5 Dagen Deal: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 100 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Landschapsfotografie tip: Pas op met groothoek en polarisatiefilters

donderdag 17 juni 2021, 20:10 door | 3.954x gelezen | 2 reacties

Een polarisatiefilter kan je landschapsfoto een heerlijk contrast en warme kleuren geven. Het zorgt ook voor minder reflecties en schitteringen in het water. Maar pas op met groothoek en polarisatiefilters. Die twee gaan niet altijd samen.

Nando polarisatie

Een polarisatiefilter geeft prachtige resultaten omdat het reflecties kan verwijderen. Kleuren komen zo beter tot recht.

Een polarisatiefilter werkt optimaal onder een hoek van 90 graden ten opzichte van de lichtbron. Die bron is meestal de zon.

Hoe verder je naar de zon richt, of er vanaf, hoe minder de werking van het polarisatiefilter zal zijn. Tot je recht naar de richting van het licht, of met het licht mee fotografeert. Dan werkt het niet meer.

Een groothoek objectief heeft een enorme beeldhoek. Die kan soms wel meer dan 90° zijn. En je raadt het al, dat is meer dan de optimale hoek waaronder het polarisatiefilter werkt. Met andere woorden, in een deel van de foto zal het filter netjes polariseren, en in een ander deel niet.

Nando ongelijke polarisatie

Gebruik je te veel groothoek, zoals de 16mm op een full frame camera in dit voorbeeld, dan krijg je ongelijke polarisatie. Vooral met blauwe lucht is dit direct merkbaar.

Het resultaat is een ongelijke polarisatie over de foto heen. Dit valt echt goed op als je een blauwe lucht in de foto hebt. Pas daar dus goed mee op, want dit is heel moeilijk om in je nabewerking te corrigeren.

Ik heb zelf de stelregel dat een 24mm objectief op een fullframe camera nog net kan. Bij een kortere brandpuntafstand ga je die ongelijke polarisatie zien. Heb je een cropcamera, corrigeer de brandpuntafstand dan voor jouw camera, want de beeldhoek is waar het om draait.

De Landschapsbijbel, met 101 tips voor luisterrijke landschapsfoto's


Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor luisterrijke landschapsfoto's. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische landschapsfoto te gaan maken.

Landschapsbijbel.jpeg

Heb je De Landschapsbijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

  1. Hans
    Hans schreef op dinsdag 22 juni 2021 om 17:33  | reageer

    Dag Nando. Interessant om te lezen: ‘het is de beeldhoek waar het om gaat’. Al vaker vroeg ik mij af, waarom we niet veel meer over de beeldhoek spreken i.p.v. over de de bpa?Men zegt bijv. ‘Deze lens haalt de leeuw een stuk dichterbij’. Gelukkig is dit feitelijk onjuist. Wat maar goed is ook: leeuwen zijn altijd hongerig, opdringerig, en onfatsoenlijk. Koeien en paarden zijn dit niet, maar deze zijn weer nieuwschierig; weg is je compositie. Bij een kleinere beeldhoek staat er minder op de foto en wordt daarom groter afgebeeld. Toch?

    Groet, Hans

    Ps: uw prachtige klaproosfoto’s gezien.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 23 juni 2021 om 11:34  | reageer

    @Hans:
    Een kleinere beeldhoek zorgt er inderdaad voor dat iets groter in beeld komt. Je vergroot het als het ware, of in populaire term haalt het dichterbij...

    Waarom vind je leeuwen opdringerig en onfatsoenlijk? Ik dacht dat dit alleen voor de mensheid in het algemeen geldt. Leeuwen zijn nieuwsgierig, hebben alleen honger als ze al even niet gegeten hebben, en zijn alles behalve onfatsoenlijk.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.728 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord