Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Fotorecept: zachte belichting en graduele achtergrond

zondag 14 december 2014, 23:53 door | 10.425x gelezen | 13 reacties

Tijdens het testen van de Pentax 645Z heb ik een lingerieshoot in de studio gedaan met Marell. De foto die je hier ziet is één van mijn favorieten. Hoewel er geen echte beweging in zit, oogt de foto actief en persoonlijk vind ik de belichting erg aangenaam. In dit artikel kun je lezen hoe deze foto gemaakt is.

Ik vind het altijd wel prettig om een lingerieshoot niet direct in lingerie te beginnen. Laat het model eerst nog maar wat meer aan hebben. Zo kun je een beetje aan elkaar wennen. En dan zie je ook weer hoe geslaagd het kan uitpakken als het model nog wat kleding heeft om mee te werken.

Marell


1/125s, f/9.0, ISO 100 @ 150mm

Deze foto is gemaakt in de studio en met gebruik van twee studioflitsers. De achtergrond is, anders dan je wellicht verwacht, wit. Door ervoor te zorgen dat er een paar meter afstand is tussen het model en de achtergrond valt er weinig tot geen licht waarmee het model belicht wordt op de achtergrond. De witte achtergrond wordt dan dus gewoon donker grijs.

Om de achtergrond wat spannender te maken heb ik een flitser op de achtergrond gericht voorzien van snoot. Het middenpunt van het licht van deze flitser heb ik op de achtergrond gericht (zo ongeveer) achter het hoofd van het model. Hierdoor ontstaat de geleidelijke afloop van licht naar donkergrijs.

Lighting setup marell blouse

Door de achtergrond zo te belichten trek je de kijker vanzelf naar het gezicht van het model. Marell zelf wordt belicht door een grote octabox die (voor de kijker) rechts van haar staat. Deze zorgt voor mooi zacht licht. Aan de andere kant staat een groot wit reflectiescherm die voorkomt dat die kant dicht loopt.

Nabewerking


In de nabewerking heb ik wat oneffenheden weggehaald van de huid van het model. Daarnaast heb ik de huid wat zachter gemaakt. Het tegenovergestelde (meer helderheid) heb ik toegepast op de kleding die ze aanheeft. Dit zorgt voor de opvallende uitstraling van haar kleding.

De ogen van Marell heb ik ook wat extra helderheid gegeven en haar lippen heb ik iets donkerder gemaakt. De nabewerking is volledig in Lightroom gedaan.

Update: Op basis van de reactie van Eljee heb ik ook de hooglichten van de handen nog iets terug gehaald.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

13 reacties

 1. eljee
  eljee schreef op maandag 15 december 2014 om 12:01

  oei.... wel erg jammer dat haar linkerhand zwaar overbelicht is en een groot kleurverschil. Haalt de foto echt naar beneden

  nog even met je aanpassingspenseel gaan spelen, lijkt me

 2. eljee
  eljee schreef op maandag 15 december 2014 om 12:02

  o Ja, het labeltje van haar blousje ff wegclonen knipoog

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 15 december 2014 om 14:31

  @eljee; goed punt, was me helemaal nog niet opgevallen van haar hand. Vreemd. Denk dat ik daar nog wel het nodige kan terughalen. Vanavond even naar kijken..

  Dat labeltje vond ik juist wel leuk.

 4. J.F.de Boer
  J.F.de Boer schreef op dinsdag 16 december 2014 om 11:16

  Elja, ik vind het heel mooi,ik weet zelf dat het niet
  zo maar wat is klasse,Gr,Jan de Boer

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.661 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord