Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Soms moet een zwart-witfoto een grijze foto zijn

zaterdag 6 januari 2024, 14:28 door | 1.328x gelezen | 0 reacties

Ik hou van veel contrast in een zwart-witfoto. Echt zwart, echt wit, en een mooie verdeling van grijstinten. Soms is dat echter fout, en moet een foto alleen maar grijs laten zien. Geen zwart, geen wit, en absoluut geen contrast.

Een zwart-witfoto zegt het in feite al: het moet zwart en wit zijn. Geef de foto een goed en doordacht contrast en de foto zal boeiender worden. Het zal een grotere impact hebben.

Toch is dit niet een vastgestelde regel. Er zijn situaties waarbij zwart en wit in de foto absoluut niet aanwezig mag zijn. De foto moet dan geen contrast hebben en alleen bestaan uit grijstinten.

Nando eenden in de mist

Het was deze ochtend heel erg mistig waardoor de overkant van het meer bijna niet te zien was. Deze foto laat perfect zien hoe het was.

Het beste voorbeeld hiervan is een foto in de mist. De nevel zorgt ervoor dat de contrasten verdwijnen, dat er alleen nog grijstinten zijn. Middentonen dus, midden in het histogram, ergens rond 50% grijs (ook wel 18% grijs genoemd).

Ga je toch contrast toevoegen, dan wordt de foto te hard, onwerkelijk en grof van uiterlijk. De mist, de sfeer, de uitstraling verdwijnt.

Nando eenden uit de mist

Wil je de helderheden over het hele histogram verdeeld zien, dan moet het contrast enorm versterkt worden. Alle mist verdwijnt en de foto wordt er niet mooier op.

Pas dus op met het verdelen van het contrast over het hele bereik van je histogram. Hoewel in veel situaties het contrast optimaal verdeeld mag zijn over het histogram, zijn er ook situaties waarin een deel van het histogram gewoon leeg mag zijn.

Let daarom altijd goed op de omstandigheden, en laat dat terugkomen in je foto. Ga niet proberen contrast toe te voegen als het er absoluut niet is. Tenminste, niet als je foto realistisch moet blijven.


De Zwart-witbijbel


Dit is één van de tips uit de Zwart-witbijbel, het boek met 101 tips voor meesterlijke monochroomfoto's. Bestel de Zwart-witbijbel voor 30 euro, of krijg de Zwart-witbijbel gratis bij een jaarlidmaatschap.

De Zwart-witbijbel
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Zwart-wit fotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.187 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord