Albert ter Harmsel

Recensie: 'Als alles duister wordt' van H. Vandermeeren

vrijdag 7 maart 2014, 23:59 door | 5,315x gelezen | 2 reacties

Deze keer een recensie van een 'literaire thriller': Als alles duister wordt van Hilde Vandermeeren. Natuurlijk weet ik ook wel dat de lezers van Photofacts de site niet bezoeken voor thrillers en andere whodunnits. Maar wees gerustgesteld (en lees gerust verder) dit boek heeft alles te maken met fotografie.

Beide hoofdpersonen in deze roman van de Belgische auteur Hilde Vandermeeren hebben iets met beelden. De hoofdverdachte is een professionele fotograaf en de hoofdgetuige lijdt na een verkeersongeluk aan prosopagnosie.

Niet erg dat je niet weet wat dat is, ik moest het ook opzoeken, maar de Nederlandse benaming voor deze aandoening is gezichtsblindheid. Iemand die deze aandoening heeft kan geen gezichten herkennen. De ogen zijn goed, maar de hersenen krijgen de herkenning niet voor elkaar.

Ik stel me voor dat je dan zo'n beeld hebt:

Gezichtsblind

In de portretfotografie speelt dit ook een rol. Er wordt vaak gezegd dat een foto meer zegt dan 1000 woorden maar volgens mij slaat dat alleen op de emotie, niet op de informatie. Zo zijn er verschillende foto's uit Irak gebruikt 'ter illustratie' van de situatie in SyriŽ. En denk eens aan de serie van Martijn Kleppe op photoq.nl waarbij dezelfde foto soms bij totaal verschillende situaties werd geplaatst.

Wat doet de getuige in dit boek? Ze let op de lengte, de breedte of de stem van iemand. Of ze voegt attributen toe aan haar herinnering, zoals kledingstukken of een koffertje. Dat is in de fotografie ook gebruikelijk.

Ik zou nog een hele serie zelfportretten kunnen laten zien uit de tijd dat 'selfie' nog lang geen woord van het jaar was, maar de boodschap is duidelijk: Als het gezicht nietszeggend is maakt de context duidelijk om wie het gaat.

De roman van Hilde Vermeeren is geen 'whodunnit' want hij begint met de beschrijving van een moord. De moord wordt beschreven vanuit het perspectief van de dader. Hij blijkt een fotograaf te zijn. Ook dat maakt deze thriller voer voor fotografen. Waarom zou een fotograaf iemand vermoorden? En hoe komt hij tot zijn besluit?

Conclusie


Een aanrader voor iedereen die wel eens nadenkt over de vraag 'Waarom fotografeer ik?'. En ook een aanrader voor iedereen die graag een Nederlandstalige thriller leest.

Als alles duister wordt hilde vanderrmeeren

Als Alles Duister Wordt door Hilde Vandermeeren (Uitgeverij: Q. 2013, ISBN 978 90 214 46813).

Albert ter Harmsel

Over de auteur

Albert is hobbyfotograaf.
Hij toont zijn foto's op Flickr.

2 reacties

  1. HHilde Vandermeeren
    HHilde Vandermeeren schreef op zondag 9 maart 2014 om 17:40

    Fijne recensie en leuk dat mijn boek 'belicht' wordt vanuit de hoek van de fotografie!

  2. duusker
    Profiel  duusker schreef op dinsdag 11 maart 2014 om 14:48

    Graag gedaan. Ik heb ook op bol.com een vergelijkbare review geplaatst.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.820 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.820 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.