Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Minimalisme en negatieve ruimte in je foto

zondag 30 juli 2023, 14:28 door | 2.680x gelezen | 8 reacties

Heb jij het wel eens over negatieve ruimte? Dan heb het waarschijnlijk over een leeg vlak in je foto dat een groot deel van het beeldvlak beslaat. Kans is groot dat je het dan over minimalisme hebt. Een gewone foto heeft namelijk ook altijd negatieve ruimte.

Nando negatieve ruimte 1

Negatieve ruimte hoeft geen leeg vlak te zijn.

Zonder positieve ruimte is er geen negatieve ruimte. Positieve ruimte is het deel van de foto waar je onderwerp is, het aandachtspunt. De negatieve ruimte is het deel dat weinig of geen aandacht krijgt.

Negatieve ruimte hoeft dus niet leeg te zijn. Het is gewoon het deel dat weinig of geen aandacht vraagt, dat voor de opvulling van je foto zorgt. Er moet balans zijn tussen de positieve en negatieve ruimte voor een evenwichtige compositie.

Nando negatieve ruimte 2

Een foto met veel negatieve ruimte, die mooi in balans is met de positieve ruimte in de foto zodat de uitstraling van de foto het gevoel geeft dat ik zocht.

Simpelweg een lege foto laten zien is dus niet waar het om draait wanneer het over negatieve ruimte gaat. Heb je een foto die voornamelijk leeg eruit ziet? Is er een onderwerp dat een klein deel van het beeldvlak in beslag neemt? Dan heb je het over minimalisme. Een foto die veel vertelt door weinig te laten zien.

Nando minimalisme 1

Dit is minimalisme, waarbij de negatieve ruimte ook daadwerkelijk leeg of bijna leeg is.

Zorg altijd voor een goede balans tussen positief en negatieve ruimte in je foto. Niet alleen in de verhouding tussen positief en negatief, maar ook in de vlakverdeling. Met andere woorden, je moet nog steeds een goede compositie maken.

Compositie in LandschapsfotografieWordt nu lid van Photofacts Academy en krijg behalve een aantrekkelijke korting bovendien mijn boek Compositie in Landschapsfotografie. Lees er meer over in het artikel dat je via deze link kunt vinden.

Photofacts Academy plus Compositie in Landschapsfotografie


Er zijn slechts een beperkt aantal boeken beschikbaar. Wees er dus snel bij wil je van dit aanbod gebruik maken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

8 reacties

 1. Bart
  Bart schreef op dinsdag 1 augustus 2023 om 13:30  | reageer

  Beetje ongelukkige uitleg. Dat negatieve ruimte dat is wat weinig of geen aandacht krijgt. Opvulling. Negatieve ruimte is juist dat wat de positieve ruimte, het onderwerp, versterkt zo al niet bepaalt. De ruimte rond en tussen onderwerpen bepaalt in belangrijke mate de compositie, zoals de stilte tussen de noten de muziek. Leerzaam is het mijns inziens negatieve ruimte te zien (en te fotograferen).

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op donderdag 3 augustus 2023 om 10:00  | reageer

  Klopt, het afdoen van negatieve ruimte als opvulling is wat kort door de bocht. Het is inderdaad het samenspel dat belangrijk is.
  Maar negatieve ruimte fotograferen vind ik dan weer ongelukkig verwoord. Je fotografeert geen negatieve ruimte, maar je zet het onderwerp op de foto en maakt je compositie waarbij je de negatieve ruimte optimaal in je foto plaatst.
  Negatieve ruimte als onderwerp kan immers niet.

 3. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op woensdag 2 augustus 2023 om 13:35  | reageer

  Bart, ik ben het met je eens. Je treft de spijker op zijn kop.

 4. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op donderdag 3 augustus 2023 om 10:24  | reageer

  'Negatieve ruimte als onderwerp kan immers niet', is een stelling die ook weer te kort door de bocht genoemd kan worden. Je kan als fotograaf er voor kiezen om een grote negatieve ruimte in je compositie op te nemen. Juist om uitdrukking te geven aan de eenzaamheid van het onderwerp in de positieve ruimte.

 5. Nando
  Profiel Nando schreef op donderdag 3 augustus 2023 om 10:55  | reageer

  Lees je reactie nog eens goed, met name de laatste zin, Donald. Je zegt het correct: negatieve ruimte gebruiken om uitdrukking te geven aan de eenzaamheid van het onderwerp. Negatieve ruimte is dan geen onderwerp.

 6. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op donderdag 3 augustus 2023 om 11:16  | reageer

  Nando, mijn betoog was juist om bij het maken van een compositie uit te gaan van de negatieve ruimte en niet van het onderwerp. Het is al eens voorgekomen dat ik in Ps de negatieve ruimte bewust vergroot heb.

 7. Nando
  Profiel Nando schreef op donderdag 3 augustus 2023 om 11:26  | reageer

  Bestudeer je eigen manier van kijken maar eens kritisch. Ik verwacht dat je altijd eerst een onderwerp zoekt om weer te geven en dat je daarna bepaald hoe je dit in beeld brengt. Je eigen beschrijving wijst daarop.

 8. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op donderdag 3 augustus 2023 om 11:55  | reageer

  Klopt wel Nando, maar dat neemt niet weg dat mijn aandacht voornamelijk uitgaat naar de negatieve ruimte. Die negatieve ruimte is van groot belang om het verhaal van de foto te vertellen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord