Nando Harmsen

Welke camera moet je kiezen als geld geen rol speelt

maandag 22 november 2021, 15:15 door | 9.395x gelezen | 41 reacties

Als je geld genoeg hebt hoef je niet op een duizendje of meer te letten. Waarom zou je voor een simpele Canon, Nikon, of Fujifilm gaan als je ook een echte camera kunt kiezen? In dit artikel wil ik je even laten zien waaruit je kunt kiezen als het geld op je rug groeit. Geschreven met een knipoog.

De niet zo interessante camera's


Het zijn camera's die minimaal 7000 euro kosten. Het lijkt veel geld, maar als geld geen rol speelt is het kopen van een dergelijke camera geen enkel probleem.

Het enige probleem dat wel om de hoek komt kijken is, dat veel professionele fotografen er volop mee fotograferen. Met andere woorden, je wilt er niet mee geïdentificeerd worden. Jij bent beter dan dat.

Toch wil ik ze noemen, want het voelt wel aan alsof je deze alleen kunt kopen wanneer je niet op een duizendje of meer moet letten. Misschien zijn het camera's die je aan zoonlief geeft op de vijftiende verjaardag.

Sony A1


Tja, een camera van een merk dat graag met de grote jongens mee wil doen, maar ondertussen alleen maar kleine body's produceert. Volgestopt met trucjes en foefjes die je met geen mogelijkheid terug kunt vinden in het menu is het een aardige camera voor de liefhebber van puzzels.

Sony A1


Eigenlijk wil je er niet mee gezien worden. Laat het dus niet je My First Sony worden. Laat de gewone fotograaf er maar mee fotograferen. Jij weet wel beter toch?

Prijs: 7.299 euro

Canon EOS 1Dx mark III


De Canon variant van de Nikon D6. Alles wat de Nikon heeft in het jasje van Canon, ontdaan van scherpe randjes maar dan met een prijs die wat hoger ligt. Een camera als een baksteen, waarmee een spijker in hout geslagen kan worden. Onverwoestbaar, en gebouwd om lang mee te gaan.

Canon EOS 1Dx mark III


Iedere sportfotograaf of wild-life fotograaf zie je met deze camera rondlopen. Maar dit is een camera die niet erg stijlvol is. Waarom ga je niet kijken naar iets wat meer is dan een simpel werkpaard. Een met meer stamboom, als het ware.

Prijs: 7.419 euro

Fujifilm GFX100


Het dure speelgoed van de niet zo rijke fotograaf. Een enorme camera zonder veel finesse. Misschien is deze zelfs gebaseerd op de Canon die eerder genoemd is. Maar dan met wat minder kwaliteit in de afwerking, zeker als het op knopjes en wieltjes aankomt.

Fuijfilm gfx 100

Gelukkig heeft de goede fotograaf al die wieltjes en knopjes van twijfelachtige kwaliteit niet nodig. Laat de camera daarom maar over aan wie er een tijdje voor moet sparen. Laten we verder zoeken.

Prijs: 9.999 euro

De meer interessante camera's


Nu wordt het serieus. Camera's die een statement zijn, waarmee je gezien mag worden zonder direct met de meute vergeleken te worden. Ze liggen in een prijsklasse die buiten bereik van de rest ligt, en dat is wat je wilt.

Geld speelt geen rol, dus misschien is het zinnig om er een paar te kiezen in plaats van eentje. Een camera voor elke gelegenheid. Waarom ook niet. Je rijdt immers ook niet elke dag in dezelfde sportauto naar je bedrijf.

De volgende camera's zijn voor de serieuze liefhebber die niet op een duizendje of meer hoeft te letten. Of tienduizend, wat dat betreft.

Leica M10 Monochrom


Dit merk heeft status, het is het icoon dat voor veel andere merken als grote voorbeeld geldt. Ze worden nagemaakt, maar er gaat niets boven deze Leica M10.

Kies er een prachtig objectief bij, en ga aan de slag. Hou er rekening mee dat het wel altijd manual focus is.

Leica M10 Monochrom


Deze camera heeft bovendien een bijzonderheid. Hij fotografeert alleen zwart-wit. Er is ook een kleurversie verkrijgbaar, mocht je toch met kleur aan de slag willen. Dus misschien is het interessant om van beide modellen een exemplaar te hebben?

Prijs: 8.350 euro

Leica S3


Full frame is voor het gepeupel. Natuurlijk neem je geen genoegen met minder dan een middenformaat sensor. De Leica S3 is een statement. Hij is mooi van lelijkheid.

Leica S3


Misschien produceert de camera niet zo'n goed beeld als bijvoorbeeld de Fujifilm GFX 100. Maar ja, dit is Leica en die is twee keer zo duur. Dus is de camera twee keer zo goed, toch? Bovendien zijn hier de knopjes beter, mocht je beslissen om ze eens te gebruiken.

De camera is zover ik heb kunnen zien niet meer in Nederland verkrijgbaar. Dat is natuurlijk geen probleem. Je kunt immers met je privé jet naar elke plek op Aarde waar er nog wel eentje is. Dan ben je er meteen even tussenuit.

Prijs: circa 18.000 euro

Hasselblad H6D-400c MS


Het echte werk begint met Hasselblad. Niet de consumenten versie, maar de 400 megapixel H6D. Deze heeft een echt grote sensor wat alleen maar beter is. Wanneer je de H6D-400c MS in de hand hebt wordt je niet alleen gezien, maar ook serieus genomen.

Hasselblad H6D


Met de H6D hoor je erbij. Hiermee is het mogelijk om foto's te maken die met geen enkele andere camera kan. Een lelijk fotomodel wordt er zelfs knap door. Wat wil je nog meer?

Prijs: 48.395 euro

Phase One XT IQ4


Wacht even, heb je al eens van Phase One gehoord? Neem de 150 megapixel IQ4 digitale achterwand en combineer deze met body uit de XT serie. Misschien heb je niet zoveel pixels als de Hasselblad, maar megapixels is niet alles, toch?

Phase One XT IQ4


Hoewel de camera er wat vreemd uit ziet, is dit het beste wat je kunt krijgen. Hiermee laat je al je rijke vrienden het nakijken. De foto's van deze camera zijn fantastisch. Je hoeft er niet eens voor te kunnen fotograferen.

Prijs: 57.000 euro (met 150 megapixel achromatic sensor)

Waarom stoppen als je nog verder kunt gaan?


Wil je echt onderscheid maken? Ik denk dat er best een fabrikant bereid is om jouw droomcamera te maken. Met goud belegd, desnoods. En wat betreft te kosten, dat maakt niet zoveel uit. Wie kijkt er immers op een duizendje of meer. Of tienduizend desnoods.

Oh ja, voor ik het vergeet. Voor de prijzen die genoemd zijn heb je alleen de camera body. Je moet dan nog op zoek naar een geschikt objectief. Gelukkig hoeven we niet naar de kosten te kijken.

Zoals eerder al vermeld, dit is geschreven met een knipoog. Neem het niet te serieus.

Welke camera zou jij kopen als geld geen rol speelt? Een van de camera's uit dit artikel, of misschien toch gewoon de camera die je nu hebt? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Dit artikel is geïnspireerd op The Best Cameras To Buy if You're Super Rich: 2022 edition by Usman Dawood op Fstoppers.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

41 reacties

  1. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 23 november 2021 om 10:49

    In het analoge tijdperk heb ik ooit eens met een Hasselblad mogen fotograferen. De body is niet het enige dat telt. Vooral het glaswerk (de kwaliteit van de lens) bepaalt de kwaliteit van de foto.
    Ik ben geen 'dikke nek' en voor mij zou dan ook een Canon EOS R3 of R5 meer dan voldoende zijn als geld geen rol speelt. Maar zoals altijd is de wens de vader van de gedachte en gebiedt de realiteit mij naar mijn draagkracht te kijken en dan kom ik niet verder dan een redelijk geprijsde middenklasser.

  2. aart
    aart schreef op dinsdag 23 november 2021 om 10:52

    phase one, ze zeggen dat die mooier beeld maakt dan hasselblad, ziet er trouwens ook wel heel techniek uit.

  3. Cees Kamminga
    Cees Kamminga schreef op dinsdag 23 november 2021 om 11:10

    Gaaf Nando. Jouw knipoog is volop in beeld én scherp. Maar als ik het mag zeggen, blijf ik lekker met mijn Sony RX10 IV aan het werk. Ideale camera voor op reis en alle andere activiteiten. Vaste lens met een bereik van 24 - 600 mm en toch rake beelden. De één kilo camera voor het betere gooi- en smijtwerk. (en daarnaast nog de Sony A7 voor het fijne werk)

  4. Cees
    Cees schreef op dinsdag 23 november 2021 om 11:13

    Het is weer eens iets anders, en ook wel prettig eens te lezen wat de duurdere segmenten kunnen en vooral kosten. Het geeft tevens aan wat je kunt kopen bij het winnen van een loterij. Daarbij komt nog, dat je de lenzen die je erbij zou willen hebben, toch een extra loterij lot kosten. Alles bij elkaar een heel erg leuk artikel met veel weetjes, dat ook een stukje realiteit aangeeft. Met mijn Canon D5 mark 3 ben ik nog steeds dik tevreden. Bedankt Nando.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.157 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord