Fotorecept: zachte belichting en graduele achtergrond
zondag 14 december 2014, 23:53 door Elja Trum | 11.201x gelezen | 13 reactiesTijdens het testen van de Pentax 645Z heb ik een lingerieshoot in de studio gedaan met Marell. De foto die je hier ziet is één van mijn favorieten. Hoewel er geen echte beweging in zit, oogt de foto actief en persoonlijk vind ik de belichting erg aangenaam. In dit artikel kun je lezen hoe deze foto gemaakt is.
Ik vind het altijd wel prettig om een lingerieshoot niet direct in lingerie te beginnen. Laat het model eerst nog maar wat meer aan hebben. Zo kun je een beetje aan elkaar wennen. En dan zie je ook weer hoe geslaagd het kan uitpakken als het model nog wat kleding heeft om mee te werken.
Deze foto is gemaakt in de studio en met gebruik van twee studioflitsers. De achtergrond is, anders dan je wellicht verwacht, wit. Door ervoor te zorgen dat er een paar meter afstand is tussen het model en de achtergrond valt er weinig tot geen licht waarmee het model belicht wordt op de achtergrond. De witte achtergrond wordt dan dus gewoon donker grijs.
Om de achtergrond wat spannender te maken heb ik een flitser op de achtergrond gericht voorzien van snoot. Het middenpunt van het licht van deze flitser heb ik op de achtergrond gericht (zo ongeveer) achter het hoofd van het model. Hierdoor ontstaat de geleidelijke afloop van licht naar donkergrijs.
Door de achtergrond zo te belichten trek je de kijker vanzelf naar het gezicht van het model. Marell zelf wordt belicht door een grote octabox die (voor de kijker) rechts van haar staat. Deze zorgt voor mooi zacht licht. Aan de andere kant staat een groot wit reflectiescherm die voorkomt dat die kant dicht loopt.
Nabewerking
In de nabewerking heb ik wat oneffenheden weggehaald van de huid van het model. Daarnaast heb ik de huid wat zachter gemaakt. Het tegenovergestelde (meer helderheid) heb ik toegepast op de kleding die ze aanheeft. Dit zorgt voor de opvallende uitstraling van haar kleding.
De ogen van Marell heb ik ook wat extra helderheid gegeven en haar lippen heb ik iets donkerder gemaakt. De nabewerking is volledig in Lightroom gedaan.
Update: Op basis van de reactie van Eljee heb ik ook de hooglichten van de handen nog iets terug gehaald.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
13 reacties
-
eljee schreef op maandag 15 december 2014 om 12:01 | reageer
oei.... wel erg jammer dat haar linkerhand zwaar overbelicht is en een groot kleurverschil. Haalt de foto echt naar beneden
nog even met je aanpassingspenseel gaan spelen, lijkt me -
eljee schreef op maandag 15 december 2014 om 12:02 | reageer
o Ja, het labeltje van haar blousje ff wegclonen
-
-
J.F.de Boer schreef op dinsdag 16 december 2014 om 11:16 | reageer
Elja, ik vind het heel mooi,ik weet zelf dat het niet
zo maar wat is klasse,Gr,Jan de Boer -
-
gast schreef op dinsdag 16 december 2014 om 15:17 | reageer
Idd, het labeltje viel mij als eerste op.........
-
Luc Vancamp schreef op dinsdag 16 december 2014 om 15:44 | reageer
Labeltje moet blijven.
Broek is op het randje, misschien toch iets minder helderheid/scherpte. -
gast schreef op dinsdag 16 december 2014 om 17:41 | reageer
Mooie duidelijke uitleg. past helemaal bij mijn ontdekken van Lightroom en het thuis fotograferen in studio!
mvg,
paul -
Akke Thijsseling schreef op donderdag 18 december 2014 om 10:56 | reageer
Ik vind het een hele mooie foto, met een zachte uitstraling en een mooie belichting. Graag zou ik willen weten welke octabox je hebt gebruikt, en wat voor lampen (merk, watt e.d.) En is de achtergrond papier? Ik overweeg ook om het e.e.a. aan te schaffen, maar weet niet zeker wat ik zal kopen.
-
Elja Trum schreef op donderdag 18 december 2014 om 11:32 | reageer
@Akke; Ik heb gebruik gemaakt van de apparatuur in Studio Nijmegen. De achtergrond is geen papier, maar een complete wand.
Ik heb de aanwezige apparatuur gebruikt, ze gebruiken Lencarta SF monoheads. Ik heb de 600 W/s versie gebruikt. De octabox was een Chiaro Octa van 140 centimeter.
Zelf gebruik ik overigens Elinchrom RX flitsers. Daar ben ik ook erg tevreden over. Deze Lencarta's bevielen me ook prima.
Ik zou niet zo snel kiezen voor de allergoedkoopste flitssetjes, die kunnen nog wel eens wisselend flitsen (qua kleurtemperatuur en sterkte). Verder is het vooral handig te kijken wat er beschikbaar is aan lichtaanpassers (zoals softboxes, ed). Een systeem dat wijder ondersteund wordt door meerdere merken geeft je later meer flexibiliteit en keuze. -
Akke Thijsseling schreef op donderdag 18 december 2014 om 12:05 | reageer
Elja, dank je wel voor je feedback. Ik heb zelf inderdaad een beginnersset. Lampen van FalconEyes SS-110F, maar wat ik wil, lukt niet helemaal. Ik zal me eens verdiepen in de merken die jij noemt, zodat ik geen spijt krijg van een nieuwe aankoop.
-
eljee schreef op donderdag 18 december 2014 om 20:38 | reageer
Akke, ik zou anders ook eens naar Linkstar kijken.
Heel erg betaalbaar en heel constant qua kleurtemp en sterkte.
Ik werk zelf al bijna 7 jaar met een set van Linkstar en dit kostte destijds nog geen fractie van de prijs van bijv Elinchrom -
Akke Thijsseling schreef op vrijdag 19 december 2014 om 13:11 | reageer
Dank je Elja. Dat is een goeie tip. Ik heb even gekeken en er is ook veel keus in dat merk.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Flitsfotografie tip: Studiofotografie is een goed startpunt
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Maak je eigen studio thuis
door Elja Trum
-
Studioportretten met twee flitsers
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Lichtverloop in je achtergrond
door Elja Trum
-
Studioportretten met één flitser
door Elja Trum
-
Een zwevende appel in partjes fotograferen
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.809 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.