5 Dagen Deal: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 100 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Henri Brands

Recensie: Fotograferen met een professionele Nikon

maandag 14 juni 2010, 23:00 door | 13.498x gelezen | 16 reacties

Enige tijd geleden ontving ik het boek Fotograferen met een professionele Nikon door fotograaf en schrijver Dré de Man. Dit 288 bladzijden tellende boek behandelt de Nikon D300, D300s, D700, D3, D3x en D3s, de professionele en semi-professionele Nikons dus. Het ingebonden boek is opgedeeld in twaalf hoofdstukken.

De auteur heeft als fotojournalist gewerkt en volgde een fotografieopleiding bij Hans Götze, een bekend fotograaf die in de jaren '70 en '80 diverse fotoboeken schreef. Dré de Man heeft inmiddels zo'n tien boeken op zijn naam staan waarvan verschillende over diverse type Nikons en een aantal over digitale fotografie en Photoshop.

Inhoud
Het boek heeft een zeer fraaie lay-out en ziet er goed verzorgd uit. Nadeel van die fraaie lay-out is dat je af en toe moet zoeken waar het kader met extra informatie dat je aan het lezen bent verder gaat op de volgende bladzijde.

Na de inleiding wordt in het eerste hoofdstuk kort in de geschiedenis van Nikon gedoken. De fameuze Nikon F en zijn opvolgers passeren de revue en ook wordt er kort ingegaan op de geschiedenis van Nikkor objectieven. We gaan met zevenmijlslaarzen door de Nikon geschiedenis.

Het volgende hoofdstuk, 'Eerste Ontmoeting' is een uitgebreide kennismaking met de lay-out van de D300 en D3 lijn met veel foto's om een en ander te verduidelijken. Een soort veredelde gebruiksaanwijzing met een aantal extra tips. Zelfs hoe je een spiegelreflexcamera vast moet houden wordt uitgelegd aan de hand van diverse foto's. Dit gaat mij eerlijk gezegd wat ver voor een boek dat handelt over de 'professionele Nikons'. Het lijkt mij dat degenen die een camera kopen uit de 300, 700 en 3 serie inmiddels toch wel zullen weten hoe je een camera met (eventueel zwaar) objectief vasthoudt.

Fotograferen met een professionale Nikon


Het boek is op deze manier natuurlijk wel een zeer compleet boek voor elk niveau foto-enthousiasteling. Ook hoe je een objectief monteert en demonteert komt uitgebreid, geïllustreerd met zes foto's, aan bod. Verder een paar tips en uitleg over de diverse objectiefseries die Nikon inmiddels heeft gebouwd en hoe het zit met de comptabiliteit van al die objectieven (A, Ai, Ai-s en AF, AF-S, al dan niet met CPU). Tevens wordt ingegaan op geheugenkaartjes, bestandsformaten en accu's.

In het volgende hoofdstuk wordt ingegaan op alle belichtingsmodi en het belang/effect van de ingestelde sluitertijden en/of diafragma. Het is meer een basiscursus fotografie: wat doet mijn diafragma, hoe beïnvloed je de scherptediepte en hoe voorkom ik bewegingsonscherpte. Opnieuw erg basaal voor een boek waar de nadruk op professioneel ligt. Het diafragma instellen is een onderwerp dat je toch eerder verwacht in een boek over een instapmodel.

Lichtmeting
Hierna volgt een hoofdstuk over Belichting en Lichtmeting. Hier is voor amateur en pro veel interessante informatie te vinden: het verschil tussen het meten van gereflecteerd licht meten, wat elke ingebouwde lichtmeter in feite doet, en het opvallend licht meten dat je met een losse meter kunt doen. Dré geeft diverse fotovoorbeelden van de resultaten van de twee lichtmeetmethoden. Zeker voor degenen die nog nooit met een losse lichtmeter hebben gewerkt interessant om te lezen.

Dré poneert ook en passant nog even de stelling dat Nikon met zijn Matrixmeting de beste ingebouwde lichtmeter van alle merken heeft. Geen idee of hij zelf vergelijkingsmateriaal heeft van opnamen met andere merken camera, maar testen hier en daar hebben toch echt aangetoond dat elk merk camera een lichtmeter met sterke en zwakke punten heeft. Dat geldt óók voor Nikon.

Wanneer je de lichtmeter van je camera door en door kent kun je overigens met iedere camera perfect belichte opnamen maken. In mijn tijd met de Nikon F tot en met de F3 had je eigenlijk alleen de 60/40 meting en omdat je er veel mee werkte kon je prima voorspellen wat het resultaat van de lichtmeting zou zijn en er eventueel corrigerend naar handelen. Zelden ging dat mis! In de studio wanneer je diapositiefmateriaal moest schieten werkte je met een losse meter en gebruikte de opvallend-licht meetmethode. Je had dan altijd perfect belichte dia's.

Lichtmeter


Het volgende hoofdstuk gaat uitgebreid in op de autofocusfunctie van de professionele Nikons.
Uitleg over techniek en instelmogelijkheden van Nikon's autofocus en de vele tips helpen je optimaal gebruik te maken van de autofocusfunctie van je professionele Nikon.

Het boek vervolgt met een hoofdstuk over kleur. Via 'internetclown Ken Rockwell' zoals hij deze bekende blogger noemt, haalt hij voorbeelden aan over gebruik en instelling van kleur in je fotografie. Hij geeft uitleg over instellingen op de camera en achteraf bewerken in Nikon NX 2.2.1 software om optimale kleuren te bereiken. Ook gaat Dré in op het instellen van de juiste witbalans.

Objectieven en vertekening
In het zevende hoofdstuk worden Nikon objectieven besprokken. Er wordt uitleg gegeven over de diverse types objectieven en aan de hand van fotovoorbeelden wordt uitleg gegeven over de verschillende beeldhoeken en het perspectief dat daar bij hoort. Ook gaat de auteur dieper in op lichtsterkte van objectieven.

Dré beweert in zijn betoog dat er geen kwaliteitsverschil meer is tussen vaste brandpunt (prime) en zoomobjectief. Daarbij vergeet hij in mijn ogen dat er wel degelijk verschil is in de mate van vertekening van een vaste brandpunt en een zoom, vooral wanneer je een groothoekzoom met een vaste brandpunt groothoeklens vergelijkt.

Ik zie beslist heel veel verschil tussen de vertekening van mijn 24-105mm zoom bij 24mm en mijn 24 mm f/1,4 groothoek. Anders had ik die (kostbare) 24mm niet zo snel aangeschaft. Nu Photoshop CS5 die vertekening automatisch kan corrigeren wordt dit verschil natuurlijk wel minder belangrijk, maar het is er wel degelijk. Canon DPP corrigeert dit overigens al twee jaar automatisch, maar weinig mensen zullen dit gebruiksonvriendelijk programma gebruiken denk ik.

Erg jammer vind ik het dat de auteur niet wat dieper ingaat op de speciale objectieven. Vooral over een Tilt en Shift objectief kun je veel meer nuttige praktijkinformatie geven dan je in dit boek aantreft. Aangezien er toch al niet veel boeken te vinden zijn over het werken met een TS objectief vind ik dit een gemiste kans in een boek over professionele Nikons.

Fotograferen met een professionele Nikon


In het volgend hoofdstuk wordt zeer uitgebreid ingegaan op flitsfotografie met Nikon camera's gecombineerd met de originele Nikon flitsers. Je vindt hier héél veel duidelijke informatie met fraaie praktijkfoto's die de tekst uitstekend verhelderen.

Het volgende hoofdstuk; Nikon à la Carte gaat heel uitgebreid in op de menu's van de Nikon D300, D700 en D3 serie. Geen gemakkelijk hoofdstuk maar de auteur leidt je uitstekend door alle mogelijkheden van de menu's en knoppen. Ook wordt duidelijk uiteengezet hoe je menu's naar je hand kunt zetten en toegankelijker maakt. Verplichte leeskost voor elke bezitter van een Nikon!

Hoofdstuk 10 besteedt aandacht aan de bewerking van je gemaakt opnames in Nikon ViewNX, het gratis meegeleverde programma bij elke Nikon, en de bewerking in Nikon Capture NX en Photoshop CS4. Ook worden de verschillen tussen de diverse bestandsformaten nader bekeken en wordt, uiteraard, aangeraden in RAW te schieten om het optimale uit je foto's te kunnen halen.

Er wordt duidelijk uitgelegd hoe je je foto's in Adobe Camera RAW kunt aanpassen en optimaliseren. Uiteraard kan een boek als dit, dat op de diverse camera's is gefocust, niet uitgebreid genoeg ingaan op alle ins en outs van Photoshop, maar ik had wel wat meer informatie verwacht over het werken met het Nikon eigen Capture NX 2.2.

In Bloopers en ergernissen is een soort 'Troubleshooting' te vinden van veel voorkomende fouten en hoe je ze kunt voorkomen of herstellen. Soms wat al te simpel, maar je kunt er hier en daar toch je voordeel mee doen. Wel een beetje dubieus om een dergelijk hoofdstuk in een boek te plaatsen dat de pretentie heeft op professionele camera's geënt te zijn. Ik ga er vanuit dat de gebruiker van dit type camera's wel weet wat te doen wanneer een foto te licht uitvalt.. Achter in de gebruiksaanwijzing van je camera kijken wil desnoods ook nog wel eens helpen.

Het laatste hoofdstuk gaat kort in op Speciale onderwerpen en geeft tips en trucs voor diverse onderwerpen, met name portret-, landschap- en productfotografie. Eigenlijk informatie die niet uitsluitend voor Nikon gebruikers geldt.

Conclusie
Uitgeverij Pearson heeft met dit boek een fraaie uitgave in de schappen liggen waarvan het lezen zeer de moeite waard is. Niet alle info past bij de pretentie van een boek over professionele camera's maar iedere fotograaf, pro of hobbyist, kan genoeg informatie uit dit boek putten om het de moeite van het aanschaffen waard te maken.

Geïnteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Computerboek.nl. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Henri Brands

Over de auteur

Henri fotografeert al vanaf zijn twaalfde en heeft gewerkt met onder andere Nikon, Leica en middenformaat camera's. Momenteel fotografeert hij met een Canon 5D mark IV. Henri heeft de Fotovakschool afgerond en jaren gewerkt als reportage-fotograaf en in fotowinkels. Ook gaf hij workshops over zelf afdrukken van foto's.

16 reacties

  1. aradilon
    Profiel  aradilon schreef op dinsdag 15 juni 2010 om 00:30  | reageer

    Waarom dit boek eigenlijk?? Ik denk dat mensen die zo'n fototoestel kopen al zeer veel van hun toestel kennen en dit nooit nodig gaan hebben. Ik denk dat dit boek ook al een paar keer geschreven is maar dan in andere vorm. En als hij Ken Rockwell een internet clown noemt dan weet ik ook waarom, heel veel van wat in dit boek staat, staat al op de website van Ken (menu's enzo). Mij lijkt het een boek dat eerlijk gezegd niet zo goed gaat verkopen, en dat ik ook nooit zou kopen.

  2. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 15 juni 2010 om 07:20  | reageer

    Helder verhaal. Ik zou ook meer diepgang hebben verwacht gezien de titel. En hoewel je er tegenwoordig niet altijd vanuit mag gaan, verwacht ik eigenlijk van iemand die een (semi)professioneel toestel heeft dat hij/zij de basis toch wel kent.

  3. Frits
    Frits schreef op dinsdag 15 juni 2010 om 14:39  | reageer

    Je zou inderdaad verwachten dat eigenaars van zo'n toestellen geen nood hebben aan dit boek. In de praktijk zie ik veel amateurs met dergelijke toestellen die werkelijk geen idee hebben waarmee ze bezig zijn.

    Hoe duurder de camera ... hoe beter de foto's, toch ?

  4. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 15 juni 2010 om 15:37  | reageer

    Gewoon het e-book van Thom Hogan bestellen. Zeer compleet!

  5. aradilon
    Profiel  aradilon schreef op dinsdag 15 juni 2010 om 15:49  | reageer

    @Liesbeth inderdaad een aanrader, ow en nog iets alles wat je in dit boek vind kan je op internet vinden en waarschijnlijk nog gedetailleerder omdat het meerdere personen zijn en vaak websites met een veel groter budget.

  6. Daniël
    Daniël

    Ik ben het volledig met Frits eens, helaas voel ik me ook een 'beetje' aangesproken tot dezelfde groep van amateurs :(
    Om het 'beetje' maar even te specificeren, ik ben niet zo dom om te denken dat 'Hoe duurder de camera... hoe beter de foto's'
    In dat opzicht zit ik dus aan de slimme kant van de amateurs vrolijk
    Het is alleen zo moeilijk om als 'beginnend' amateur nu juist de bruikbare tips (die je dus nog niet weet) te vinden in de berg van beschikbare boeken.
    Dus, ik ben erg blij met dit soort recensies vrolijk

  7. Henny
    Profiel Henny schreef op dinsdag 15 juni 2010 om 21:20  | reageer

    Zoals hiervoor aangegeven ook voor mijn gevoel een erg misplaatst(?) boek. Als je eigenaar van een dergelijke camera bent je moet schamen als je de principes zoals op bovenstaande afbeeldingen niet weet. Helaas zie ook ik dat voorkomen. Eigenlijk zou iedereen die een beetje SLR heeft op een gegeven moment heel goed moeten weten wat diafragma en sluitertijd(en de effecten ervan) is. Ook alleen dan kun je het meeste uit je camera halen denk ik!

    Een beetje verkeerd opgezet dit boek dus, en al was het voor amateurs bedoeld; it has been done before helaas!

  8. rieksen
    Profiel rieksen schreef op dinsdag 15 juni 2010 om 22:29  | reageer

    het is inderdaad jammer dat er in dit boek niet meer over TS objectieven in staat. Zoals geschreven er zijn hier toch al heel weinig boeken over. Ik ben zelf ook nog op zoek naar een goed boek(het liefs in het Nederlands)over de TS objectieven en ben in het bezit van een 24 nn Nikon TS objectief. Helaas zijn de meeste boeken op een basisniveau en gaan niet veel verder.
    Als er trouwens tips zijn voor boeken over architectuur en panoramafotografie dan hoor ik dat ook graag.

  9. Rob
    Rob schreef op woensdag 16 juni 2010 om 00:06  | reageer

    Ik beken. Ik heb een D300s aangeschaft en beheers fotografie beperkt. Kortom, ik proef bij jullie (en dat zeg ik met respect) enige beroepsdeformatie. Ik vind de instapmodellen nu eenmaal te plastic achtig en te klein. Daarnaast kan ik het me permitteren. In mijn ogen bestaat er een groep gebruikers van cameras als de D300/D700/5D/7D die tot voor kort alleen de P knop of groene knop gebruikte. En het geld hebben om dergelijke investeringen te doen, gewoon voor de hobby. Niets om je voor te schamen. Ik heb dit boek derhalve besteld.

  10. Gerrit
    Gerrit schreef op woensdag 16 juni 2010 om 13:24  | reageer

    @Rob: ik geef je helemaal gelijk. Er is altijd een doelgroep voor een boek als dit.
    Als ik het geld had, kocht ik ook een D3x waar ik zeker niet alles uit haal wat erin zit. Nu beperk ik me tot een D300s en het spelen met deze fantastische camera is een hobby op zich en soms maak ik er nog mooie plaatjes mee ook vrolijk. Niets om je voor te schamen. Er rijden ook mensen in dure auto's terwijl ze niet kunnen rijden, moeten we dat verbieden?

  11. MarcelG
    MarcelG schreef op woensdag 16 juni 2010 om 13:30  | reageer

    Een ongepaste titel voor 'n boek die bovendien in de inhoud - op basis van wat ik hier lees - absoluut tekort schiet en alleen maar open deuren intrapt.

    Zoals een bekende internetclown al lang geleden schreef: er bestaan geen professionele cameras.
    Er bestaan hoogstens professionele fotografen die een camera gebruiken voor de uitoefening van hun beroep.
    Een Nikon D3s is netzomin een professionele camera als een Auto A8 een professionele personenauto is.

    Voordat iemand de inkopper van een bedrijfsauto er bij pakt ; zodra het karakter van een bedrijfsauto niet-professioneel gebruik (persoonlijk gebruik) in de weg staat is het inderdaad een specifiek voor professioneel gebruik ontworpen auto. Er is echter geen enkele reden (buiten evt de prijs) die iemand er van zal weerhouden om z'n privé kiekjes te maken met een Mamiya/Hasselblad/Nikon/Canon/Pentax/Sony/Panasonic/Leica.

    De spiegelreflex werd bij de introductie jaren geleden gezien als de niet professionele camera ; immers, dat was kleinbeeld, en daar kun je toch je brood niet mee verdienen ?! Onzin. Als professionele fotograaf kun je met élke camera je brood verdienen, zelfs met een cameratelefoon, en zelfs met een slechte cameratelefoon zoals de iPhone 3G... (zie bijv. Kris Gebhardt)

  12. gast schreef op woensdag 16 juni 2010 om 13:49  | reageer

    De titel van het boek lijkt me marketing. De uitgever heeft waarschijnlijk in de gaten dat er veel 'amateurs' zijn die met een 'dure' camera op pad gaat en op 'P' vertrouwt. Ieder zijn plezier en daar is niks mis mee.
    Met de opmerkingen van MarcelG ben ik het overigens van harte eens. Profs en would-be profs piepen al snel. De spiegelreflex was niks, het zoomobjectief was niks, de digitale camera kon niks zijn. Ik ga mezelf maar weer eens verwennen met de nieuwe Mamiya. Jaren voor gespaard en ik laat me door anderen de les niet lezen. Die camera heeft ook een 'P'-functie wellicht, maar ik gebruik vooral de Av-knop.

  13. Berend Eissens
    Berend Eissens schreef op woensdag 16 juni 2010 om 21:47  | reageer

    Ik heb dit fraaie boek aangeschaft om een keuze te kunnen maken. Mijn keuze is gevallen op de D300s dankzij dit prachtige en goed leesbare boek. En misschien wist ik al veel van fotografie maar achteraf niet alles. Een aanrader voor iedereen die het net nog niet allemaal weet.

  14. EdC
    Profiel EdC schreef op woensdag 16 juni 2010 om 22:24  | reageer

    We dwalen aardig af van het onderwerp, maar met het gebruik van 'P' is niets mis. Er zijn ook professionele fotografen die vaak met deze instelling van de camera werken. Maar je moet wel de grenzen kennen. Ik heb te veel foto's gezien die zwaar bewogen waren, doordat 'P' de sluitersnelheid instelde op 1/15 of langer. 'P' staat niet voor 'altijd goed'. Als het boek die duidelijkheid verschaft, dan is het misschien niet eens zo'n gek boek om in huis te hebben.

  15. gast schreef op zondag 20 juni 2010 om 12:50  | reageer

    Veel amateurfotografen kunnen nog niet eens hun "simpel" compactcameraatje bedienen, laat staan zulke kanjers van reflexcamera's met full frame (fool frame... haha). Het gaat toch om de man àchter de camera, niet om de camera vóór de man ! Maar een goed handboek is nooit weg, àls mer er uit leren wil. Eigenlijk moet men leren schrijven met een kroontjespen (ballonpen) alvorens een dure Dupont vulpen te kopen.

  16. leo
    Profiel leo schreef op dinsdag 23 november 2010 om 09:41  | reageer

    Dat het kwaliteitsverschil tussen zooms en primes niet meer bestaat zeiden ze 20 jaar geleden ook al. Behalve vertekening, ik heb de genoemde 24-105 ook, is vaak het bokeh minder, de lichtsterkte en houdt maar eens een foto gemaakt met een vaste 50 mm en met de 24-105 naast elkaar. Neemt niet weg dat de 24-105 een fijn objectief is.

    PT lens om de vertekening weg te werken, maar beter is om zo min mogelijk te hoeven corrigeren. TS objectieven corrigeren ook van te voren. Fotograferen is eigenlijk zo simpel als het maar kan, je hebt een gaatje wat in grootte kan variëren en de tijd dat het gaatje open staat.

    Dat is het wel zo'n beetje. Mijn advies aan iemand die het nog moet leren is, neem een camera met zo min mogelijk automatiek. Leen een boekje uit de bieb of koop voor een euro een oud fotoboekje op de markt. Houd je verre van instellingen als P, portret en landschap.

    Geheel automatische compacts vind ik een crime om te bedienen, koop een tweedehands 10D voor 100 euro en een nieuwe 50 mm F1.8 voor minder dan dat. Dan kun je hetzelfde doen als een professionele camera.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.728 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord