100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura van der Burgt

De magie van landschapsfotografie

zondag 1 mei 2022, 14:28 door | 3.160x gelezen | 1 reactie

Landschapsfotografie is een klasse apart. Binnen (natuur) fotografie is dit een van de meest uitdagende vormen van fotografie. Er vanuit gaande dat je op een prachtige plek bent - met ook nog mooi licht - is het helaas geen vanzelfsprekendheid dat de foto lukt.

De afgelopen anderhalve week zijn er gelukkig veel goede tips gedeeld hier op Photofacts die jou kunnen helpen om met een geslaagde foto thuis te komen. Ik ga proberen er nog een paar aan toe te voegen.

Zoek je "local patch"


Zoek één of meerdere natuurgebieden in je buurt waar je snel ter plaatse kunt zijn. Door hier veel en vaak te gaan fotograferen leer je het gebied kennen en kun je fotografische mogelijkheden benutten in alle seizoenen en weersomstandigheden. Dit is je oefenterrein.

Laura van der Burgt Landschapsfotografie 4


Hier weet je waar en wanneer de zon op komt, ondergaat, wanneer je mist kunt verwachten of juist een prachtige wolkenlucht en weet je de plekken waar bijzondere bomen, planten of dieren zijn te spotten.

In mijn nabije omgeving zijn er een stuk of vier natuurgebieden die ik redelijk goed ken en waar ik graag kom. Hier ga ik vaak wandelen en fietsen om ideeen op te doen en lichtsituaties en composities in mij op te nemen.

Daarnaast houd ik altijd de weersvoorspellingen in de gaten en heb meestal wel een globaal beeld van wat ik wil (leren) fotograferen. Maar laat me evengoed leiden door wat op mijn pad komt. Een lichtstraal op een struik of boom met frisgroen blad tegen een donkere achtergrond en ik ben verkocht.....

Fotograferen doe ik bij voorkeur vroeg in de ochtend voor het zachte licht. Eerst de stilte en daarna het ontwaken van de natuur maken dat ik mij verbonden voel. En het is een mooi begin van de dag!

Laura van der Burgt Landschapsfotografie 1


Zoek een interessante compositie


Wat intrigeert jou in een landschap? Waarvoor ga je op pad? De klassieke landschapsfotografie is redelijk registrerend. Door iets extra's aan je beeld toe voegen maak je de foto interessanter en boeiender voor de kijker. Dit doe je bijvoorbeeld door te letten op de lijnwerking in een landschap.

Laura van der Burgt Landschapsfotografie 5


Probeer om met de lijnen in het landschap een verhaal te vertellen en de kijker door het beeld te leiden. Vanzelf ontstaat er dan op den duur balans en evenwicht in je foto. Maak wel altijd meerdere foto's met verschillende standpunten, denk niet te snel nu heb ik de foto wel.

Zelf val ik bijvoorbeeld voor kronkelpaadjes, hekjes, mooie bomen, tegenlicht en reflecties. Onbewust ben ik hier altijd naar op zoek.

Volg je gevoel


Volg je gevoel en niet de likes op social media. Foto's namaken is leerzaam, maar weinig creatief. Leer je verwachtingen bij te stellen. Niet iedere fototocht levert een goede foto, maar wel een ervaring en beleving.

Minstens zo belangrijk. Weet dat voor elk goed beeld op internet er misschien wel honderd(en) minder goede aan vooraf zijn gegaan.

Voorbereiding en routine


Leer jezelf de discipline aan om je fototas en -spullen op orde en pakklaar te hebben. Je lenzen schoongepoetst, je filters streeploos schoon opgeborgen in de filtercase, een leeg en geformateerde kaart in je camera. De camera zo ingesteld zodat je gelijk kunt beginnen. Je statief schoon en soepel werkend.

Dit geldt ook voor het snel opzetten van je cameraspullen ter plaatse. Bouw routine op zodat je snel kunt schakelen bij veranderende weerstomstandigheden - vooral 's ochtends bij zonsopkomst. Leer je camera, lenzen en statief blindelings te bedienen.

Laura van der Burgt Landschapsfotografie 7


Maak keuzes


Zeulde ik in het begin vaak een grote en volle rugzak mee, nu ga ik graag licht op pad en maak ik bewust een keuze uit materiaal waarmee ik wil fotograferen.

Vaak is dit om een bepaalde techniek onder de knie te krijgen. Zoals bijvoorbeeld werken met lange sluitertijden, meervoudige belichtingen of panorama's. Maar evengoed kan het een bepaalde lens zijn die ik beter wil leren kennen.

Wat er áltijd in mijn tas zit zijn een polarisatiefilter, een set verloopringen, Neutral Density Filters (Little & Big Stopper van Lee) en de Lensbaby OMNI filterset.

Mijn meest recente uitdaging is landschapsfotografie met een Lensbaby. Hiervoor gebruik ik de Lensbaby Edge (35, 50 of 80mm). Normaliter zijn landschapsfoto's van voor tot achter scherp. Maar omdat ik een voorkeur heb voor dromerige en sfeervolle beelden experimenteer ik graag met onscherpte.

De Edge heeft de mogelijkheid om de kiezen voor een streep scherpte en overige delen van de foto te blurren.

Laura van der Burgt Landschapsfotografie 3


Emotie loskoppelen


Tegenwoordig blijven foto's een aantal dagen op mijn kaartje staan alvorens ze in te laden en te bekijken. Zo geef ik mijzelf de tijd om de emotie en euforie van het moment los te koppelen om de foto's wat objectiever te kunnen beoordelen.

Om die reden wacht ik ook vaak met het deleten van foto's omdat ik een week later er anders over kan denken.

Nabewerking


Om de potentie van een foto te beoordelen bekijk ik deze eerst op tumbnail formaat. Een goede compositie kan ik zo beter te beoordelen. Ik maak meerdere beelden van hetzelfde onderwerp, maar maar varieer met verschillende standpunten en/of scherpstelpunt. En een paar stappen naar links of rechts kan het verschil maken.

Laura van der Burgt Landschapsfotografie 2


Wanneer je in RAW fotografeert ontkom je niet aan nabewerking. Dit kan zijn op een computer, tablet of telefoon. Programma's die ik veel gebruik zijn Snapseed en Lightroom/Photoshop. Investeer in een set goede presets, die besparen je veel tijd.

Ook de NIK collection, vroeger van Google en nu DxO, is een geweldige tool met veel mogelijkheden en smaken om je foto naar een hoger niveau te brengen.

Laura van der Burgt Landschapsfotografie 6



Meer weten over landschapsfotografie?


Ontdek in de Masterclass landschapsfotografie op Photofacts Academy hoe je de mooiste landschapsfoto's maakt die het inlijsten waard zijn. Landschapsfotograaf Bas Meelker onthult je zijn geheimen om met de mooiste landschapsfoto's thuis te komen.

Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

1 reactie

  1. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 2 mei 2022 om 20:52  | reageer

    Mooi verhaal Laura. Ik heb inderdaad ook een paar 'local patches'. Ik ben natuurlijk geen landschapsfotograaf, maar het zijn wel een paar eigen plekken die ik goed ken en waar ik dus ook heel gevarieerde dingen kan doen!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.289 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord