Elja Trum

10 fotobewerkingen die echt niet meer kunnen

maandag 14 april 2014, 23:44 door | 51.063x gelezen | 76 reacties

Je kunt een goede foto echt verbeteren met fotobewerking, een foto verpesten kan echter ook prima. De afgelopen jaren hebben we redelijk wat verschillende fotobewerkingen voorbij zien komen. Sommige bewerkingen zijn tijdloos, maar veel bewerkingen hebben we na een tijdje wel gezien. In dit artikel 10 fotobewerkingen die echt niet (meer) kunnen.

1. HDR


Toen het net nieuw was, een paar jaar geleden, was het even heel populair: het effect dat je krijgt wanneer je de tone-mapping bij een HDR afbeelding iets te extreem doorvoert. Deze vorm van nabewerking wordt inmiddels gezien als zo fout dat elke discussie over het gebruik van HDR eerst voorafgegaan moet worden van een uitleg dat een High Dynamic Range foto ook heel natuurlijk kan ogen.

HDR met te extreme tone-mapping


2. Witte vignetering


Vignetering wordt eigenlijk veroorzaakt door een lensfout waarbij er in de hoeken minder licht binnen komt dan in het midden van het beeld. Dit kan er echter ook voor zorgen dat het aandacht meer naar het onderwerp gaat.

Daarom voegen fotografen vaak in de nabewerking bewust een beetje vignetering toe. Dit moet je al met beleid doen, maar er zijn ook fotografen die in plaats van donkere vignetering, lichte vignetering toevoegen. En dan wordt het al gauw heel erg fout..

Witte vignetering

3. Eén accentkleur in een zwart-wit foto


De klassieker onder de foute nabewerkingen. Toen Steven Spielberg het deed in Schindler's List kon het nog, maar snel daarna werd het toch steeds minder geaccepteerd. Overigens kan het nog steeds prima, mits je het goed doet. En daar gaan veel fotografen de fout in. Het is namelijk in maar heel weinig foto's echt een succes.

Selective coloring error

4. Foto filters


Sommige fotografen denken misschien dat omdat het in Photoshop zit, je het ook maar moet gebruiken. Zo ook voor de vele effecten die bij Photoshop (en in grotere mate bij bijvoorbeeld Photoshop Elements) geleverd worden. Meestal kun je het beste van deze filters afblijven.

Filter misbruik

Bovenstaand voorbeeld is natuurlijk wat extreem, maar ook achteraf een kunstmatige 'sunflare' toevoegen is zo'n filter die je maar beter niet al te vaak kunt gebruiken.

5. Slechte composities


Een goede compositie maken met twee of meer afzonderlijke foto's is een moeilijk taakje die niet elke fotograaf foutloos kan uitvoeren. Totdat je het geheel onder de knie hebt kun je het daarom beter maar helemaal niet laten zien.

Bad composition

Wil je het toch een goed leren?
Het boek Photoshop Compositing van Matt Kloskowski is een aanrader.

6. Sepia


Hoewel een goede zwart-wit omzetting doorgaans prima werkt in een foto en daadwerkelijk tijdloos is, geldt dit duidelijk niet voor sepia. Deze bruinige kleurtint in een foto is eigenlijk gewoon nooit echt mooi. Als je dan toch een duotone afbeelding wilt maken, dan is sepia wel de beste keuze. Een blauwe, groene of gele kleurtint is vele malen erger. Mijn advies: houd het gewoon bij zwart-wit.

Sepia portrait

7. Oververzadiging van kleuren


Hoewel sommige camerafabrikanten wel lijken te denken dat foto's veel verzadiging nodig hebben is dat in de praktijk heus niet altijd zo. Dit is een voorbeeld waarbij het bekijken van de voor- en nabewerking lastig kan blijken. Het is op het oog moeilijk te beoordelen dat je te ver bent gegaan met het oppeppen van de kleuren.

Wees dus voorzichtig met het toevoegen van verzadiging; in eerste instantie lijkt je foto er wellicht beter van te worden, maar voordat je het weet doet het pijn aan je ogen..

Oververzadigt


8. Plastic huid


Natuurlijk wil je af en toe een puistje of rimpeltje weg werken. Maak van je onderwerp geen plastic barbiepop. Ook hier geldt bij de nabewerking: overdaad schaadt.

Plastic model

9. Extreem verscherpen


Het kan natuurlijk ook de andere kant op. Fotografen die geobsedeerd zijn met scherpte; elk detail moet messcherp afgebeeld zijn. Dat hierdoor je foto's niet meer om aan te zien zijn lijkt ze weinig uit te maken. Veel gezien in fora en soms simpelweg het eindresultaat van een foutieve verkleining van de foto.

Oververscherpen

10. Meewaaien met elke laatste trend


Sommige fotografen krijgen het voor elkaar om elke nieuwe nabewerking direct zelf uit te proberen op hun laatste foto's. Hun portfolio is dus een verzameling van bonte bewerkingen en de foto's lijken onderling niks met elkaar te maken te hebben.

Eén keer een vreemde nabewerking is een foutje. Twee keer een vreemde nabewerking is een experiment en drie keer een vreemde nabewerking is een stijl. Als fotograaf wil je graag jouw eigen stijl ontwikkelen. Zoek de nabewerkingsvorm die bij jou past en gebruik deze op jouw manier bij je eigen foto's.

Welke nabewerking vinden jullie echt niet meer kunnen?
Laat het weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

76 reacties

 1. Rita
  Rita schreef op dinsdag 15 april 2014 om 08:05

  Ik vind alles kunnen maar niet alles mooi. Doe wat je zelf leuk vind maar wees vooral kritisch naar jezelf i.p.v. naar anderen. Hou je werk tegen het licht en sta open voor kritiek. Dit is de enige manier om op een hoger niveau te komen.
  Geef anderen ook de kans om hun werk te maken wat door anderen wordt gewaardeerd. Er zijn mensen die houden van Chinees eten en sommigen spugen het uit.

 2. Nico
  Nico schreef op dinsdag 15 april 2014 om 08:34

  Wie maakt eigenlijk uit wat er niet meer zou kunnen ? Alles kan en mag, het gaat uiteindelijk om het eindresultaat. Altijd dat proberen vastleggen in regeltjes en in hokjes plaatsen is helemaal niet nodig. De kijker bepaalt zelf wel wat oké is of niet. Zeker in deze tijd met de oneindige mogelijkheden.

 3. Robin
  Robin schreef op dinsdag 15 april 2014 om 08:36

  Het doorgetrokken gebruik van NIK-filters, vooral detail extractor: brrrrr

 4. Piet
  Piet schreef op dinsdag 15 april 2014 om 09:03

  Wel grappig dat de eerste voor & na video die we op Photofactsacademy.nl gezet hebben er een is die over één van deze technieken gaat vrolijk Selective coloring: het blijft erg populair, dat zie ik in alle cursussen die ik geef over zwartwit...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord