5 Dagen Deal: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 100 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Fotografietip #4: Laat je inspireren

zondag 7 februari 2010, 23:23 door | 8.908x gelezen | 16 reacties

Ik denk dat dit ergens een gevaarlijke tip is: afkijken van anderen kan doorslaan in een kuddegedrag waarin iedereen op dezelfde plek dezelfde foto's maakt. Maar toch is het bekijken van foto's van anderen een goede manier om te groeien in je fotografie. En als iemand op een bepaalde plek een prachtige foto heeft gemaakt is het niet alleen een goede fotograaf, maar meestal ook een fotogeniek plekje dat de moeite waard is.

Je ziet deze tip misschien nog wel het meest toegepast door professionele natuurfotografen. Ik zou haast zeggen, welke Europese beroepsfotograaf je ook maar bekijkt, ze hebben allemaal foto's van de 'snow monkeys' en kraanvogels op Hakaido. Ze gaan allemaal op safari naar de Serengetti en op een fototrip naar Spitsbergen. Waarom? Omdat je op deze plekken gewoon prachtige mogelijkheden hebt voor het maken van topplaten.

Maar niet iedereen heeft natuurlijk duizenden euro's over voor een fotografietrip naar Japan en je zou ook wroeging kunnen krijgen bij de lange vliegreizen die ontzettend belastend zijn voor onze prachtige aardbol. Dat neemt niet weg dat je hetzelfde principe ook prachtig kan toepassen op kleinere schaal. Zo wist ik al jaren dat ik graag eens een keer een waterval in een beukenbos in de herfst wilde fotograferen. Alleen hoe weet ik nou een goede plek daarvoor.

Ik heb geen watervallen in mijn eigen omgeving en dus kan het je op een vakantie veel tijd kosten om een mooi plekje te vinden. Dus als ik een mooie foto tegenkom van een waterval in een beukenbos dan probeer ik vaak de maker van de foto even te benaderen met de vraag waar de foto genomen is. Soms zijn ze van harte bereid die informatie te delen, soms niet.

Dankzij een welwillende fotograaf kwam ik aan een plekje dat voldeed aan mijn eisen: een bosbeek met watervallen, omringd door beukebomen. Een weekeindje zuid-Limburg in de herfst stond al een poos op de verlanglijst en een uitstapje van daar naar de Belgische Ardennen was dan ook snel gepland.

Dit is het resultaat: een combinatie van verschillende aspecten. Allereerst mijn eigen voorliefde voor watervallen, genomen lange sluitertijden. En mijn beeld van een ultiem herfstplaatje. Tegelijk heb ik dit plekje aangedragen gekregen van iemand anders en heb ik inspiratie opgedaan aan zijn foto (die ook in de herfst was genomen).

Waterval in een herfstbos


Ik heb voor mijzelf een plekje op mijn computer waar ik allerlei mogelijk interessante informatie opsla: wikipedia pagina's over bepaalde gebieden, plaatsnamen die genoemd worden als mooie locaties. Kaartjes met gebieden waar bijzondere soorten gevonden kunnen worden. Op dit moment ben ik bezig met de voorbereidingen voor mijn zomervakantie in Zuid Frankrijk. En hoewel het voor mij de eerste keer is dat ik in die omgeving kom, ben ik nou niet bepaald de eerste Nederlander die die kant op gaat.

Dus stuur ik mailtjes naar verschillende mensen die ik op internet tegenkom als ik google op natuurfotografie Zuid Frankrijk. Ik heb inmiddels bergen reisverslagen van vogelaars en vlinderliefhebbers en een goed beeld van de omgeving waar ik kom. Het helpt mij niet alleen om in de zomer het beste uit mijn vakantie te halen, het is ook dubbel genieten omdat de voorbereiding minstens even leuk is als de vakantie zelf.

Kortom, gebruik de kennis en de foto's van anderen als een bron van inspiratie. Het kan je zeker helpen om tot mooiere foto's te komen. Maar houd ook de schaduwkant in je hoofd: je wilt toch ook weer niet met precies dezelfde platen thuiskomen. Dus blijf ook hierin creatief en geef je eigen draai aan een foto waar dat mogelijk is. Een tiende foto van hetzelfde plekje met precies dezelfde compositie voegt natuurlijk weinig toe. Dus laat je vooral er ook niet van weerhouden om de mooiste plekjes zelf te zoeken en te ontdekken!

Dit is (voorlopig) mijn laatste fotografie tip, ik hoop dat de artikeltjes stimulerend en prikkelend hebben gewerkt. Ten slotte is er zo veel moois te zien en is het een heerlijke hobby en uitdaging om dat ook mooi vast te leggen. Heel veel fotografie plezier gewenst van mijn kant!

Eerdere tips:
- Voorbereiding
- Dwing geluk af
- Zoek de beste omstandigheden

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

16 reacties

  1. EdC
    Profiel EdC schreef op maandag 8 februari 2010 om 00:07  | reageer

    Johannes. Bij elke voorbereiding van een fotoreportage hoort voorbereiding. Dat zei je eerder al. De cirkel is nu weer rond. Ook een terreinverkenning vooraf hoort bij de voorbereiding. Nu is dat met internet, google, twitter, flickr en e-mail een stuk gemakkelijker dan in de tijd van de fotoalbums en tijdschriften over natuur en verre landen. Wat blijft, dat is het vakmanschap om ook van een platgetreden pad iets bijzonders te maken. En daarvoor heb je dan op zijn minst ook tip 2 en 3 nodig.

  2. Arno
    Profiel  Arno schreef op maandag 8 februari 2010 om 00:22  | reageer

    Beter goed gejat dan slecht bedacht vrolijk

    Wederom een aantal goede tips!

  3. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 8 februari 2010 om 01:16  | reageer

    Dat fotografie niet alleen 'knipperen met een camera' is onderschrijft jouw artikel. Voor mijn recentelijke Shanghai architecture en urban shoot heb ik research gedaan betreft de 'hot spots' van de stad. Top stockphoto websites tonen foto's in alle variatie zodat je een goed beeld krijgt. Vervolgens kun je met Google maps verder nauwkeurig 'veldwerk' doen.

    Benchmarken is prima om te kijken waar je zelf staat in je creatieve en technische ontwikkeling. Wanneer collega's betere foto's maken kan dat een uitdaging zijn om je grenzen te verleggen. Wat stijl betreft laat ik me bewust niet inspireren en volg mijn eigen percepties. Ik heb een uitgesproken beeldvorming en die wil ik tot uitdrukking brengen.

    Ik heb genoten van je artikel en de prachtige foto, in mijn optiek behoor je tot de topbloggers op Photofacts

  4. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 8 februari 2010 om 08:30  | reageer

    @Tonv: dat je je wat stijl betreft niet laat inspireren lijkt mij alleen maar goed. Dat herken ik wel, want vooral als ik op zoek ga naar zeldzame vogel of insectensoorten heb ik vaak een sfeer plaatje met het habitat erbij in mijn hoofd, in tegenstelling tot veel mensen die zoeken naar zo full-frame mogelijk. De uitdaging is om net even je eigen twist er aan te geven, maar dat is natuurlijk ook weer niet altijd mogelijk.

    Bedankt voor je complimentje! Ik doe natuurlijk mijn best, maar ben helaas niet zo'n goede schrijver als jij, je wint het met gemak van me knipoog

  5. Geri
    Profiel Geri schreef op maandag 8 februari 2010 om 10:15  | reageer

    Het werk van andere bekijken kan inspirerend werken. Dit houdt naar mijn mening niet in dat je naar dezelfde locaties hoeft af te reizen om dezelfde soort van foto's te schieten. Je kan trachten dezelfde fotografievorm of techniek toe te passen op zelf gevonden locaties. Ik pas zelf een tip toe die ik lang geleden van een fotograaf heb afgekeken, een simpel notitieboekje. Het komt zo vaak voor dat je met de auto of trein langs een prachtige locatie rijd, of je ziet iets moois maar hebt geen camera bij je. Al die momenten even noteren in het boekje, zodat je later kan besluiten om er terug te keren met je camera.

  6. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 8 februari 2010 om 13:02  | reageer

    Je kunt zowel technieken / stijl als locaties afkijken denk ik. En je kunt vervolgens afgekeken technieken op je eigen locatie uitvoeren, of je kunt eigen technieken op een afgekeken locatie uitvoeren. Mijn tip dekte vooral het tweede, maar het eerste is natuurlijk net zo goed interessant.

    Zolang je maar je eigen draai aan een foto meegeeft denk ik dan. Een beetje van jezelf, een beetje van maggie knipoog

  7. Peustjens Theo
    Peustjens Theo schreef op dinsdag 9 februari 2010 om 14:29  | reageer

    Prachtige foto . Wij zijn met fotoclub Beringen verleden herfst ook naar de Ardennen getrokken om zulke kiekjes te maken maar deze plek is mij onbekend . Waar juist in de Ardennen is deze genomen ?

  8. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 9 februari 2010 om 16:32  | reageer

    Hey!

    Deze foto is genomen vlak bij Spa. Wanneer ja van spa naar het vliegveld van spa rijd kom je onderweg aan de rechterkant een klein gebiedje tegen waar deze mooi bosbeek doorheen stroomt. Je vind het vlak langs de weg.

  9. tonv
    Profiel tonv schreef op woensdag 10 februari 2010 om 11:05  | reageer

    Onze blogs scoren niet hoog op Photofacts Johannes. Kennelijk verkoopt gear en blote modellen in Parijs toch beter dan landschappen en ijssculpturen.

  10. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 10 februari 2010 om 11:09  | reageer

    Hey Ton,

    jij weet iig nog een stuk meer reacties los te trekken knipoog
    Maar goed, ik heb gewoon mijn eigen passies en ik vind het leuk daar over te schrijven, dus zolang Elja het waardeert en er zijn wel een aantal mensen die het aanspreekt...

    Aantallen en reacties zeggen natuurlijk niet alles, ik denk wel dat een hoop mensen het lezen maar er verder geen reactie op leveren.

    Maar dat naakt en apparatuur beter 'verkoopt' is vrees ik simpelweg een feit waar je weinig aan doet.

  11. Multax
    Profiel Multax schreef op woensdag 10 februari 2010 om 12:15  | reageer

    Er is toch wel degelijk een link hoor ...
    Naakte modellen = puur natuur. Zo zie je dat je ook v.w.b. naakte modellen toch weer terug komt bij 'de natuur'.

    Mooi artikel en leuk om te lezen, Johannes.

  12. Gast
    Gast schreef op woensdag 10 februari 2010 om 12:38  | reageer

    Ik begrijp dat je als forum 'voor elks wat wils' wil presenteren, maar ik vind de bijdragen van Johannes Klapwijk er vrijwel altijd uitspringen wat kwaliteit betreft. Wat mij betreft leerzamer dan Parijse bezienswaardigheden (dat zal ik dan ook weer niet ontkennen vrolijk ).

  13. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 10 februari 2010 om 12:50  | reageer

    Bedankt voor het compliment vrolijk Dat is leuk om te horen en geeft daarin weer wat stimulans!

  14. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 10 februari 2010 om 13:06  | reageer

    @Johannes en Ton; Volgens mij doen jullie artikelen het juist uitstekend! Erg informatief en leerzaam telkens. Naakte modellen in Parijs zijn artikeltjes die snel te maken zijn en goed bekeken worden. Handig voor wanneer ik minder tijd heb. knipoog

    Zelf zie ik ook het liefst de artikelen met meer diepgang, zoals die van jullie!

  15. tonv
    Profiel tonv schreef op woensdag 10 februari 2010 om 13:14  | reageer

    Ik ben het helemaal met je eens Johannes. Net als jij heb ik m'n specifieke passie en verwondering die ik graag deel met mensen. Het schrijven van een blog geeft me daarom voldoening, ongeacht de reacties...

  16. tonv
    Profiel tonv schreef op woensdag 10 februari 2010 om 19:35  | reageer

    @Elja
    Als je graag meer artikelen met diepgang ziet moet je daar het Photofacts-beleid meer op afstemmen. De 'licht verteerbare artikelen' waar jij over spreekt kosten mischien minder tijd maar hebben ook een bepaalde impact op Photofacts die je niet moet onderschatten. Kwantiteit en kwaliteit zijn zelden verenigbaar.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.732 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord