Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marcel Wiegerinck

Reframe Festival te Eindhoven

zaterdag 30 maart 2013, 23:24 door | 6.994x gelezen | 0 reacties

Van 12 april tot en met 21 april is er weer het twee jaarlijkse fotofestival in Eindhoven. Voorheen stond dit fotofestival bekend onder de naam Photo 3.0. Het uitgangspunt van het festival is de veranderende rol van de autonome fotograaf en daarmee ook de veranderende rol van de fotografie. Iedereen die een foto maakt is in feite fotograaf. Toch?

Verspreid over de stad zijn er maar liefst zes exposities te zien. Daarnaast zijn er nog verschillende andere activiteiten te zien en te doen. Een aantal daarvan zal ik hier wat nader toelichten.

Meetingpoint Eindhoven


Amateurfotografen onderzoeken meetingpoints in Eindhoven ze gaan de wijken in, op zoek naar meetingpoints. Buurtbewoners zullen de fotografen begeleiden naar deze plekken in de stad. De achterliggende gedachte hiervan is dat de grote stad pas bestaat als je er niet bent of niet woont. Dan neem je de afstand die ervoor zorgt dat je de stad als entiteit beleeft.

Maar als je in een stad woont gebeurt er wat anders. Je maakt je als het ware je eigen dorp. Dat is zo groot als de dichtstbijzijnde supermarkt, basisschool, snackbar en hondenuitlaatplek. De echte meetingpoints van Eindhoven vind je daar.

Buurtbewoners die de fotografen naar een meetingpoint hebben gebracht, bepalen samen hoe de plek en de ontmoetingen gefotografeerd gaan worden. De fotograaf kiest de uiteindelijke presentatievorm: panorama, collage, snapshots, enzovoorts.

Uiteindelijk zullen alle foto's bij elkaar komen te hangen. De exposerende fotografen zijn allemaal amateurfotografen met een duidelijke interesse in autonome documentaire fotografie. Zal dit een nieuw inzicht opleveren?

Reframe festival eindhoven Frans Verbeek Carolien Jeukens
Fotocollage Carolien Jeukens en Frans Verbeek.
Zij fotografeerden Bakske Doen, Geestenberg.

Carolien Jeukens, aministratief medewerkster, lid Fotoclub De Gender in Eindhoven:
'Dit project komt diep binnen. Al die verhalen bij de mensen thuis en in de wijk. Een lach, een traan, 'bakskes' drinken, luisteren en je zelf kwetsbaar opstellen. Dit opent deuren en harten. We hebben zelfs de wijkagent gemobiliseerd en een (rode!) auto laten weg duwen die ons fotografisch beeld belemmerde.'

Frans Verbeek, voorheen werkzaam op de afdeling repro en fotografie van TH/e, tevens docent kunstschilderen en pastel, lid Fotoclub De Gender in Eindhoven:
'We bezochten een man die oud was en heel ziek. Letterlijk doodziek. We gingen zitten en hij begon grapjes te maken. Ik ging meteen meedoen, en daardoor klikte het. Dat was best bijzonder, want de man was heel kritisch, hij dacht echt zwart wit.

Toen we een paar foto's aan hem lieten zien zie hij: 'Zo'n mooie foto van mij heb ik nog nooit gehad'. En daarna: 'Ik ben moe, nou alle twee eruit'. Ik hou daar wel van, en ik vind dat eigenlijk altijd prima. Gewoon op mensen afstappen en contact maken, dat gaat me gemakkelijk af.
'

Cinemagraphs


Ook zal er een gave expo te zien zijn van cinemagraphs. Een cinemagraph is een in de modewereld ontwikkelde fototechniek, waarbij een foto beweegt. De cinemagraphs worden gemaakt door het duo Bries Beweegt. Ze animeren foto's door aan een stilstaand beeld een beweging toe te voegen en deze oneindig te herhalen.

Cinemagraph
Fotografie: Bries Beweegt

Het resultaat is een bewegende foto met diepte en vervreemding. Deze foto's (cinemagraphs) voegen een extra dimensie toe aan fotografie. Door het grote contrast tussen statisch en bewegend beeld, ligt de focus op details en prikkelt het de kijker om langer te kijken (heel apart om te zien).

Een aantal bekende Eindhovenaren zijn met deze fototechniek geportretteerd: Rob van Gijzel, Mary-Ann Schreurs, Piet Hein Eek, John Körmeling, Mark van Bommel, Arman, Djax (hieronder te zien), Shaun Figaroa.

Het festival heeft nog veel meer interessante exposities om te bekijken. Voor informatie ga je naar de website reframefestival.nl.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marcel Wiegerinck

Over de auteur

Marcel is oprichter van FotoClub.nu en Marketing voor Fotografen, hij deelt graag zijn kennis en ervaring over fotografie en marketing. Verder verzorgt hij met veel enthousiasme fotografie en marketingtrainingen, workshops en cursussen om mensen verder te helpen. Je kan Marcel volgen op Twitter, Facebook en Google+.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Expositie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord