Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Komt Nikon met een systeemcamera?

woensdag 27 juli 2011, 18:57 door | 5.859x gelezen | 5 reacties

De laatste weken zijn er op internet de nodige geruchten over een mogelijke systeemcamera van Nikon. Een systeemcamera is een feitelijk compactcamera met verwisselbare objectieven en een iets grotere sensor, zoals bijvoorbeeld de recent aangekondigde Pentax Q of de reeds langer beschikbare micro four-thirds camera's.

De nieuwe Nikon camera zou momenteel de codenaam X810 dragen. De meeste fabrikanten gebruiken codenamen in de periode voordat de camera officieel aangekondigd wordt. Op een Chinees forum is recentelijk een foto opgedoken van wat mogelijk de vatting is van de nieuwe camera.

Nikon X810

Zoals je wellicht gezien hebt is dit niet de Nikon F-vatting die op spiegelreflexcamera's van Nikon gebruikt worden. Je kunt dus niet je bestaande objectieven gebruiken (nouja, wellicht nog met een adapter).

Ook zichtbaar is de kleine sensor. Het lijkt te gaan om een sensor met ongeveer een cropfactor van 2,7 maal ten opzichte van een 35mm sensor. Een stuk groter dan de gemiddelde compact camera, maar kleiner dan het micro four-thirds systeem (2,0 maal cropfactor). De camera moet zo een compacte body combineren met een sensor die beter is dan de gemiddelde compact camera's.

Volgens de geruchten zou de camera op 24 augustus geïntroduceerd worden. Persoonlijk denk ik dat Nikonians meer zitten te wachten op bijvoorbeeld een opvolger van de Nikon D700, maar uiteraard is het niet uitgesloten dat er ook nieuwe spiegelreflexcamera's in de pijpleiding zitten..

Bron: FotoVideo.nu

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op woensdag 27 juli 2011 om 23:38  | reageer

  Interessante ontwikkeling. Eerst even die sensor: weet je zeker dat die cropfactor klopt? Ik lees een grootte van 1/2,33 inch en dat is 6.12 x 4.51 mm. Volgens mij is dat veel kleiner, ongeveer het formaat van een gewone compact. Ik las elders al eerder over deze geruchten (met dezelfde foto) en daar waren de Nikonians erg ontevreden over die kleine sensor.

  Nikon heeft ook geen beste reputatie met compacte camera's in het verleden. Teveel ruis vooral.

  Vanuit marketing-oogpunt ook een vreemde zet: welke doelgroep willen ze hiermee bereiken? Een hele nieuwe serie lenzen, ongetwijfeld net zo duur als de MFT's. En dan lekker concurreren met je eigen instap-DSLR's, of met MFT's. Maar die sensor redt dat niet. Wie zit er te wachten op een compact met wissellenzen? Dan kun je voor veel minder geld een megazoom compact aanschaffen. We zullen zien....

 2. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op donderdag 28 juli 2011 om 10:34  | reageer

  Haha, een sensor van 6 km... Dat moest natuurlijk mm zijn. Ik had op de iPad de autocorrectie aan staan, dom dus. Je kunt je eigen reacties niet bewerken, is dat een bewuste keuze? (deze tweede kan ik wel bewerken, maar de eerste niet!?)

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 28 juli 2011 om 15:28  | reageer

  @Cas; je kunt een reactie een beperkte tijd bewerken. Dus als je direct na plaatsing ziet dat er een foutje in zit kun je dit nog aanpassen.

  Ik weet niet zeker dat de cropfactor klopt. Het zijn getallen die ik op andere sites vond. Ik vond het nog best een lage cropfactor.

  Blijkbaar is er toch behoefte aan dit soort camera's. Je ziet er immers steeds meer verschijnen en je zou denken dat er aardig aan marktonderzoek gedaan wordt.

 4. jerrybig
  jerrybig schreef op donderdag 28 juli 2011 om 18:25  | reageer

  Check de uitleg van Thom Hogan, dan is de sensor afmeting eigenlijk best logisch. Bythom.com onder het kopje "size matters" van 25/7.

 5. donaldduck
  donaldduck schreef op dinsdag 2 augustus 2011 om 12:25  | reageer

  Kan een mooie niche zijn. Hoezo dat ongeduld voor een opvolger voor de D 700?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord