Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Dit is Cas - Vintage fotografie van Cas Oorthuys

zondag 22 juli 2018, 13:31 door | 4.353x gelezen | 0 reacties

Maak dit najaar kennis met Cas Oorthuys: fotograaf, optimist, wereldreiziger en familieman met oeuvre dat zich kan meten aan internationale namen als Werner Bischof en Robert Doisneau.

Vanaf 15 september is in het Nederlands Fotomuseum de langverwachte overzichtstentoonstelling Dit is Cas | Vintage fotografie van Cas Oorthuys te zien.

©Cas Oorthuys Nederlands Fotomuseum

Manokwari, West-Irian (1956). Sestri Levante, Italië (1957). Zuid-Bevelandse vrouw in Rooms-Katholieke klederdracht, Zeeland (circa 1958). © Cas Oorthuys /Nederlands Fotomuseum

Cas Oorthuys


Cas Oorthuys (1908-1975) heeft altijd veel en vrijwel aan een stuk door gefotografeerd. Hij is eigenlijk nooit zonder toestel de deur uitgegaan. Meestal met twee tot drie camera's om zijn nek, en soms meer.

Uiteindelijk laat hij een archief van bijna een half miljoen foto's achter. Zoals landschapsschilders uit de zeventiende eeuw eeuwenlang het beeld van Nederland bepaalden, doet Cas Oorthuys dat met zijn fotografie: met veel wind en water, imposante wolkenluchten en een open, opgeruimd landschap.

Uitgehongerde vrouw


Cas Oorthuys gaat niets uit de weg. Met gevaar voor eigen leven blijft hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim fotografen. Zijn portret van een uitgehongerde vrouw met een stukje brood groeit uit tot het icoon van de hongerwinter.

Na de oorlog richt hij zijn camera op de wederopbouw, waarin hij als geen ander de sfeer van optimisme en hard werken weet te vangen. Er is weer licht, lucht en ruimte. Dit zie je letterlijk terug in zijn fotografie.

Ook reist hij in deze periode de hele wereld rond. Zijn foto's betekent in die tijd voor veel Nederlanders een eerste kennismaking met steden over de grens.

©Cas Oorthuys  Nederlands Fotomuseum

Stoomsleepboot 'Europa' in de haven van Rotterdam (1954). Koeltorens, Hoogovens, IJmuiden (1957) © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum

Fotografie onderdeel gezinsleven


Thuis is Amsterdam, waar hij met zijn gezin aan de Amstel heeft gewoond.

De naam 'Cas Oorthuys' staat voor een geolied familiebedrijf, waar fotografie op een vanzelfsprekende manier deel van het gezinsleven uitmaakt: zijn vrouw Lydia onderhoudt het archief van bijna een half miljoen foto's en zijn zoontje Frank speelt met zijn speelgoedbootjes in het water van de spoelbakken.

De tentoonstelling Dit is Cas geeft een bijzonder inkijkje in het reilen en zeilen van het bedrijf Oorthuys.

Tentoonstelling Dit is Cas


Van 15 september 2018 tot en met 13 januari 2019 presenteert het Nederlands Fotomuseum de langverwachte overzichtstentoonstelling Dit is Cas | Vintage fotografie van Cas Oorthuys.

Het Nederlands Fotomuseum beheert zijn archief van circa een half miljoen foto's, waaronder duizenden vintage prints. Hieruit is voor de tentoonstelling een selectie gemaakt.

Bij de tentoonstelling is een audiotour ingesproken door Joris Lutz en worden diverse thematische rondleidingen, workshops en lezingen georganiseerd. Kijk op nederlandsfotomuseum.nl voor een compleet overzicht.

Ook verschijnt er bij de tentoonstelling een lijvig boek Cas Oorthuys | Contacts, waarbij het accent ligt op zijn contactalbumarchief.

De publicatie is samengesteld door curator Frits Gierstberg en Xavier Barral en wordt uitgegeven door Editions Xavier Barral, uitgeverij Kannibaal en het Nederlands Fotomuseum.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord