Peter van Veen

Wat is een snelle lens?

donderdag 21 februari 2008, 20:08 door | 36.768x gelezen | 13 reacties

Soms hoor je mensen praten over een ‘snelle lens’ en hoe goed en geweldig die wel niet zijn. Maar je vraagt je misschien af of dit iets te maken heeft met de sluitersnelheid, of hoe snel de lens kan focussen?

Hoe snel een lens is heeft alles te maken met het maximale diafragma van de lens. Hoe groter het diafragma is, des te sneller is deze lens.

Wanneer we het over een lens hebben, wordt deze meestal aangeduid met de brandpuntsafstand, ook wel de focale lengte genoemd, (bijvoorbeeld een 50mm lens, of een 300mm telelens, of een 18-50mm zoomlens, alswel het maximale diafragma (meestal weergegeven met een f/nummer, bijvoorbeeld f/1.8 of f/4 of f/5.6). Hoe lager dit getal is, hoe groter het maximale diafragma is.

Zoals je weet is het diafragmagetal de maat van de lensopening waardoor het licht binnen komt. Dus hoe groter het maximale diafragma is, hoe meer licht er door de lens naar binnen kan.

De reden dat een lens met een groot diafragma een snelle lens wordt genoemd ligt in het feit dat er meer licht naar binnen kan waardoor je een snellere sluitertijd kunt gebruiken, zelfs wanneer de lichtomstandigheden minder goed zijn.

Waarom zou je een snelle lens willen hebben?
Snelle lenzen kunnen je een voordeel bieden ten opzichte van de langzamere typen in bepaalde omstandigheden en bepaalde typen fotografie. Ze bewijzen zeker hun nut wanneer er sprake is van weinig beschikbaar licht (bijvoorbeeld als je binnen wilt fotograferen maar je flitser niet kunt gebruiken) of wanneer je een snelle sluitertijd nodig hebt (bijvoorbeeld bij sportfotografie of natuurfotografie). Een snelle lens is in het bijzonder heel nuttig wanneer je een snelle sluitertijd nodig hebt in slechte lichtomstandigheden (bijvoorbeeld indoor sportfotografie).

In het algemeen wordt een lens snel genoemd wanneer het maximale diafragma f/4 of groter is (bijvoorbeeld f/2.8 of f/1.4, etc.). De lens zoals hierbij afgebeeld is een Canon EF 70-200mm f/2.8L USM – supersnel, maar hierdoor ook behoorlijk aan de prijs.

Canon 70-200L f/2.8


Hou er ook rekening dat wanneer je een groter diafragma gebruikt dit onmiddellijk gevolg heeft op het scherptedieptebereik. Een groter diafragma geeft een smaller scherptedieptegebied. Dat is op zich een geweldig effect, maar alleen in het geval je dat ook daadwerkelijk wenst, zoals bij het losmaken van een persoon of object van de achtergrond.

Een snelle lens kan heel erg handig zijn, maar helaas betekent snel ook vaak dat ze behoorlijk duur kunnen zijn. Als je echter een wat meer economische snelle lens wilt hebben, dan moet je eens kijken naar 50mm lenzen. Nikon, Canon, Sigma, etc. hebben allemaal een snelle 50mm lens in het assortiment.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

13 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 21 februari 2008 om 20:13

  Zelf heb ik het bij dit soort objectieven doorgaans over 'lichtsterke' lenzen. Dat is minder verwarrend als 'snelle'. Ik ben overigens erg fan van dit type lenzen. Ik heb maar één objectief die geen f/2.8 of groter diafragma heeft. vrolijk

 2. Reinoud
  Reinoud schreef op donderdag 21 februari 2008 om 20:38

  een ander voordeel van lichtsterke lenzen is dat je meer ziet door je zoeker en je autofocus het ook makkelijker doet. Het diafragma gaat namelijk pas dicht op het moment dat je afdrukt. Dat is bijvoorbeeld voor onderwaterfotografen een reden toch een snelle lens te gebruiken, ondanks dat ze vaak toch flitsen op f/8

 3. mreys
  Profiel mreys schreef op donderdag 21 februari 2008 om 21:02

  Ik heb hier twee f/2.8 (waaronder die 70-200) en één f/1.8, maar slechts één durf ik écht snel noemen, en dat is die met USM wat voor snelle focus zorgt naast de kleine sluitertijden.

 4. Cor Jexo
  Profiel Cor Jexo schreef op donderdag 21 februari 2008 om 21:44

  tsja behoorlijk aan de prijs zeg je. Als je een body kopt met een super goede sensor. voor mijn gevoel haal je die investering dan onderuit door een budget lens te kopen.
  Ik zie dat prime lenzen relatief goedkoper zijn, dit is dus een overweging van mij.Ik ben opgegroeid met zoom, en zou dus niet weten hoet het is om bv met een vast brandpunt 70mm F2.8 te fotograferen heeft iemand hier ervaring mee? (voornamelijk portret fotografie)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord