Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frank Doorhof

Zwarte kleding op zwarte achtergrond

vrijdag 25 augustus 2017, 16:32 door | 8.472x gelezen | 4 reacties

Vaak worstelen mensen met het maken van foto's van in het zwart geklede modellen tegen een zwarte achtergrond. In principe is dit echter helemaal niet zo moeilijk.

Img black fd

Zorg er ten eerste voor dat er geen licht op de achtergrond valt. En zorg dat je het licht op de achtergrond meet met ongeveer 5 stops lager dan je hoofdlicht (reflecterend).

Als je de achtergrond niet goed zwart krijgt probeer dan de afstand tussen het model en het licht te verkleinen en de afstand van het model en de achtergrond gelijk te houden.

Op dat moment gebruik je de 'omgekeerde kwadraten wet' en op deze manier kun je heel makkelijk het licht op de achtergrond donkerder krijgen en toch zal het model nog steeds correct belicht zijn.

Lukt dat niet gebruik dan bijvoorbeeld grids die licht spil tegen gaan of gebruik vlaggen. Zolang er maar geen licht op de achtergrond valt.

Persoonlijk vind ik licht van de zijkant erg mooi, maar dan wil je natuurlijk de schaduwkant niet volledig weg laten vallen tegen de achtergrond. Vandaar dat ik een klein accent licht of soms een groot accent licht gebruik om de zijkant bij te verlichten.

Zorg er dan ook nog voor dat de kaaklijn netjes aangezet wordt en je heb een fantastische foto. Het is wel een beetje vogelen met het neerzetten maar als het werkt is het resultaat fantastisch.


Cursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

4 reacties

 1. Robert
  Robert schreef op dinsdag 29 augustus 2017 om 13:30  | reageer

  Duidelijk Frank. Het ligt er ook aan of je achtergrond van stof is ( weinig reflectie) of van papier. Ik gebruik de zwarte stoffen achtergronddoek vaak, en samen met een snoot voor tegenlicht. Daardoor ontstaat er een randje licht of meer, om de persoon heen en dan komt hij 'los' van de achtergrond.Zelfs als de persoon zwart aan heeft .
  Met fotoschietgroeten, Robert.

 2. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op dinsdag 29 augustus 2017 om 13:38  | reageer

  Stof Werkt altijd beter inderdaad. Maar als je reflecterend meet dan geeft de meter dit al netjes aan natuurlijk. Ik ben zelf niet zo voor de snoot. Vind het licht erg hard en je ziet dan vaak wat harde haartjes opkomen in een foto.

 3. Robert
  Robert schreef op dinsdag 29 augustus 2017 om 14:00  | reageer

  Dat kan Frank. Ik heb meestal in tegenlicht niet meer dan één of anderhalve stop meer dan mn hoofd licht. Dan, vind ik valt het reuze mee.
  Met fotoschietgroeten Robert.

 4. Nicole
  Profiel Nicole schreef op woensdag 31 januari 2018 om 14:15  | reageer

  Ik vind het ook lastig als de achtergrond intens wit is en (in mijn geval) balletdansers in het zwart dansen. Hoe krijg ik de juiste balans?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord