Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Zorg dat je niet te hoge verwachtingen schept in je fotografie

maandag 21 maart 2022, 16:32 door | 3.750x gelezen | 13 reacties

Soms zit het niet mee. Je gaat vol hoge verwachtingen op pad om te fotograferen, en dan komen die verwachtingen niet uit.

De locatie valt achteraf toch tegen, het licht is niet mooi, of er is een andere tegenvaller waardoor je de zo gewilde foto niet kunt maken.

Waarschijnlijk ligt het probleem dan bij de verwachtingen die je had

Mijn ervaringen met fotograferen aan de Opaalkust


Ik ben dol op de Opaalkust, waar de krijtrotsen van Frankrijk over het Kanaal uitkijken naar de White Cliffs of Dover. Met enorme getijdenverschillen is het een utopie voor de landschapsfotograaf die wel van het fotograferen met lange sluitertijden houdt.

Dit vergt planning. Je moet een appartement reserveren, of een hotel. Je gaat een paar dagen, omdat de afstand te groot is om dit in een dagje te doen. Hoe groots je plannen ook zijn, ze zijn altijd afhankelijk van de weersomstandigheden, want dat kun je niet plannen.

Nando opaalkust vlak licht

Hm, niet bepaald de omstandigheden waarop ik gehoopt had. Wat nu?

Zo ging ik op pad met het idee om prachtige zonsopkomsten te fotograferen met het wrak dat daar ergens op het strand bij eb te vinden is. Ik had dus rekening gehouden met de getijden, zodat het tijdens zonsopkomst eb zou zijn.

Maar toen ik bij de Opaalkust arriveerde was het heel anders dan ik gewenst had. Het regende, en als het droog was hing er een egaal grijs wolkendek dat het licht diffuus en oninteressant maakte.

Daar stond ik voor dag en dauw, op het strand, met een mooi wrak voor mijn neus, zonder enig teken van een opkomende zon.

Nando opaalkust wrak

Daar sta je dan, met in gedachten een foto van het wrak tegen een fantastische zonsopkomst. Dat valt dan heel erg tegen.


Op dat moment kan het deprimerend zijn. Het is niet zoals je verwachtte, en de inspiratie verdwijnt als... tja, sneeuw voor de zon. De reden waarom dit gebeurde was deels te wijten aan de hoge verwachtingen die ik had. Ik hield te weinig rekening met de mogelijkheid dat het ook anders kon zijn.

Zijn de foto's van dit weekend allemaal mislukt? Nee, toch niet. Het was even moeilijk om over de teleurstelling heen te komen, en ik moest me erbij neerleggen dat ik niet de foto's zou maken die ik graag had gewild. Uiteindelijk, nadat mijn verwachtingen bijgesteld waren, zag ik andere mogelijkheden.

Nando opaalkust schemering

Een foto in de late schemering. Het was geen geplande foto, maar ik zag het toen we er stonden.

Dit geldt ook voor andere fotografie


Ik heb landschapsfotografie aan de Opaalkust als voorbeeld genomen. Maar dit geldt natuurlijk voor alle soorten fotografie. Het maakt niet uit of het over een landschap gaat, of over een modelfotosessie. Zelfs verwachtingen voor een trouwreportage kunnen je parten spelen.

Probeer met een meer open mindset op pad te gaan. Je mag natuurlijk ideeŽn hebben, maar hou er ook rekening mee dat het anders kan zijn. Het voordeel van een open mindset is, dat je minder snel te kans krijgt dat het 'vies tegenvalt' en dat je daardoor ongeÔnspireerd raakt.

Nando opaalkust lange sluitertijd

Ik had geen verwachtingen toen ik deze foto maakte. Ik liet het landschap op me inwerken en zag de mogelijkheid verschijnen. Ik weet nog wel dat ik niet te lang kon blijven staan vanwege de opkomende vloed.

Het is niet erg om zonder foto's terug te komen


Fotograferen is in de meeste gevallen geen moet. Uitgezonderd een opdracht, natuurlijk. Fotograferen doe je omdat je het leuk vindt, en omdat de omstandigheid fotogeniek is.

Heb je geen fotogenieke omstandigheid, dan kun je er ook voor kiezen om geen foto's te maken. Of, zoals in mijn geval van de Opaalkust, gewoon te genieten van een weekend weg met niets meer dan wat foto's ter herinnering.

Het grappige is, dat de mindset verandering, van het moeten fotograferen naar het opzij zetten van die zelf opgelegde verplichting, kan leiden tot inspiratie. Juist door het geforceerd moeten fotograferen los te laten, kan de inspiratie je simpelweg overvallen.

Je gaat dingen zien op plekken waar je anders alleen naar keek.

Nando opaalkust helderblauw

Zo grijs als het weekend aan de Opaalkust begon, zo strak blauw eindigde het. Dit was ook niet bepaald de meest fotogenieke omstandigheid. Maar je neemt het hoe het komt en zo lang je verwachtingen niet te hoog zijn, is het een feest om te fotograferen. En mocht het niet lukken, dan misschien de volgende keer weer.

Op deze manier kan die teleurstelling van een te hoge verwachting toch nog omslaan in foto's waarvan je achteraf nooit gedacht had om die te maken.

Heb jij ook wel eens te hoge verwachtingen? Kom je dan terug met foto's die het net niet zijn, of helemaal geen foto's? Deel je ervaring in een reactie onder dit bericht.


De cursus Fotograferen met Lange Sluitertijden


Wil je alles weten over het fotograferen met lange sluitertijden en ND filters? Bekijk dan de cursus 'Fotograferen met Lange Sluitertijden' op Photofacts Academy. Ontdek alle geheimen over het maken van de mooiste foto's met ND filters.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

13 reacties

 1. gast schreef op dinsdag 22 maart 2022 om 10:44  | reageer

  Ik ga nooit op pad met een plan in mijn hoofd .Ik ga op pad en zie wel hoe het verloopt laat me graag verassen .

 2. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 22 maart 2022 om 11:56  | reageer

  Een tof artikel Nando. Jouw ervaring strookt met de mijne. Het was in december 2004 dat mijn vrouw en ik op huwelijksreis gingen naar Zuid Afrika. We huurden daar een auto om rond te kunnen trekken vanuit onze vaste uitvalsbasis in Komatipoort tegen de grens met Mozambique en vlakbij het Krüger park. Compactcamera mee (ik had toen nog niets anders) om veel foto's te maken. Ik dacht o.a. leeuwen te fotograferen, maar op alle 5 dagen dat we in het Krüger park waren geen leeuw gezien overdag. Hoe zou dat komen, denk je? Het was hartje zomer, dichte begroeiing, hoog gras. Wat een teleurstelling. Wij hebben wel genoten hoor en veel foto's gemaakt. Dit verhaal laat ook zien dat je geen al te hoge verwachtingen moet hebben. Je kan de natuur niet dwingen.
  Ik heb ervan geleerd. Ik neem de omstandigheden van het moment zoals ze zijn en maak toch ook foto's. Ik kom altijd wel thuis met iets dat de moeite waard is.
  Nando, je hebt me op een idee gebracht: de Opaalkust. In tegenstelling tot jou moet ik dat niet echt te plannen. Ik kan dat in een dag op en af wel doen, want voor ons is het niet zo ver rijden. Het enige waar ik wel rekening mee wil houden, is het weer. Als het weer op een dag redelijk tot goed is, kunnen we 'smorgens in de auto stappen en 'savonds weer thuis zijn.
  Één ding laten we thuis: te hoge verwachtingen 😃

 3. Vbruggeman
  Profiel Vbruggeman schreef op dinsdag 22 maart 2022 om 12:59  | reageer

  Leuk artikel, ik vertrek steeds zonder idee, en eerlijk gezegd zonder voorbereiding (waardoor ik op een ander vlak teleurstellingen tegenkom). Lange sluitertijden…kan je heerlijke foto’s mee nemen …toch als je geen statiefhater bent zoals mezelf ( wat al een eerste beperking is) Mijn enige voorbereiding is: welk objectief neem ik mee: breedhoek of tele. Opaalkust: schitterend, voor mijn gevoel, mooi bij elk weertype… de foto bij schemering: Boulogne - sur - mer?

 4. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 22 maart 2022 om 13:07  | reageer

  @gast, dat is niet zo best om je te laten 'verassen'.😂😜

 5. Liesbeth Verkade
  Profiel Liesbeth Verkade schreef op dinsdag 22 maart 2022 om 13:16  | reageer

  Zoooo herkenbaar! Toen we ruim 6 jaar geleden hier kwamen wonen dacht ik: top hier kan ik schitterende foto's maken, vooral van de reeën. Tot op heden nog niet één. In de loop van de jaren heb ik wel redelijk wat foto's kunnen maken waar ik tevreden mee ben, heel bijzondere soms. Dat was tot voor kort altijd als ik zomaar eens op pad was. Als ik er op uit ging om foto's te maken kwam ik altijd zonder terug omdat, inderdaad, het licht niet goed was, er teveel mensen rondliepen enz.
  Het laatste jaar heb ik het anders gedaan: als ik er op uit ga om te fotograferen zet ik mezelf ertoe om met minstens 2 foto's thuis te komen. Licht niet goed, een macro kan bijna altijd. Omgeving niet wat ik ervan verwachtte, even rondlopen levert vaak toch nog een interessante invalshoek op. Dit heeft mij enorm geholpen om niet al te zeer vast te zitten in wat me had voorgesteld.
  En als het toch niks blijkt te zijn .... och ik ben er lekker even uit geweest!

 6. Liesbeth Verkade
  Profiel Liesbeth Verkade schreef op dinsdag 22 maart 2022 om 13:17  | reageer

  Prachtige foto's trouwens bij je artikel!

 7. Kees
  Kees schreef op dinsdag 22 maart 2022 om 18:09  | reageer

  heel herkenbaar. vorige week een lens gehuurd om foto's te maken van de receptie van m'n zusje met haar man. aangekomen op de locatie blijkt het e.e.a. zich af te spelen in een trekkermuseum en het viel me gelijk op hoe slecht die loods verlicht was. met de mindset om er maar het beste van te maken ben ik wat gaan registreren. al gauw merkte ik dat de resultaten me tegenvielen. maar niet getreurd, ben blijven fotograferen en heb wat gespeeld met de back button focus. goed leermoment.

 8. peter heins
  peter heins schreef op dinsdag 22 maart 2022 om 19:12  | reageer

  Ik stond 16 maart onverwachts bij een mooi steigertje aan het amstelmeer. De 2 dagen ervoor waren mooie zonsondergangen. Echter toen ik er stond trik de lucht helemaal dicht, ook saharazand. Maar ik heb wel genoten, wat een coole plek voor een volgende keer. Ik heb het gewoon gezien als locatie verkenning , het was een verrassend mooie stek voor een volgende keer.

 9. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 22 maart 2022 om 21:52  | reageer

  Ik zou hem een keer om willen draaien. Tijdens bijeenkomsten van autoclubs loop ik zeer regelmatig te fotograferen en men kent mij hier en daar inmiddels. Steevast krijg ik de vraag 'of ik weer van die mooie foto's aan het maken ben' wat dus een verwachtingspatroon schept. Ook als ik op pad ben voor een autoblad wordt verwacht dat ik met goed materiaal terug kom en een herkansing is er vaak niet. Ik heb ook wel eens mijn dag niet, het licht wil wel eens niet mee werken of wat ook. Precies wat hierboven al beschreven is.

  De kop van dit artikel zou dus ook gericht kunnen zijn aan die anderen: Zorg dat je niet te hoge verwachtingen schept in iemands fotografie.

 10. Nando
  Profiel Nando schreef op donderdag 24 maart 2022 om 10:30  | reageer

  @martinphili:
  Je zegt met je laatste zin dat je niet moet opkijken naar een fotograaf en zijn werk. Is dat niet een beetje vreemd?
  Je mag best hoge verwachtingen hebben van iemands fotografie, waarom niet? Als die fotograaf dan niet aan die verwachtingen voldoet, dan is die fotograaf misschien toch niet zo goed als je dacht.
  Je kunt als fotograaf het verwachtingspatroon beïnvloeden. Laat alleen je beste werk zien en mensen kijken naar je op. Laat ook het minder goede werk zien en je bent 'maar' een gewone fotograaf.

 11. martinphili
  Profiel martinphili schreef op donderdag 24 maart 2022 om 19:24  | reageer

  Nee, dat zeg ik niet. Dus is het niet vreemd.
  Wat ik wél zeg is dat het publiek vaak een (te) hoog verwachtingspatroon heeft. Geen enkele fotograaf kan altijd aan die hoge verwachtingen voldoen. Jij niet en ik niet. Dus...., en dát zeg ik: mensen moeten niet denken dat we altijd maar mooie plaatjes maken. Zie de eerste alinea van dit stuk. Soms heb je je dag niet en lukt het niet.
  En dan kun je wel zeggen dat je alleen je beste foto's moet laten zien maar zo werkt het natuurlijk niet altijd.

 12. Nando
  Profiel Nando schreef op maandag 28 maart 2022 om 10:26  | reageer

  @Martinphili:
  De strekking van het verhaal is toch duidelijk? Stel alleen je beste werk ten toon, niet het middelmatige werk. Heb je een keer niets meer dan middelmatig, stel dan niets ten toon. Heb je alleen middelmatig werk, dan is dat beste een uitzondering geweest.
  Heb je je dag niet, laat dan niets zien.

  Wat anderen vinden of verwachten, dat heb je niet in de hand en daar kun je niets aan veranderen. Maak je daar ook niet druk over, want je kunt het toch niet naar ieders zin doen, en dat moet je ook niet willen. Als je je daar druk over maakt dan zal het fotograferen per definitie al niet meer lukken.

 13. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op maandag 28 maart 2022 om 12:55  | reageer

  @Nando, ik citeer: 'want je kunt het toch niet naar ieders zin doen', einde citaat. Is het niet zo dat je als kunstenaar/fotograaf ALTIJD je eigen zin moet doen? Tenzij je een nauwkeurig omschreven opdracht moet uitvoeren. In je vrije werk doe je in mijn ogen altijd je eigen zin.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord