Spelen met sneeuw in de studio
donderdag 7 april 2016, 22:44 door Elja Trum | 5.470x gelezen | 3 reactiesJe hoeft natuurlijk niet altijd zelf met ideeën te komen voor een fotoshoot. Ik vraag ook vaak aan modellen of aan een visagiste of ze nog een leuk idee hebben. Afgelopen maandag stond ik daardoor in een studio met sneeuw te spelen.
Melissa van Kan van Touch of Colour Visagie kwam bij mij met het idee om een winterthema fotoshoot te doen. Ze had ook al een moodboard gemaakt waardoor voor mij ook direct duidelijk was wat de insteek was.
Op basis van deze insteek ben ik zelf ook nog na gaan denken wat ik hier nog aan toe kon voegen. Eerder had ik al wel eens gave foto's gezien in een winterthema waarbij ook sneeuw nagebootst werd.
Een prima idee, volgens mij, dus heb ik nepsneeuw besteld. Ik had drie zakken besteld en dat bleek uiteindelijk ook voldoende.
De setup
Het hoofdlicht op het model heb ik simpel gehouden; een grote octabox die links naast het model staat. Klaartje staat aan het 'uiteinde' van de octabox zodat er een zachte overloop van het licht zou zijn en geen harde schaduw.
De softbox stond wat hoger zodat het licht een beetje van boven komt. Het voordeel van dit licht is dat het eigenlijk altijd goed is, het is moeilijk een foto te laten mislukken met alleen al dit hoofdlicht.
Om de rechterzijde te voorkomen dat de rechterzijde van het model toch nog wat donker zou worden heb ik een flitser met grid van achteren op Klaartje laten schijnen. Dit zorgt voor het lichtaccent aan die zijde en tevens zorgt het flitslicht van achteren er voor dat de sneeuw goed te zien zal zijn.
Dat is ook waar ik de derde flitser, voorzien van softbox, voor gebruikt hebt. Deze zorgt voor een klein beetje extra licht op het model aan de andere zijde en zorgt ook weer voor de zichtbaarheid van de sneeuw.
Ik heb gekozen voor een donkere achtergrond. Op een witte achtergrond zou de sneeuw immers moeilijk te zien zijn. Hiervoor heb ik een zwarte achtergrondrol gebruikt.
Omdat ik geen volledig zwarte achtergrond wilde heb ik een flitser op de achtergrond gericht.
Sneeuw toevoegen
Voor het toevoegen van de sneeuw heb ik hulp gehad van mijn collega Michael en de visagiste. Zij gooide telkens een handje nepsneeuw de lucht in waarna ik direct een paar foto's nam.
Dat luistert nog best nauw. Als je te vroeg bent is er teveel sneeuw en is die vooral geconcentreerd boven het model. Ben je te laat dan is er maar weinig sneeuw meer. Een kwestie van veel foto's maken dus.
Ook bleek het lastig om in één gooi het hele beeld te vullen met sneeuw. Vandaar dat er uiteindelijk twee man stonden te gooien. Zo kwam er van twee kanten sneeuw.
Gooi je alleen achter het model, dan oogt het wat nep. Door ook voor het model sneeuw te gooien werd het effect beter. Wel is het slim voor een kleinere hoeveelheid te gebruiken dan achter. Als je model achter de sneeuw verdwijnt is de foto immers ook niet geslaagd.
Nabewerking
In de nabewerking heb ik niet zoveel gedaan. Wat oneffenheden van de huid van het model weggewerkt en wat sneeuwvlokjes die te opvallend in beeld waren weggehaald. Ook heb ik de huid nog wat zachter gemaakt.
Leuke fotosessie
Al met al een leuke fotosessie waar ook leuke foto's uit gekomen zijn. De nepsneeuw geeft redelijk wat troep, maar was ook aardig op te ruimen. Al zal ik de komende weken nog wel de nodige sneeuw tegenkomen in de studio.
Op internet kwam ik ook foto's tegen waarbij schuim gebruikt werd als sneeuw. Dat levert mooie resultaten op, maar vereist een schuimmachine en een studio die tegen wat vocht kan. Schuimvlokken zijn wat groter en daardoor beter zichtbaar. Met een kleinere hoeveelheid kun je zo ook een mooi eindresultaat bereiken.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
3 reacties
-
gast schreef op vrijdag 8 april 2016 om 00:22 | reageer
Best een leuk idee Ik weet niet helemaal zeker of en welk eindresultaat nu echt geslaagd vind.
Elja schrijft 'Gooi je alleen achter het model, dan oogt het wat nep.' Dat vind ik wel grappig, want ik vind het er nergens 'echt' uitzien... (donkere achtergrond? De kleding van het model?) Ik vind persoonlijk de foto links met de sneeuw vóór het gezicht van het model ook minder geslaagd, die is wat rommelig want de meeste sneeuw zit daar vooral voor het gezicht en minder naar de zijkanten en naar onder.
Ik heb sowieso bij geen van de foto's een associatie met echte sneeuw, vanwege de kleding en de pose/gezichtsuitdrukking doet het me eerder denken aan iets sprookjesachtigs of een soort 'feeënstof'. Het model heeft (met name in de onderste foto's) geen interactie of link (in bijv kleding) met de 'sneeuw' waardoor er geen samenhang in de foto zit - áls je wilt suggereren dat het echte sneeuw is. Dat maakt het naar mijn smaak toch wat nietszeggend. -
Elja Trum schreef op vrijdag 8 april 2016 om 08:11 | reageer
Het was vooral mijn bedoeling om een winterse sfeer aan de foto's te geven. In mijn ogen zijn het leuke foto's geworden, maar als je zelf een ander beeld voor ogen hebt raad ik je vooral aan om je eigen concept uit te werken. Ik plaats een artikel daarover graag op Photofacts.
Als je voor een realistisch sneeuwportret wilt gaan; ik vind deze sneeuwportretten van Joey erg geslaagd.
Volgens mij voegt in mijn foto's de nepsneeuw echt iets toe aan de sfeer in de foto. -
Mirella schreef op vrijdag 8 april 2016 om 08:22 | reageer
Heel leuk dat creatieve ! Ik hou er van ala iemand een uitdaging aangaat.
Goede tips aangaande het licht.
Dankje Elja
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Straatfotografie tip: Probeer een nieuwe stad
door Michiel Heijmans
-
Hoe ver durf jij je foto te croppen?
door Nando Harmsen
-
Een eigen herbruikbare fotolijst maken in Photoshop
door Nando Harmsen
-
Gebruik geen variabel grijsfilter voor fotografie
door Nando Harmsen
-
10 Tips voor het fotograferen van een waterval
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.813 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.