Photofacts bezoekt Photokina 2006
donderdag 28 september 2006, 01:02 door Elja Trum | 13.234x gelezen | 3 reactiesVandaag bezocht Photofacts de fotobeurs Photokina in Köln, Duitsland.
Photokina is een van 's werelds grootste beurzen en wordt bezocht door alle belangrijke spelers op fotografie gebied. Wij konden een bezoekje dan ook moeilijk achterwege laten.
Elinchrom
In een hal gevuld met flitsers en toebehoren bezochten wij de stand van Elinchrome. Zelf werken wij met de D-Lites serie van dit merk en hier zijn we erg tevreden over.
Wij spraken hier met de eigenaar van Fotoflits. Een gezellige gesprek waarbij mij ook nog een vraag werd beantwoord met betrekking tot mijn Elinchrom softbox.
3D Viz
Tevens was op deze stand een demonstratie te zien van 3D Viz. Zij hadden een volledige computergestuurde opstelling (van draaitafel tot camera en flitsers) om 360 graden animaties van producten te produceren. Prijzige apparatuur, maar prachtig om te bekijken daar wij hier zelf ook al eens mee geëxperimenteerd hebben.
Sony
De uitgebreide stand van Sony staat grotendeels in het teken van de nieuwe Sony Alpha 100; de eerste digitale spiegelreflex van Sony. Sony's steady-shot technologie maakt dit op papier een van de betere 10 megapixel camera's van het moment. In de praktijk vond ik de Sony ietwat traag reageren, voornamelijk bij het terugkijken van opname.
Op de stand werd ook erg duidelijk gedemonstreerd wat de voordelen van deze steady-shot toevoeging zijn. Het beeld van twee camera's op een trillende plaat werd op monitoren getoond. Bij de ene camera werd wel gebruik gemaakt van steady-shot, bij de andere niet. Vooral een constante trilling wordt goed opgevangen.
Canon
Canon kreeg van ons extra aandacht aangezien wij zelf met Canon apparatuur werken. Op hun stand kunnen bijna alle Canon lenzen en body's geprobeerd worden. Wij hebben kort gebruik gemaakt van de Canon 400D, de Canon 30D, de Canon 5D en de Canon 1Ds Mark II. Het (oppervlakkige) verschil tussen deze camera's was zo goed te beoordelen. De 400D is duidelijk erg klein. Los daarvan reageert hij erg vlotjes. De 30D heeft een duidelijk solidere body, ook werkt de camera (in tegenstelling tot de 400D) met een net iets andere bediening voor bepaalde functies zoals ISO. Persoonlijk vond ik dit minder eenvoudig, maar dit zal een kwestie van wennen zijn.
Wat ook wennen is, is het ernorme beeld dat je bij de 5D ziet door de zoeker. Het kaderen van je foto's is bij deze camera iets wat je opnieuw moet leren wanneer je van de crop modellen naar deze full-frame body gaat. Ook is het wennen dat bijvoorbeeld 24mm weer echt 24mm is. Een wereld van verschil met de crop camera's. Desalniettemin een prachtige camera.
Bij de Canon 1Ds Mark II valt in eerste instantie het kleine TFT schermpje op. Zeker op de enorme body van deze camera is dit 'oude formaat' scherm erg klein. De overige modellen hebben allemaal al een 2,5 inch scherm. Ook op het gebied van aantal foto's per seconden is het verschil in camera's opvallend. De 3 foto's per seconden van de Canon 400D zijn al netjes, maar vanaf 5 frames per seconden is het bijna lachwekkend om een serie foto's te schieten.
Tevens kregen wij Canon's nieuwe image viewer, de Canon Media Storage M30, in handen. Dit betrof nog geen productiemodel, maar wij waren onder de indruk van dit apparaatje. Navigatie met de viewer komt overeen met de besturing van de Canon 300D, 350D en 400D en werkt daardoor erg intuïtief.
Op het 3,7 inch grote scherm kunnen naast foto's ook video's worden afgespeeld. Met 30 of 80 gigabyte aan beschikbare ruimte erg praktisch tijdens vakanties.
Canon M30 image viewer
Nikon
Op de stand van Nikon was de grote blikvanger in eerste instantie het schaars geklede model. Een groot Nikon D80 model trekt daarna de aandacht. De Nikon D80 zelf hebben we niet al te uitgebreid getest. Aangezien deze camera gebruik maakt van SD geheugen konden we niet onze eigen kaart gebruiken om een aantal foto's te maken. De camera voelt solide aan en lijkt sprekend op de Nikon F80.
Ook bij Nikon was een selectie uit de lenzencollectie te bekijken.
Leica
Wij schreven laatst al over de nieuwe Leica M8 en hier konden wij ook even met deze camera schieten. Dit is een aparte ervaring wanneer je een digitale SLR gewend bent. Wij kunnen dan ook weinig zinnigs over dit model zeggen, behalve dat de camera voelt alsof je terug bent in de jaren 60.
Hasselblad
Op de stand van Hasselblad probeerden wij de gloednieuwe Hasselblad H3D camera met een monsterlijke resolutie van 39 (!) megapixel. Eén RAW bestand is al zo'n 50 megabyte groot. Helaas gebruikt Hasselblad haar eigen bestandsysteem, waardoor we deze camera geen foto's op onze eigen geheugenkaart konden laten plaatsen. Hiervoor zou eerst de CF-card geformatteerd moeten worden.
Aan ons werd de extreem hoge resolutie gedemonstreerd met een foto van een mooi model (zie foto hieronder). In een 100% crop waren de (kleine en blonde) haartjes op het gezicht van het model duidelijk te onderscheiden. Wat een detail!
De foto werd getoond op een Apple 30" cinema display. Deze waren over de hele beurs in grote getallen aanwezig en het was ook wel duidelijk waarom; wat een prachtscherm! Ik heb weer een nieuw object aan mijn al veel te lange verlanglijst toe kunnen voegen. De Hasselblad zelf zullen we daar nog maar niet op plaatsen, deze camera met digitale 39 megapixel achterwand moet zo'n 25 duizend euro opbrengen.
Hasselblad H3D & Apple 30" Cinema Display
Naast ontzettend veel apparatuur waren er uiteraard ook vele mooie foto's te bewonderen.
Daarnaast werd op veel stands gebruik gemaakt van modellen om de boel een beetje op te leuken.
Hieronder een aantal van deze modellen..
Modellen bij Photokina
Al met al hebben wij een uiterst vermakelijke dag gehad.
Over twee jaar is Photofacts opnieuw van de partij!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
3 reacties
-
Michael schreef op zondag 8 oktober 2006 om 23:35 | reageer
Mooi verslag!
Over twee jaar ben ik er ook weer.
Ben benieuwd wanneer de Canon Image viewer uitkomt. Mooi apparaat. -
Ellen schreef op dinsdag 14 november 2006 om 20:04 | reageer
Bedankt voor het compliment Ik was het bovenstaand model voor Hasselblad leuk om de foto van mn oog in Photoshop hier terug te zien!
-
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Canon introduceert de imagePROGRAF PRO-1100
door Nando Harmsen
-
Preview: Canon EOS R5 mark II
door Elja Trum
-
Preview: Canon EOS R1
door Elja Trum
-
Nikon introduceert de Z 35mm f/1.4
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z6 III mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Canon kondigt de RF 35mm f/1.4L VCM aan
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.818 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.