Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Handige links voor de landschapsfotograaf

zaterdag 18 december 2010, 21:03 door | 8.478x gelezen | 14 reacties

Bij landschapsfotografie (en ook de overige vormen van natuurfotografie) is het weer van enorm belang: een vers wit sneeuwdek geeft natuurlijk geweldige mogelijkheden, maar ik wil bijvoorbeeld ook graag fotograferen als er sneeuw valt. Of bij een mooie wolkenlucht, mist et cetera, et cetera. Om al de gewenste informatie te vinden gebruik ik een mix van sites die wellicht meestal bekend zijn, maar het kan geen kwaad om ze eens op een rijtje te zetten.

De koepel: zonsopkomst en ondergang berekenen
Allereerst fotografeer ik veel rond zonsopkomst en ondergang voor het mooiste licht. Dan is het natuurlijk erg handig om t weten hoe laat het precies zo ver is. Er is al eens een hele uitgebreide website langs gekomen, maar ik gebruik hiervoor een lekker eenvoudige site: bij de sterrenkundige site de koepel kies je slechts een grote plaats die in de buurt ligt van waar je wilt fotograferen, je kiest je datum en dan zie je automatisch de tijd van zonsopkomst en ondergang.

KNMI


Uiteraard is het KNMI een authoriteit op weergebied. De pagina met voorspellingen is goed om een globaal beeld te krijgen van de komende week, met daarbij niet alleen de temperatuur, maar ook de neerslag in millimeters (handig voor als je sneeuw wilt fotograferen), de windkracht (handig voor als je mist wilt fotograferen, of juist beweging in je landschap wilt).

Let wel: de percentages zon en neerslag geven alleen aan hoe groot de kans op zon / neerslag is. Dus niet per definitie hoe lang het regent: 90 procent kans op regen kan betekenen dat er zeker een keer een buitje langs komt, maar zegt niet zo veel over hoe lang en wanneer het regent.

Hun actueel pagina is geweldig om te zien waar precies temeratuursgrenzen liggen, waar het mistig is en hoeveel zicht er precies is. Ideaal voor als het westen bijvoorbeeld regen heeft en het oosten sneeuw vanwege een temperatuursverschil. Ook ideaal om te checken of er mist is op de gewenste locatie.

Andere weersites


Naast KNMI maak ik veel gebruik van weeronline: het grote voordeel hiervan is vooral dat je ook het specifieke voor voor een bepaalde locatie op kan zoeken. In de bovenbalk kun je een plaats invullen voor specifieke weersomstandigheden. Vooral de 24 uurs verwachting is dan interessant.

Buienradar kent iedereen vermoedelijk wel, maar soms wil je als landschapsfotograaf gewoon een mooi schapewolken luchtje, en dat zie je niet op buienradar. Voor mij is sat24.nl dan ook ideaal, je kunt prachtig het wolkendek zien gaan op dezelfde manier als buienradar. Inclusief een infrarood versie voorals je 's ochtends een uur voor zonsopkomst nog even checkt of je een mooie zonsopkomst kan verwachten.

Ook is het uiteraard handig om te weten of het wel mogelijk is om te komen waar je wilt fotograferen. Zeker als er net een vers pak sneeuw is gevallen. traphic.nl kan je hierbij helpen.

Maankalender


Als afsluiter een iets specifiekere site: ik gebruik hem niet zo veel, maar heb nog steeds een mooie nacht / sterrenopname in mijn hoofd en dan is het handig als je weet wat de maanstand is. de maankalender geeft mij daarin in ieder geval de info die ik nodig heb.

Dan rest mij niks anders meer dan af te sluiten met een paar foto's die ik genomen heb nu de sneeuw zo prachtig aan de bomen blijft hangen. weer iets unieks dat uiteraard vastgelegd moet worden. (De wekker op tijd zetten en 's ochtends vroeg je gordijn open doen is ook een bijzonder effectieve methode om te kijken of het de moeite is je warme bed te verlaten)

Sneeuw
Canon 5D met Canon 24-70mm f/2.8 @62mm, 1/250e, f/8, ISO 200 vanaf statief


Sneeuw
Canon 5D met Canon 70-200mm f/4 @178mm, 1/25e, f/8, ISO 200 vanaf statief


Sneeuw
Canon 5D met Canon 70-200mm f/4 @200mm, 1/125e, f/8, ISO 200 vanaf statief

Ik ben overigens erg benieuwd of mensen nog handige links hebben op het gebied van weer die misschien nog handiger of accurater zijn!

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

14 reacties

  1. Laura
    Laura schreef op zaterdag 18 december 2010 om 21:21  | reageer

    Onmisbaar: TPE: the photographers ephemeris.
    Dit programma voor Mac/PC/Linux toont in Google Maps de lijn van zonsopkomst en zonsondergang, idem voor de maan, plus de tijden hiervan!

  2. Eric
    Eric schreef op zaterdag 18 december 2010 om 22:15  | reageer

    Alle weer en verkeers plaatjes/linken: Weerindexjournaal

  3. Arno
    Profiel  Arno schreef op zaterdag 18 december 2010 om 23:56  | reageer

    @Johannes: En hoe bevalt de 5d Mark II niet teveel ruis vrolijk

  4. Nikon Fan
    Nikon Fan schreef op zondag 19 december 2010 om 00:23  | reageer

    TPE is inderdaad onmisbaar.
    Ik gebruik ook regelmatig: golden-hour.com

  5. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 19 december 2010 om 12:29  | reageer

    @Laura: ziet er handig uit, thanks!
    @Eric: ook handig idd.

    @Arno: zoals je ziet heb ik voor landschapjes de goede ruisprestaties niet nodig. Maar met vogels en zoogdieren (net nog een vos in de sneeuw kunnen platen vrolijk) is het bij weinig licht echt super. Zoals ik al wist is de AF niet het beste van het beste, maar het full-frame effect is in ieder geval weer geweldig voor landschappen, dan is de 24mm van de 24-70 opeens wel bijna altijd voldoende groothoek mogelijkheid. Dus qua bereik in landschapsfotografie bevalt hij erg goed en qua ruisprestaties bij vogels ook.

    Fijn cameratje, zeker als je hem samen met een 1D MKII in je tas hebt zitten.

  6. Arno
    Profiel  Arno schreef op zondag 19 december 2010 om 17:48  | reageer

    @Johannes: Gelukkig maar en welkom bij de CPS club vrolijk

  7. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 19 december 2010 om 20:50  | reageer

    Mooi hoor, die sneeuw. Voor vandaag ook de buienradar in de gaten gehouden. Vannacht is in het westen nog wat verse sneeuw aangevoerd. En met een full-frame met groothoek erop is het dan in een landschap prima werken. Maar ik zag ook veel compact-fotografen die met veel plezier aan de wandel waren.

  8. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 19 december 2010 om 22:28  | reageer

    Voor veel landschapsfoto's voldoet een compact cameratje idd wel omdat je toch veel scherptediepte wil. Maar heel soms schiet ik wel eens wat een een compactje en dan ben ik toch weer erg teleurgesteld in de beeldkwaliteit, voor mij gaat er toch niks boven een fijne spiegelreflex in de handen en een paar kilo op de rug vrolijk

  9. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 20 december 2010 om 05:56  | reageer

    Inderdaad een handige verzameling linkjes, Johannes.

  10. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 20 december 2010 om 06:48  | reageer

    Een handige lijst met websites alhoewel ik er in China weinig aan heb. Wat een fantastisch mooie foto's; vooral foto 3 is een beauty!

    Even of-topic: Ik zie dat jij met de Canon EF 24-70 f/2.8L werkt. Ik heb er een tijdje mee gewerkt en vind het een zalige walk-around lens qua zoomrange. Ik twijfel over aanschaf van een scherpe prime zoals de Zeiss 28 f/2 of de Canon EF 24-70 f/2.8L. Wat is jouw ervaring met deze lens qua image quality?

  11. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 20 december 2010 om 11:44  | reageer

    @Ton: ik ben geen man van primes, dus wat dat betreft moet je niet bij mij zijn. Ik diafragmeer mijn landschapjes bijna altijd waardoor ik dus bijvoorbeeld kwaaltjes bij wide-open lens toch al kwijt ben. Dus of ie bijvoorbeeld wide-open scherp is in de hoeken zou ik niet eens weten, nooit getest en ik heb het toch (bijna) nooit nodig. En tja, als je het op pixel niveau bekijkt zal hij ongetwijfeld niet zo geniaal zijn als een lichtsterke prime, maar zeker op F8 is het ding gewoon hartstikke scherp. Een hele fijne lens qua bereik en voor mij meer dan voldoende beeldkwaliteit. Ik vind de kwaliteit iig beter dan van de 17-40/f4. Dus als je op zoek bent naar een walk-around lens kan ik hem van harte aanbevelen, maar over scherpte op 2.8 dus ik geen uitspraken te doen. Maar eerlijk gezegd verwacht ik dat die ook best ok is.

  12. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 20 december 2010 om 12:18  | reageer

    Mijn ervaring met de EF 24-70 f/2.8L op een full frame is dat de beelden wat extra nabewerking nodig hebben (CA, lensvertekening, scherpte) om ze op een vergelijkbaar niveau te brengen als die van de EF 35 f/1.4L. Maar dan ziet het er ook puik uit moet ik zeggen. Qua gebruiksgemak (zoom range) vind ik de EF 24-70 f/2.8L als walk-around lens onovertroffen en dat zou voor mij doorslaggevend zijn.

  13. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 20 december 2010 om 18:49  | reageer

    ohw.. wat me trouwens wel opvalt en dat vind ik wel jammer: op 24mm en fullframe krijgt ie wel wat last van vignetting.

  14. EdC
    Profiel EdC schreef op maandag 20 december 2010 om 19:07  | reageer

    Johannes, niet alleen de 24mm's hebben daar last van. Ik kom het bij meer objectieven tegen. En soms is dit ook in Lightroom niet gemakkelijk te corrigeren, merktte ik op bij de nieuwste 70-200mm. En vooral nu, als je sneeuwvelden fotografeert, of in de zomer zonnige stranden, dan kan dat een nadeel van full-frame zijn.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord