Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Landschapsfotografie tip: leer zien in plaats van kijken

donderdag 5 augustus 2021, 11:12 door | 2.734x gelezen | 0 reacties

We kijken allemaal graag naar een mooi landschap en we fotograferen het ook heel graag. Maar alleen kijken levert niet de beste foto op, je moet het ook zien. Alleen als je leert zien in plaats van kijken kunnen je landschapsfoto's naar the next level getild worden.

Wanneer je een landschap bekijkt heeft het vaak een vluchtig karakter. Het is een algehele indruk die meer met gevoel en sfeer te maken heeft dan met iets anders. Het is een wauw moment, en de neiging is er dan om dit alles in één enkele foto vast te leggen.

Nando oostenrijk landschap zien

Kijk jij naar je landschap? Of zie je het ook? Daar zit een groot verschil tussen.

Hoe vaak heb je het niet dat je achteraf dingen in de foto gaat zien? Dan komen de momenten dat je denkt: "had ik maar iets meer ruimte overgelaten" of "wat jammer dat ik daar niet op gelet heb".

Dit is eenvoudig te voorkomen door niet alleen naar je landschap te kijken, maar het ook echt te zien. Laat alles op je inwerken, zie alle elementen in het landschap. Leg je camera desnoods even aan de kant.

Alleen al door te leren zien in plaats van kijken zullen je foto's beter worden. Maar neem daar wel de tijd voor. Dat is tevens een tweede verborgen tip: haast je niet en neem de tijd om het landschap op je in te laten werken.

De Landschapsbijbel, met 101 tips voor luisterrijke landschapsfoto's


Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor luisterrijke landschapsfoto's. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische landschapsfoto te gaan maken.

Landschapsbijbel.jpeg

Heb je De Landschapsbijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 5 augustus 2021.
De eerste publicatiedatum is vrijdag 26 maart 2021, 09:09.
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.220 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord