100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

10 Tips voor fantastische landschappen in de sneeuw

zaterdag 16 januari 2021, 15:30 door | 6.732x gelezen | 4 reacties

Het is altijd weer een feest om landschapsfoto's in de sneeuw te maken. Natuurlijk is het afwachten of er sneeuw ligt, maar als die valt is het goed om al voorbereidt te zijn. Ik heb een 10 tips voor je die kunnen helpen om die fantastische landschapsfoto in de sneeuw te maken.

Als landschapsfotograaf willen we allemaal wel een mooi besneeuwd landschap fotograferen. Een wereld die gehuld is in een maagdelijk wit deken heeft iets surrealistisch. Zeker omdat we er in Nederland tegenwoordig zo weinig van hebben is het extra aantrekkelijk.

We kunnen op pad gaan voor die landschappen. De Hoge Venen in België is voor velen dichtbij, maar ook de bergen van de Alpen kunnen prachtige sneeuwlandschappen geven. Ben je avontuurlijk - en ik probeer iedereen, waaronder mijzelf wijs te maken dat ik dat ben - kun je in de winter Scandinavië opzoeken, waarbij altijd nog de kans is op een extraatje in de vorm de illustere groene schijn in de hemel.

Nando sneeuw noorderlicht



Voor je besneeuwde landschappen gaat fotograferen, is het goed om eerst te weten waar je op moet letten. Als de sneeuw er eenmaal ligt, en je moet het dan uitzoeken, dan is het al te laat. In dit bericht geef ik je een 10 tips. Doe er je voordeel mee.

1. Weet waar je heen wilt



Dit klinkt vreemd, maar heb een doel als je er op uit gaat. Als het eenmaal sneeuwt moet het niet nodig zijn om nog te bedenken waar je heen wilt. Heb je een keuze gemaakt, hou je er dan ook aan: stick to the plan. Bedenk dus nu al waar je foto's met een wit deken van sneeuw hoopt te maken, en schrijf dit op. Het voorkomt straks keuzestress.

Nando sneeuw tips 01



2. Zorg voor warme, waterdichte kleding en laarzen



Dit klinkt logisch, maar het wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Kleed je warm, maar vooral ook waterdicht. Sneeuw, vooral droge sneeuw, kleeft aan je en smelt vaak op je kleding. Je kunt er door en door nat van worden. Zelfs zogenaamde waterdichte jassen en broeken begeven het uiteindelijk. Een echte regenbroek en regenjas over je warme kleding doet wonderen, en het houdt bovendien de wind tegen.

Natuurlijk zijn goede handschoenen, een sjaal of das, en een warme muts ook belangrijk. Kies eventueel voor een tweede paar handschoenen, indien het ene paar te nat wordt. Bedenk wel dat je de camera nog wel moet kunnen bedienen. Een dun paar handschoenen, met daarover dikke waterdichte wanten kan misschien de beste keuze zijn.

Goede bergschoenen kunnen tegen een stootje en het nodige water. Maar een uur door de sneeuw ploeteren maakt ze verschrikkelijk nat. Als je pech hebt zak je ook nog weg in de sneeuw en komt het in je schoen. Een paar goede laarzen beschermt je voeten tegen de sneeuw en vocht.

Nando sneeuw tips 02



3. Zorg voor een volle batterij, en een reserve



Als het sneeuwt is het koud, en in de kou kan de batterij van je camera snel in capaciteit achteruit gaan. Het zou zonde zijn als je geen stroom meer hebt voor je foto's. Zorg dus voor een volle batterij, en neem altijd een reserve mee. Stop die reserve in je zak onder je jas, zodat die warm blijft.

Heb je uiteindelijk een lege accu, stop die dan terug op die warme plek onder je jas. Als de temperatuur van die accu weer normaal wordt, kan de spanning weer terug komen zodat die op zijn beurt kan fungeren als reserve batterij.

Nando sneeuw tips 04



4. Neem een regenhoes mee



Camera's zijn tegenwoordig aardig goed tegen vocht beschermd. Je kunt het risico nemen en de camera zo meenemen in de sneeuwbui, maar een regenhoes kan de camera nog beter beschermen. Wat je ook kiest, als het sneeuwt zal een regenhoes lastig werken zijn, en een camera zonder regenhoes zal vol met sneeuw zitten.

Voor de mirrorless gebruiker, hou er rekening mee dat je oogsensor met sneeuw verstopt raakt. Schakel daarom handmatig van zoeker naar LCD scherm. Dit gaat niet meer automatisch als er sneeuw op zit.

Nando sneeuw tips 05



5. Zorg dat je een gewassen theedoek bij je hebt



Je kunt een theedoek gebruiken om eventueel sneeuw en vocht van de camera te vegen, zowel van het objectief als van je LCD scherm. Zorg dat die doek al meerdere keren goed gewassen is, dan vezelt het minder of helemaal niet.

De theedoek kan ook gebruikt worden om even je objectief te bedekken om te voorkomen dat er sneeuw op komt. Het werkt sneller om een doek over je objectief te draperen, en weg te halen, dan het gedoe met een lensdop.

Nando sneeuw tips 10



6. Wissel geen objectieven tijdens een sneeuwbui



Dit is logisch, toch? Je wilt geen sneeuw en water in je camerahuis hebben. Kies daarom het objectief dat je het meest denkt te gebruiken. Vaak is dat voor landschappen iets in de richting van een 24-70mm zoomobjectief, of een 24-105mm. Maar ook een 70-200mm kan een perfecte keuze zijn.

Omdat je weet waar je heen gaat (punt 1) weet je wat je kunt aantreffen. Dan weet je dus ook welk objectief het meest geschikt is. Mocht er geen sneeuw meer vallen, dan kun je natuurlijk zonder probleem je objectief wisselen.

Nando sneeuw tips 07



7. Gebruik die zonnekap



Ondanks dat er geen zon is tijdens een sneeuwbui, kan een zonnekap veel bescherming tegen sneeuwvlokken bieden. Dat zal maar tijdelijk zijn, maar misschien lang genoeg om die foto te maken. Is je foto gemaakt, doe er dan snel je lensdop op. Of drapeer je theedoek eroverheen, zoals ik bij punt 5 al genoemd heb.

Hou ook altijd rekening met de richting van de wind. Met de wind mee fotograferen voorkomt dat er tijdens een sneeuwbui sneeuw op je objectief komt. Tegen de wind in wordt lastiger.

Nando sneeuw tips 08



8. Zorg dat je ter plekke bent voor de sneeuw er ligt



Hou het weerbericht in het oog. Is er sneeuw voorspelt, ga dan op pad. Zelfs als er alleen maar kans op sneeuw is, kan dit voldoende zijn om er op uit te gaan. Neem de gok, want als je er bent voor de sneeuw is gevallen, ben je de eerst die foto's maakt van een maagdelijk wit deken. Zonder voetstappen.

Ga ja pas als de sneeuw gevallen is, dan weet je zeker dat ik je voor ben geweest, en dat mijn voetsporen je landschap kunnen ontsieren.

Nando sneeuw tips 09



9. Let op je histogram



Sneeuw is wit, dus zal het overgrote deel van je beeld heel licht zijn. Hierdoor raakt de camera in de war, en gaat er vanuit dat het wit als 18% grijs afgebeeld moet worden. Zo werkt een belichtingsmeter nu eenmaal. Daarom moet je die foutieve meting corrigeren door bewust langer te belichten dan wat de belichtingsmeter aangeeft

Fotografeer je in de A-stand, dan kan dit via de belichtingscorrectieknop. Zet die op +1 EV of +2 EV. Soms is zelfs +3 EV nodig, afhankelijk van de omstandigheden. Fotografeer je in de handmatige stand, dan moet je de sluitertijd 1, 2 of 3 stops langer maken.

Mocht je kans hebben om je histogram te bekijken (als je scherm ten minste niet vol met sneeuw zit), controleer dit dan. Zitten je pixels voornamelijk in het midden of zelfs links van het midden, dan is je foto te donker. Maar pas op dat je foto ook niet overbelicht is door je belichtingscorrectie.

Nando sneeuw tips 11




10. Geniet



Natuurlijk moet je genieten. Dat is het belangrijkste. Sneeuw valt er niet zo vaak in Nederland, dus geniet ervan als het gebeurt. Maak foto's, gooi sneeuwballen, maak een sneeuwman. Of je gaat door de sneeuw rollen en maakt een sneeuwengel. Als je geniet, dan zullen je foto's ook mooier zijn.

Nando sneeuw tips 06


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

  1. Yolande
    Yolande schreef op dinsdag 19 januari 2021 om 16:06  | reageer

    Bedankt Nando, voor de sneeuw in antwerpen er goed lag was ie al weer weg. Heb toch een paar gotos maar door de sneruw die even bleef vzllen zijn ee niet scherp. Spijtig. Yolande uit antwerpen

  2. Rien
    Rien schreef op woensdag 20 januari 2021 om 16:40  | reageer

    Lichtmeting bij sneeuwfotografie is belangrijk. Ik meet het opvallend licht met een afzonderlijke belichtingsmeter en stel met die gegevens de camera handmatig in. Zo heb ik altijd perfect belichte opnamen

  3. mannau
    mannau schreef op woensdag 20 januari 2021 om 19:53  | reageer

    Prachtige foto's Nando! stikjaloers ben ik vrolijk

  4. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 21 januari 2021 om 10:39  | reageer

    @Rien,
    Direct licht meten is altijd nauwkeuriger dan een reflectie meter. Ik gebruik persoonlijk liever mijn belichtingsmeter in de camera. Met de juiste correctie toegepast zijn de resultaten ook altijd perfect.

    @Mannau:
    Dank je wel

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord