Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Juliette Gribnau

Fotograferen vanuit een scootmobiel

woensdag 23 september 2020, 20:10 door | 3.467x gelezen | 16 reacties

Sinds veertien jaar verplaats ik me niet meer met auto, fiets of paard, maar met mijn scootmobiel en zelden zonder dat mijn camera (Olympus M5-III) met me mee gaat.

De cameratas tussen de benen, een kleiner tasje met iets eetbaars en een macro- lensje in het mandje, alsmede een rijst- zak.

Een statief gaat zelden mee: het is nogal een gehannes om zo'n ding naast de scootmobiel op te zetten. Daarvoor in de plaats geeft het stuur me voldoende steun om niet al te veel beweging met de camera te veroorzaken en als ik erg secuur wil werken leg ik de rijst- zak op het stuur

Meestal rij ik, zoals ik dat noem, mijn neus achterna. Er is wel een vaag plan van het gebied waar ik heen wil, maar al even vaak wijk ik halverwege af van mijn plan doordat ik een (soms erg hobbelig) paadje zie, waar ik nog niet eerder geweest ben.

Doordat ik vanuit een andere hoogte naar de omgeving kijk als bijvoorbeeld fietsers of wandelaars, vallen mij vaak andere dingen op; ik kan intens genieten van bermen.

P9270011


Ik rij daar vaak in een slakkengangetje en speur er naar insecten of andere boeiende macro-objecten.

P5080091Zoals bij deze hommel, waar ik door de schoonheid getroffen werd, probeer ik fotografisch zo secuur mogelijk te werken en doe dat meestal in De M- stand om belichting en scherpte zo goed mogelijk te krijgen.

Dat ziet er soms niet uit als ik half hangend over het stuur probeer om zo dicht mogelijk bij mijn onderwerp te komen (zeker als ik de kleine 60mm lens gebruik).

Op andere momenten ben ik meer geboeid door het natuur- aspect van het onderwerp, met name als ik iets zie waarvan ik geen flauw idee heb wat het is, zoals bij onderstaande foto.

Is het een rare rups of misschien een slakje?

Bij zo'n verschijnsel let ik minder op de fotografische aspecten, maar meer op het in beeld krijgen van wat het nou eigenlijk is en werk dan meestal in de A-stand (dat gaat vlotter en dan heb ik hem in ieder geval voor het/hij/zij weer verdwenen is tussen gras of struiken

P9100080 bAls ik dan na zo'n scoot-route weer thuis kom heb ik nog een hoop te doen : het opzoeken van de ene foto die vanwege de schoonheid van het onderwerp nog stevig in mijn geheugen zit. Is ie echt geworden wat ik ervan hoopte?

En anderzijds een puzzel oplossen van dat vreemde dingetje wat ik ontdekte. In dit geval bleek het een slakrups ( een rups van een nachtvlinder) te zijn. Weer wat geleerd !

Een ander deel van mijn interesse ligt bij de vogels. Dat vraagt vaak om een andere lens, alhoewel ik de laatste tijd de 40-150mm lens die ik bij vogels gebruik, ook wel voor macro hanteer, want lens wisselen vind ik een crime!

Gehannes tussen mijn benen om in de cameratas te grabbelen, en zorgen dat ik de afgenomen lens niet laat vallen.

Bij de 40-150mm lens gebruik ik dan de 2.0 tele- extender, omdat de vogels me nogal vaak zien of horen aankomen. Knarsende wielen op het grind zijn minder gunstig dan zacht sluipende voeten.

Ik heb dus voldoende bereik met een lens nodig wil ik een vogel goed in beeld krijgen. Of, als de vogel hoog genoeg zit, dan wil hij wel eens voor me blijven zitten, zoals vorige week toen een jonge torenvalk wat moeite had om in een jonge wilg te gaan zitten. En dat is dan voor mij puur genieten!

P9110494


Als het weer ook maar een beetje draaglijk is (in een scootmobiel zit je stil, in tegenstelling tot fietsers of wandelaars, waardoor je je moeilijker warm kan houden) dan maak ik vaak wel ritten tot een afstand van 60 kilometer.

Gelukkig heb ik extra zware accu's in mijn scoot. Dus mijn meeste tochten zijn in een straal van 30 kilometer vanaf mijn huis. Onderstaande foto is door mijn vriendin Tonny Hoevers genomen.

MeinerswijkTH

Foto door Tonny Hoevers

Er zullen hopelijk nog heel veel ritten volgen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Juliette Gribnau

Over de auteur

Juliette fotografeert nu meer dan 15 jaar. Haar specialisme ligt bij natuurfotografie. Zij fotografeert vooral vogels en insecten vanuit haar scootmobiel tijdens de vele lange ritten door de natuur.

16 reacties

 1. Walt
  Walt schreef op donderdag 24 september 2020 om 20:59  | reageer

  Thank you for sharing your inspirational journey, Juliette

 2. scoot-shooter
  Profiel scoot-shooter schreef op vrijdag 25 september 2020 om 12:02  | reageer

  thank you so much Walt for your kind comment ! It is highly appreciated,
  sincerely,
  juliette

 3. Martien
  Martien schreef op vrijdag 25 september 2020 om 19:05  | reageer

  Hallo Juliette, leuk om te lezen dat ik niet de enige ben die fotografeert vanaf een scootmobiel. Ik fotografeer ook veel vanaf mijn scootmobiel maar dan voetbalfotografie. Dan sta ik langs het voetbalveld en maak actiefoto's van jeugd- en seniorenwedstrijden. Verder heb ik mij zelf gespecialiseerd in druppelfotografie. Ben nu ongeveer 10, 5 jaar lid van een fotoclub en ben sinds 7 juni lid van de kunstkring want mijn druppelfoto's worden als kunst gezien. Mijn fotografennaam is scootshoot fotografie mijn Website heet dan ook www.scootshootfotografie.nl. Misschien eens leuk om te kijken. Veel succes nog met het fotograferen vanaf je scootmobiel.

 4. scoot-shooter
  Profiel scoot-shooter schreef op zaterdag 26 september 2020 om 09:22  | reageer

  Hallo Martien, wat leuk dat je ook fotografeert vanuit je scootmobiel ! Ik ken nog iemand die dat doet, maar meer op mijn manier: met zwerftochten door de natuur. Druppelfotografie is echt een vak apart he? ik fotografeer druppels wel in de natuur, maar dan is bewegingsonscherpte al gauw een storende factor. Ik ga zeker op je site kijken !
  Trouwens ook leuk dat je op dezelfde naam bent gekomen als ik ( scootshooter).
  Heel veel succes met je voetbal- en druppelfotografie !
  juliette

 5. Dies Groot
  Profiel Dies Groot schreef op dinsdag 29 september 2020 om 10:40  | reageer

  Geweldig, pluk de dag !!

 6. scoot-shooter
  Profiel scoot-shooter schreef op dinsdag 29 september 2020 om 11:16  | reageer

  Dankjewel Dies, dat zal ik zeker doen, en met plezier!!
  juliette

 7. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 29 september 2020 om 11:54  | reageer

  Hoi Juliette, ik vind jouw verhaal een verademing om te lezen. Ik denk dat jij net als ik lichamelijke beperkingen hebt. Je gebruikt een scootmobiel om je te verplaatsen. Net als jij verplaats ik me niet per fiest of auto. Ik heb geen rijbewijs en fietsen gaat niet meer. Ik verplaats me met een Vierwielinge bromfiets ook wel quad genoemd. Groot nadeel is, dat ik er geen enkel natuurgebied mee in kan omwille van het lawaai en CO2 uitstoot van de benzinemotor. Met de scootmobiel mag je de natuurgebieden wel in, maar het grote nadeel is de actieradius van de scootmobiel. Jij moet binnen een straal van 30km van huis blijven, anders geraak je niet meer thuis. Dat vind ik een enorm groot nadeel. Daarnaast moet je ook rekening houden met de ondergrond waar je op rijdt en de geaccidenteerdheid van het landschap. Heuvel op kost je meer stroom wat de actieradius niet ten goede komt. Het grote voordeel is natuurlijk, je mag een natuurgebied in als het maar niet te ver van huis is. Voor mij is een scootmobiel niet echt een goede oplossing. De dichtsbijzijnde stad voor mij is al op 15km afstand en moet daar voor ook een paar pittige heuvels over. Maar ik heb veel respect voor je. Je toont aan dat er geen enkele reden is om achter de geraniums te blijven zitten. Ook vanaf een scootmobiel maak je schitterende foto's. Blijf er vooral mee doorgaan en geniet ervan.

 8. Ad van den Boer
  Ad van den Boer schreef op dinsdag 29 september 2020 om 13:40  | reageer

  De foto's die ik nu gezien heb in dit bovenstaande bericht heb ik alleen maar diepe bewondering voor, super goed, chapeau hoor!
  Ikzelf fotografeer ook alleen vanaf mijn scootmobiel vanwege mijn spieraandoening P.L.S. Dit te doen is gewoon genieten vooral in de natuur. Kan weleens moeilijk zijn, toch! Klasse

 9. gast schreef op dinsdag 29 september 2020 om 14:33  | reageer

  Als je door een lichamelijke beperking gebruik moet maken van een scootmobiel, wil dat niet zeggen, dat je achter de geraniums moet blijven zitten. Met alle respect, petje af!!! Je toont aan dat je ook vanuit een scootmobiel schitterende foto's kan maken. Wat ik wel een nadeel van de scootmobiel vind, is dat je maar een beperkte actieradius hebt. Je moet binnen die 30 km blijven anders geraak je niet meer thuis. Voordeel is er ook. Met een scootmobiel mag je natuurgebieden in. Ik gebruik een vierwielige bromfiets (quad). Nadeel is dat je er geen natuurgebieden mee in mag. Voordeel is dat je veel verder weg kan van huis. Eventueel met een extra jerrycan benzine.

 10. Dirk de Graaf
  Dirk de Graaf schreef op dinsdag 29 september 2020 om 16:55  | reageer

  Ik Dirk de Graaf maak ook foto’s van af mijn Scootmobiel ik heb een hoogte statief die kan 7.30 om hoog daar maak ik geweldige foto’s mee daar komt mijn Canon D 80 op die kan ik dan met mijn IPad bedienen

 11. scoot-shooter
  Profiel scoot-shooter schreef op dinsdag 29 september 2020 om 17:16  | reageer

  Dankjewel Donald voor je fijne reactie ! En ja, ik heb de nodige fysieke problemen waardoor fietsen brommer of autorijden geen optie meer is. En eerlijk gezegd : ik ben 4 jaren achter de geraniums blijven zitten omdat ik mezelf veel te jong vond voor zo'n scootmobiel ( ik was toen 56). Maar wat ben ik blij dat ik mijn trots overwonnen heb, en toch met de scootmobiel ben begonnen : een bevrijding !!
  Wat betreft de kilometers : ik heb extra zware accu's in mijn scoot. Met mooi weer haal ik 75 kilometer, met koud weer is dat minder. Soms laat ik me met de regiotaxi ( de scootmobiel kan dan mee) naar een punt brengen wat iets verder weg ligt. Ik kan dan daar in de omgeving zwerven en met mijn scoot terug ( of.... ik laat me ook weer ophalen)
  Het grote nadeel van mijn zwerftochten is : de hobbels en kuilen.... vastlopen is stoffig zand of een plas waarvan ik de diepte niet kan inschatten. Tja..... dan zit ik wel even !! Overigens heeft het scootmobiel een hulpdienst... ze komen echt altijd en helpen je vooruit. Dus..... wie weet ook iets voor jou ??
  en dankjewel voor je compliment betreffend mijn foto's, alsook voor je respect !
  groetjes,
  juliette

 12. scoot-shooter
  Profiel scoot-shooter schreef op dinsdag 29 september 2020 om 17:20  | reageer

  Dankjewel Ad voor je fijne reactie en je compliment. Fijn dat je er ook op uit gaat met je scootmobiel, en helemaal fijn om te horen dat je ook fotografeert ! het geeft je meteen een doel om er op uit te gaan ! Doorgaan !!
  groetjes,
  juliette

 13. scoot-shooter
  Profiel scoot-shooter schreef op dinsdag 29 september 2020 om 17:26  | reageer

  Hallo Gast ! Dankjewel voor je reactie en voor je respect !. Ja ik kan me voorstellen dat een quad een nadeel is voor zweftochten door de natuur ten opzichte van een scootmobiel. Inderdaad kan het aantal kilometers bereik een nadeel zijn met de scoot, maar.... er is in ons kleine landje zo veel mooie natuur te vinden dat ik me daaraan heb aangepast sommige plaatsen zijn gewoon te ver, maar binnen mijn straal van 30 kilometer ben ik nog lang niet klaar met het ontdekken van het vele moois dat in de natuur te vinden is !
  groetjes,
  juliette

 14. scoot-shooter
  Profiel scoot-shooter schreef op dinsdag 29 september 2020 om 17:29  | reageer

  Hallo Dirk, wat leuk dat je ook fotografeert vanuit je scootmobiel ! Zelf ben ik echt een onhandige kluns als het op werken met een statief aankomt, ik heb er een, maar gebruik hem zeer zeer zelden. Knap dat dat jou wel lukt, en ik kan me voorstellen dat je, als je dan je camera kunt bedienen met een ipad, dat dat dan wel te doen moet zijn.. gaaf idee !!
  groetjes
  juliette

 15. Liesbeth
  Liesbeth schreef op dinsdag 29 september 2020 om 18:20  | reageer

  Wat een heerlijk verhaal! Het is voor mij niet zomaar een leuk verhaal om te lezen, ik herken er het één en ander in. Alleen ben jij een heleboel stappen verder dan ik.
  Sinds anderhalf jaar maak ik gebruik van een scootmobiel en 3 maanden geleden heb ik mezelf getrakteerd op een heel snelle waarmee ik ver weg kan, het is puur genieten.
  Ik heb een Olympus om-d e-mark-ii, een toestel waar weinig over gesproken wordt en dat ik - hoewel fijn en klein -  na de Canon lastig te bedienen vind, waardoor de fotografie (ook door de omstandigheden) een tijd op z'n gat heeft gelegen. Maar nu ik zo lekker de polder in kan, probeer ik de fotografie opnieuw op te pakken. Alleen, hoe doe je dat op een scootmobiel, waar berg je al je spullen? Ik heb geen vaste hand, hoe krijg ik scherpe foto's zonder mijn statief? Oefening baart kunst, ik ben van plan door te zetten.
  Dankbaar ben ik voor de opmerking om ook zonder doel op stap te gaan. Ik lees veel aanwijzingen over "hoe het moet" en vaak wordt aangeraden een doel voor ogen te hebben, soms met erbij dat het anders niets wordt. Toen ik nog lid was van een fotoclub maakte ik de beste foto's als ik het doel vergat, doordat ik werd aangetrokken door iets wat ik leuk, interessant vond. En dat is dus prima volgens jou.
  Ik ben dus blij met je verhalen, een scootmobiel, een Olympus, leuke verhalen en prachtige foto's met die Olympus. Je bent een stimulans voor mij. Ik hoop nog veel verhalen van je te lezen, ik blijf je volgen,
  Groetjes, Liesbeth Dersjant-Donker.

 16. scoot-shooter
  Profiel scoot-shooter schreef op woensdag 30 september 2020 om 00:58  | reageer

  Hallo Liesbeth; dankjewel voor je reactie... en wat leuk dat je zo veel herkent. Ook een olympus- gebruikster dus.. een M5 II, waar ik tot voor kort ook enkele jaren mee werkte... ik ben nog aan het wennen aan de Mark-III ! Fijn dat je een snelle en ver weg komende scoot hebt.. genieten ! Ik heb ook niet zo'n vaste hand, daarom gebruik ik het stuur als leun- of steunpunt.
  En ja.... ik herken ht : " ineens gegrepen worden door iets wat je opvalt" en ik denk dat daar mijn beste foto's ontstaan zijn. Ik ben alleen wel al veel langer aan het merk Olympus gewend... ik begon met de srl E-410 van olympus. Ga vooral lekker door op jouw manier, en naast het lezen over hoe een en ander moet ( er MOET eigenlijk niks !) is vooral het zelf experimenteren zo belangrijk... door je eigen "gemodder" leer je vaak het meeste !
  en vooral : geniet van al het moois waar je oog op valt en wees blij met de kleine succesjes die je boekt ( je moest eens weten hoeveel opnames ik weggooi !!)
  groetjes
  juliette

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord