100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

HELP. Lightroom, Photoshop of Adobe Camera Raw werkt niet zoals het moet

maandag 15 januari 2024, 15:51 door | 4.157x gelezen | 32 reacties

Toen ging het mis. Je start Lightroom, Photoshop of een ander Adobe programma op en het werkt niet zoals het moet. Dat is frustrerend, en zoeken naar een oplossing kan moeilijk zijn. Een goede oplossing is het inroepen van hulp.

Als een programma niet doet wat je wil kan dat meerdere oorzaken hebben. Of je ben niet goed op de hoogte van de werkwijze of de mogelijkheden, of het ligt aan het programma zelf. In het eerste geval moet je studeren, een cursus volgen op Photofacts Academy, of luisteren naar een expert.

Het tweede geval is iets heel anders. Een programma kan vastlopen of gewoonweg niet langer openen. In dat geval kan dit nog frustrerender zijn dan het eerste geval. Tenzij je een programmeur bent, of een computer-wizard, moet je hulp inroepen.

Nando adobe error


Voor je hulp inroept kan je natuurlijk een paar dingen uitproberen. Je kan dat volgens een stappenplan doen, wat tijd kost, maar misschien de oplossing geeft. Werkt de eerste niet, kijk dan naar de tweede, dan naar de derde, enzovoort.

 1. Kijk of al je Adobe software up-to-date is
 2. Controleer of je computer en stuurprogramma's up-to-date zijn
 3. Staan de permissies in je besturingssysteem goed?
 4. Voer een verse installatie uit
 5. Neem contact op met de Adobe helpdesk


1. Up-to-date Adobe software


Zorg ervoor dat alle software van Adobe up-to-date is. Open de Creative Cloud app en kijk of er updates zijn. Installeer die dan. Het is belangrijk om daarbij eventuele informatievensters te lezen en niet blindelings alles door te klikken. Ze kunnen belangrijke informatie geven.

Nando adobe creative cloud account


2. Up-to-date besturingssysteem


Werkt het dan nog niet, kijk dan of je besturingssysteem up-to-date is. Zijn er updates voor Windows of MacOS, zijn alle drivers voor de videokaart, geluidskaart en andere randapparatuur up to date? Zo niet, doe dat en controleer of alles dan wel werkt.

3. De juiste permissies


Het kan zijn dat er speciale permissies gegeven moeten worden aan Adobe software. Zo moet er toestemming zijn om naar de harde schijf te schrijven. Bij het updaten van een besturing-syteem kan dit namelijk wel eens gereset zijn.

Nando adobe lightroom error


4. Adobe opnieuw installeren


Werkt na alle pogingen de software nog niet, dan is het te adviseren om alle Adobe software te verwijderen. Start daarna de computer opnieuw op (dat is belangrijk), en installeer alles opnieuw.

Je hoeft niet bang te zijn dat je foto's uit Lightroom verdwijnen, of dat je catalogus verwijderd wordt. Die blijven ook bij het verwijderen netjes staan. Maar het kan wel verstandig zijn om eerst een backup te maken (dat is altijd verstandig).

5. Contact opnemen met Adobe


Werkt alles na een verse installatie nog niet? Dan is er iets serieus aan de hand. Maar geen nood, je hebt niet voor niets een Adobe abonnement. Neem contact op met de Adobe helpdesk. Die kunnen je verder helpen.

Je vindt de Adobe helpdeks wanneer je op je in account inlogt op de Adobe website. Hou er wel rekening mee dat dit allemaal in het Engels is. Ben je de taal niet machtig, of twijfel je daarover? Vraag dan iemand uit de familie of vriendenkring die je daarbij kan helpen. Wees niet bang om hulp in te roepen.

Nando adobe website account


Adobe zal in veel gevallen toestemming vragen om via afstand controle over je computer te krijgen. Dit kan je veilig doen, en je blijft controle hebben over alles wat er gebeurd. In veel gevallen kunnen ze het probleem redelijk snel oplossen.

Lukt dat niet, zoals ik onlangs zelf ervaren heb, dan maken ze een afspraak om telefonisch contact op te nemen. Ook dit is in het Engels (helaas vaak met een zwaar Indisch accent), dus vraag iemand om je te helpen als je moeite hebt met de taal.

Blijf er niet mee zitten, maar roep om hulp als dat nodig is


Niets is zo frustrerend als je software niet werkt zoals het zou moeten. Blijf er niet mee zitten, en vraag om hulp. Je hebt niet voor niets een abonnement, dus maak er gebruik van.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

32 reacties

 1. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op maandag 15 januari 2024 om 17:12  | reageer

  Last nut not least: Ga na of je het abonnement wel betaald hebt en er geen achterstanden in de bv betalingen zijn. vrolijk

 2. Harriet
  Harriet schreef op dinsdag 16 januari 2024 om 05:12  | reageer

  ineens kan ik een foto, vanuit LR geopend in PS, daarin bewerkt, niet meer terug opslaan in LR. voorheen geen probleem. iemand tips of daar ook problemen mee. ik doe trouw alle updates en heb een CC abonnement.

 3. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 17 januari 2024 om 10:09  | reageer

  Beste Harriet,
  Dat is nu typisch zo'n probleem wat de helpdesk van Adobe voor je kan oplossen. De reden dat dit gebeurd is vaak te vaag en onduidelijk om zelf op te kunnen lossen.

 4. Trudy Kunst
  Trudy Kunst schreef op woensdag 17 januari 2024 om 10:05  | reageer

  Zelf zou ik bovenaan dit rijtje zetten: sluit het vastgelopen programma en alle andere software op je computer af en start je computer opnieuw op. Dat heeft bij mij wel eens gewerkt.

 5. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 17 januari 2024 om 10:08  | reageer

  Dat is een heel goede opmerking. Dank je voor de aanvulling, Trudy.

 6. Henk de Reus
  Henk de Reus schreef op woensdag 17 januari 2024 om 11:03  | reageer

  Dank voor deze nuttige informatie, Nando!

 7. Martin Keuter
  Martin Keuter schreef op woensdag 17 januari 2024 om 11:04  | reageer

  ik zou vinden dat als een bedrijf als Adobe, en dit geldt m.i. in principe voor elk bedrijf in NL of Europa, een produkt verkoopt waarvoor hulp en bijstand een wezenlijk onderdeel is van het produkt, dit zou moeten in de taal van het betreffende land! Dit zou Europees afgedwongen moeten worden...... Maar dat zal wel nooit gebeuren, helaas!

 8. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 17 januari 2024 om 11:46  | reageer

  Dat zou handig zijn, maar niet betaalbaar. Stel je voor dat er in elk land in de wereld zo'n helpdesk zou zijn...

 9. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op woensdag 17 januari 2024 om 11:42  | reageer

  @Martin Keuter, helemaal eens!

 10. Henk de Reus
  Henk de Reus schreef op woensdag 17 januari 2024 om 11:54  | reageer

  Dit is nuttige informatie, Nando. Hartelijk dank!

 11. Harrie van Meijel
  Harrie van Meijel schreef op woensdag 17 januari 2024 om 11:57  | reageer

  De service van Adobe is goed, maar in het Engels. Mijn mening is gelijk aan die van Martin.ik heb gisteren 1,5 uur met Adobe gechat, in het Engels. Met behulp van Google translate. Het is te doen…. Probleem was, ik kreeg een melding dat de cloudservice per februari niet meer actief zou zijn. Ik heb een versie Lightroom in de cloud met 1 Tb. Maar na 1,5 uur en twee medewerkers verder bleek dat deze melding niet van toepassing was op Adobe fotografie producten.
  Ik heb ook nog een vraag aan photofacts: waarom wordt er NOOIT aandacht besteedt aan Lightroom in de cloud? Het is altijd Lightroom classic. Met vriendelijke groet, Harrie

 12. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 17 januari 2024 om 14:29  | reageer

  Dit heeft niets te maken met het Lightroom Cloud abonnement. Dat beëindigen gaat over documenten die via de cloud met een team gedeeld worden. Het heeft NIETS te maken met je foto's in de Lightroom Cloud
  Het is inderdaad verwarrend.

 13. Martin Keuter
  Martin Keuter schreef op woensdag 17 januari 2024 om 12:02  | reageer

  Nando, waarom zou zoiets onbetaalbaar zijn? M.i. een wel heel gemakkelijke conclusie! Het zou 'gewoon' een eis moeten zijn...! Er worden toch ook allerlei eisen gesteld aan sociale media platforms.

 14. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 17 januari 2024 om 12:11  | reageer

  Dat is niet zo moeilijk om te bedenken. De huur van een pand, aanschaf apparatuur, loon voor betaald personeel. En dat voor elk land.
  Eisen aan social media platforms worden inderdaad gedaan, en dat resulteert bijvoorbeeld in nog meer reclame. Bovendien gaat er oneindig veel meer geld in social media om.
  Er wordt nu al geklaagd over de prijs per maand. Stel je voor dat je ook nog voor die honderd aparte helpdeskcentra moet gaan betalen. Brrr.. ik moet er niet aan denken.

 15. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op woensdag 17 januari 2024 om 12:15  | reageer

  @Nando: Één helpdesk in Europa is voldoende waar je dan een aantal meertalige medewerk(st)ers aanstelt. Probleem opgelost. Om maar een voorbeeld te noemen: mijn echtgenote werkt als medewerker van een klantendienst en zij is perfect 3-talig. Dat is het voordeel als je in België opgroeit in een gezin waar Frans de voertaal is en naar een Nederlandstalige school gaat waar je dan ook nog eens Engels leert.
  Een bedrijf als Adobe kan je namelijk wel te woord staan in het Nederlands als ze wat aan je kunnen verkopen (hun verkoopdienst heeft Nederlandstalige medewerkers). Waarom dan niet meer als je bij hen wat gekocht hebt?
  Kwestie van personeelsbeleid lijkt me.

 16. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 17 januari 2024 om 12:18  | reageer

  Dat is een goed punt vrolijk

 17. Jef Langenaeken
  Jef Langenaeken schreef op woensdag 17 januari 2024 om 13:36  | reageer

  inderdaad! Het zou vanuit de overheid verplicht moeten worden wanneer ze in een land hun software verkopen de kopers of gebruikers eveneens te ondersteunen in hun eigen landstaal. Jaren geleden was dat bij Adobe zelfs het geval en kreeg je automatisch bij elke vraagstelling een zogenaamd case-nr. toegewezen.

 18. Remko
  Remko schreef op woensdag 17 januari 2024 om 14:23  | reageer

  Ging dit bij jou over: Beëindiging van gesynchroniseerde Creative Cloud-bestanden? Ik begrijp er niets van en met Adobe kom ik er niet uit. Enkel in het Engels. Kreeg een Nederlands nummer die weer doorklinkt naar de engelse ondersteuning. Waar gaat dit dan over als het niet gaar over fotografie producten? heb ook Lightroom cloud 1 tb. Maar ben bang dat mijn vrouw straks al haar foto’s kwijt is. Dit vond ik op internet: https://helpx.adobe.com/nl/creative-cloud/kb/eol-creative-cloud-synced-files.html
  Help 🧐.

 19. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 17 januari 2024 om 14:29  | reageer

  Dit heeft niets te maken met het Lightroom Cloud abonnement. Dat beëindigen gaat over documenten die via de cloud met een team gedeeld worden. Het heeft NIETS te maken met je foto's in de Lightroom Cloud
  Het is inderdaad verwarrend.

 20. Peter
  Profiel Peter schreef op woensdag 17 januari 2024 om 14:30  | reageer

  Daar heb je helemaal gelijk in en zo moeilijk is dat niet voor Adobe (of welke andere organisatie dan ook). Heb zelf op een helpdesk gezeten (heel andere branche) waar medewerkers zaten, die meertalig waren en daarmee zo'n beetje heel Europa konden helpen.

 21. Remko
  Remko schreef op woensdag 17 januari 2024 om 14:30  | reageer

  @nando Top. Bedankt.

 22. Remko
  Remko schreef op woensdag 17 januari 2024 om 15:29  | reageer

  Toch nog even, ter geruststelling van mijn gemoedstoestand: In mijn LR onder het wolkje bij cloudopslag staat het volgende:
  ✅ synchronisatie van bibliotheken (up to date)
  ✅ Synchronisatie van Creative Cloud Files (up to date)
  ⚠️ (icoontje is rood) Synchronisatie van Creative Cloud Files wordt beëindigd vanaf 1 februari 2024. Met een i erachter, die verwijst naar de link die ik hierboven had opgenomen.
  Excuses voor mijn ondeskundigheid, maar heeft e.e.a. Nog steeds niets te maken met de foto’s in Lightroom?

 23. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 17 januari 2024 om 15:48  | reageer

  Nee

 24. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 17 januari 2024 om 15:53  | reageer

  Voor iedereen die twijfelt over aankomende beëindiging van Creative cloudbestanden: Lees deze hulppagina waar het al vanaf november vorig jaar op staat te lezen:
  https://helpx.adobe.com/nl/creative-cloud/kb/eol-creative-cloud-synced-files.html


  Met name deze regel in die pagina:

  " Adobe blijft cloudopslag en synchronisatie aanbieden en ondersteunen binnen Creative Cloud met clouddocumenten, Creative Cloud Libraries, cloudopslag van Lightroom en cloudopslag van Frame.io. Deze wijziging is niet van invloed op deze oplossingen voor cloudopslag."

 25. gast schreef op woensdag 17 januari 2024 om 18:09  | reageer

  Helemaal eens met Donald Willemse. En... als het over kosten gaat, dan weet je dat de beste oplossing is dat je meteen de dingen goed aanlevert. Kan alleen maar helpen om Adobe nog beter te maken.

  Daarnaast zijn er al die nieuwe Ai functies die wel aardig zijn, maar met een 'standaard pctje' geraak je er al niet meer. Ik heb mij een game pc aangeschaft om ten minste minder crashes en wat meer snelheid te krijgen. Lukt aardig, maar is meteen weeral eens een verborgen kost ( noem het dan maar een investering...). daarnaast nog wat instellingetjes om swap geheugen te verhogen en nu draait hij als een liertje. Hopelijk niet tot de volgende AI-aanpassing.

  groetjes
 26. MacBigfoot
  Profiel MacBigfoot schreef op woensdag 17 januari 2024 om 21:48  | reageer

  Een up-to-date besturingssysteem kan voor problemen zorgen als de programma-software daar nog niet voor is bijgewerkt.

  Ik draai nu macOS Sonoma 14.2.1, bijvoorbeeld.
  Een update naar 14.2.2 zal geen probleem zijn, 14.3 zal misschien even opletten zijn, maar naar versie 15 zou je toch eerst even moeten kijken in hoeverre de programma-software daar geschikt voor is.
  En als je de programma-software bedrijfsmatig nodig hebt, zou ik zeker eerst even e kat uit de boom kijken en de fora op internet bijhouden op mogelijke problemen.

 27. Rik Denekamp
  Rik Denekamp schreef op donderdag 18 januari 2024 om 10:44  | reageer

  Apple doet dat wel, zelfs toen ik met een specialist uit Ierland werd doorverbonden werd ik in het Nederland geholpen. Adobe is en blijft altijd nog wat arrogant ondanks de concurrentie die steeds meer oprukt.

 28. Jef Langenaeken
  Jef Langenaeken schreef op donderdag 18 januari 2024 om 11:07  | reageer

  Misschien past het hieronder beschreven voorval helemaal in het thema dat hier aan de orde is maar het illustreert wel dat de service van Adobe stukken beter zou kunnen!
  Toen ik tijdens de maand november 2023 mijn rekeningen en facturaties controleerde stelde ik vast dat Adobe drie lidmaatschappen in rekening bracht.
  Ik zet ze even op een rijtje:
  • Fotografielidmaatschap – vervaldag 18/11/2023 – bedrag: € 12,09/maand
  • InDesign – vervaldag 25/11/2023 – bedrag: € 24,19/maand
  • Creative Cloud Alle apps 100 GB – vervaldag 18/11/2023 - € 62,99/maand
  Daarnaast had ik nog een lidmaatschap Adobe Export PDF – vervaldag 6/6/2024 - € 24,54 per jaar, hetwelk ik ondertussen opgezegd heb tegen voornoemde vervaldag.
  Na een controle moest ik vaststellen dat de lidmaatschappen “Fotografielidmaatschap” en “InDesign” overbodig geworden waren. De apps die ik courant gebruik, met name Photoshop, Lightroom, Illustrator, InDesign en Bridge waren immers automatisch in de Creatieve Cloud app beschikbaar.
  Om bijgevolg geen tweemaal voor het hetzelfde te betalen heb ik meteen aan de lidmaatschappen “Fotografielidmaatschap” en “InDesign” per direct een einde gesteld.
  Tot mijn grote verbazing moest ik helaas vaststellen dat ondanks dat, ik een lidmaatschap Creative Cloud had aangegaan en ik dus per definitie klant gebleven ben bij Adobe, per direct tweemaal getrakteerd werd met annuleringskosten (€ 60,44 en € 24,19). Contractueel begrijp ik dat maar klantgericht is dit een afknapper die kan tellen! Mogelijk is hun softwaresysteem niet in staat om dit soort automatisch op te lossen.
  Wegens geen andere keuze, heb ik bijgevolg met lede ogen de beide annuleringskosten, ten bedrage van bijna € 100,00 al van mijn rekening zien gaan.
  Ik heb gepoogd deze negatieve ervaring uit te leggen via de beschikbare kanalen bij Adobe, maar dat heb ik helaas moeten opgeven. Begin december 2023 heb ik Adobe dan een brief per post gestuurd op hun adres in Brussel. Tot en met vandaag is daarop nog geen reactie gekomen!

 29. Rik Denekamp
  Rik Denekamp schreef op vrijdag 19 januari 2024 om 19:17  | reageer

  Dag Jef, ik neem aan dat je deze abonnementen zelf hebt afgesloten en niet Adobe zonder dat je er van wist.

 30. Sabine Van Hecke
  Sabine Van Hecke schreef op zaterdag 20 januari 2024 om 16:23  | reageer

  Onlangs via chat contact gehad met Adobe, eveneens met Google translate (schrijven in het Engels lukt mij niet zo goed)
  Ik was namelijk in het buitenland en heb mijn Visakaart moeten laten blokkeren, waardoor mijn abonnement niet betaald was, en alles niet meer werkte. Héél tevreden over de servies, ik heb zelfs een maand gratis gekregen op mijn abonnement

 31. Jef Langenaeken
  Jef Langenaeken schreef op zaterdag 20 januari 2024 om 23:15  | reageer

  Dag Rik,
  Ik heb de abonnementen voor InDesign en Illustrator inderdaad zelf afgesloten aangezien deze twee apps automatisch in de Creative Cloud zitten en dus geen tweemaal voor hetzelfde wens te betalen.

 32. Jef Langenaeken
  Jef Langenaeken schreef op zaterdag 20 januari 2024 om 23:17  | reageer

  Bedankt voor de tip. Ik ga morgen via dat kanaal proberen een reactie uit te lokken bij Adobe.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord