Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Welke camera moet je kiezen als geld geen rol speelt

maandag 22 november 2021, 15:15 door | 10.610x gelezen | 41 reacties

Als je geld genoeg hebt hoef je niet op een duizendje of meer te letten. Waarom zou je voor een simpele Canon, Nikon, of Fujifilm gaan als je ook een echte camera kunt kiezen? In dit artikel wil ik je even laten zien waaruit je kunt kiezen als het geld op je rug groeit. Geschreven met een knipoog.

De niet zo interessante camera's


Het zijn camera's die minimaal 7000 euro kosten. Het lijkt veel geld, maar als geld geen rol speelt is het kopen van een dergelijke camera geen enkel probleem.

Het enige probleem dat wel om de hoek komt kijken is, dat veel professionele fotografen er volop mee fotograferen. Met andere woorden, je wilt er niet mee geïdentificeerd worden. Jij bent beter dan dat.

Toch wil ik ze noemen, want het voelt wel aan alsof je deze alleen kunt kopen wanneer je niet op een duizendje of meer moet letten. Misschien zijn het camera's die je aan zoonlief geeft op de vijftiende verjaardag.

Sony A1


Tja, een camera van een merk dat graag met de grote jongens mee wil doen, maar ondertussen alleen maar kleine body's produceert. Volgestopt met trucjes en foefjes die je met geen mogelijkheid terug kunt vinden in het menu is het een aardige camera voor de liefhebber van puzzels.

Sony A1


Eigenlijk wil je er niet mee gezien worden. Laat het dus niet je My First Sony worden. Laat de gewone fotograaf er maar mee fotograferen. Jij weet wel beter toch?

Prijs: 7.299 euro

Canon EOS 1Dx mark III


De Canon variant van de Nikon D6. Alles wat de Nikon heeft in het jasje van Canon, ontdaan van scherpe randjes maar dan met een prijs die wat hoger ligt. Een camera als een baksteen, waarmee een spijker in hout geslagen kan worden. Onverwoestbaar, en gebouwd om lang mee te gaan.

Canon EOS 1Dx mark III


Iedere sportfotograaf of wild-life fotograaf zie je met deze camera rondlopen. Maar dit is een camera die niet erg stijlvol is. Waarom ga je niet kijken naar iets wat meer is dan een simpel werkpaard. Een met meer stamboom, als het ware.

Prijs: 7.419 euro

Fujifilm GFX100


Het dure speelgoed van de niet zo rijke fotograaf. Een enorme camera zonder veel finesse. Misschien is deze zelfs gebaseerd op de Canon die eerder genoemd is. Maar dan met wat minder kwaliteit in de afwerking, zeker als het op knopjes en wieltjes aankomt.

Fuijfilm gfx 100

Gelukkig heeft de goede fotograaf al die wieltjes en knopjes van twijfelachtige kwaliteit niet nodig. Laat de camera daarom maar over aan wie er een tijdje voor moet sparen. Laten we verder zoeken.

Prijs: 9.999 euro

De meer interessante camera's


Nu wordt het serieus. Camera's die een statement zijn, waarmee je gezien mag worden zonder direct met de meute vergeleken te worden. Ze liggen in een prijsklasse die buiten bereik van de rest ligt, en dat is wat je wilt.

Geld speelt geen rol, dus misschien is het zinnig om er een paar te kiezen in plaats van eentje. Een camera voor elke gelegenheid. Waarom ook niet. Je rijdt immers ook niet elke dag in dezelfde sportauto naar je bedrijf.

De volgende camera's zijn voor de serieuze liefhebber die niet op een duizendje of meer hoeft te letten. Of tienduizend, wat dat betreft.

Leica M10 Monochrom


Dit merk heeft status, het is het icoon dat voor veel andere merken als grote voorbeeld geldt. Ze worden nagemaakt, maar er gaat niets boven deze Leica M10.

Kies er een prachtig objectief bij, en ga aan de slag. Hou er rekening mee dat het wel altijd manual focus is.

Leica M10 Monochrom


Deze camera heeft bovendien een bijzonderheid. Hij fotografeert alleen zwart-wit. Er is ook een kleurversie verkrijgbaar, mocht je toch met kleur aan de slag willen. Dus misschien is het interessant om van beide modellen een exemplaar te hebben?

Prijs: 8.350 euro

Leica S3


Full frame is voor het gepeupel. Natuurlijk neem je geen genoegen met minder dan een middenformaat sensor. De Leica S3 is een statement. Hij is mooi van lelijkheid.

Leica S3


Misschien produceert de camera niet zo'n goed beeld als bijvoorbeeld de Fujifilm GFX 100. Maar ja, dit is Leica en die is twee keer zo duur. Dus is de camera twee keer zo goed, toch? Bovendien zijn hier de knopjes beter, mocht je beslissen om ze eens te gebruiken.

De camera is zover ik heb kunnen zien niet meer in Nederland verkrijgbaar. Dat is natuurlijk geen probleem. Je kunt immers met je privé jet naar elke plek op Aarde waar er nog wel eentje is. Dan ben je er meteen even tussenuit.

Prijs: circa 18.000 euro

Hasselblad H6D-400c MS


Het echte werk begint met Hasselblad. Niet de consumenten versie, maar de 400 megapixel H6D. Deze heeft een echt grote sensor wat alleen maar beter is. Wanneer je de H6D-400c MS in de hand hebt wordt je niet alleen gezien, maar ook serieus genomen.

Hasselblad H6D


Met de H6D hoor je erbij. Hiermee is het mogelijk om foto's te maken die met geen enkele andere camera kan. Een lelijk fotomodel wordt er zelfs knap door. Wat wil je nog meer?

Prijs: 48.395 euro

Phase One XT IQ4


Wacht even, heb je al eens van Phase One gehoord? Neem de 150 megapixel IQ4 digitale achterwand en combineer deze met body uit de XT serie. Misschien heb je niet zoveel pixels als de Hasselblad, maar megapixels is niet alles, toch?

Phase One XT IQ4


Hoewel de camera er wat vreemd uit ziet, is dit het beste wat je kunt krijgen. Hiermee laat je al je rijke vrienden het nakijken. De foto's van deze camera zijn fantastisch. Je hoeft er niet eens voor te kunnen fotograferen.

Prijs: 57.000 euro (met 150 megapixel achromatic sensor)

Waarom stoppen als je nog verder kunt gaan?


Wil je echt onderscheid maken? Ik denk dat er best een fabrikant bereid is om jouw droomcamera te maken. Met goud belegd, desnoods. En wat betreft te kosten, dat maakt niet zoveel uit. Wie kijkt er immers op een duizendje of meer. Of tienduizend desnoods.

Oh ja, voor ik het vergeet. Voor de prijzen die genoemd zijn heb je alleen de camera body. Je moet dan nog op zoek naar een geschikt objectief. Gelukkig hoeven we niet naar de kosten te kijken.

Zoals eerder al vermeld, dit is geschreven met een knipoog. Neem het niet te serieus.

Welke camera zou jij kopen als geld geen rol speelt? Een van de camera's uit dit artikel, of misschien toch gewoon de camera die je nu hebt? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Dit artikel is geïnspireerd op The Best Cameras To Buy if You're Super Rich: 2022 edition by Usman Dawood op Fstoppers.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

41 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 23 november 2021 om 10:49  | reageer

  In het analoge tijdperk heb ik ooit eens met een Hasselblad mogen fotograferen. De body is niet het enige dat telt. Vooral het glaswerk (de kwaliteit van de lens) bepaalt de kwaliteit van de foto.
  Ik ben geen 'dikke nek' en voor mij zou dan ook een Canon EOS R3 of R5 meer dan voldoende zijn als geld geen rol speelt. Maar zoals altijd is de wens de vader van de gedachte en gebiedt de realiteit mij naar mijn draagkracht te kijken en dan kom ik niet verder dan een redelijk geprijsde middenklasser.

 2. aart
  aart schreef op dinsdag 23 november 2021 om 10:52  | reageer

  phase one, ze zeggen dat die mooier beeld maakt dan hasselblad, ziet er trouwens ook wel heel techniek uit.

 3. Cees Kamminga
  Cees Kamminga schreef op dinsdag 23 november 2021 om 11:10  | reageer

  Gaaf Nando. Jouw knipoog is volop in beeld én scherp. Maar als ik het mag zeggen, blijf ik lekker met mijn Sony RX10 IV aan het werk. Ideale camera voor op reis en alle andere activiteiten. Vaste lens met een bereik van 24 - 600 mm en toch rake beelden. De één kilo camera voor het betere gooi- en smijtwerk. (en daarnaast nog de Sony A7 voor het fijne werk)

 4. Cees
  Cees schreef op dinsdag 23 november 2021 om 11:13  | reageer

  Het is weer eens iets anders, en ook wel prettig eens te lezen wat de duurdere segmenten kunnen en vooral kosten. Het geeft tevens aan wat je kunt kopen bij het winnen van een loterij. Daarbij komt nog, dat je de lenzen die je erbij zou willen hebben, toch een extra loterij lot kosten. Alles bij elkaar een heel erg leuk artikel met veel weetjes, dat ook een stukje realiteit aangeeft. Met mijn Canon D5 mark 3 ben ik nog steeds dik tevreden. Bedankt Nando.

 5. PixelDude Raoul
  Profiel PixelDude Raoul schreef op dinsdag 23 november 2021 om 11:14  | reageer

  ... euh ... een beeld zegt meer dan 1000 woorden.
  Maar met de allerduurste camera kan je ook maar een foto nemen. Je kan er bijvoorbeeld niet in 3 seconden tot 100km/uur mee optrekken. Haha ... goed artikel.

 6. Gijs
  Gijs schreef op dinsdag 23 november 2021 om 11:22  | reageer

  Ik blijf bij mijn Fujifilm X-H1.

 7. ronald maas
  ronald maas schreef op dinsdag 23 november 2021 om 11:23  | reageer

  Een goed en leuk artikel wat op een lezenswaardige manier de draak steekt met de pixel race en features van kamera's.

 8. 4BYE
  Profiel 4BYE schreef op dinsdag 23 november 2021 om 11:39  | reageer

  Druipt van het cynisme inderdaad. Iedereen heeft zo een eigen budget en eigen redenen om iets aan te schaffen. Uiteindelijk gaat het er om wat je ermee doet. En daar kom je op het probleem: voor sommige "takken van sport" heb je nu eenmaal andere cameras nodig.

 9. Harry Cooijmans
  Harry Cooijmans schreef op dinsdag 23 november 2021 om 11:46  | reageer

  Ik had vroeger een toestel waarmee de astronauten op de maan foto's hebben gemaakt. Helaas heeft iemand die laten vallen en de rest is wel te raden.Sindsdien heb ik een Nikkon D90. En daar doe ik alles mee. Maakte dezelfde foto's als mijn vriend met een Hasselblad. Wil niet anders. Ben heel dik tevreden. Heb wel een telelens en Macrolens in de loop der tijd bij gekocht. Vraag mij af of een groothoeklens betere beelden geeft. Anders laat ik het zo.

 10. gast schreef op dinsdag 23 november 2021 om 11:48  | reageer

  waaron staat de Nikon Z9 niet in het rijtje. Ik hoor alleen hele mooie verhalen

 11. wim
  wim schreef op dinsdag 23 november 2021 om 12:01  | reageer

  En dan moet ik natuurlijk denken aan die ene sjeik die voor 1.6 miljoen een telelensje kocht met een bijbehorende landrover om het ding op te kunnen vervoeren.

 12. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 23 november 2021 om 12:20  | reageer

  @gast: De Nikon Z 9 is veel te goedkoop voor dit lijstje. Alleen camera's die boven de 7000 euro zijn komen in aanmerking.

 13. Bernard
  Bernard schreef op dinsdag 23 november 2021 om 12:23  | reageer

  Een fraai artikel uit de reek: "Het kan altijd nog gekker". De enige serieuze camera die ik hier voor mezelf zie is de Hasselblad HD6 met 400Mpix. In technisch of reproductiewerk kan ik me hier wel iets bij voorstellen. Maar met een prijskaartje van 50K euries (alleen body?) ten eerst buiten mijn budget en ten tweede ver buiten mijn bucketlist. Ik ben eigenlijk best tevreden met mijn Canon EOS 5D mark IV en een paar fantastische L-serie objectieven en voel me daar wel verwend mee. Het woord "tevreden" is niet meer zo in de mode helaas

 14. Jan Jeanine Glas
  Jan Jeanine Glas schreef op dinsdag 23 november 2021 om 12:30  | reageer

  Ach het is maar hoe je het bekijkt en welke foto's die je maakt en vooral waar.
  Mijn Hasselblad H6D-400c MS is geweldig maar eigenlijk zeer ongeschikt om daar eens op een evenement mee rond te gaan lopen maar voor mijn studio Fashion werk gewoon het beste.
  Verder heb ik 4 Sony camera's voor al het andere de 7, 9, 1 en RX10 IV.

 15. Wil van Elk
  Wil van Elk schreef op dinsdag 23 november 2021 om 12:39  | reageer

  Voel mij vrij en blij met mijn Canon R6. Ik wil er niet te zwaar aan tillen! knipoog

 16. Nelleke
  Nelleke schreef op dinsdag 23 november 2021 om 12:52  | reageer

  Ik zou toch voor de Sony A7IV gaan. Ben nu toch al aan het menu gewend. Heb nu de A6500 en maak daar ook mooie foto's mee. Zou wel het verschil willen zien met andere gelijkwaardige camera's.

 17. Jan Willem
  Jan Willem schreef op dinsdag 23 november 2021 om 12:52  | reageer

  Als geld geen enkele rol zou spelen, zou ik voor de Canon R5 kiezen met uiteraard de bijbehorende RF lenzenset.

 18. Paul
  Paul schreef op dinsdag 23 november 2021 om 12:57  | reageer

  Leuk stuk weer, Nando.
  Ook mij groeit het niet op de rug. Toen ik nog analoog werkte, had ik altijd de droom een Mamya 6x7 of een Pentax 6x7' te kunnen gebruiken, leek me het einde.....
  Nu ben ik zéér tevreden met m'n D500, had ik nog wat geld over voor glas...

 19. René Koster
  René Koster

  ik ben heel tevreden met mijn Nikon 610(2bodies, dat wel!) en ik ben maar een goed willend amateurtje; wel met de betere Nikon lenzen, dat wel!😊

 20. Jet
  Jet schreef op dinsdag 23 november 2021 om 13:00  | reageer

  ik voel het al jeuken op mijn rug...het geld groeit.
  Toch de goedkoopste uit het lijstje voor mij, tja ik ben die puzzel gewend.

 21. Marcel
  Marcel schreef op dinsdag 23 november 2021 om 13:05  | reageer

  Het zou een Canon R3 worden met de nodige RF (supertele-)lenzen en als die leverbaar is de R1...

 22. Marcel
  Marcel schreef op dinsdag 23 november 2021 om 13:09  | reageer

  Hoe kun je nou ordelen dat de Canon 1DX Mk III "minder stijlvol" is ?? Het is nog altijd een prachtig gevormde door Colani ontworpen top camera waarbij alles op de juiste plek zit!

 23. Hans Smits
  Hans Smits schreef op dinsdag 23 november 2021 om 13:13  | reageer

  Leuk artikel. Mooie knipoog ook. Ondanks het menu ben ik super blij met mijn Sony RX10-IV en RX100-VI. Na jaren met diverse Nikon spiegelreflex camera's rond gezeuld te hebben is het nu elke keer een feestje om relaxed met 1,5kg te gaan fotograferen.

 24. André
  André

  Een technische camera voor portretten; met verlopend scherptevlak en weinig scherptediepte krijg je heel aparte effecten. Vroeger een tijdje met een Linhof gewerkt, moet je niet mee willen lopen en geen beweeglijke kinderen mee op de plaat willen zetten, maar voor opvallende portretten wil ik er nog wel eens eentje. Dus wie een winnend lot voor me heeft, dan weet ik er een goed doel voor. Maak ik gratis een portretje van die gulle gever....

 25. Robert
  Robert schreef op dinsdag 23 november 2021 om 13:46  | reageer

  Mij....ben je nu even kwijt Nando.
  Fotoschietgroet Robert

 26. gast schreef op dinsdag 23 november 2021 om 13:50  | reageer

  Leuk om te lezen Nando!
  Vorig jaar heb ik een canon 90D gekocht na veel jaren met plezier met een 500D gefotografeerd te hebben en langzaamaan gespaard te hebben voor een nieuwe camera. Ik ben erg blij met deze camera, zeker nu ik er een 18-135 mm bij heb gekocht dit voorjaar. Als amateurfotograaf heb ik hier ruimschoots voldoende mogelijkheden mee.
  De dure speeltjes laat ik graag aan wie niet wat te doen met zijn/haar geld, hoewel ik daar ook wel een nuttiger bestemming voor zou weten. Of natuurlijk aan professionals die wat zwaarder werk nodig hebben.

 27. bart
  bart schreef op dinsdag 23 november 2021 om 14:10  | reageer

  Een Leica M10. Met Summicrons.

 28. Wendy
  Wendy schreef op dinsdag 23 november 2021 om 14:11  | reageer

  Ik ben net begonnen met fotografie. Mijn droom is om over een aantal jaar een goede fotograaf te worden.
  Ik heb altijd en nog steeds met een canon gefotografeerd. Deze camera die hier worden genoemd. Zijn allen natuurlijk fantastische eerlijk gezegd nooit geweten dat er zulke dure tussen zitten Ik heb nog te weinig ervaring en verstand van de camera's.. Dus kan geen een uit deze serie exclusieve camera's kiezen. Ik persoonlijk zou gaan voor een van de canon R serie.
  Maar dromen mag altijd. 😀📷

 29. Ton Sieben
  Ton Sieben schreef op dinsdag 23 november 2021 om 14:12  | reageer

  Mijn No1 camera is de Nikon Z9.

 30. A H M Kerkhoff
  A H M Kerkhoff schreef op dinsdag 23 november 2021 om 14:42  | reageer

  he he, nog eens goed gelachen. hartelijk dank Nando!

 31. Jannes
  Jannes schreef op dinsdag 23 november 2021 om 14:45  | reageer

  Ik blijf bij mijn Leica M

 32. roland
  roland schreef op dinsdag 23 november 2021 om 14:54  | reageer

  hoe duurder hoe zotter, het zullen wel top camera's zijn maar kan je daar nog veilig mee op straat ?
  Ik ben nog altijd tevreden met mijn canon 6D m2.
  grt Roland

 33. Gina Heynze
  Gina Heynze schreef op dinsdag 23 november 2021 om 15:49  | reageer

  Omdat ik nu eenmaal voor Sony heb gekozen en mij dat goed bevalt zou ik dan voor de A1 gaan maar ik denk dat ik nog liever in een mooie lens zou investeren want ik denk dat je daar meer profijt van hebt.

 34. Patrick
  Patrick schreef op dinsdag 23 november 2021 om 16:54  | reageer

  De gfx, de meest betaalbare middenformaat camera, zelfs al 1 voor 6000 euro, chapeau fuji, chapeau

 35. Richard
  Richard schreef op dinsdag 23 november 2021 om 17:14  | reageer

  Ondanks dat het natuurlijk een inhoudelijk weinigzeggend stukje is en vooral cynisch bedoeld, wil ik toch wel opmerken dat het in principe helemaal niets uitmaakt wat een camera kost, veel belangrijker is toch wat je er mee verdient? De Leica en Hasselblad dames en heren zijn toch veel al goed betaalde Studio & Fashion fotografen, gewoon omdat de kwaliteit die ze er mee leveren ook zoveel beter is.
  Daarnaast zou ik nog willen opmerken dat de 1DxMkIII ook geen 7000 kost.
  De Canon R3 ook niet maar al kosten ze maar 2.000 als ze niet te leveren zijn... (2 besteld en wachttijd inmiddels een half jaar en nog geen enkel positief vooruitzicht) heb je er ook niets aan.

 36. AJ
  AJ schreef op dinsdag 23 november 2021 om 19:38  | reageer

  Met mijn Canon 6D maak ik ook fantastische foto's hoor. Zonder goede piloot vliegt zelfs de Joint Strike Fighter niet rechtdoor.
  Hoewel.........die R5 wil ik ook wel in de schoen vinden hoor.

 37. Stêr
  Stêr

  Beste Nando, leuk artikel! Ik zou graag meer van de techniek willen weten over de laatst genoemde camera's. Ik ben heel erg benieuwd naar Phase One XT IQ4. Is dat te vergelijken met die oude analoge technische camera's of is ie anders? Mijn eerste camera was een zekere ZENIT en Nikon 810 maar blijf ik bij Cyanotypie werk. Maar mocht ik ineens over veel geld beschikken, wil ik de laatste drie hebbenvrolijk Dank u zeer!

 38. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 24 november 2021 om 09:29  | reageer

  @Stêr: De techniek is in feite hetzelfde als alle andere camera's. Een (grote) sensor die licht vangt, en een body waar de achterwand met sensor op geklikt wordt.
  Meer info kun je natuurlijk vinden op internet en op de site van Phase One: https://photography.phaseone.com/xt-camera-2/features-and-specifications/

 39. gast schreef op woensdag 24 november 2021 om 10:34  | reageer

  Piet VdEynde, enkel jaren terug : koop geen Leica monochroom, want dan heb je geen invloed om verschillende kleuren om te zetten naar gewilde grijsgradaties in LR of PS. 😉. En gelijk heeft hij.

 40. Karel
  Karel schreef op vrijdag 26 november 2021 om 06:00  | reageer

  Nou met al die Canon en Nikon camera's, mijn Sony 7 iii werkt ook nog als een brandweer hoor!! En de lenzen heel belangrijk, vooral portretten en macro die sony 2.8-90 mm macro professioneel kwaliteit! Blij mee.

 41. K.P.
  Profiel K.P. schreef op dinsdag 24 mei 2022 om 19:45  | reageer

  Ik blijf vriendelijk maar dit wil ik melden: Ik ben zeker tevreden over Canon. Met mijn 5D markIV.
  Ik zag een tijd terug dat ze kwamen met de EOS R, mooie camera waarmee je geluidloos kan fotograferen dacht ik... en kocht er een. Probleem echter is dat banding optreed bij het fotograferen van rustige muziek (jazz, klassiek) in door schaars kunstlicht verlichte ruimten, in de silent mode dus. Heel vervelend en dan moet je terug naar de klik mode. Jammer. Ik hoop dat de R5 dat niet heeft maar ik denk het wel. Er wordt zo weinig mogelijk aandacht aan besteed. De EOS R met silent mode is gewoon jammer. Je koopt zo'n toestel toch om er mee te doen waar het goed in is?
  Ik blijf wachten op een global shutter (heb je geen banding meer).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord