Nando Harmsen

De term systeemcamera wordt verkeerd gebruikt

maandag 20 december 2021, 20:02 door | 3.506x gelezen | 36 reacties

Er wordt vrijwel altijd gezegd dat de systeemcamera de toekomst is. De spiegelreflex is ouderwets, achterhaald. Dat is een vreemde bewering, want ook een spiegelreflex is een systeemcamera. In dit artikel leg ik uit waarom ik vind dat de term systeemcamera verkeerd gebruikt wordt.

De techniek van camera's heeft de afgelopen jaren een flinke sprong gemaakt. Dat is niemand die met fotografie bezig is ontgaan. Tot voor kort was de spiegelreflex camera de camera die je de meeste mogelijkheden gaf. De reden was simpel, je keek door je objectief en zag dus precies wat je in beeld had.

Nando review Nikon Zfc 03

Een oude Nikon spiegelreflex naast een nieuwe mirrorless versie. Kenmerkend is, dat het beeld dat je door de camera ziet het beeld is dat door het objectief heen gaat.


Nu zijn er de camera's zonder spiegel, met een elektronische zoeker in plaats van een optische zoeker. Ze doen in feite hetzelfde als de camera's met spiegel. Je kijkt nog steeds 'door de lens heen.' Toch worden de camera's zonder spiegel als systeemcamera betiteld. En dat is vreemd.

Wat is een systeemcamera?Laten we even kritisch kijken naar wat een systeemcamera eigenlijk zou moeten zijn. Het is een camera die de mogelijkheid biedt om objectieven te wisselen. Zo kan je als het ware je camera samenstellen tot je het meest ideale systeem hebt om jouw foto te maken. Vandaar de naam systeemcamera.

Nando battle 50mm canon

Of je nu een camera met of zonder spiegel hebt, het is een systeemcamera als je objectieven kunt wisselen.


Zowel spiegelreflex camera's als mirrorless camera's kunnen de mogelijkheid bieden om een eigen systeem op te bouwen. Objectieven naar wens, flitsers, noem maar op. Dat betekent dat zowel een spiegelreflex camera als een mirrorless camera een systeemcamera is. Waar of niet?

De systeemcamera zonder spiegel of met spiegelIk noem de naam al continu door het artikel heen: mirrorless camera, ofwel een spiegelloze camera. En dat is in feite wat altijd met een systeemcamera bedoelt wordt, een camera zonder een spiegel. Dat zijn die moderne camera's waar iedereen het over heeft. Het zijn natuurlijk systeemcamera's, maar dat is een spiegelreflex camera in feite ook.

Nando mirrorless dslr

Een spiegelreflex naast een mirrorless. Het belangrijkste verschil is alleen het aanwezig zijn, of afwezig zijn van een spiegel.


Het zou dus veel beter zijn als we de naam spiegelreflex camera en mirrorless camera zouden gebruiken. Dat zou ook logisch zijn, want de ene naam geeft aan dat er een spiegel gebruikt wordt, en de andere naam dat er geen spiegel gebruikt wordt. Zo is het het eigenlijk veel duidelijker.

Zijn er ook camera's die geen systeemcamera zijn?Als een spiegelreflex en mirrorless beiden systeemcamera's zijn, suggereert dit dat er ook andere camera's zijn die niet onder die noemer vallen. Dat zijn de compact camera's en bridge camera's, in feite alles met een objectief dat niet gewisseld kan worden. Dit zijn in feite ook mirrorless camera's, maar dan zonder het systeem dat je in staat stelt om objectieven te wisselen.

Nando sony superzoom

Deze Sony Bridge camera heeft een niet verwisselbaar objectief. Het is dus geen systeemcamera.


De zinloze strijd tegen het verkeerd gebruik van de naamHet is natuurlijk zinloos is om je te verzetten tegen het ingeburgerde en inmiddels gevestigde gebruik van deze verkeerde benaming. Dat wil ik dan ook niet doen. Toch blijf ik in deze context steevast de in mijn ogen juiste benaming gebruiken.

Nando sony a1 met objectieven

Een moderne mirrorless camera met objectieven.


Wat vind jij van de benaming systeemcamera, mirrorless camera en spiegelreflex camera? Ben je het met mij wel of niet eens, en waarom? Ik ben heel benieuwd naar je mening hierover en deel die weten in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

36 reacties

 1. RAWshooter
  RAWshooter schreef op dinsdag 21 december 2021 om 10:20

  Eindelijk iemand die het snapt. Je hebt 100% gelijk. Het woord systeem wijst op de flexibiliteit qua objectieven, flitsers etc. En het heeft geen drol te maken met spiegeltjes.
  Ik ben overigens al decennia (nou ja, 20 jaar) overtuigd dat de digitale camera die archaïsche spiegels overbodig zal maken. Dat lijkt nu ook te gaan gebeuren. Hoog tijd, want spiegels waren een noodzakelijk kwaad: Mechanisch, ingewikkeld en duur.

  Hoe dan ook, op termijn zijn ze weg en is de naamsverwarring dat ook.

 2. Mac
  Mac schreef op dinsdag 21 december 2021 om 10:48

  Eigenlijk zou je het nog veel verder moeten zoeken.
  Een systeem camera is een camera waar je niet alleen lens kan verwisselen, maar ook zoeker etc. Dat was voor AF tijdperk heel gewoon. (pentax LX, Nikon F series, en er waren er meer). En veel MF camera's konden ook veel dingen verwisselen (LF camera's helemaal)

 3. Robert
  Robert schreef op dinsdag 21 december 2021 om 11:08

  Gek....men vraagt nooit aan mij met wat voor een type camera ik schiet. De naam staat er tenslotte op. En ik verwissel indien nodig gewoon een objectief. Dus tja..als je hetzelf maar weet. Rest niet zo belangrijk.
  Fotoschietgroet Robert

 4. Marijn Olislagers
  Marijn Olislagers schreef op dinsdag 21 december 2021 om 11:16

  Een camera mirrorless noemen is eigenlijk ook raar. Het is vreemd om een camera aan te duiden met iets dat het niet heeft. Zo zou je een elektrische auto een benzineloze- of brandstofloze auto kunnen noemen. Doen we echter niet. Wat dan wel een goede aanduiding zou zijn? Wie heeft een idee?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.223 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord