100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Saai grijs weer? Pas je fotografie aan op de omstandigheden

zondag 24 december 2023, 13:31 door | 1.811x gelezen | 3 reacties

Je kijkt door het raam en je ziet saai grijs weer. Er is geen detail in de lucht, en alles voel grauw en onaantrekkelijk aan. Dan kan je bij de pakken neerzitten en ervan balen, of je past je fotografie aan.

Fotograferen met mooie weersomstandigheden, of bij uitdagende omstandigheden waar ik onlangs over al over schreef, is fantastisch. Het werkt inspirerend en het heeft vaak een positieve invloed op je humeur.

Nando vormengebruiken saaigrijsweer

Kijk naar vormen en probeer dingen uit met bijvoorbeeld vlakverdeling.

Zo positief goede fotografie-omstandigheden op je humeur werken, zo negatief kunnen ze bij slechte fotografie-omstandigheden zijn. Zeker als het licht egaal grijs is, zonder enig detail in de lucht, zonder enige schaduw.

Nando minimalisme saaigrijsweer

Minimalistisch kan perfect bij saai grijs weer.

Dit zijn situaties dat je misschien niet eens de deur uit wilt om te gaan fotograferen. Want waar is het plezier bij dit soort egaal grijs licht? Dat levert nooit goede foto's op, denk je niet?

En toch, wanneer je de fotografie aanpast aan de omstandigheden kan het toch heel inspirerend werken. Pas je fotografie aan op de omstandigheden. Ook als het saai grijs weer is.

Nando ICM voor saaigrijsweer

Probeer een iets creatiefs in zwart-wit. Zoals ICM, bijvoorbeeld.

Ga abstracte dingen fotograferen. Kies voor minimalisme. Gebruik zwart-wit voor je foto. Ga desnoods een heel ander onderwerp kiezen. Dit levert een uitdaging op, en het kan uiteindelijk inspirerend zijn. Wie weet krijg je nieuwe ideeŽn en vind je manieren om iets op een heel unieke manier te fotograferen.

Nando abstract saaigrijsweer

Je kan ook abstractie in je beelden gaan gebruiken. Dat kan op veel verschillende manieren. Probeer dingen uit.

Laat je dus niet kisten door zogenaamde slechte weersomstandigheden. Pak die kans aan om eens uit je comfortzone te stappen en ga iets anders of op een andere manier fotograferen. Durf dingen uit te proberen en ontdek dat ook saai grijs licht fotogeniek kan zijn.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

3 reacties

 1. Ad Bervoets
  Ad Bervoets schreef op dinsdag 26 december 2023 om 10:48  | reageer

  Klopt Nano. Afgelopen dagen ben ik tussen de buien door gaan wandelen. En ik maakte een abstracte zwart-witfoto van het glooiend landschap in Zuid-Limburg met een rij bomen als zwarte silhouetten op de achtergrond. De foto is mooi geworden, vind ik.

 2. Govaerts
  Govaerts schreef op woensdag 27 december 2023 om 09:51  | reageer

  Ik ga volledig mee in het verhaal en deel de mening van Nano. Maar, moet de fotograaf niet opletten bij regenachtig, miezerig weer en meer bepaald dan voor zijn camera die aan het vocht is blootgesteld? Welk beschermingsmiddel wordt door U dan aangeraden?

 3. Nando
  Profiel Nando schreef op zaterdag 30 december 2023 om 11:04  | reageer

  Uiteraard moet je opletten voor regen. Maar het is niet zo extreem dat een druppel water al een ramp betekent. De meeste camera's kunnen wel wat hebben. Maar een regenhoes is wel aan te raden als je echt in de regen fotografeert.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord