Nando Harmsen

Nieuwe firmware update voor Canon mirrorless camera's

woensdag 27 juli 2022, 16:32 door | 1.276x gelezen | 3 reacties

Canon heeft nieuwe firmware uitgegeven voor de EOS R5, EOS R6 en de EOS R3 mirrorless camera's. Een van de belangrijkere nieuwe mogelijkheden is een oplossing voor de oververhitting. Maar voor de EOS R3 biedt de firmware nog iets bijzonders.

De nieuwe firmware is redelijk stilletjes uitgebracht. Voor de Canon EOS R5 en EOS R6 biedt de firmware (versie 1.60) enkele mooie verbeteringen. De meest opvallende is de mogelijkheid om het uitschakelen van de camera bij oververhitting, tja, om die uit te schakelen.

Nando eos r5 menu 04


Deze optie stelt je in staat om langer met de camera te filmen, ondanks dat de camera warm wordt. Canon vertelt erbij dat de onderkant van de camera wel heet kan worden indien deze optie ingeschakeld wordt.

Deze update kan wel eens het antwoord zijn op de oververhittingsproblemen die deze camera in zijn greep houdt.

Behalve dit biedt de nieuwe firmware een verbetering in de beeldstabilisatie, zodat de zogenaamde wobbel gecompenseerd wordt, en je kunt van van meerdere HEIF opnamen omzetting in JPEG.

Het meest opvallende betreft de Canon EOS R3. De firmware update stelt je in staat om maar liefst 195 frames per seconde in raw beeldformaat te fotograferen. Doch deze is wel met enkele voorwaarden.

Je kunt 'slechts' 50 beelden maken, wat betekent dat er maar 0,26 seconde wordt gefotografeerd, en AF en belichting wordt vastgezet.

Nando canon r3 voor achter


Aan die laatste twee moet je niet te zwaar tillen. Autofocus en belichting blijft werken tot het moment dat je daadwerkelijk die 195 beelden per seconde gaat vastleggen. Op het moment dat je de ontspanknop indruk zal de AF en belichting gelocked worden.

Gedurende die 0,26 seconde zal de belichting niet noemenswaardig veranderen. Wat wel kan veranderen is de positie van je onderwerp. Deze optie is dan ook met name geschikt voor een object op een vaste afstand tot de camera.

Er zijn nog een aantal andere dingen die de firmware voor de EOS R3 (versie 1.21) biedt, zoals ultra-slow motion video in 240 fps, Cloud RAW processing (vereist een abonnement), en de auto power off functie zoals bij de EOS R5 en EOS R6.

De firmware is te downloaden via de website van Canon. Daar vindt je ook een lijst met punten die de firmware aanpast.

Firmware versie 1.60 voor Canon EOS R6

Firmware versie 1.60 voor Canon EOS R5

Firmware versie 1.21 voor Canon EOS R3

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

3 reacties

 1. Piet van Kroonenburg
  Profiel  Piet van Kroonenburg schreef op woensdag 27 juli 2022 om 19:16

  Lees net op Peta Pixel dat Canon de update versie 1.20 voor de R3 zonder opgaaf van redenen heeft teruggetrokken.

  https://petapixel.com/2022/07/27/canon-pulls-r3-firmware-update-for-undisclosed-reason/

 2. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 2 augustus 2022 om 10:49

  De R7 heeft een instelling: 'vooropname RAW-burstmodus'. Hebben de R5 en R6 die nu ook met deze update?

 3. Andius Teijgeler
  Andius Teijgeler schreef op dinsdag 2 augustus 2022 om 11:36

  De update voor de R3 heeft inmiddels een versie 1.2.1, waarmee het probleem met de update opgelost zou zijn. Ik heb hem gedownload van Canon USA.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Firmware

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.635 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord