Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Feestelijke opening tentoonstelling Canon Zilveren Camera

maandag 5 februari 2018, 15:30 door | 4.247x gelezen | 1 reactie

Op zondag 4 februari opende Stichting de Zilveren Camera en Museum Hilversum de tentoonstelling Canon Zilveren Camera.

Voorafgaand aan de opening was er een zogenaamde VIP-preview: een rondleiding met juryvoorzitter Marc Prüst. Hij vertelde hoe de jury tot haar oordeel was gekomen en hoe moeilijk dit soms was. In dit artikel de winnaars en een aantal foto(series) uit de tentoonstelling die mijn speciale aandacht trokken.

Hilversum staat komende maanden in het teken van de fotojournalistiek. De tentoonstelling Canon Zilveren Camera laat niet alleen de beste werken van Nederlandse fotografen zien, maar ook de Paul Peters Fotoprijs voor sociale fotografie en de winnaars van de Prijs voor Storytelling, waar de creativiteit voorop staat.

Zilveren Camera - opening expositie


Over Canon Zilveren Camera


De Canon Zilveren Camera is de belangrijkste journalistieke fotowedstrijd in Nederland en bestaat al sinds 1949. De wedstrijd heeft 9 categorieën met in totaal 16 winnaars die meedingen naar de hoofdprijs: de Canon Zilveren Camera. Daar is een geldprijs van 7.500 euro aan verbonden.

Daarnaast wordt de Prijs voor Storytelling uitgereikt. Deze prijs is dit jaar gewonnen door Sanne de Wilde met het project The Island of the Colorblind. Ook is dit jaar de Paul Peters Fotoprijs uitgereikt, aan fotografe Selma van der Bijl, met haar project Geluk(t).

Over de winnaar van de prijs is door de jury lang en fel gediscussieerd. Een deel van de jury vond dat de Zilveren Camera (een journalistieke prijs) naar harde nieuwsfoto's moest gaan. Niet naar een sluimerend onderwerp zoals dementie, zoals nu gebeurd is.

Winnaar Chris Keulen


Fotograaf Chris Keulen is de winnaar van de Canon Zilveren Camera 2017. Hij won deze prestigieuze prijs met een indringende serie foto's over de liefde en zorg van een man voor zijn dementerende vrouw.

Twee jaar lang hield Chris Keulen (58) zijn fotoserie 'Kwetsbare liefde' over het leven van Kim en zijn dementerende vrouw Alda geheim. Tot hij het werk instuurde voor de Zilveren Camera en er meteen de belangrijkste prijs in de Nederlandse fotojournalistiek mee won.

Hij heeft twee jaar lang niemand verteld over de serie waaraan hij werkte. Er was geen opdrachtgever, de foto's werden nergens geplaatst. Chris Keulen is sinds 1995 werkzaam voor NRC.

©zilveren camera chris keulen

©zilveren camera/Chris Keulen

Tot de laatste dag twijfelde hij dan ook of hij de serie wel moest insturen voor de Zilveren Camera. Inzenden zou betekenen dat de beelden openbaar worden. Maar, hij wilde geen foto's maken voor een familie-album, hij wilde deelnemen aan het maatschappelijk debat.

Zilveren Camera-voorzitter Marcel Molle zei over dit werk van Chris Keulen dat alles erin zit: vergankelijkheid, liefde en aftakeling.

Chris leerde Kim en Alda in 2015 in Zuid-Limburg via-via kennen. Alda kampte toen al acht jaar met dementie. Oud-archeoloog Kim wilde koste wat kost voor haar blijven zorgen. Hij wilde niet dat zijn vrouw in "zo'n instituut" zou belanden.

Twee jaar later had Alda niet meer door dat Chris haar fotografeerde. Chris volgde het echtpaar twee jaar lang, en werkt nu nog steeds door aan de serie.

Kim en Alda wonen op zo'n twaalf kilometer rijden het huis van Chris in Maastricht. Twee ŕ drie keer per maand gaat hij bij ze langs. Hij hoeft niet meer aan te bellen, hij mag gewoon achterom.

Met Kim sprak Chris af dat hij alles mocht fotograferen. Al ontstonden er vervolgens wel dilemma's bij hem. Iets liefdevols is mooi om te fotograferen. Maar hoever kun je gaan als het pijnlijk wordt? Daar is geen wet voor. Het is een intuďtieve daad.

Zijn foto's laten zien hoe rauw en ongepolijst de ziekte is. Op één van de foto's ligt Alda met een van angst vertrokken gezicht in bed, haar hand voor haar mond geslagen. Chris weet niet of hij zoiets zelf aan zou kunnen. Maar, zegt hij, het alternatief is dat je twee keer per week een kopje koffie gaat drinken bij de vrouw met wie je vijftig jaar lief en leed hebt gedeeld..

Chris vindt dat de beeldvorming over dementie wel wat bijgeschaafd mag worden. Als ik dementie in opdracht moest vastleggen kwam ik altijd op dezelfde plek uit; een restaurant waar vrouwtjes met een kop koffie aan tafel zitten.

©zilveren camera/Chris Keulen

©zilveren camera/Chris Keulen

De jury noemt het een bijzondere en intieme serie. Ook het maatschappelijk belang van dit verhaal wilde de jury bekronen. Omdat het gaat om "ouder worden" en de daarbij horende lichamelijke en geestelijke aftakeling en de vrijheid keuzes te maken over hoe je je leven inricht. Al dan niet ingegeven door het beeld dat je hebt van de zorg in een instelling.

Het feit dat er juist afgelopen jaar een verhitte maatschappelijke discussie plaatsvond over ouderenzorg, maakt deze serie ook journalistiek zeer relevant, oordeelde de jury.

The Island of the Colorblind


Sanne de Wilde won hiermee de Prijs voor Storytelling. Ze maakte een fascinerende tocht naar Pingelap, een piepklein tropisch eiland in de Pacifische Oceaan dat deel uitmaakt van Micronesië. 'Het eiland van de kleurenblinden'.

In Pingelap and Pohnpei, twee eilanden in Micronesië, lijdt een uitzonderlijk hoog percentage van de bevolking aan de zeldzame genetische afwijking achromatopsie, of totale kleurenblindheid. Aan het einde van de achttiende eeuw werd Pingelap getroffen door een allesverwoestende tyfoon.

Een van de weinige overlevenden was de koning, die drager was van het achromatopsiegen. Zijn erfelijke aandoening verspreidde zich onder de geďsoleerde gemeenschap, en veel eilandbewoners begonnen in een zwart-witfilm te leven.

'Kleur' is niet meer dan een woord voor wie geen kleuren kan zien. Hoe zien de eilanders de bomen, de zee en zichzelf? Hoe zouden wij de wereld door hun ogen kunnen aanschouwen?

Kunstenares en fotografe Sanne De Wilde (1987) portretteerde het mythische eiland en zijn aan achromatopsie lijdende bewoners, al experimenterend met zwart-wit- en infraroodfotografie.

Het resultaat is een verbluffende en surreële reeks beelden waarin vlammen in zwart en wit opflakkeren, bomen roze zijn geworden en een regenboog duizend tinten grijs bevat.

©zilveren camera Sanne de Wilde

©zilveren camera/Sanne de Wilde

Geluk(t)


Selma van der Bijl won met haar serie over vluchtelingen de Paul Peters Fotoprijs. Voor haar afstudeerproject aan de Fotoacademie koos zij voor het fotograferen van vluchtelingen, die na vele beproevingen, uitdagingen en omzwervingen, vaak na jaren, worden herenigd met hun familie.

Het gaat over mannen, vrouwen, kinderen, vaders, moeders, zonen en dochters. Geen nummers en statistieken, maar allemaal mensen met een sprankje hoop, het is geluk(t).

©Zilveren Camera - Selma van der Bijl

©zilveren camera /Selma van der Bijl

Fiets Anne Faber


Laszlo Daniel / GinoPress B.V. stuurde deze foto in die won in de categorie Nieuws nationaal - enkel.

In een vijver van het Blookerpark in Huis ter Heide is de fiets van de destijds nog vermiste Anne Faber gevonden. De fiets werdt ontdekt tijdens het dreggen van de vijver. De vijver ligt vlakbij een fietspad waar een dag eerder uitgebreid werd gezocht en waar kledingstukken van Anne Faber zijn gevonden.

©zilveren camera Laszlo Daniel

©zilveren camera/Laszlo Daniel


De kinderen van de St. Maartenschool


David van Dam won met deze fotoserie de eerste prijs in de categorie Personen in het nieuws - serie.
Het is een portrettenserie van leerlingen van de Sint Maartenschool in Ubbergen, een school voor zeer gespecialiseerd onderwijs aan leerlingen met een lichamelijke of meervoudige beperking en langdurig zieke kinderen.

De noodlijdende school kreeg geen geld meer voor de zorg voor hun leerlingen, maar werd in juni 2017 - in ieder geval tijdelijk - gered door een externe financierder.

©zilveren camera David van Dam

©zilveren camera/David van Dam


Wasteland


Met deze fotoserie over afval won Kadir van Lohuizen de tweede prijs in de categorie Documentair Internationaal - serie.

De wereld produceert volgens de Wereldbank ten minste 3,5 miljoen ton afval per dag: tien keer zo veel als een eeuw geleden. Uit vuilnisbelten komt methaan vrij, een broeikasgas. Vuilnis verbanden is ook schadelijk, zoveel voor het milieu als voor de gezondheid.

Kadir is naar verschillende grote steden gereisd om te kijken hoe de afvalverwerking daar in zijn werk gaat.

Foto 1 en 2 zijn in Lagos (Nigeria) gemaakt. Een man draagt een grote hoeveelheid plastic flessen die hij heeft verzameld op de vuilnisbelt van Olusosun in Lagos om ze te laten recyclen. Deze vuilnisbelt ontvangt 3 tot 5000 ton afval per dag en is ongeveer 45 hectare groot.

Zo'n 5000 zogenaamde 'scavengers' werken hier, en wonen er vaak ook. Zij verzamelen alles wat herbruikbaar is. De vuilnisbelt is vol en de stad wil deze sluiten.

Foto 3 is in Amsterdam gemaakt. Afval wordt opgehaald op de Zeedijk in het centrum van Amsterdam.

Foto 4 is in New York. Afval in Manhattan dat opgehaald moet worden. New York is de stad die het meeste afval ter wereld produceert: 33 miljoen ton per jaar. Foto 5 is in Săo Paulo (Brazilië). Transbordo Ponte Pequena is een afvalverwerkingsbedrijf dat 5000 ton afval per dag verwerkt.

Foto 6 is in Jakarta (Indonesië). Een kleinere vuilnisbelt in Oost-Jakarta. Veel bouwafval wordt hier gedumpt.

©zilveren camera Kadir van Lohuizen

©zilveren camera Kadir van Lohuizen


De Club van Jongens met Lang Haar


Linelle Deunk won met deze fotoserie de tweede prijs in de categorie Kunst, Cultuur en Entertainment - serie. In Haaren komen jongens (van 6 tot 14 jaar) met lang haar meerdere keren per jaar bij elkaar, onder leiding van langharige leiders die zelf ook lid zijn geweest.

©zilveren camera Linelle Deunk

©zilveren camera Linelle Deunk


Nieuwe meesters


Met deze portretserie van hedendaagse, getalenteerde Outsider-kunstenaars won Sander Troelstra de eerste prijs in de categorie Kunst, Cultuur en Entertainment - serie.

Outsider art is een ongepolijste kunst gemaakt door mensen met een bijzondere achtergrond die daardoor soms moeilijk aansluiting in de maatschappij kunnen vinden. Deze serie beoogt de kunstenaars achter het werk een gezicht te geven.

Je ziet achereenvolgens: Mies van der Perk (tekenaar), Piet Schopping (tekenaar en schilder), Roel Heijmans (schilder), Marike Romeijn (schilder), Lionel Plak (gefascineerd door schematische weergaven van bus-, metro- en treinverbindingen), Wynand de Vries (tekenaar en schilder) en Nol Vonk (schilder).

©zilveren camera ANP Sander Troelstra

©zilveren camera/ANP/Sander Troelstra


The pool - para


Carla Kogelman won met deze fotoserie de eerste prijs in de categorie Sport - serie.

Het paralympisch team van de KNZB traint zes dagen per week. In het bad, naast het bad, bij het bad, in het krachthonk. De sporters hebben maar één doel: de beste worden in hun categorie. In het paralympisch programma zijn verschillende categorieën: wedstrijden voor sporters met lichamelijke, visuele of verstandelijke beperkingen.

Tijdens de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro waren de Nederlandse zwemmers met in totaal 21 medailles bijzonder succesvol.

©zilveren camera Carla Kogelman

©zilveren camera/Carla Kogelman

Onze voortuin, dat zijn wij


Marcel van den Bergh won met deze serie Nederlandse voortuinen de derde prijs in de categorie Kunst, Cultuur en Entertainment - serie.
Op foto 1: Cuijk: de geslaagden. Foto 2: Arnhem: de arbeidersklasse. Foto 3: Weurt: het jonge gezin. Foto 4: Veulen: de boer. Foto 5: De Steeg: de kasteelheer.

©zilveren camera Marcel van den Bergh

©zilveren camera/Marcel van den Bergh

Waar en wanneer te zien?


De expositie is te zien in Museum Hilversum van 5 februari tot en met 12 maart.

De Loods/Hart van Holland in Nijkerk – 15 t/m 20 maart
Stevenskerk te Nijmegen – 31 maart t/m 7 mei
HeartGallery te Hengelo – 27 april t/m 28 mei
Atrium Den Haag – 12 t/m 25 september

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. Huub
    Huub schreef op maandag 5 februari 2018 om 16:53  | reageer

    Ik was ook in H'sum bij de opening. Dit artikel geeft een goede doorsnede weer van de tentoonstelling. Mooi!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Expositie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.353 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord