Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

10 fotobewerkingen die echt niet meer kunnen

maandag 14 april 2014, 23:44 door | 52.407x gelezen | 76 reacties

Je kunt een goede foto echt verbeteren met fotobewerking, een foto verpesten kan echter ook prima. De afgelopen jaren hebben we redelijk wat verschillende fotobewerkingen voorbij zien komen. Sommige bewerkingen zijn tijdloos, maar veel bewerkingen hebben we na een tijdje wel gezien. In dit artikel 10 fotobewerkingen die echt niet (meer) kunnen.

1. HDR


Toen het net nieuw was, een paar jaar geleden, was het even heel populair: het effect dat je krijgt wanneer je de tone-mapping bij een HDR afbeelding iets te extreem doorvoert. Deze vorm van nabewerking wordt inmiddels gezien als zo fout dat elke discussie over het gebruik van HDR eerst voorafgegaan moet worden van een uitleg dat een High Dynamic Range foto ook heel natuurlijk kan ogen.

HDR met te extreme tone-mapping


2. Witte vignetering


Vignetering wordt eigenlijk veroorzaakt door een lensfout waarbij er in de hoeken minder licht binnen komt dan in het midden van het beeld. Dit kan er echter ook voor zorgen dat het aandacht meer naar het onderwerp gaat.

Daarom voegen fotografen vaak in de nabewerking bewust een beetje vignetering toe. Dit moet je al met beleid doen, maar er zijn ook fotografen die in plaats van donkere vignetering, lichte vignetering toevoegen. En dan wordt het al gauw heel erg fout..

Witte vignetering

3. Eén accentkleur in een zwart-wit foto


De klassieker onder de foute nabewerkingen. Toen Steven Spielberg het deed in Schindler's List kon het nog, maar snel daarna werd het toch steeds minder geaccepteerd. Overigens kan het nog steeds prima, mits je het goed doet. En daar gaan veel fotografen de fout in. Het is namelijk in maar heel weinig foto's echt een succes.

Selective coloring error

4. Foto filters


Sommige fotografen denken misschien dat omdat het in Photoshop zit, je het ook maar moet gebruiken. Zo ook voor de vele effecten die bij Photoshop (en in grotere mate bij bijvoorbeeld Photoshop Elements) geleverd worden. Meestal kun je het beste van deze filters afblijven.

Filter misbruik

Bovenstaand voorbeeld is natuurlijk wat extreem, maar ook achteraf een kunstmatige 'sunflare' toevoegen is zo'n filter die je maar beter niet al te vaak kunt gebruiken.

5. Slechte composities


Een goede compositie maken met twee of meer afzonderlijke foto's is een moeilijk taakje die niet elke fotograaf foutloos kan uitvoeren. Totdat je het geheel onder de knie hebt kun je het daarom beter maar helemaal niet laten zien.

Bad composition

Wil je het toch een goed leren?
Het boek Photoshop Compositing van Matt Kloskowski is een aanrader.

6. Sepia


Hoewel een goede zwart-wit omzetting doorgaans prima werkt in een foto en daadwerkelijk tijdloos is, geldt dit duidelijk niet voor sepia. Deze bruinige kleurtint in een foto is eigenlijk gewoon nooit echt mooi. Als je dan toch een duotone afbeelding wilt maken, dan is sepia wel de beste keuze. Een blauwe, groene of gele kleurtint is vele malen erger. Mijn advies: houd het gewoon bij zwart-wit.

Sepia portrait

7. Oververzadiging van kleuren


Hoewel sommige camerafabrikanten wel lijken te denken dat foto's veel verzadiging nodig hebben is dat in de praktijk heus niet altijd zo. Dit is een voorbeeld waarbij het bekijken van de voor- en nabewerking lastig kan blijken. Het is op het oog moeilijk te beoordelen dat je te ver bent gegaan met het oppeppen van de kleuren.

Wees dus voorzichtig met het toevoegen van verzadiging; in eerste instantie lijkt je foto er wellicht beter van te worden, maar voordat je het weet doet het pijn aan je ogen..

Oververzadigt


8. Plastic huid


Natuurlijk wil je af en toe een puistje of rimpeltje weg werken. Maak van je onderwerp geen plastic barbiepop. Ook hier geldt bij de nabewerking: overdaad schaadt.

Plastic model

9. Extreem verscherpen


Het kan natuurlijk ook de andere kant op. Fotografen die geobsedeerd zijn met scherpte; elk detail moet messcherp afgebeeld zijn. Dat hierdoor je foto's niet meer om aan te zien zijn lijkt ze weinig uit te maken. Veel gezien in fora en soms simpelweg het eindresultaat van een foutieve verkleining van de foto.

Oververscherpen

10. Meewaaien met elke laatste trend


Sommige fotografen krijgen het voor elkaar om elke nieuwe nabewerking direct zelf uit te proberen op hun laatste foto's. Hun portfolio is dus een verzameling van bonte bewerkingen en de foto's lijken onderling niks met elkaar te maken te hebben.

Eén keer een vreemde nabewerking is een foutje. Twee keer een vreemde nabewerking is een experiment en drie keer een vreemde nabewerking is een stijl. Als fotograaf wil je graag jouw eigen stijl ontwikkelen. Zoek de nabewerkingsvorm die bij jou past en gebruik deze op jouw manier bij je eigen foto's.

Welke nabewerking vinden jullie echt niet meer kunnen?
Laat het weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

76 reacties

 1. Rita
  Rita schreef op dinsdag 15 april 2014 om 08:05  | reageer

  Ik vind alles kunnen maar niet alles mooi. Doe wat je zelf leuk vind maar wees vooral kritisch naar jezelf i.p.v. naar anderen. Hou je werk tegen het licht en sta open voor kritiek. Dit is de enige manier om op een hoger niveau te komen.
  Geef anderen ook de kans om hun werk te maken wat door anderen wordt gewaardeerd. Er zijn mensen die houden van Chinees eten en sommigen spugen het uit.

 2. Nico
  Nico schreef op dinsdag 15 april 2014 om 08:34  | reageer

  Wie maakt eigenlijk uit wat er niet meer zou kunnen ? Alles kan en mag, het gaat uiteindelijk om het eindresultaat. Altijd dat proberen vastleggen in regeltjes en in hokjes plaatsen is helemaal niet nodig. De kijker bepaalt zelf wel wat oké is of niet. Zeker in deze tijd met de oneindige mogelijkheden.

 3. Robin
  Robin schreef op dinsdag 15 april 2014 om 08:36  | reageer

  Het doorgetrokken gebruik van NIK-filters, vooral detail extractor: brrrrr

 4. Piet
  Piet schreef op dinsdag 15 april 2014 om 09:03  | reageer

  Wel grappig dat de eerste voor & na video die we op Photofactsacademy.nl gezet hebben er een is die over één van deze technieken gaat vrolijk Selective coloring: het blijft erg populair, dat zie ik in alle cursussen die ik geef over zwartwit...

 5. Imke
  Imke schreef op dinsdag 15 april 2014 om 09:18  | reageer

  De helft van de bewerkingen snap ik gewoon niet eens, maar ik ben dan ook een leek, en ben er trots op dat, als ik mooie fotos heb, het niet door het bijwerken komt. knipoog Maarre; mooie meid op foto twee! en dat treintje komt me ook bekend voor! vrolijk

 6. Mike
  Mike schreef op dinsdag 15 april 2014 om 09:28  | reageer

  Zoals het oude spreekwoord zegt "regels zijn er om gebroken te worden", dus leef je lekker uit!

 7. ton
  ton schreef op dinsdag 15 april 2014 om 09:33  | reageer

  Nico en Rita verwoorden precies mijn gedachten. Wie bepaalt wat ik mooi vindt? Over smaakt valt niet te t....

 8. jannes
  jannes schreef op dinsdag 15 april 2014 om 10:19  | reageer

  10 regels van iemand die het 10 x niet heeft begrepen...

 9. Roy
  Roy schreef op dinsdag 15 april 2014 om 10:26  | reageer

  inderdaad, over smaak valt niet te twisten. Aan alles heb ik meegedaan HDR, teveel verscherpen, teveel verzadiging etc. dus gewoon uit nieuwsgierigheid wat er kan. Nu ben ik denk ik een volwassen beeldmens, ik wil lagen zien in een foto, geen photoshop lagen maar iets wat meer verteld en wat nieuwsgierig maakt. Kijk vooral naar topfotografen en ontdek het verhaal erachter. Een Heel Goed artikel Ilja!!

 10. Patrick
  Patrick schreef op dinsdag 15 april 2014 om 10:27  | reageer

  Beauty is in the eye of the beholder .... oftewel bepaald iedereen zelf wat mooi is en wat niet en dus welke bewerking hij/zij toepast en in hoeverre.
  Als iemand regels mag opstellen over wat wel of niet mooi is rijden we straks allemaal in dezelfde auto, dragen we allemaal dezelfde kleding en zijn allemaal verliefd op dezelfde man/vrouw ...... wat saai!

 11. gast
  gast schreef op dinsdag 15 april 2014 om 10:39  | reageer

  niks zeggend stukje
  idd wie bepaald nu wat wel en niet kan

 12. frank
  frank schreef op dinsdag 15 april 2014 om 10:50  | reageer

  Dit artikel is een mooi voorbeeld van hoe de fotosnob denkt. Kan zelf niet zo heel erg goed fotograferen en nabewerken, maar stelt wel de norm.

 13. Rogier Bos
  Rogier Bos schreef op dinsdag 15 april 2014 om 11:04  | reageer

  Wow - wat een bittere reacties hier. Brrr.
  Elja, ik ben het bijna helemaal met je eens. Alleen Sepia vind ik nog wel kunnen.
  Het criterium is volgens mij 'tijdloosheid'. Al deze effecten zijn een duidelijke momentopname van de mogelijkheden nu (of in recente jaren). Met een paar jaar zullen deze volstrekt gedateerd lijken. Volgens mij is Sepia daarop de enige uitzondering, omdat we dit al heel lang kennen.

 14. Skywatcher
  Skywatcher schreef op dinsdag 15 april 2014 om 11:20  | reageer

  Goed dat nog eens gewezen wordt op al die foute, lelijke zaken in de fotografie. Smaken verschillen uiteraard maar bij sommige foto's druipt inderdaad het amateurisme er vanaf. Goed voor aanstormende fotografen dit eens te lezen. Nog een 11e foutje: als je op een link klikt dat je dan niet van de website verdwijnt "but open in a new window".. maar dit laatste heeft weinig met fotografie te maken knipoog

 15. Mabel Amber
  Profiel  Mabel Amber schreef op dinsdag 15 april 2014 om 11:28  | reageer

  Tja, wat zal ik zeggen, om te beginnen: sepia is tijdloos, staat op één lijn met zwart-wit en past niet in dit rijtje van populaire "foefjes"; punt twee: de opgesomde foefjes zijn op zich oké maar net als met elk kunstje: je moet weten wanneer, waar en hoe. Ze zijn het slachtoffer geworden van "rages", en nu wordt het kind met het badwater weggegooid, met uitzondering van nummer 3, de accentkleur in ZW; doe dat inderdaad maar nooit. En over punt 5, "Slechte composities": vind ik een helemaal te gekke foto, doe mij maar meer van zulke.

 16. Jan R. Smit
  Jan R. Smit schreef op dinsdag 15 april 2014 om 11:33  | reageer

  Begrijp niet goed waarom dit allemaal niet meer kan, of dat er bewerkingen zijn die echt niet meer kunnen.
  Het is aan de maker van het beeld wat, waar in het beeld, hoe en in welke mate hij of zij het beeld manipuleert. Het enige belangrijke is wat hij of zij voor ogen heeft.
  Andy Warhol is bijvoorbeeld heel beroemd geworden met soortgelijke manipulaties.
  Als je klant valt voor een sepia gekleurd zwart-wit, met paars gekleurde lippen en harde groffe korrel, dan is dat het enige goede.

 17. Bram Bovens Fotografie
  Profiel Bram Bovens Fotografie schreef op dinsdag 15 april 2014 om 11:33  | reageer

  Sepia kan niet? Ik zou een hoop inkomsten mislopen als ik geen Sepia zou aanbieden want als mijn klanten afdrukken bestellen is dit doorgaans de best verkochte afdruk. Ik moet zeggen dat ik er zelf ook niet altijd van hou maar goed het verkoopt wel bij mij. Daarbij vind ik het in sommige gevallen wel warm aandoen en dat past in sommige interieuren gewoon erg goed aan de muur of op een kast in een lijstje.

 18. gast schreef op dinsdag 15 april 2014 om 11:37  | reageer

  grappig dat mensen het niet eens zijn met de auteur van dit stuk en dan gaan zeggen wat wel en niet kan....vrolijk Ik zeg maak je niet druk maak je eigen foto's.

 19. Gini
  Gini schreef op dinsdag 15 april 2014 om 11:39  | reageer

  less is more, kan je op alles toepassen !

 20. Hermann
  Hermann schreef op dinsdag 15 april 2014 om 11:41  | reageer

  De opmerkingen van Rita in het eerste bericht vind ik erg goed en ben het daarmee volkomen eens. Laat iedereen vrij om te doen wat hij wil. Vorm je eigen mening maar respecteer die van een ander. vrolijk

 21. Theo
  Theo schreef op dinsdag 15 april 2014 om 11:42  | reageer

  Nou ieder bekijkt het ander en maar goed dat dat zo mis wat zou saai worden als ieder volgens de regeltjes zou werken.

 22. frida
  frida schreef op dinsdag 15 april 2014 om 11:50  | reageer

  Het is altijd interessant als iemand ons zegt wat we mooi moeten vinden.

 23. Rien
  Rien schreef op dinsdag 15 april 2014 om 11:53  | reageer

  Jammer dat een aantal mensen het artikel zo dogmatisch interpreteren. Het wordt echt een ander artikel als je het ziet als weer een beetje bewustwording waar je mee bezig bent.
  Dus goed artikel Elja

 24. sluymer
  Profiel sluymer schreef op dinsdag 15 april 2014 om 11:57  | reageer

  Is het een idee om gewoon het eindresultaat te beoordelen zonder elke keer te verzanden in oeverloze discussies hoe het is gemaakt? Iets is mooi, lelijk, aardig, geweldig, waardeloos of wat dan ook zonder dat je per sé moet weten hoe het gemaakt is, laat staan dat de wijze waarop het gemaakt is je oordeel beïnvloedt.

 25. Frank
  Frank schreef op dinsdag 15 april 2014 om 11:58  | reageer

  Mijn hemel, wat een reacties. Wees blij met de kennis en inzichten die Elja met ons wil delen.
  Pluk er je vruchten van en hou alstublieft op met deze negativiteit.
  Fijne dag!

 26. Betty
  Betty schreef op dinsdag 15 april 2014 om 12:10  | reageer

  Ik vind deze discussie wel grappig. Het artikel is er eentje met een prikkelende titel, waardoor het veel wordt gelezen. Dat is waarschijnlijk ook de bedoeling van de auteur. Ik lees er de strekking in van 'Kijk uit met extreme bewerkingen, want voordat je het weet heb je een mooie foto verknald'. Maar het is natuurlijk maar net wat je wilt. Met extreem krijg je altijd felle voor- en tegenstanders. Dat blijkt ook wel uit de toch wat extreme titel van dit artikel. Maar om nou zo extreem te reageren dat je de auteur even een flinke douw geeft, dan huldig je niet echt het principe dat ieder moet doen wat ie zelf goed vindt.

 27. primefoto
  primefoto schreef op dinsdag 15 april 2014 om 12:11  | reageer

  In eerste instantie vraag ik me af waarom het niet zou kunnen. Elke amateurfotograaf heeft de vrijheid zich niet aan de grillen der tijd te hoeven binden. Je verkoopt immers niets. Dus hoef je niet aan dat gene wat in is te voldoen. Voor de pro ligt dat anders. Die doet daar in tegen ook niet wat deze zelf wil maar wat de klant wil. Dat is dan aan de mode van de tijd onderhevig. In die zin kan ik het begrijpen.

  Dat men het saai kan gaan vinden komt omdat iedereen het dan ook gaat doen, te pas en te onpas is duidelijk. Dan wordt het een trucje en raak je er op uitgekeken. Kijk er een tijd niet naar en je kunt het wel weer verdragen. knipoog

  Als iemand graag met dergelijke effecten werkt vind ik dat het moet kunnen.
  Er zijn geen regels voor goede foto's. Er zijn enkel goede foto's volgens Ansel Adams en daar ben ik het dan wel mee eens. Die foto's moet je niet mooi te vinden, je mag ze mooi vinden.
  Dat is de vrijheid van de amateur.

  Mijn 2 centen.

 28. Fotorudolf.nl
  Fotorudolf.nl schreef op dinsdag 15 april 2014 om 12:13  | reageer

  Ben het met vele eens, vrijheid blijheid! Elke foto of situatie vraagt om zijn wel of geen bewerking nadien, en over smaak valt niet te twisten!

 29. Rinko
  Rinko schreef op dinsdag 15 april 2014 om 12:25  | reageer

  zoals hier reeds is aangegeven: ieder zijn smaak. Zo vind ik sepia nog steeds heel mooi bij klassieke portretten maar ook bij oude straatjes in een binnenstad. Nostalgie? Maar kleuraccenten in een zw/w foto heb ik altijd lelijk gevonden. Je gaat of voor kleur of voor zw/w.
  Belangrijk is dat een ieder z'n lol houdt in de fotografie, met of zonder trucjes.

 30. Jannie
  Jannie schreef op dinsdag 15 april 2014 om 12:27  | reageer

  Ik ben het eens met heel veel reacties: bepaal zelf wat je goed vindt en trek je niks aan van 'trends'.

 31. Xander
  Xander schreef op dinsdag 15 april 2014 om 12:34  | reageer

  Ik ben pas sinds kort met fotografie bezig, enkele maanden nog maar, doch één belangrijke regel heb ik al wel geleerd: "er zijn geen regels, volg je eigen gevoel". Ik pas verschillende bewerkingen toe en zie dat ook bij anderen. Ik plaats mijn foto's en ben altijd nieuwsgierig naar reacties, positief maar zeker ook negatief want daar leer ik alleen maar van. Wat betreft bewerking vind ik dat alles moet kunnen, of het mooi is dat is een ander verhaal. En als iemand mijn foto of een bewerking daarop niet mooi vind, dan mag dat uiteraard, maar het blijft 'mijn foto'.

 32. Maarten
  Maarten schreef op dinsdag 15 april 2014 om 12:34  | reageer

  Wat ik niet vind kunnen is dat (half) naakte topless modellen geforceerd met hun handen de borsten afdekken. Zoek een andere pose die natuurlijk is en waarbij de borsten ook worden afgedekt of doe gewoon een BH aan.

 33. Ronald1959
  Ronald1959 schreef op dinsdag 15 april 2014 om 12:37  | reageer

  Ik ben het met elja eens, maar...... ik heb gemerkt dat ieder zich op zijn eigen manier betrokken voelt bij een foto. Een vriendin van mij heeft onlangs samen met een ander een fototentoonstelling gehouden. Onze conclusie na alle lofbetuigingen is dat de mensen die een gewogen oordeel hadden voor ons het meest leerzaam waren en oprecht aanvoelden. Voor mij geld dat er veel verschillende niveau's zijn waarop mensen tegen fotografie aankijken. Wat uiteindelijk geld is dat degene die met de foto moet leven de foto mooi moet vinden. Helaas is dat niet altijd de foto waarvan ik vind dat ze bij hun passen.

 34. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op dinsdag 15 april 2014 om 12:39  | reageer

  Leuk artikel Elja! Grappig genoeg bevat mijn allereerste artikel op Photofacts uit 2008 ongeveer dezelfde onderwerpen die ik toen 'uit' vond. vrolijk Sepia is en blijft heel populair bij klanten, ik probeer ze altijd wel richting 'warm zwartwit' te loodsen, alles beter dan kleurzweem bij afdrukken inderdaad. Spotcolor wordt ook nog steeds door veel mensen gezien als het summum van artistieke fotografie en ik ken diverse trouwfotografen die per reportage minstens twee keer voor deze techniek gaan. Ach, we zijn allemaal vatbaar voor trends en gelukkig allemaal vrij om je te kiezen hoe je je foto's al dan niet wilt gaan bewerken.

 35. Theo
  Theo schreef op dinsdag 15 april 2014 om 12:41  | reageer

  Aan sommige reacties kun je mooi zien welke mensen denken dat photoshoppen belangrijker is dan fotograferen vrolijk

  Ik ben zelf altijd wars geweest van meer nabewerking dan een klein tikje belichting e.d.

  Zoals zo vaak tegenwoordig gaan we van hype naar hype. De 10 voorbeelden hier zijn daar allemaal mooie voorbeelden van. Ik laat al die hypes rustig langs mij heen gaan. Het waait altijd weer over.

 36. Robb
  Robb schreef op dinsdag 15 april 2014 om 12:58  | reageer

  '10 bewerkingen die echt niet meer kunnen'
  Nu lees ik wel vaker Elja's kolom dus ik neem de uitspraak met een klein korreltje zout.vrolijk
  Maar zit er in zijn stelling ook niet een dictaat verscholen? In fotografenland botst ik wel eens vaker tegen een zogeheten gevestigde orde die meent hoe het hoort. Men hoont al vaak over bepaalde belichtingen of inzichten en technieken zonder te kijken naar het eindresultaat en de gedachtegang.
  Ik denk dan ook dat degene die menen een "norm" te moeten stellen dat men angst heeft voor de vrije expressie, het vrije denken. Men heeft de vrees dat hun inzichten en technieken van al die jaren ineens achterhaald kan zijn; of 'not done, to use a phrase.'
  Die angst voeden de inquisiteurs toch echt bij hun zelf. Het constant om zich heen kijken hoe anderen het doen.

  Ik geloof dat alles kan en alles mogelijk is, zeker in de wereld van fotografie.
  Ik ben voor het vrije denken en ja, ik accepteer ook dat men zich zelf beperkingen wil opleggen.

  Robb

 37. Jacques
  Jacques schreef op dinsdag 15 april 2014 om 13:09  | reageer

  Jammer, dit artikel is echt een verspilling van tijd, er zijn geen regels enz, doe wat je wilt en onderscheid je van de mainstream wees creatief en niet zo'n fototechneut.

 38. roysfoto
  roysfoto schreef op dinsdag 15 april 2014 om 13:19  | reageer

  Ben met het merendeel eens, maar elk zijn meug.
  Over het overdreven HDR zijn velen al teruggekomen, maar wat ook voor een beeld mooi kan zijn, is lange belichting aan zee, rivier of waterval, maar niet voor elke foto steeds weer. Overdaad schaadt.

 39. Walter De Vos
  Walter De Vos schreef op dinsdag 15 april 2014 om 14:06  | reageer

  We pronken allemaal graag met onze creaties, en lang niet iedereen kan goed met kritiek om. Hoewel de titel misschien wat te hard aankomt, maakt de auteur wel heel veel goeie opmerkingen, die je als amateur best (stiekem) ter harte neemt. Alle idealisten ten spijt, kunst is wél gebonden aan regeltjes < regeltjes van de kunst knipoog > die je als artiest éérst moet beheersen, alvorens je echt creatief kunt zijn. Op een "paar" natuurtalenten na, worden de meeste freewheelers (die graag alles verkeerd doen) achter de rug uitgelachen. En dat is toch iets wat je wil voorkomen, zeker als je te koop wil lopen met je creaties.

 40. Wil.
  Wil. schreef op dinsdag 15 april 2014 om 14:21  | reageer

  Ik sta volkomen achter, dit artikel.

 41. Hans
  Hans schreef op dinsdag 15 april 2014 om 15:28  | reageer

  Dit is echt het slechte artikel
  door jouw geschreven, ik nam je serieus maar ben ff klaar mee

  Wat nou als KLANT wel, sepia, kleuraccent of HDR wil?
  Dan verkoop je niet?
  In fotografie is niets goed of fout
  ITS al about TASTE Marcel

 42. Dennis
  Dennis schreef op dinsdag 15 april 2014 om 15:33  | reageer

  Haha! Heb hier smakelijk om moeten gniffellen...

 43. jeu
  jeu schreef op dinsdag 15 april 2014 om 16:51  | reageer

  Fotograferen is buiten keuzes maken ook een kwestie van smaak. Wie stelt er dan regels op wat wel en niet kan!!!??? Wij fotografen zijn toch geen egoïsten.

 44. Nancy
  Nancy schreef op dinsdag 15 april 2014 om 16:58  | reageer

  Er zijn twee soorten foto's:
  1. Diegene die jij mooi vindt (ik vind sepia niet mooi)
  2. Diegene die je klant mooi vindt (ook al is dat sepia)

  Dus, weg met regels... vrolijk

 45. Cesar
  Cesar schreef op dinsdag 15 april 2014 om 16:59  | reageer

  10 bewerkingen die niet meer kunnen, maar er vervolgens best hele mooie foto's bij zetten als illustratie... dat kan dus niet meer! De foto bij HDR en de foto bij Sepia vind ik echt mooi en geven niet echt aan waarom deze bewerking al dan niet uit de tijd is.

 46. tonkunenfotografie
  Profiel  tonkunenfotografie schreef op dinsdag 15 april 2014 om 17:31  | reageer

  Prachtige discussie, met een aantal punten van Elja ben ik het eens maar met een aantal ook niet.
  Het blijft ook een kwestie van smaak.

 47. ronald
  ronald schreef op dinsdag 15 april 2014 om 18:04  | reageer

  Gelukkig dat smaken verschillen !!

 48. Ebook
  Ebook schreef op dinsdag 15 april 2014 om 18:30  | reageer

  Maar wat echt niet meer kan na al die jaren is de popup van het ebook Kinderen Fotograferen anno 2014 knipoog

 49. Mark Gilden Fotografie
  Profiel Mark Gilden Fotografie schreef op dinsdag 15 april 2014 om 18:59  | reageer

  In principe kan elke bewerking als de bewerking maar een meerwaarde bied tov de foto zonder bewerking. Geen meerwaarde => niet doen.

 50. Téjo
  Profiel Téjo schreef op dinsdag 15 april 2014 om 19:13  | reageer

  Probeer een foto zo te maken dat er geen nabewerking nodig is.
  Is er wel een nabewerking nodig dan bepaal je zelf van hoe en wat, denk ik. Jij bepaald zelf je toelaatbare grens.

 51. niek fox
  niek fox schreef op dinsdag 15 april 2014 om 19:32  | reageer

  Ik sluit mij geheel aan bij ROBB, wees blij met de vrijheid van vele nieuwe fotokunstenaars... en smaken verschillen uiteraard. Maar soms treft je ook juweeltjes die tegen alle zogenaamde regels ingaan.

 52. bart
  bart schreef op dinsdag 15 april 2014 om 19:33  | reageer

  ik vind dit artikel ook overdreven je maakt een creatie naar wat jy zelf in eerste instantie mooi vind. en in de 2de plaats is het leuk meegenomen als een ander het ook mooi vind. foto's zijn nu eenmaal tijdloos en zeker geen mode verschijnsel. in de diverse artikelen van photofact word er zelfs een aantal dingen besproken. vreemd om dan naderhand te zeggen dat het echt niet meer kan. misschien moet de schrijver van dit artikel zelf eens wat foto's plaatsen zodat de rest er kritisch naar kan kijken.of is dit gewoon een artikel omdat photofact geen andere nuttige info meer heeft om de nieuwsbrief te vullen.?ik vind zelf ook niet elk onderwerp wat hier boven beschreven en getoont is even mooi . maar ik zal niet over andere oordelen dat het uit de tijd is en niet meer kan. niet elke fotograaf is even goed of een photoshopper maar ik weet zeker dat een ieder op zijn/haar manier er plezier in heeft . bederf dat dus niet door je eigen mening hard te verkondigen en op te leggen

 53. Jeroen
  Jeroen schreef op dinsdag 15 april 2014 om 19:36  | reageer

  Tot voor kort las ik de artikelen van Elja altijd graag en kon ik er geregeld nog iets van opsteken, maar in dit geval vind ik dat er een grens wordt overschreden......namelijk die van smaak. En over smaak valt niet te twisten! Gewoon lekker aan de bewerking en je vooral niet schamen als je een resultaat ergens vertoond. Als volwassen mensen kunnen we hier kritiek op leveren en hiervan leren, maar het domweg afdoen als "bewerkingen die echt niet meer kunnen" vind ik erg slap gevonden en makkelijk afgeven op bewerkingen waar hij zelf niet achter staat. Ik hoop dat de auteur zich snel weer toelegt op goede artikelen waar we iets mee kunnen in de toekomst want dit is zonde van de tijd en moeite die er in is gaan zitten!

 54. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 15 april 2014 om 20:12  | reageer

  *grinnik*
  Veel artikelen die geen tot weinig reacties opriepen. Nu dus eentje met heel veel.
  Mission accomplished vrolijk

 55. patricia
  patricia schreef op dinsdag 15 april 2014 om 20:55  | reageer

  Sorry,maar ik vind hdr nog steeds 1 van de mooiste bewerkingen,ook als hij overdreven is.je moet doen wat jij mooi vind(als amateur dan) en dan is niks fout.ook scherpte vind ik erg belangrijk,mits de foto het toelaat.tips lees ik altijd graag,maar ik hou er niet van dat een ander uit maakt hoe ik mijn fotos bewerk.Sorry slecht artikel.

 56. Jan Haitsma
  Jan Haitsma schreef op dinsdag 15 april 2014 om 21:59  | reageer

  Tja Elja, je kunt inderdaad niet zeggen wat wel of niet meer kan, ik ga dus ook niet mee met deze "nieuwe trend".
  Iedereen moet doen wat hij zelf mooi vindt. Ik trek me echt niets aan wat een ander vindt wat nu de nieuwe trend is.
  Enkele tips snap ik echter zeer goed en zijn uiteraard bedoeld om beginnende photoshoppers te waarschuwen voor zgn. Beginnersfouten in de beeldbewerking.

 57. fransh
  Profiel fransh schreef op dinsdag 15 april 2014 om 22:36  | reageer

  Goh, wat een negativiteit onder de lezers van deze leuke rubriek. Natuurlijk moet je gewoon je eigen weg vinden bij het verbeteren van je fotografische kunsten. Doe wat je denkt wat mooi is en ook verkoopbaar is. En kijk dan nog eens naar dit artikel van Elja: toch heerlijk dat iemand een aantal heilige huisjes aan de orde durft te stellen. Reageer daar dan inhoudelijk op, dat is prima. Geniet van het artikel: het is komisch en provocatief. Maar ga niet de persoon verketteren die de discussie durft te openen!

 58. José
  José schreef op dinsdag 15 april 2014 om 22:43  | reageer

  Ik ga voor puurheid in een foto en die vind ik door zo weinig mogelijk na te bewerken.
  Ik beheers photo-shop en soms is het handig om kleine dingetjes te doen, maar daar blijft het bij.
  Sommige mensen kunnen knap na bewerken, maar ik hou er zelf absoluut niet van. Het wordt vaak onecht en overdreven, het haalt de puurheid uit de foto.

 59. Lindy / Foto ALVA
  Lindy / Foto ALVA schreef op woensdag 16 april 2014 om 00:54  | reageer

  Smaken verschillen - gelukkig maar.
  Wie bepaalt wat "mooi" is - elk individu voor zich.
  Wie bepaalt "wat kan en wat niet meer kan" - eigenlijk niemand, of eenieder voor zich.
  Wat mij opvalt is dat tegenwoordig het nabewerken van foto's belangrijker is geworden dan er voor zorgen dat de foto als basis al goed is en boeiend is.
  Nabewerking moet een foto "beter" maken en niet "goed" maken.
  Daarom ondersteun ik de intentie van Elja om fotografen te motiveren om meer aandacht te geven aan het maken van de basis, oorspronkelijke, foto.

 60. Thieu
  Thieu schreef op woensdag 16 april 2014 om 10:27  | reageer

  Goed artikel Elja. Ik vind de foto's niet allemaal mooi, maar het zijn wel voorbeelden die om de bijbehorende (na)bewerking 'vragen'! vrolijk

 61. Gerda
  Gerda schreef op woensdag 16 april 2014 om 10:41  | reageer

  heb hierboven meegelezen, wat wel of niet kan.
  gebruik nabewerkingen met mate en naar eigen subtiele inzicht is mijn idee als een foto van zichzelf niet goed gemaakt is blijf er dan ook af met eventuele nabewerkingen...
  bewerkingen en als zijnde een verrijking van je foto kunnen ook heel subtiel toegepast worden... jij als fotograaf bent de kunstenaar en geeft de toon aan van je platen en die kunst kán natuurlijk extreem zijn.
  ik ben het wel met de auteur eens overdone... not done!

 62. sluymer
  Profiel sluymer schreef op woensdag 16 april 2014 om 10:50  | reageer

  Wat mij altijd weer opvalt, is dat als het om fotografie gaat iedereen een mening heeft. Gaat het om schilderijen dan houden we doorgaans onze mond. Komt waarschijnlijk omdat iedereen tegenwoordig fotograaf is omdat alles nu eenmaal heel gemakkelijk zonder doka gaat.

 63. Geer Janssen
  Geer Janssen schreef op woensdag 16 april 2014 om 11:46  | reageer

  Doen wat je leuk vind zonder te kijken wat anderen er van vinden.
  Als een Prof een model fotografeert met een tak van een boom uit haar hoofd heeft hij daar over nagedacht om de compositie te versterken, als jij dezelfde foto maakt moet je nog een hoop leren, genieten van je hobby is veel belangrijker dan visie van “kenners”

 64. Guus Jamin
  Guus Jamin schreef op woensdag 16 april 2014 om 16:54  | reageer

  Wat vandaag niet kan, kon gisteren wel en overmorgen misschien ook! Dezelfde discussie als bij interieur inrichting en bij de mode. Je maakt foto's voor jezelf en als je dat mooi vindt is het toch ok. Neemt niet weg dat er altijd plek is voor verbetering of verandering...zolang jij het maar mooi vindt.
  En regeltjes...? pffff die zijn om af en toe tegen aan te schoppenvrolijk

 65. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op woensdag 16 april 2014 om 17:49  | reageer

  Eindelijk zegt Elja datgene wat ik al jaren denk. Amen!

 66. Karen Voshol
  Karen Voshol schreef op woensdag 16 april 2014 om 19:09  | reageer

  Elja, je beweert dat sepia 'niet meer kan', prima is jouw mening.Vertel mij dan waarom je op jouw eigen site een aantal sepia getinte foto's hebt staan in je portfolio.

  Je spreekt jezelf hierdoor wel heel erg tegen en echt geloofwaardig kom je zo niet over.

 67. martinphili
  Profiel martinphili schreef op woensdag 16 april 2014 om 20:19  | reageer

  jonguhs, neem jezelf niet zo serieus joh vrolijk

 68. Henk
  Henk schreef op woensdag 16 april 2014 om 21:30  | reageer

  Je bent wel erg ongeloofwaardig Elja! Kijk eens goed op je eigen website hier alvast een voorbeeldje.

 69. de grebbe
  Profiel de grebbe schreef op woensdag 16 april 2014 om 22:33  | reageer

  hahaha, knuppel/hoenderhok geweldig

 70. ron
  ron schreef op woensdag 16 april 2014 om 23:01  | reageer

  De HDR in het eerste plaatje is juist heel fraai en geeft een prachtige kleurschakering. Een 'normale' plaat zou eerder saai overkomen. Kijk het plaatje hieronder over (advertentie Zeeuwse kust) is wel te 'te'

 71. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 16 april 2014 om 23:55  | reageer

  Oei, blijkbaar heb ik een gevoelig onderwerp aangesneden. Laat ik voorop stellen dat van mij iedereen elke bewerking mag uitvoeren op zijn op haar foto's die hij of zij wilt.

  Dat ik bepaalde bewerkingen niet mooi -of gewoon ouderwets- vind is gewoon een persoonlijke smaak. Wanneer ik met andere fotografen praat over bepaalde nabewerkingen hoor ik regelmatig voorbij komen wat anderen fotografen ook niet zo geslaagd (meer) vinden. Mijn eigen smaak en mijn persoonlijke ervaring met andere fotografen heb ik verwerkt in dit artikel.

  Niemand hoeft zich door mijn persoonlijke mening te laten beperken in het nabewerken van foto's. Al ben ik bang dat je de volgende keer dat je een hier genoemde bewerking gaat uitvoeren toch even aan dit artikel denkt. knipoog

  Ik had het artikel natuurlijk ook de titel kunnen geven '10 fotobewerkingen die ik persoonlijk niet zo mooi vind', maar dan was dit artikel vast geen 27.000 keer bekeken in twee dagen. Laat ik voorop stellen dat ik daar vooral ook erg blij mee ben. Gisteren was, met ruim 21.500 bezoekers, de drukste dag ooit op Photofacts. Waarvoor dank! vrolijk

  @Skywatcher: eigen volg ik met mijn methode juist de HTML richtlijnen. In webdesign is het tegenwoordig 'not done' om voor de gebruiker te bepalen dat er een nieuw scherm geopend wordt. Dat kan de gebruiker immers zelf bepalen door de CTRL-toets in te drukken bij het aanklikken van een link.

  @Mabel: Sja, misschien ligt sepia op het randje. Ik vind dat het bij sommige foto's best kan, maar meestal vind ik een goede zwart-wit omzetting sterker. Met sepia lijkt het direct alsof je een foto bewust ouderwets wilt maken. Dat past wellicht wel bij een foto van een stoomlocomotief, maar in mijn ogen minder bij een moderne setting.

  Die slechte compositie voorbeeldfoto was misschien nog iets te goed gelukt. Ik had nochtans mijn best gedaan om het een matige compositie te maken. knipoog

  @Bram & Jan: Als sepia goed verkoopt en je voelt je er prettig bij het aan te bieden, dan snap ik het volledig. Wel denk ik dat je als fotograaf best je stempel mag drukken op jouw foto's en dus geen nabewerking op verzoek hoeft te doen. Maar dat is dan wel echt een bewuste keuze waarmee je bepaalde klanten zult uitsluiten, maar juist wel een specifieke doelgroep zult aanspreken.

  @Gast & Betty: scherp opgemerkt! Inderdaad grappig dat sommige mensen in hun reactie aangeven dat ze het niet vinden kunnen dat ik bepaal wat wel en niet kan en ze dat dus feitelijk ook voor mij willen bepalen wat wel en niet kan. Iets met pot en ketel. knipoog

  @Rudolf: Volgens mij laten de reacties juist duidelijk zien dat er over smaak flink wat te twisten valt. knipoog

  @Maarten: Of gewoon die blote borsten tonen natuurlijk. knipoog

  @Cesar: Hmm, ja, het is nog best moeilijk om je foto's bewust lelijk na te bewerken hoor! vrolijk

  @Ebook: Er zit een redesign in de pijpleiding waarbij die pop-up hoogstwaarschijnlijk verdwijnt.

  @Bart: van mij mag iedereen elke bewerking uitvoeren en ik help graag met tutorials over hoe een bepaalde bewerking uitgevoerd moet worden. Ook als het niet helemaal mijn smaak is. vrolijk Meestal staat dat er dan ook wel bij in het artikel met die tutorial.

  @Jeroen: hopelijk vind je de komende artikelen weer interessanter.

  @Martin: Inderdaad, een beetje controversieel werkt wel erg goed. vrolijk

  @Fransh: bedankt! En goed gezien dat het artikel niet voor niks in de categorie 'fun' geplaatst is.

  @Karen & Henk: Inderdaad, ik maak me ook schuldig aan het uitproberen van vele verschillende nabewerkingen en het volgen van de trends die op dat moment spelen in de fotografie. De meeste 'foute nabewerkingen' die ik hier noem heb ik dan ooit ook zelf op mijn foto's toegepast.

  Wel een goed punt: ik moet hoognodig mijn site weer eens updaten. knipoog

 72. Crowdedhousenl
  Profiel Crowdedhousenl schreef op donderdag 17 april 2014 om 08:42  | reageer

  Leuke opsomming Elja!

  Maar ja de hele wereld eet Hamburgers he, maar daarom is het nog niet culinair !

  Fout, Cliches, Het zigeunerjongetje met de traan, de familie in Volendammer kledij op de 'Sepia' foto,de mooie lippen van je nieuwe vriendin...die moeten rood...

  Kortom alles kan dus gebeurt het ook en als je Fotograaf bent en je klanten willen t, sja wet van Murphy he

  Ik zelf hou van een plaat schieten zoals ie is, goed kadreren, belichten etc...maar ja als iedereen dat doet is het welweer saai he..

 73. Iwan
  Iwan schreef op vrijdag 18 april 2014 om 23:24  | reageer

  Laten we in ieder geval wel vast stellen dat als je in RAW schiet je de foto daarna "ontwikkeld", dat is niet hetzelfde als "na bewerken".
  5 verschillende filters eroverheen gooien en met meerdere brushes gaan zitten poetsen in je foto is wat mij betreft "na bewerken"

  Alles wat een foto mooier of beter maakt is goed lijkt mij, maar alles wat van een foto een totaal ander iets maakt dan wat de foto is lijkt mij extreem.
  Van mij mag alles, maar ik vind niet alles mooi en dat is een kwestie van smaak.

  Ik vond het leuk om het artikel en de reacties te lezen !

 74. J.C
  Profiel J.C schreef op zondag 20 april 2014 om 06:30  | reageer

  Iedereen eet ook niet het zelfde , ja ik begrijp wel dat sommige wat overdrijven , maar als ze het graag doen , waarom niet en wie zijn wij om hun dat te verbieden .
  Het is gewoon een kwestie van smaak.

 75. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op woensdag 23 juli 2014 om 23:56  | reageer

  Het is een formule, Elja gefeliciteerd met 21.500 bezoekers, of bedoel je lezers?

 76. Gerard Bolhuis
  Profiel Gerard Bolhuis schreef op zondag 24 augustus 2014 om 09:42  | reageer

  Dit zijn allemaal wel zeer extreme voorbeelden en ik zie de waarde ook niet in van dit artikel. HDR is toch nog steeds mooi, alleen schroeven sommigen de waarde's veel te veel op.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord