Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Albert ter Harmsel

Recensie: The Practice of Contemplative Photography

woensdag 11 januari 2012, 19:22 door | 6.755x gelezen | 1 reactie

Als beginnend fotograaf die al jaren beginnend fotograaf is zocht ik naar een manier om mijn fotografie een nieuwe impuls te geven. Allerlei boeken over de bekende onderwerpen kregen dat niet voor elkaar. Ergens zag ik de tekst 'Als je geen tijd hebt voor je passie, is het dan wel je passie?'

Vaak fietste ik rond met een camera om mijn nek maar ik zag eigenlijk niets interessants, geen dingen waarvan ik dacht 'Wow! Dat moet ik fotograferen'. Waarschijnlijk moest ik dus anders kijken want de wereld kon ik niet veranderen. En een boek dat anders leert kijken is 'The Practice of Contemplative Photography; Seeing the World with Fresh Eyes' zeker.

De kern van het boek gaat over het verschil tussen gewoon kijken en 'kijken met frisse ogen'.
Dit andere kijken gaat in drie fases:

Fase 1: flits van perceptie


Als je eenvoudigweg de kleur rood ziet, dan is dat “perceptie”. Maar die perceptie duurt maar heel kort, want je gaat meteen denken, bij voorbeeld “Dit is een stoplicht”. Daarom heet het ook een flits van perceptie, hij duurt maar heel kort. Wat je erbij denkt is een concept. En denken is fout volgens de auteurs.

Fase 2: De perceptie vasthouden


Als je een flits van perceptie hebt dan stop je en je probeert die perceptie vast te houden. Je gaat niet nadenken over wat het betekent, je gaat niet beschrijven wat voor ding het is. Je ziet alleen die kleur. In fase twee begint de camera een rol te spelen maar vooral in de derde fase.

Fase 3: Het equivalent van die perceptie


Nu moet je de flits van perceptie nog vastleggen. Daar is natuurlijk de camera voor nodig, je bent ten slotte fotograaf. Maar: Gebruik de lens et cetera niet om een leuke compositie te maken. Gebruik ze om te framen (te kaderen). Gebruik zoom, diafragma en scherptediepte alleen om de perceptie goed vast te leggen, niet om er iets moois van te maken. 'Mooi' is ook een concept, iets wat mensen bedacht en gedefinieerd hebben.

Anders kijken, de praktijk


De achterliggende visie op deze manier van kijken en fotografie is boeddhistisch. Als Christen kan ik daar weinig mee. Maar het boek heet niet voor niks 'The Practice of comtemplative Photography'. Het is ook een heel praktisch boek: Door het hele boek staan concrete oefeningen waar je als fotograaf mee aan de slag kunt. Soms moet je daarvoor op pad maar nooit ver.

Als je goed leert kijken liggen de mooie fotomomenten om de hoek. Er zijn niet alleen opdrachten over kleur, maar ook over vorm, textuur, ruimte en licht. Basis van alles: Tijd nemen om te kijken.
Meer dan de helft van het boek is gevuld met prachtige kleurenfoto's. Die vormen een echte uitdaging want zulke foto's zou je graag maken.

In onderstaande video verteld auteur Andy Karr over afbeeldingen uit het boek. En dat soort foto's kun je maken, simpel door dit boek te lezen en de oefeningen te doen.


The Practice of Contemplative Photography; Seeing the World with Fresh Eyes is geschreven door Andy Karr en Michael Wood. Het boek bevat 226 pagina's, is Engelstalig en kost circa 25 euro.

Geïnteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Albert ter Harmsel

Over de auteur

Albert is hobbyfotograaf.
Hij toont zijn foto's op Flickr.

1 reactie

  1. Jack van Dalen
    Profiel Jack van Dalen schreef op woensdag 11 januari 2012 om 21:19  | reageer

    Interessante benadering. Zoals ik het artikel opvat is het niet de foto die een verhaal vertelt, maar de foto spoort je aan om zelf het/een verhaal te bedenken. Het lijkt heel simpel, maar of het ook werkelijk zo simpel is?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord