Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Albert ter Harmsel

Recensie: 'Als alles duister wordt' van H. Vandermeeren

vrijdag 7 maart 2014, 23:59 door | 6.910x gelezen | 2 reacties

Deze keer een recensie van een 'literaire thriller': Als alles duister wordt van Hilde Vandermeeren. Natuurlijk weet ik ook wel dat de lezers van Photofacts de site niet bezoeken voor thrillers en andere whodunnits. Maar wees gerustgesteld (en lees gerust verder) dit boek heeft alles te maken met fotografie.

Beide hoofdpersonen in deze roman van de Belgische auteur Hilde Vandermeeren hebben iets met beelden. De hoofdverdachte is een professionele fotograaf en de hoofdgetuige lijdt na een verkeersongeluk aan prosopagnosie.

Niet erg dat je niet weet wat dat is, ik moest het ook opzoeken, maar de Nederlandse benaming voor deze aandoening is gezichtsblindheid. Iemand die deze aandoening heeft kan geen gezichten herkennen. De ogen zijn goed, maar de hersenen krijgen de herkenning niet voor elkaar.

Ik stel me voor dat je dan zo'n beeld hebt:

Gezichtsblind

In de portretfotografie speelt dit ook een rol. Er wordt vaak gezegd dat een foto meer zegt dan 1000 woorden maar volgens mij slaat dat alleen op de emotie, niet op de informatie. Zo zijn er verschillende foto's uit Irak gebruikt 'ter illustratie' van de situatie in Syrië. En denk eens aan de serie van Martijn Kleppe op photoq.nl waarbij dezelfde foto soms bij totaal verschillende situaties werd geplaatst.

Wat doet de getuige in dit boek? Ze let op de lengte, de breedte of de stem van iemand. Of ze voegt attributen toe aan haar herinnering, zoals kledingstukken of een koffertje. Dat is in de fotografie ook gebruikelijk.

Ik zou nog een hele serie zelfportretten kunnen laten zien uit de tijd dat 'selfie' nog lang geen woord van het jaar was, maar de boodschap is duidelijk: Als het gezicht nietszeggend is maakt de context duidelijk om wie het gaat.

De roman van Hilde Vermeeren is geen 'whodunnit' want hij begint met de beschrijving van een moord. De moord wordt beschreven vanuit het perspectief van de dader. Hij blijkt een fotograaf te zijn. Ook dat maakt deze thriller voer voor fotografen. Waarom zou een fotograaf iemand vermoorden? En hoe komt hij tot zijn besluit?

Conclusie


Een aanrader voor iedereen die wel eens nadenkt over de vraag 'Waarom fotografeer ik?'. En ook een aanrader voor iedereen die graag een Nederlandstalige thriller leest.

Als alles duister wordt hilde vanderrmeeren

Als Alles Duister Wordt door Hilde Vandermeeren (Uitgeverij: Q. 2013, ISBN 978 90 214 46813).

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Albert ter Harmsel

Over de auteur

Albert is hobbyfotograaf.
Hij toont zijn foto's op Flickr.

2 reacties

  1. HHilde Vandermeeren
    HHilde Vandermeeren schreef op zondag 9 maart 2014 om 17:40  | reageer

    Fijne recensie en leuk dat mijn boek 'belicht' wordt vanuit de hoek van de fotografie!

  2. duusker
    Profiel  duusker schreef op dinsdag 11 maart 2014 om 14:48  | reageer

    Graag gedaan. Ik heb ook op bol.com een vergelijkbare review geplaatst.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.137 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord