Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Landschapsfotografie tip: Kies het juiste perspectief

donderdag 27 april 2023, 14:07 door | 1.611x gelezen | 0 reacties

Een goed perspectief is belangrijk voor een landschapsfoto. Dan denk je direct aan een vogelperspectief, of een kikkerperspectief. Het hoeft echter niet altijd zo extreem te zijn. Zelfs een halve meter maakt veel verschil.

Door een ander perspectief te kiezen bekijk je de wereld vanuit een andere hoek. Het vogelperspectief laat het landschap zien vanaf een hoog standpunt. Een kikkerperspectief geeft je de mogelijkheid om het landschap te bekijken alsof je heel klein bent.

Het perspectief geeft je ook de mogelijkheid om de vlakverdeling in een foto te manipuleren. De afstand tussen een voorgrond en achtergrond in verticale richting kan hiermee veranderd worden. Door een laag standpunt komen voorgrond en achtergrond dichter bij elkaar. Een hoog standpunt doet het tegenovergestelde.

Nando opaalkust onevenwichtig beeld

Door een hoog perspectief te kiezen, is de horizon en de onderste lichtreflecties niet mooi verdeeld. Kijk er maar eens door je wimpers naar, om de verdeling van licht en donker te zien. De balans is te ver naar beneden.

Over het algemeen denken we al snel in uitersten. Het is een laag perspectief, of een hoog. Hoe zit het dan met ertussenin? Bekijk de foto hierboven goed, en zie hoe het perspectief de afstand tussen de voorgrond en achtergrond heeft bepaald. Let op de vlakverdeling, hoe het licht verdeeld is. Kijk vervolgens naar de foto hieronder.

Nando opaalkust hoog of laag standpunt

Door een laag perspectief te kiezen komen beide lichtbanen dichter bij elkaar. Bovenkant en onderkant hebben een vrijwel gelijke donkere band. De foto is meer in balans.

Het verschil in perspectief is goed te zien. Door een lager standpunt te kiezen is de vlakverdeling beter in balans. Het verschil in perspectief is niet eens zo groot geweest om dit verschil te bereiken. De eerste foto is vanaf anderhalve meter hoogte, de tweede van één meter hoogte.

Denk bij het perspectief nooit in uitersten. Zelfs een halve meter kan verschil uitmaken. Let op vlakverdeling en evenwicht in een foto. Je zult merken dat die foto veel prettiger is om naar te kijken.


101 Tips voor Luisterrijke Landschapsfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte landschapsfoto's kunt maken? In mijn boek De Landschapsbijbel geef ik je 101 tips om jouw landschapsfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen jaren als landschapsfotograaf heb opgedaan.
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord