Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Wat ik heb geleerd van de workshop van Alex Webb

donderdag 27 april 2017, 15:51 door | 4.679x gelezen | 1 reactie

Onlangs ben ik geselecteerd voor een 5-daagse workshop in Rome bij één van mijn idolen: Magnumfotograaf Alex Webb. Eind maart was het zover en werd ik ondergedompeld in dagen vol met fotograferen, filosoferen, editen, frustratie en inspiratie.

Alles dwars door elkaar heen. Hierbij een verslag van de workshop, en wat ik ervan leerde.

Waarom ik mij had aangemeld


Ik fotografeer veel, maar ik mis soms een beetje een rode draad in wat ik doe. Ik hoopte daarom dat als ik mij fulltime zou bezig houden met fotografie, dat mijn blik zou aanscherpen.

Die workshop bood mij namelijk de mogelijkheid om met andere fotografen over mijn en hun werk te spreken. En dan kom je vaak tot iets veel beters dan als je in je eentje bent.

Over de groep


De workshop bestond uit 17 deelnemers met uiteenlopende achtergronden. Waaronder een Argentijns topmodel, een documentairefotograaf, een film director en een trouwfotograaf.

De leeftijdsrange was al even divers en liep uiteen van 22 tot 64 jaar. Maar op één vlak waren we exact hetzelfde: we praatten allen het liefst in en over beelden.

Hieronder zie je Alex Webb (zwart t-shirt) uitleg geven over de foto's in zijn boeken.

Alex Webb workshop 11


Over het programma


Vijf dagen lang ben ik (bijna) iedere seconde bezig geweest met fotografie. Om 9:30 startte de dag met het overhandigen van je fotowerk van de voorgaande dag. Je leverde dan je jouw eigen A-selectie in (maximaal 10 foto's) en je B-selectie (maximaal 25).

Onder leiding van Alex Webb en Rebecca (zijn vrouw, ook fotografe) werden alle selecties uitvoerig besproken. Wat overbleef was een selectie gemaakt door hen, soms na lang discussiëren, soms al na een minuut.

En alleen dat al was zó leerzaam. Want juist doordat je gedwongen wordt ook een B-selectie te maken, zie je hoe vaak het toch gebeurt dat daar sterke beelden in zitten volgens anderen. Je blik op je eigen werk verandert.

Editen kronkeling


Mijn eigen stijl vloog tijdens de workshop alle kanten op. Daar werden we vooraf ook voor gewaarschuwd door Webb.

Pas een paar weken nadat je weer terug bent, begint alles een beetje in te dalen en neem je sommige dingen uit de workshop mee in je toekomstig werk.

Urenlang kijken, kijken, kijken


Na de lunch gingen Alex en Rebecca dieper op een specifiek onderwerp in. Zoals het maken van een fotoboek, het samenstellen van een tentoonstelling of hun ervaringen met uitgevers en galerieën. Beiden hebben decennia aan ervaring en dat delen ze graag.

Naast goede fotografen zijn ze ook goede docenten. Rebecca heeft een wat zachtere, meer poëtische stijl (ze is tevens dichter) terwijl Alex' foto's tjokvol energie en dynamiek zitten. Doordat ze beiden feedback geven is de kans kleiner dat je de 'meester' kopieert.

En dan… fotograferen!


Iedere dag werden we om 15:00 werden we losgelaten, en moest het échte werk dus nog beginnen: fotograferen in Rome tot zonsondergang.

En daarna thuis je eigen selectie maken. Om dan 's ochtends voor de les tóch nog eens te kijken of je het nog eens bent met je eigen selectie van de vorige dag. Hieronder zie je een foto die het niet heeft gehaald tot de eindselectie.

Workshop Alex Webb


De eindselectie


De laatste dag brachten we binnen door. Zoals iedere dag begonnen we met het bespreken van de dag van de voorgaande dag.

In de middag dienden we vervolgens onze eindserie te maken uit alle door Alex en Rebecca geselecteerde foto's van de hele week (dat waren er zo rond de 25-30 per persoon). Daarbij diende je ook rekening te houden met de volgorde.

Veel te snel selecteren...


Het kan niet anders met een workshop, maar je foto's diréct beoordelen nadat je ze hebt gemaakt, is eigenlijk niet zo goed – zo weet ook Alex Webb. Je ziet je foto's dan namelijk niet voor wat ze zijn, omdat de herinnering nog vers in je geheugen ligt.

Om die reden kiest Webb zijn eerste ruwe selectie na een week, waarna hij deze print en zich ermee een omringt. Pas na lange tijd (soms jaren) wordt het voor hem duidelijk of de foto goed genoeg is. Maar voor nu kon het even niet anders. Hieronder mijn eindserie, gecureerd door Alex en Rebecca Webb:

Mijn eindserie


Workshop Alex Webb 1


Workshop Alex Webb 2


Workshop Alex Webb 3


Workshop Alex Webb 4


Workshop Alex Webb 5


Workshop Alex Webb 6


Workshop Alex Webb 7


Workshop Alex Webb 8



Wat vond ik er uiteindelijk van?


Het zijn – vind ik – niet de beste foto's ooit die ik heb gemaakt. Maar de workshop heeft mijn blik enorm gescherpt. Als ik nu op straat loop weet ik beter waar ik moet kijken en wat ik moet fotograferen. Het is alsof mijn fotografisch oog is bijgevijld. En daar ga ik vast plezier van hebben de komende tijd.

Wil je lezen over mijn andere workshop ervaringen bij bekende fotografen of ben je op zoek naar praktische straatfotografietips? Bezoek dan mijn fotografieblog Kronkeling.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

1 reactie

  1. ton
    ton schreef op dinsdag 2 mei 2017 om 15:52  | reageer

    Ik lees ook je blog Kronkeling, daar herkende ik je foto's.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord