Een kleine scherptediepte bij landschapsfotografie
dinsdag 20 december 2022, 20:40 door Nando Harmsen | 2.597x gelezen | 0 reactiesWanneer landschapsfotografie aan bod komt, zijn er vaak twee dingen die altijd genoemd worden. Een groothoek of ultragroothoek, en een heel erg grote scherptediepte.
Er zijn situaties dat dit goed werkt, maar er zijn ook situaties waarin je gewoon moet afwijken van die zogenaamde regel. Gebruik ook eens een kleine scherptediepte.
Hoewel een landschapsfoto met ultragroothoek en een maximale scherptediepte hele mooie resultaten op kan leveren, is er meer dan dat alleen. Zou je alleen maar dat soort foto's maken, dan bestaat de kans dat het eentonig wordt. Het is allemaal van hetzelfde.
Er wordt wel eens een langer brandpunt gekozen, vooral de laatste jaren wordt dat meer en meer gedaan. Maar een kleine scherptediepte zie je bijna nooit. Althans, weinig.
Met veel scherptediepte kan een foto erg druk worden. Alles schreeuwt om aandacht. Zeker met een langer brandpunt gebeurt dat erg snel. Ook met een groothoek, overigens, zeker wanneer er geen duidelijk onderwerp in beeld is.
Met een kleine scherptediepte is het mogelijk om iets te isoleren uit een landschap. Om er iets uit te laten springen. Door een goede scherptediepte te kiezen blijft het landschap wel aanwezig en herkenbaar, maar het blijft meer op de achtergrond.
Kijk een naar het volgende landschap, een veld met boterbloemen (althans, ik geloof dat het boterbloemen zijn). Het is een overzichtsfoto, waarbij de bloemen niet opvallen.
Ga je dichterbij, dan verandert er niet veel. Je moet echt veel dichterbij gaan om de bloemen als onderwerp te gaan gebruiken. Je moet als het ware in het veld kruipen, of tussen de bloemen.
Toch blijven de bloemen teveel opgaan in de omgeving. Dit komt omdat de kleur te weinig afwijkt van de omgeving. Geel en groen contrasteren te weinig. Maar ook omdat er zoveel achter de bloemen te zien is. Dat trekt te veel aandacht.
Door nu een kleinere scherptediepte te gebruiken, kan ik de bloemen volledig tot recht laten komen. De achtergrond komt minder prominent in beeld. Het is nog steeds herkenbaar als het landschap, maar de aandacht is nu beter gericht. Nu zie je een bloem in het landschap.
Ik heb nog een paar voorbeelden van een landschap met een kleine scherptediepte. Elke keer is deze kleine scherptediepte gekozen om zo het onderwerp uit het landschap te laten springen. Het geeft soms zelfs een echt drie dimensionaal effect.
De juiste scherptediepte is wel belangrijk. Te veel en de achtergrond wordt te onscherp en dus onherkenbaar. Te weinig en je krijgt het gevoel dat de achtergrond net niet scherp genoeg is. Probeer dus altijd meerdere diafragma's uit, en kies welke het beste werkt.
Cursus Compositie in landschapsfotografie
Meer weten over hoe je mooie landschapsfoto's kunt maken? Je ontdekt alles over het maken van de juiste compositie in je landschapsfotografie in de cursus Compositie in Landschapsfotografie.
Deze cursus wordt gegeven door Nando Harmsen, die ook de Landschapsbijbel geschreven heeft.
» Cursus Compositie in Landschapsfotografie
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Hoe gebruik je scherptediepte op de juiste manier?
door Elja Trum
-
Cursus over de app PhotoPills voor Landschapsfotografie
door Elja Trum
-
Mooi weer is saai voor landschapsfotografie
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: Fotograferen terwijl je loopt
door Michiel Heijmans
-
Heeft Vage Lens in Lightroom waarde voor de fotograaf?
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.818 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.