Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Wat betekent beŽindiging Cloud-diensten van Adobe voor Lightroom?

woensdag 17 januari 2024, 20:02 door | 2.162x gelezen | 1 reactie

Met de aankondiging van Adobe over het beŽindigen van de Cloud-diensten per 1 februari 2024 is veel onrust ontstaan. Met name bij de fotograaf die de foto's in de Cloud heeft staan. Wat betekent dit voor de foto's? Ik zal het al verraden: helemaal niets.

Het is begrijpelijk dat het einde van de Cloud-diensten verwarring veroorzaakt. Hoe zit het met de foto's die in de cloud staan? Wie de 20 gigabyte Cloudopslag heeft zal er niet veel gebruik van maken, gok ik zo.

Maar wie Lightroom met 1 terabyte aan Cloudopslag gebruikt en alle foto's daar opgeslagen heeft staan, kan dit bericht inderdaad voor onrust zorgen. Wil je geen zorgen hebben, dan moet je even doorklikken en meer informatie vergaren.

Helaas wordt er vaak direct gereageerd op een bericht, zonder dat er wat 'onderzoek' wordt gedaan. Zeker als het een onduidelijk omschrijving is, wordt dat van essentieel belang. En wat blijkt, wie de Cloud voor Lightroom gebruikt zal er niets van merken. Klik dus altijd op 'meer informatie' als het niet duidelijk is.

Cloud einde


Ik heb het (nog eens) opgezocht. Dan beland je al snel op de volgende site van Adobe waarin uitgelegd wordt wat er nu precies beŽindig wordt. Dat kan je daar allemaal lezen. Maar je moet ook echt lezen want alleen dan zie je ook de volgende tekst:

"Adobe blijft cloudopslag en synchronisatie aanbieden en ondersteunen binnen Creative Cloud met clouddocumenten, Creative Cloud Libraries, cloudopslag van Lightroom en cloudopslag van Frame.io. Deze wijziging is niet van invloed op deze oplossingen voor cloudopslag."

Het betekent dus, dat je als Lightroomgebruiker gewoon door kan gaan met het uploaden van foto's naar de Cloud. Er verandert niets. Voor de Lightroom Classic gebruiker is dit helemaal niet van toepassing, ook niet als je in dat programma gebruik maakt van de Cloudopslag.

Geen zorgen dus. En dat is dan ook weer een fijn gevoel.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

1 reactie

  1. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 23 januari 2024 om 22:30  | reageer

    'Schreeuwen voordat je geslagen wordt', ken je die uitdrukking? Dat komt maar al te vaak voor. lekker makkelijk om een ander het een en ander voor je te laten uitzoeken in plaats van zelf op zoek te gaan naar meer info.
    Zo ook vragen over instellingen van een camera. Waarom niet eerst zelf even zoeken in de handleiding of even zoeken in het menu van de camera? Als ik de vraag zou willen beantwoorden, moet ik zelf vaak ook de camera pakken om te kijken waar in het menu iets zit. Of het opzoeken in een handleiding van 1000 bladzijden. En dan ben ik nog zo gek om het te gaan opzoeken op vraag van een ander, omdat ik niet te beroerd ben om een ander te helpen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord