Recensie: RAW voor de betere fotograaf
woensdag 7 oktober 2009, 19:28 door Elja Trum | 9.768x gelezen | 4 reactiesVan Easy Computing ontving het het boek RAW voor de Betere Fotograaf dat geschreven is door Uwe Steinmueller en Jürgen Gulbins. Hun boek is bedoeld om meer inzicht te geven in de mogelijkheden van RAW en de verschillende programma's waarmee je RAW bestanden kunt openen en bewerken.
De auteur Uwe Steinmueller is tevens editor van de website Digital Outback Photo. Uwe is geboren in Duitsland, maar woont sinds 1997 in Amerika. Hij is al bijna 40 jaar actief als fotograaf. Co-auteur Jürgen Gulbins heeft al meer dan 25 boeken op zijn naam staan over digitale fotografie. Daarnaast geeft hij workshops.
Het boek RAW voor de betere fotograaf behandelt veel Raw convertors. Dat is interressant wanneer je nog een keuze wilt maken. Het nadeel is echter dat geen van de programma's grondig besproken worden. Zo wordt er vluchtig gekeken naar Adobe Camera Raw, Bibble, Silypix, Lightroom, Capture One, Nikon Capture en Canon DPP. Er wordt niet echt een keuze of directe vergelijking tussen de programma's gemaakt.
Een trial versie van Silkypix Developer Studio 3.0 wordt bijgeleverd. Mocht je deze willen proberen dan kun je uiteraard beter versie 4 RC downloaden.
Het is jammer dat dit boek merkbaar aan het verouderen is. Het is geschreven in 2006 en in de digitale fotografie software is dat bijna een eeuwigheid. Zo worden er nadelen van software besproken die inmiddels al lang niet meer van toepassing zijn en wordt het gebruik van DNG nog afgeraden omdat het nog zo nieuw is.
Om wat meer te weten te komen over het RAW formaat in het algemeen kan dit boek wel nuttig zijn. Er wordt redelijk diep ingegaan op wat het RAW bestand nu technisch gezien is en hoe het opgebouwd is. Ook wordt er gekeken naar de bijbehorende metadata.
Conclusie
Wil je wat meer weten over het RAW bestandsformaat en een algemeen overzicht krijgen van de verschillende softwarepakketten waarmee je RAW kunt bewerken dan is dit boek wellicht interessant voor je. Wil je jezelf echter echt gaan verdiepen in het werken met RAW bestanden dan kun je waarschijnlijk beter kiezen voor één programma en daar een goed boek bij zoeken.
RAW voor de betere fotograaf gaat in mijn ogen nergens diep genoeg op in om echt interessant te zijn. Het boek ziet er netjes en goed verzorgd uit, maar na het lezen ben je helaas niet heel veel verder met het werken met RAW bestanden.
Persoonlijk vond ik het RAW boek van Johan Elzenga interessanter.
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.
Raw voor de betere fotograaf Steinmueller, U. | RAW Johan W. Elzenga |
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
4 reacties
-
Peter van Veen schreef op woensdag 7 oktober 2009 om 22:15 | reageer
Kijk, dat is nu het voordeel van een review als deze. Scheelt je weer een nutteloos boek in de kast en natuurlijk de pegels!
-
Tonv schreef op donderdag 8 oktober 2009 om 11:48 | reageer
Het lijkt me dat Uwe en Jürgen er beter aan doen een up to date boek uit te brengen dan deze haast 'antieke' editie. Enigzins hilarisch vind ik dat het boek kennelijk is bestemd voor de 'betere fotograaf'. Dat klinkt al bijna net zo nostalgisch als 'men neme een fotorolletje'...
-
-
Rolograaf schreef op donderdag 8 oktober 2009 om 21:38 | reageer
Meer een probleem van software dan fotografie, Understanding Exposure uit 2004 is nog heerlijk actueel, al heeft Bryan Peterson inmiddels een revised edition uit.
RAW fotograferen is trouwens makkelijker, ook voor beginners, je hoeft veel moeilijke beslissingen namelijk niet vóór het afdrukken al te nemen zoals bij JPG, maar hebt heerlijk rustig de tijd achteraf om de verschillende mogelijkheden te bekijken!
Zo ga nu weer even postprocessen...
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum