Recensie: Handboek Natuurfotografie+
vrijdag 23 december 2016, 23:23 door Nando Harmsen | 5.388x gelezen | 2 reacties'Wat voor type natuurfotograaf ben jij?' Met die vraag begint het boek in de omslag, gevolgd door een omschrijving van vijf soorten fotografen; de technicus, de bioloog, de kunstenaar, de filosoof en de verzamelaar.
Hokjes waar je jezelf in kunt indelen voor je daadwerkelijk aan het boek begint. 'Wil je het precies weten, doe dan de test 'Wat voor natuurfotograaf ben jij?' op Centrumvoornatuurfotografie.nl'. Dus laten we het boek liggen om op internet de test te doen, nog voor we in feite aan het boek begonnen zijn.
Het boek Handboek Natuurfotografie+ is een uitgebreide versie van een eerder uitgegeven boek met dezelfde titel, maar met minder bladzijden (vandaar het + teken in de titel). Het wordt het 'best verkochte standaardwerk' genoemd en wie ben ik om daar aan te twijfelen.
De suggestie is gewekt dat het boek de vragen van de (beginnende) fotograaf zal beantwoorden en dat we na het lezen van dit boek succesvol aan de slag kunnen gaan met fotograferen. Maar dan moeten we toch het internet en de website laten voor wat het is en aan het boek beginnen.
Inhoud
Het boek laat een breed scala aan onderwerpen aan bod komen. Van de opsomming van camera's, instellingen en hulpmiddelen tot de meer ontastbare “beeldende principes” en “artistieke visie” die met de beeldopbouw en uiterlijk van de foto te maken hebben.
De praktische tips komen uitgebreider aan bod in het hoofdstuk “Werkwijzen buiten” waarbij de schrijvers zoveel mogelijk onderwerpen voorbij laten komen; van landschap tot luchtfotografie, van planten tot paddenstoelen, van macro en close-up tot onderwaterfotografie. Maar vooral dierenfotografie, iets waar al na de eerste hoofdstukken duidelijk was dat daar het hart van de twee schrijvers ligt.
Hier blijft het niet bij. De workflow komt ook nog aan bod, samen met de ongelofelijk moeilijke vraag: “Wat doe je met je foto's?” Tot slot laten de schrijvers nog wat aanbevelingen voorbij komen over fotografie op reis.
Compleet
Al met al maakt deze totale opsomming van onderwerpen het Handboek Natuurfotografie+ ontzettend compleet. Denk aan een onderwerp dat met natuurfotografie te maken heeft of kan hebben, en je zult het terug kunnen vinden in dit boek. Dat maakt direct duidelijk dat er nergens heel diep op de materie ingegaan kan worden.
Alles wordt vernoemd, aangestipt en summier behandeld waardoor de onervaren fotograaf gekieteld wordt, maar niet voldoende aan de hand meegenomen wordt. Tegelijkertijd motiveren de schrijvers door het introduceren van opdrachten de lezer om toch de camera op te pakken en aan de slag te gaan.
Helaas komt dan de verwijzing naar de website weer om de hoek kijken waardoor je zonder internet en een aanmelding op de website niet optimaal gebruik kan maken van de informatie die aangeboden wordt.
Flitsfotografie
Hoewel het boek vrijwel alle onderwerpen alleen maar ter sprake brengt zonder diep op de materie in te gaan, zijn er een paar onderwerpen die de schrijvers dan weer wel erg uitgebreid behandelen. Flitsfotografie is daar een van, waarbij een enorme hoeveelheid theoretische informatie opgesomd wordt.
Een fotograaf die ervaren is in flitsfotografie kan er nog wijs uit, maar een beginnende fotograaf zal overweldigend zijn. Daarentegen worden belangrijke dingen zoals scherptediepte weer te oppervlakkig behandeld waarbij soms zelfs termen niet helemaal correct uitgelegd worden.
Foto's
Een boek over fotografie is niets zonder veel foto's. Die staan er ook veel in, waarvan sommigen werkelijk prachtig zijn. Een groot deel kan echter maar middelmatig van kwaliteit genoemd worden. Bovendien gaan de schrijvers soms wel heel ver in de artistieke benadering van een foto, inclusief een bewerking die voor mij eerder aanvoelt als het proberen een mislukte foto nieuw leven in te blazen.
Het is goed om grenzen op te zoeken, maar mijn inziens schieten de schrijvers hier af en toe te ver overheen. Maar dat is natuurlijk ook persoonlijk. Het is wel mooi dat er ook minder gelukte foto's voorbij komen, om te verwijzen naar hoe een foto beter had gekund.
Kijken
De manier van kijken naar een foto is iets wat uitgebreid aan bod komt. Daarbij wordt herhaaldelijk verwezen naar de grootmeesters uit de schilderkunst. Hier vinden de fotografen niet het wiel uit maar gebruiken de aloude technieken van beeldopbouw die we ook in die schilderijen terug zien. Af en toe neigt het teveel naar de kunstzinnigheid die ik al eerder noemde.
Maar ondanks dat zijn dit misschien wel de twee interessantste onderwerpen uit het boek; de manier hoe een foto opgebouwd kan zijn en hoe ernaar te kijken. Het zet je aan het denken waarbij je uiteindelijk foto's met een heel andere blik bekijkt. En dat is goed, hoewel ook hier wel iets meer diepgang gemogen had.
De eerste uitgave stamt al uit 2011. De heruitgave, die inmiddels ook alweer ruim drie jaar oud is, zal ongetwijfeld flink onder handen genomen zijn. Toch voelt vooral het eerste hoofdstuk wat gedateerd aan.
Nu gebeurt dat al snel, gezien de snelle ontwikkelingen die er in de fotowereld zijn, maar als het woord octacopter voorbij komt wanneer het op luchtfotografie aankomt (hoofdstuk 6) vraag ik me af of die term in 2013 al niet gedateerd was.
Conclusie
Het Handboek Natuurfotografie+ is een compleet boek dat alle soorten natuurfotografie de revue laat passeren. Het blijft echter op vrijwel alle vlakken oppervlakkig, hoewel het in sommige gevallen de lezer zeker kan prikkelen om anders naar zijn of haar foto's te kijken.
Het is jammer dat er herhaaldelijk naar de website doorverwezen wordt, maar het is op zich een slimme marketing truc om cursussen en fotoreizen aan te prijzen (in het boek wordt handig gemeld dat je het beste altijd voor een georganiseerde fotoreis kunt kiezen). Of het boek geschikt is voor de beginnende of gevorderde fotograaf is moeilijk te zeggen.
Ik denk dat de beginnende fotograaf wel op weg geholpen wordt maar uiteindelijk met teveel open vragen zal blijven zitten. De gevorderde fotograaf daarentegen zal zeker de beeldende principes en artistieke visie uit het boek kunnen gebruiken om te groeien in zijn of haar fotografie, maar waarschijnlijk niet meer dan dat.
» Bestel bij Bol.com
Handboek Natuurfotografie + door Bart Siebelink en Edo van Uchelen
ISBN: 9789050114646, KNNV Uitgeverij 2013, 300 pagina's, Prijs: 29,95 euro
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
2 reacties
-
-
Aad schreef op dinsdag 27 december 2016 om 11:30 | reageer
Goede review, Nando. Deze nieuwere uitgave heb ik niet, maar de vorige wel, en je omschrijft heel precies en goed het onbevredigde gevoel dat ik eraan overhield.
Al met al was het boek een beetje een tegenvaller, en zou ik het niet aan een ander aanbevelen. De marketing-strategie erachter was toen al heel goed, maar daar heeft de lezer niets aan.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Een 'analoge' uitdaging
door Erik Nevels
-
Kom jij ook naar het Nature Talks Fotofestival?
door Nando Harmsen
-
Hoe fotografeer je boomkikkers?
door Erik Nevels
-
Reflecties zien en fotograferen
door Erik Nevels
-
Vogelfotografie vergt vaak veel geduld
door Erik Nevels
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.789 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.