Actie: Online cursussen + gratis Xpozer 60 x 90 afdruk. 79,95 euro voordeel! Meer info of direct aanmelden
Bram Berkien

Geld investeren in fotografie

zondag 9 oktober 2011, 22:19 door | 8.685x gelezen | 49 reacties

Zoals ik in mijn vorige column schreef, moet ik af en toe best vechten tegen de 'gearhead' in mij, het duiveltje op mijn schouder dat me influistert dat het wel weer tijd is voor een nieuwe lens. Fotografie neemt in het hobby-spectrum een bijzondere plaats in. Het verbindt kunst met techniek.

Composities en visie in foto's zijn kunstzinnig en vrij zweverig, terwijl camera's, lenzen, belichting en dergelijke juist heel technisch zijn. Naar mijn mening moet je deze twee kanten goed in balans houden, met een aardige voorkeur voor visie. De techniek dient immers slechts om je visie te verwezelijken.

Technische aspect


Naar mijn mening houden veel fotografen zich veel te veel bezig met het technische aspect van fotografie en geven zij daar veel te veel geld aan uit. Zelf heb ik, zoals ik zojuist omschreef, ook regelmatig een korte periode dat in me verlies in de lens-vergelijkingen en reviews van nieuwe apparatuur.

De site Nikonrumors is een van mijn bookmarks, op deze site worden geruchten over nieuwe apparatuur van Nikon geplaatst. Interessant om te lezen, maar je moet er niet al te veel tijd aan besteden. Op de site vinden ellenlange discussies plaats over wat de opvolger van bijvoorbeeld de Nikon D700 aan specificaties zal hebben of zou moeten hebben.

Mensen besteden uren aan het fantaseren over een camera die nog niet eens verkrijgbaar is, terwijl ze naar mijn mening foto's zouden moeten maken met de camera die ze nu hebben. De beste camera is immers de camera die je bij je hebt. Het zoeken naar betere apparatuur lijkt voor sommigen een doel opzich te zijn geworden, wat het maken van goede foto's verdrongen heeft van de eerste plaats.

Canon 70-200mm f/2.8 L IS mark II

FinanciŽle aspect


Dat is het tijdsaspect van de kwestie. Daarnaast is er het financiŽle aspect. Uiteraard is het ieders eigen keuze hoeveel geld hij uitgeeft aan zijn hobby of beroep. Ik snap best dat als je wat geld hebt, je dat graag investeert in je fotografie. Wat ik niet snap is dat veel fotografen, zonder echt te bekijken wat zij nodig hebben, hun geld uitgeven aan telkens maar weer de nieuwste camerabody of lens. Dat terwijl zij vaak nog niet eens echt het maximale uit hun huidige apparatuur hebben gehaald.

Een medewerker van een fotozaak vertelde me ooit dat van de mensen met een digitale spiegelreflexcamera zo'n 90 procent hem nooit van de automatische stand afhaalt. Dan kun je toch wel stellen dat zo iemand zijn camera nog niet compleet heeft doorgrond. Het devies lijkt echter te zijn: upgraden, upgraden, upgraden, onafhankelijk van of wat je nu hebt goed genoeg is voor jouw persoonlijke behoeften of niet.

Sommige fotografen lijken zich qua apparatuur te willen voorbereiden op elke mogelijke situatie waar zij in terecht zouden kunnen komen. De grap is echter dat doordat ze zo druk zijn zich voor te bereiden op elke mogelijke situatie, zij nooit daadwerkelijk in die situaties terecht zullen komen. Waarom niet werken met wat je hebt? Als je er dan vervolgens tijdens het maken van je foto's achter komt dat je tegen obstakels op loopt, kun je eens na gaan denken over een nieuwe aankoop.

Ik heb zelf een half jaar lang gefotografeerd in een erg donkere ruimte waar optredens plaatsvonden. Dat was toen nog met een Nikon D90, en in die tijd heb ik veel geleerd over goed kijken naar het licht. Toen ik een andere fotograaf vertelde dat ik daar met een D90 fotografeerde viel zijn mond open van verbazing. Inmiddels ben ik overgestapt op een fullframe camera en is het een stuk makkelijker. Juist door de beperkingen waar ik aanvankelijk mee kampte heb ik echter wel veel geleerd. Van het niet beschikken over exact de juiste apparatuur word je dus ook juist inventiever.

Mocht het vermoeden rijzen dat ik jaloers ben op de fotografen die zo duizenden euro's kunnen spenderen aan welke nieuw objectief ze maar willen: dat is absoluut niet het geval. Waar ik wel jaloers op ben, zijn de fotografen die dat geld beschikbaar hebben, en die ook daadwerkelijk weten wat ze op dat moment het hardste nodig hebben. De mensen met een sterke visie, en de middelen om die te verwezelijken.

Dit gaan de camerafabrikanten niet leuk vinden, maar wat een fotograaf nodig heeft kan ook vaak iets anders dan een nieuwe lens of camera zijn. Als je toch geld beschikbaar hebt, waarom dit dan niet investeren in reizen? Een fotograaf geeft geld uit omdat hij denkt dat hij daardoor betere foto's kan maken. Volgens mij kan apparatuur maar tot zekere hoogte helpen in het maken van betere foto's, terwijl een nieuwe of bijzondere omgeving juist erg veel kan helpen.

Dit verhaal heeft echter uiteraard een andere kant. Camera-apparatuur is betaalbaar voor degenen die het echt nodig hebben doordat enorm veel mensen spullen kopen die ze eigenlijk helemaal niet nodig hebben. In zekere zin moeten degenen die wel weten wat ze nodig hebben, degenen die zonder na te denken kopen dus zeer dankbaar zijn.

Gear is good, vision is better


Ik hoop dan ook dat dit stuk de rijkeren onder ons niet zal overtuigen hun geld niet meer rucksichtloss uit te geven. Ik hoop wel dat ik enkele fotografen die het weinige geld dat ze beschikbaar hebben voor hun hobby of werk voorheen uitgaven aan apparatuur, na zal laten denken over hun uitgaven. Dat zij door het aan de juiste doelen uit te geven nog betere foto's zullen maken.

Overigens is mijn zicht op deze kwestie voor een groot deel gevormd door de fotograaf en schrijver David DuChemin. Hij schreef hier een boek over, 'Within the Frame' en houdt een weblog bij waarop hij zijn denkbeelden op visie en techniek plaatst; PixelatedImage. Zijn motto: gear is good, vision is better.

Bram Berkien

Over de auteur

Bram is een zelfstandig fotograaf uit Eindhoven die zich richt op filmische series en ongeposeerde aansprekende zwart-wit portretten. Met zijn werk richt hij zich op eigenzinnige merken, bedrijven en personen. Zijn werk is te zien op bramberkien.nl.

49 reacties

 1. Frits de Beer
  Frits de Beer schreef op zondag 9 oktober 2011 om 22:27

  Ik heb een D700 een Carl Zeiss 28mm 50mm en een 85 in mijn tas. Naast twee kleine flitsertjes.
  Alles op manuel...Daarmee doe ik alles.....
  Mijn beperking is mijn winst.

  www.fritsdebeer.com

 2. Frits de Beer
  Frits de Beer schreef op zondag 9 oktober 2011 om 22:30

  Wat ik vergat.

  Je hebt HELEMAAL gelijk Bram.
  Omdat je goed gereedschap hebt waar je van op aan kunt, kun je beter je tijd besteden in je visie.
  Vandaag portretteerde ik Sylvie van der Vaart. Mooie vrouw. 2 minuten kreeg ik en maakte 15 beelden.
  Daar zaten 3 slechte bij, 8 goede 3 prachtige en 1 diamantje.
  Al had ik 1000 beelden gemaakt had ik dat diamantje voor zeker NIET.

 3. fotopeter
  Profiel fotopeter schreef op zondag 9 oktober 2011 om 22:33

  Mooi verhaal, ik moet wel zeggen dat sinds ik mijn lenzenset kompleet heb op lopend van 17 mm tot 200mm alles in de L serie van Canon ik de afgelopen twee jaar totaal geen behoefte heb gehad om iets nieuws te kopen, ik kan er goed mee uit de voeten ik wil ermee zeggen dat als je spullen voldoen aan je eisen je eigenlijk weinig meer nodig hebt.

 4. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op zondag 9 oktober 2011 om 22:44

  Frits, grappig, ik heb een D700 met de 35, 50 en 85 van Nikon zelf. Daar red ik het prima mee. Enige probleem is soms het wisselen van lenzen, je mist er wel eens een foto door, maar daardoor denk je ook vantevoren wel heel goed na over wat je precies voor foto wilt, en welke lens daar bij past.

  Fotopeter, ik denk dat juist als je spullen niet aan je eisen voldoen, je groeit als fotograaf en creatief wordt. Ik mis soms zelfs de tijden dat ik met de D90 moest werken en overweeg om, in ieder geval voor eigen werk, weer met die camera te gaan werken. Om mezelf uit te dagen.

  Het nadeel van hoge ISO-waarden zonder ruis van een fullframe-camera is ook dat je minder wordt gedwongen om goed op het licht te letten, dwz de richting en hoeveelheid.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.347 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord