Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Landschapsfotografie tip: Wees niet bang om weg te gooien

zondag 31 januari 2021, 16:32 door | 2.893x gelezen | 1 reactie

Het is eenvoudig om veel foto's te maken. Dat doen we allemaal. Verschillende composities, verschillende belichtingen, verschillende brandpunten.

Maar bewaar het niet allemaal op je harde schijf, en laat ze vooral niet allemaal aan de wereld zien. Wees niet bang om dat wat niet goed is weg te gooien.

Geheugen kost niets. Die kreet horen we vaak en in principe klopt dit. Een grote harde schijf kan duizenden en duizenden foto's bevatten, of dat nu in raw bestandsformaat is, of in het kleinere jpeg bestand. Dit stelt ons in staat om elke foto die we maken op te slaan en te bewaren.

Wanneer we fotograferen maken we al snel tientallen tot honderden foto's. Zet je camera maar eens in serie opnamen en voor je het weet heb je tien, twintig of meer foto's. Of je fotografeert een zonsondergang waarbij elke seconde misschien wel een mooiere foto oplevert.

Nando schoonomaak lightroom

Doe regelmatig een grote schoonmaak van je foto's. Alles wat niet goed is weg, want dat gebruik je toch nooit meer.

Is het nodig om al die beelden te bewaren? Het is goed om jezelf dat af te vragen want vaak is het voldoende om van elk moment de beste foto te bewaren. Een, twee of hooguit drie. Waarom zou je die andere twintig ook bewaren?

De kans is ontzettend klein dat je die foto's nog ooit gaat gebruiken. Dus waarom zou je deze foto's alleen als harde schijf vulling gebruiken?

Zeker omdat we continu foto's blijven maken, en er continu nieuwe foto's bij komen, zullen die foto's die het nèt niet zijn verloren en vergeten in het archief verdwijnen.

Nando selectie fotos

Het is niet nodig om deze allemaal te bewaren. Kies er eentje, misschien twee, en gooi de rest weg.

Wees dus niet bang om foto's weg te gooien. Hou alleen de beste over, met misschien twee of drie extra in plaats van alle tien of twintig.

Op die manier voorkom je dat je collectie uitgroeit tot een verzameling van hoofdzakelijk dubbele, middelmatige of zelfs slechte foto's. Bovendien bespaar je op harde schijfruimte, ook al is die goedkoop.

De Landschapsbijbel, met 101 tips voor luisterrijke landschapsfoto's


Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor luisterrijke landschapsfoto's. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische landschapsfoto te gaan maken.

Landschapsbijbel.jpeg


Heb je De Landschapsbijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

1 reactie

  1. Truus
    Truus schreef op vrijdag 5 februari 2021 om 21:51  | reageer

    Helemaal met je eens Nando. Op dit moment gooi ik ook veel oude foto’s weg om ruimte te maken voor de betere foto’s en mijzelf uit te dagen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.036 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord