Nando Harmsen

Zorg dat je niet te hoge verwachtingen schept in je fotografie

maandag 21 maart 2022, 16:32 door | 2.647x gelezen | 13 reacties

Soms zit het niet mee. Je gaat vol hoge verwachtingen op pad om te fotograferen, en dan komen die verwachtingen niet uit.

De locatie valt achteraf toch tegen, het licht is niet mooi, of er is een andere tegenvaller waardoor je de zo gewilde foto niet kunt maken.

Waarschijnlijk ligt het probleem dan bij de verwachtingen die je had

Mijn ervaringen met fotograferen aan de Opaalkust


Ik ben dol op de Opaalkust, waar de krijtrotsen van Frankrijk over het Kanaal uitkijken naar de White Cliffs of Dover. Met enorme getijdenverschillen is het een utopie voor de landschapsfotograaf die wel van het fotograferen met lange sluitertijden houdt.

Dit vergt planning. Je moet een appartement reserveren, of een hotel. Je gaat een paar dagen, omdat de afstand te groot is om dit in een dagje te doen. Hoe groots je plannen ook zijn, ze zijn altijd afhankelijk van de weersomstandigheden, want dat kun je niet plannen.

Nando opaalkust vlak licht

Hm, niet bepaald de omstandigheden waarop ik gehoopt had. Wat nu?

Zo ging ik op pad met het idee om prachtige zonsopkomsten te fotograferen met het wrak dat daar ergens op het strand bij eb te vinden is. Ik had dus rekening gehouden met de getijden, zodat het tijdens zonsopkomst eb zou zijn.

Maar toen ik bij de Opaalkust arriveerde was het heel anders dan ik gewenst had. Het regende, en als het droog was hing er een egaal grijs wolkendek dat het licht diffuus en oninteressant maakte.

Daar stond ik voor dag en dauw, op het strand, met een mooi wrak voor mijn neus, zonder enig teken van een opkomende zon.

Nando opaalkust wrak

Daar sta je dan, met in gedachten een foto van het wrak tegen een fantastische zonsopkomst. Dat valt dan heel erg tegen.


Op dat moment kan het deprimerend zijn. Het is niet zoals je verwachtte, en de inspiratie verdwijnt als... tja, sneeuw voor de zon. De reden waarom dit gebeurde was deels te wijten aan de hoge verwachtingen die ik had. Ik hield te weinig rekening met de mogelijkheid dat het ook anders kon zijn.

Zijn de foto's van dit weekend allemaal mislukt? Nee, toch niet. Het was even moeilijk om over de teleurstelling heen te komen, en ik moest me erbij neerleggen dat ik niet de foto's zou maken die ik graag had gewild. Uiteindelijk, nadat mijn verwachtingen bijgesteld waren, zag ik andere mogelijkheden.

Nando opaalkust schemering

Een foto in de late schemering. Het was geen geplande foto, maar ik zag het toen we er stonden.

Dit geldt ook voor andere fotografie


Ik heb landschapsfotografie aan de Opaalkust als voorbeeld genomen. Maar dit geldt natuurlijk voor alle soorten fotografie. Het maakt niet uit of het over een landschap gaat, of over een modelfotosessie. Zelfs verwachtingen voor een trouwreportage kunnen je parten spelen.

Probeer met een meer open mindset op pad te gaan. Je mag natuurlijk ideeŽn hebben, maar hou er ook rekening mee dat het anders kan zijn. Het voordeel van een open mindset is, dat je minder snel te kans krijgt dat het 'vies tegenvalt' en dat je daardoor ongeÔnspireerd raakt.

Nando opaalkust lange sluitertijd

Ik had geen verwachtingen toen ik deze foto maakte. Ik liet het landschap op me inwerken en zag de mogelijkheid verschijnen. Ik weet nog wel dat ik niet te lang kon blijven staan vanwege de opkomende vloed.

Het is niet erg om zonder foto's terug te komen


Fotograferen is in de meeste gevallen geen moet. Uitgezonderd een opdracht, natuurlijk. Fotograferen doe je omdat je het leuk vindt, en omdat de omstandigheid fotogeniek is.

Heb je geen fotogenieke omstandigheid, dan kun je er ook voor kiezen om geen foto's te maken. Of, zoals in mijn geval van de Opaalkust, gewoon te genieten van een weekend weg met niets meer dan wat foto's ter herinnering.

Het grappige is, dat de mindset verandering, van het moeten fotograferen naar het opzij zetten van die zelf opgelegde verplichting, kan leiden tot inspiratie. Juist door het geforceerd moeten fotograferen los te laten, kan de inspiratie je simpelweg overvallen.

Je gaat dingen zien op plekken waar je anders alleen naar keek.

Nando opaalkust helderblauw

Zo grijs als het weekend aan de Opaalkust begon, zo strak blauw eindigde het. Dit was ook niet bepaald de meest fotogenieke omstandigheid. Maar je neemt het hoe het komt en zo lang je verwachtingen niet te hoog zijn, is het een feest om te fotograferen. En mocht het niet lukken, dan misschien de volgende keer weer.

Op deze manier kan die teleurstelling van een te hoge verwachting toch nog omslaan in foto's waarvan je achteraf nooit gedacht had om die te maken.

Heb jij ook wel eens te hoge verwachtingen? Kom je dan terug met foto's die het net niet zijn, of helemaal geen foto's? Deel je ervaring in een reactie onder dit bericht.


De cursus Fotograferen met Lange Sluitertijden


Wil je alles weten over het fotograferen met lange sluitertijden en ND filters? Bekijk dan de cursus 'Fotograferen met Lange Sluitertijden' op Photofacts Academy. Ontdek alle geheimen over het maken van de mooiste foto's met ND filters.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

13 reacties

 1. gast schreef op dinsdag 22 maart 2022 om 10:44

  Ik ga nooit op pad met een plan in mijn hoofd .Ik ga op pad en zie wel hoe het verloopt laat me graag verassen .

 2. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 22 maart 2022 om 11:56

  Een tof artikel Nando. Jouw ervaring strookt met de mijne. Het was in december 2004 dat mijn vrouw en ik op huwelijksreis gingen naar Zuid Afrika. We huurden daar een auto om rond te kunnen trekken vanuit onze vaste uitvalsbasis in Komatipoort tegen de grens met Mozambique en vlakbij het Krüger park. Compactcamera mee (ik had toen nog niets anders) om veel foto's te maken. Ik dacht o.a. leeuwen te fotograferen, maar op alle 5 dagen dat we in het Krüger park waren geen leeuw gezien overdag. Hoe zou dat komen, denk je? Het was hartje zomer, dichte begroeiing, hoog gras. Wat een teleurstelling. Wij hebben wel genoten hoor en veel foto's gemaakt. Dit verhaal laat ook zien dat je geen al te hoge verwachtingen moet hebben. Je kan de natuur niet dwingen.
  Ik heb ervan geleerd. Ik neem de omstandigheden van het moment zoals ze zijn en maak toch ook foto's. Ik kom altijd wel thuis met iets dat de moeite waard is.
  Nando, je hebt me op een idee gebracht: de Opaalkust. In tegenstelling tot jou moet ik dat niet echt te plannen. Ik kan dat in een dag op en af wel doen, want voor ons is het niet zo ver rijden. Het enige waar ik wel rekening mee wil houden, is het weer. Als het weer op een dag redelijk tot goed is, kunnen we 'smorgens in de auto stappen en 'savonds weer thuis zijn.
  Één ding laten we thuis: te hoge verwachtingen 😃

 3. Vbruggeman
  Profiel Vbruggeman schreef op dinsdag 22 maart 2022 om 12:59

  Leuk artikel, ik vertrek steeds zonder idee, en eerlijk gezegd zonder voorbereiding (waardoor ik op een ander vlak teleurstellingen tegenkom). Lange sluitertijden…kan je heerlijke foto’s mee nemen …toch als je geen statiefhater bent zoals mezelf ( wat al een eerste beperking is) Mijn enige voorbereiding is: welk objectief neem ik mee: breedhoek of tele. Opaalkust: schitterend, voor mijn gevoel, mooi bij elk weertype… de foto bij schemering: Boulogne - sur - mer?

 4. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 22 maart 2022 om 13:07

  @gast, dat is niet zo best om je te laten 'verassen'.😂😜

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord