelle lens te gebruiken, ondanks dat ze vaak toch flitsen op f/8

  3. mreys
    Profiel mreys schreef op donderdag 21 februari 2008 om 21:02  | reageer

    Ik heb hier twee f/2.8 (waaronder die 70-200) en één f/1.8, maar slechts één durf ik écht snel noemen, en dat is die met USM wat voor snelle focus zorgt naast de kleine sluitertijden.

  4. Cor Jexo
    Profiel Cor Jexo schreef op donderdag 21 februari 2008 om 21:44  | reageer

    tsja behoorlijk aan de prijs zeg je. Als je een body kopt met een super goede sensor. voor mijn gevoel haal je die investering dan onderuit door een budget lens te kopen.
    Ik zie dat prime lenzen relatief goedkoper zijn, dit is dus een overweging van mij.Ik ben opgegroeid met zoom, en zou dus niet weten hoet het is om bv met een vast brandpunt 70mm F2.8 te fotograferen heeft iemand hier ervaring mee? (voornamelijk portret fotografie)

  5. Kevin
    Kevin schreef op donderdag 21 februari 2008 om 22:12  | reageer

    Welke lens moet je gebruiken voor portret fotografie en wat heb je er minimaal voor nodig. Ik ben nog niet zo lang in de fotografie en heb ook nog niet heel mijn toestel door, heb al eens wat plaatjes geschoten op een skate event met snelheidsfotografie, alleen nu zit ik toch wel met portretfotos van mensen., hebben jullie hier wat informatie over:

  6. Robin
    Robin schreef op donderdag 21 februari 2008 om 22:48  | reageer

    Ik heb enkele weken geleden de Canon 50mm 1.8 gekocht via marktplaats. Door velen aanbevolen als perfecte portretlens. Nieuw kost deze lens 85 euro ofzo dus eigenlijk geen geld. Ik heb geen moment spijt gehad van de aankoop en er al vele mooie portretten mee geschoten.

  7. de Groot fotografie
    de Groot fotografie schreef op vrijdag 22 februari 2008 om 11:07  | reageer

    @kevin

    75mm is mooi voor portret...maar niet korter dan 50mm anders krijg je te veel vertekening.
    Diafragma rond de 8 als je studioflitsers gebruikt en groter (lager getal) om meer scherpte diepte te krijgen.

    op fredmiranda.com kun je heeeeeeeeel veel reviews vinden van heeeeeeel veel lenzen vrolijk

  8. Steven
    Steven schreef op vrijdag 22 februari 2008 om 11:22  | reageer

    Ik ben 2 jaar geleden overgeschakeld op een 50mm ipv de budgetlens 28-80 (of 18-55). Het is anders fotograferen, in die zin dat je moet zoomen met de benen (zelf vooruit of achteruit bewegen) en door ervaring moet je inzicht krijgen in het scherptediepte bereik. Ik fotografeer vooral (mijn) kinderen en doe dat als volgt (vanuit de A-stand):
    1. zet mijn 50mm op f2,8
    2. kadreer door zelf te bewegen (waardoor je je kadrering meer bewust doet)
    3. focus en controleer de sluitertijd (tussen de 50 en 125)
    4. pas desnoods nog mijn diafragma aan

    De lens is minder bruikbaar als je binnenshuis familiefeestjes wil fotograferen.
    Het kan de moeite lonen om op flickr.com eens te zoeken op pools voor prime lenzen.

  9. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 24 februari 2008 om 11:26  | reageer

    @mreys; In het artikel wordt dan ook 'lichtsterk' bedoelt wanneer er het woord 'snel' gebruikt wordt. 'Snel' heeft in dit geval dus niks te maken met de snelheid van de autofocus.

    Voor portetfoto's maak ik zelf altijd gebruik van mijn 24-70mm f/2.8 lens. Dat bevalt me prima. Er zijn echter ook mensen die bijvoorbeeld graag met een 70-200 lens werken, of inderdaad juist de 50mm. Allemaal goede mogelijkheden.

    Een groot diafragma (zoals bijvoorbeeld f/3.2) kan bij portretfoto's erg prettig werken aangezien je hiermee de achtergrond onscherp kunt maken waardoor je model er meer uit springt.

  10. Marsman
    Marsman schreef op woensdag 27 februari 2008 om 03:48  | reageer

    Lichtsterkte KAN een invloed hebben op je snelheid van focussen bij mijn weten. Omdat je scherpstelveld bij maximaal diafragma véél kleiner is kan je toestel het moeilijk krijgen om te focussen. Ik denk dan vooral aan concertfotografie waar ik vaak op f2.8 fotografeer ipv f1.8

  11. Willy van Dreumel
    Profiel Willy van Dreumel schreef op woensdag 27 februari 2008 om 12:30  | reageer

    @Kevin: Voor portretfotografie kan een lichtsterke 50mm lens heel mooie resultaten geven, door de verlengingsfactor van je camera komt deze 50mm overeen met 80mm (Canon) of 75 mm (Nikon) op kleinbeeldformaat. Afhankelijk van de situatie gebruik ik voor portretten m'n Canon 24-105mm/F4 L, of de 50mm/F1.4, of de Sigma 105mm/F2.8. Met de aantekening dat ik de beide vast brandpunt lenzen nauwelijks meer gebruik voor portretten sinds ik die 24-105 L- lens heb.

  12. leo
    Profiel leo schreef op donderdag 25 november 2010 om 20:33  | reageer

    De Canon 85 mm F1.2 is écht snel en dan bedoel ik natuurlijk de lichtsterkte, want een snelle lens om mee te werken is het allerminst. Op een FF een mooie portret lens. Het bokeh is om te zoenen. Extreem snelle lenzen hebben vaak ook nadelen, ze zijn groter en zwaarder, ze presteren buiten het gebied waar ze voor gemaakt zijn vaak minder dan hun minder lichtsterke broertjes.

  13. hendrik
    Profiel hendrik schreef op zondag 25 november 2018 om 07:13  | reageer

    licht sterke objectief. scherpstellen gaat altijd met vol open diafragma. heeft niets te maken met scherpstellen bij p_draad objectieven als je de diafragma dichter draait dan heb je ook een donkere zoeker. alleen bij de grootste diafragma opening zal de vertekening groter zijn maar dat is meestal al verholpen met de diafragma met een of twee stoppen dichter te draaien. goede lichtsterke objectieven zijn niet goedkoop omdat ze meestal een duurdere complexer samenstelling hebben om lens fouten zoals aberratie op te heffen en vertekening op te heffen vandaar dat ze ook zwaarder zijn

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord