Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik Nevels

Fotograferen met mist

maandag 14 februari 2022, 20:02 door | 4.626x gelezen | 4 reacties

Niet alleen vanwege mijn achternaam heb ik iets met mist. Mist geeft een extra of misschien moet ik juist zeggen, een beperkende dimensie aan het landschap.

Het verhult, verbergt, maakt het spannend, doet raden, kortom: mist is myst-erieus. Om die reden ga ik er graag op uit als mist een deel van de omgeving aan het zicht onttrekt.

Local patches


Als er mist wordt voorspeld heb ik een dilemma. Welke van mijn local patches gaat het worden? Ik kan de deur uit lopen en de Maasplas opzoeken die bij mij vrijwel voor de deur ligt. Even verder lopen en ik ben op de Isabellagriend.

Maar ik kan ook de fiets nemen naar het Munnichsbos. En met eveneens een half uur fietsen zit ik midden op de Beegderheide.

Dan is er nog de Linnerheide met zijn eenzame, fotogenieke eik. Keuzes genoeg in Midden-Limburg en ik beslis vaak pas vlak voordat ik van huis ga.

De Maasplas


Ik kies ik voor de Maasplas. Er hangt laaghangende mist boven het water en het zonnetje doet al een poging door te breken.

Met mijn grote telelens op de camera loop ik naar de dijk en geniet van het wazige schouwspel. Ik hoop op bijzondere watervogels die ik vanaf de kant met 600mm dichtbij wil halen.

Een fuut doemt als eerste op in de mist. Als ie onderduikt loop ik snel door naar de waterkant om dichterbij te komen. Mijn trucje werkt. Vrij dichtbij komt deze viseter weer boven, maar helaas zonder prooi.

Foto's zonder prooi heb al dus die laat ik achterwege. Met een tiental duiken verdwijnt de fuut langzaam in de mist nog steeds op zoek naar een lekker visje. Terwijl ik weer verder loop valt de overkant van de plas me op.

Het zonnetje priemt er ondertussen aardig door en in combinatie met de resterende mist geeft dat een schilderachtig beeld. Geen statief mee, dus dan maar een landschap uit de hand.

De meeuw in de lucht pik ik lekker mee. Ik ben benieuwd of de sfeer van dat moment straks op de computer terugkomt.

Weer thuis ben ik blij verrast. De sfeer is er niet alleen, er staat zelfs nog een visser op de foto. Die was me in de mist helemaal ontgaan. Een foto met twee vissers in de mist dus. Gaaf!

Oolderrplas 407

Sony A7 mark III, 407mm, f/7.1, 1/1600sec, ISO500

De Beegderheide


Een week later is er geen mist voorspeld maar op de Beegderheide zijn nevels boven het water regelmatig te zien. Zo ook deze ochtend waar het grote ven letterlijk schittert in het tegenlicht van de opkomende zon.

Terwijl ik mijn statief opstel zoek ik een boeiende compositie aan de overkant. Ik besluit toch wat meer in te zoomen en verwissel mijn 28-75 voor de 70-300mm. Die heeft een heerlijk zoombereik waarmee ik mijn uitsnede precies kan bepalen.

Terwijl de nevel boven het water de zonnestralen weerkaatst kies ik verschillende composities door meer of minder in te zoomen. Ik geniet van het beeld en van de sfeer van het moment.

Geduldig wacht ik nog een kwartier totdat de sfeer langzaam wegglijdt. Helaas is er in die tijd geen eend, aalscholver of meerkoet in beeld komen zwemmen. Die had het plaatje compleet gemaakt.

Beegderheide2 219

Sony A7 mark III, 82mm, f/8, 1/6sec, ISO100, statief

Myst-erieus


Als ik de volgende middag in het Munnichsbos heb vertoefd, rijd ik terug naar huis. Ik kijk over de weilanden en zie dat de lucht diep geel begint te kleuren waarop ik besluit de auto toch nog even aan de kant te zetten.

Geboeid door de snel veranderende lucht loop ik een oude laan in en zie links van me verderop nog een oude laan tussen de weilanden. De lucht kleurt ondertussen al aardig rood en uit het niets verschijnen de eerste nevels boven de velden. Wat een bijzonder beeld.

Ik zal niet snel mijn statief opzetten voor een foto met koeien erop, maar in dit geval doe ik dat zeker wel. Wat een oogverblindend panorama! Het sfeertje is heel bijzonder, wisselt met de minuut maar is uiteindelijk van korte duur.

Ik wacht nog een tijd maar de mooiste momenten zijn al geweest en staan gelukkig op mijn geheugenkaartje. Blij met mijn besluit om toch nog even de laan in te lopen pak ik mijn camera weer in en vervolg ik mijn weg naar huis.

Munnichsbos 7300364

Sony A7 mark III, 190mm, f/7.1, 1/250sec, ISO125, statief

Munnichsbos


De sfeer die mist geeft voel je in de foto. De verhulde onderdelen van je beeld laten zich misschien wel raden. De vaak snel veranderende omstandigheden houden de spanning tijdens het fotograferen erin.

Kortom: mist geeft iets extra's, iets magisch haast, ook al zie je minder. Dus houd de voorspellingen in de gaten, ga op pad en laat je verrassen. Je weet niet wat je mist!


Meer weten over landschapsfotografie?


Ontdek in de Masterclass landschapsfotografie op Photofacts Academy hoe je de mooiste landschapsfoto's maakt die het inlijsten waard zijn. Landschapsfotograaf Bas Meelker onthult je zijn geheimen om met de mooiste landschapsfoto's thuis te komen.

Erik Nevels

Over de auteur

Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website Website

4 reacties

 1. gast schreef op dinsdag 15 februari 2022 om 14:26  | reageer

  prachtige sfeer foto's

 2. Peter
  Peter schreef op dinsdag 15 februari 2022 om 21:12  | reageer

  Ook ik ben op pad geweest om mist te fotograferen. Dit was een koude ochtend net boven 0. Met bevroren vingers en mooie foto's thuis gekomen.
  Maar, nadat de mist optrok ben ik nog niet naar huis gegaan.
  Het licht was hard en koud. Op de foto's die ik toen had gemaakt was dan ook goed te zien dat het koud was. Ook dat werden mooie winterse foto's, maar dan wel zonder sneeuw of ijs. Wees dus ook niet bang voor dit soort licht en maak er juist gebruik van.

 3. Erik
  Profiel Erik schreef op woensdag 16 februari 2022 om 11:56  | reageer

  @gast. Dankjewel!

 4. Erik
  Profiel Erik schreef op woensdag 16 februari 2022 om 11:57  | reageer

  @Peter. Helemaal mee eens!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord