
De spiegelreflex is dood, lang leve de systeemcamera!
maandag 12 oktober 2020, 22:44 door Elja Trum | 7.986x gelezen | 49 reactiesVolgens de geruchten worden er komende weken weer een aantal mooie nieuwe camera's aangekondigd. Voor zover ik gezien heb eigenlijk alleen systeemcamera's. Ik durf het dan ook te zeggen: De spiegelreflex is dood, lang leve de systeemcamera!

Op enkele hele specifieke fotografiespecialisaties na, is de systeemcamera op alle vlakken beter dan spiegelreflexcamera's. Bij mij is er dan ook geen twijfel: mijn volgende camera is ook een systeemcamera.
Kijk je puur naar specificaties, dan is er niks wat een spiegelreflex kan wat een systeemcamera niet net zo goed voor elkaar heeft. Vergelijkbare sensoren, beeldkwaliteit, bediening, scherpstelsnelheid en meer.
Altijd live-view
Het grootste voordeel van een systeemcamera is dat je direct in de elektronische zoeker het beeld kunt zien zoals het eruit gaat zien wanneer je afdrukt. Tenminste, in de gemiddelde situatie. Eigenlijk net zoals iedereen ook al jaren gewend is op zijn smartphone.
Je kunt nog voordat je de foto maakt de belichting aanpassen naar smaak en direct zien wat het effect is. Was de leercurve met de digitale spiegelreflex al heel veel korter geworden: met een systeemcamera is het nog een stapje sneller.

Droom voor portretfotografen
Nu fotografeer ik zelf het liefst portretten. En laat vrijwel elke systeemcamera tegenwoordig automatische oogherkenning hebben. Er wordt hierdoor direct scherpgesteld op het oog van de geportretteerde.
Regel nummer 1 bij een portretfoto is: stel scherp op de ogen. Bij een systeemcamera gaat dit dus volautomatisch. Je moet zo wel erg goed je best doen om nog een onscherpe foto te krijgen. Zelfs wanneer je op f/1.2 werkt. Ik vind het heerlijk fotograferen!

Compacter en lichter
Nu kun je een Canon R5 of een Nikon Z7 niet direct een kleine camera noemen, maar vergeleken met vergelijkbare spiegelreflexcamera's is toch duidelijk dat systeemcamera's niet alleen compacter, maar ook lichter zijn.
Dat is vrijwel altijd een gunstige bijkomstigheid: minder gesleep. Ook objectieven kunnen een stuk lichter zijn, alhoewel veel van de prachtige nieuwe objectieven die verschenen zijn ook gewoon flink aan het gewicht zijn.

Voordelen van een spiegelreflex
Er zijn een paar kleine onderdelen waarbij een spiegelreflex in het voordeel kan zijn. Wanneer je fotografeert in het donker bijvoorbeeld. De elektronische zoeker heeft hier meer moeite mee en geeft je een korrelig en soms wat hakkelend beeld.
Bij een spiegelreflex is je zoeker optisch en zie je dus gewoon wat je ook met het blote oog zou zien. dat kan prettiger zijn in sommige situaties.
Een ander voordeel is het batterijgebruik. Doordat een systeemcamera, als je door de zoeker kijkt, constant een beeldscherm moet tonen gebruikt hij flink wat extra stroom.

Je kunt het echter probleemloos uren uithouden met een systeemcamera. En een extra accu is niet duur en eenvoudig mee te nemen. Mara in sommige situaties kun je de spiegelreflex hierbij dus ook het voordeel geven.
In mijn ogen wegen de beperkte nadelen van een systeemcamera niet langer op tegen de mooie voordelen. De systeemcamera heeft de spiegelreflex overtroffen op alle belangrijke gebieden.
Hoewel bekende camerafabrikanten als Canon en Nikon het volgens mij nog niet toe durven te geven, hebben ze zelf ook wel door waar het heen gaat. Aankondigen de komende jaren zullen vooral op het gebied van systeemcamera's komen.
De dagen van de spiegelreflex zijn geteld.
Denk jij ooit nog een spiegelreflex te kopen?
Ik ben overtuigd van de superioriteit van de systeemcamera. Jij ook? Of is jouw volgende camera nog gewoon een spiegelreflex? Waarom wel of niet?
Laat het weten in de reacties!
Wil jij ook gave foto's maken?
Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!
Lid worden met korting + gratis boek

Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.
49 reacties
-
Marcel schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 10:17
Ook Ik ben overtuigd van de superioriteit van de systeemcamera , na 35 jaar met spiegelreflex ben ik over gegaan naar een Sony RX 10 IV , alles steeds bij en geen gesleurd meer met een rugzak vol lenzen !
-
Elja Trum schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 10:37
@Marcel; Een Sony RX10 mark IV is een bridge camera. Eigenlijk een systeemcamera met vast objectief. Zeker ook een alternatief, maar zelf ben ik nog wel fan van het kunnen verwisselen van objectieven.
Jij bent duidelijk nog een stapje verder in het proces. -
Bart van Dijk schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 11:04
Ik ben sinds kort overgestapt van een Canon spiegelreflex naar Sony systeem. En het bevalt me uitstekend. Ik doe vooral straatfotografie en de snelheid en het compacte formaat zijn ideaal
-
Hans schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 11:59
Beste Elja,
Speciaal voor de cropfactor heb ik er toch een canon 90D bijgenomen.
De spiegelloze camera's koppelen wel EF-S lenzen, maar je verliest dan
de helft van je pixels, met de 90D hebben tele's een verlengings-factor
van 1,6, met behoud van het aantal pixels. Dat kan me van pas komen.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Hoe herken je een onderwerp in de foto?
door Nando Harmsen
-
Pas op met het gebruik van scherpe objectieven
door Nando Harmsen
-
Nieuwe Dell Ultrasharp monitor met dieper zwart
door Elja Trum
-
Canon EOS R5C aangekondigd
door Elja Trum
-
To stack or not to stack
door Erik Nevels
-
De term systeemcamera wordt verkeerd gebruikt
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
49.592 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je ontvangt tevens wekelijks een mail met nuttige fotografietips.