Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Landschapsfoto's ter inspiratie

zondag 24 april 2022, 15:30 door | 2.919x gelezen | 5 reacties

Landschapsfoto's maken is iets wat heel laagdrempelig is. Vaak hoef je niet eens ver weg om een mooie landschapsfoto te maken. Zeker als het licht mooi is, kan elke plek zijn eigen aantrekkingskracht hebben. Soms kan zelfs een simpel object in een landschap in het goede licht erg sfeervol zijn.

In dit artikel wil ik een serie foto's laten zien ter inspiratie. Ik ben daarvoor niet op zoek gegaan naar de fantastische ver weg locaties, maar gewoon rondom het huis. Foto's van plekken waar je misschien dagelijks langs komt, plekken die omringt zijn door bewoning, of wegen.

Ik wil je inspireren om ook dichtbij huis mooie foto's te gaan maken, gewoon door op pad te gaan. Te voet, of met de fiets. Dichtbij huis, waar je snel kunt zijn als de omstandigheden prachtig gaan worden.

Geniet van de foto's, en wees geïnspireerd. Het zou leuk zijn om te horen of je er inderdaad inspiratie uit hebt kunnen halen, en hoe. Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Nando inspiratie 01Nando inspiratie 02Nando inspiratie 03Nando inspiratie 04Nando inspiratie 05Nando inspiratie 06Nando inspiratie 07Nando inspiratie 08Nando inspiratie 09Nando inspiratie 10Nando inspiratie 11Nando inspiratie 12Nando inspiratie 14Nando inspiratie 15Alle foto's zijn rondom en in de bebouwde kom gemaakt. Nooit verder dan 30 minuten lopen of fietsen, met composities, standpunten en brandpunten om bebouwing en andere storende elementen buiten beeld te houden.


Ontdek meer over landschapsfotografie!


Momenteel is het Landschapsweek bij Photofacts Academy; de hele week schrijven we over landschapfotografie én we hebben een leuke actie.

Word nu lid bij Photofacts Academy en je ontvangt gratis het boek De Landschapsbijbel gratis (ter waarde van 25 euro). Bovendien betaal je nu tijdelijk niet 159 euro, maar slechts 119 euro voor je lidmaatschap.

In totaal dus maar liefst 65 euro voordeel!

Met een Photofacts Academy lidmaatschap krijg je toegang tot meer dan 85 verschillende fotografiecursussen, waaronder meerdere cursussen over landschapsfotografie.

» Direct lid worden (korting + gratis landschapsfotografieboek)
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

5 reacties

 1. Marc Flament
  Marc Flament schreef op dinsdag 26 april 2022 om 12:29  | reageer

  Beste Nando, jouw artikel was héél inspirerend, vooral omdat de foto's allemaal gemaakt zijn binnen een kleine straal rond de plaats waar je woont. De foto's zijn prachtig en toch ben je er niet voor naar de andere kant van de wereld voor hoeven te gaan.
  Kan je wel zeggen rond wélk tijdstip van de dag je ze gemaakt hebt? En was je al vaak op diezélfde plaatsen geweest voordien zonder er een foto te kunnen maken?

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 26 april 2022 om 14:31  | reageer

  @Marc:
  Dank je wel voor je reactie, Marc.
  De tijdstippen zijn verschillende. Sommigen rond zonsondergang, anderen rond zonsopkomst. Die pik je er makkelijk tussenuit. Een enkele in de schemering, maar ook zeker een aantal gewoon overdag zoals die van de brug, de regenboog, en het bospad.
  Ik ben goed bekend met deze plekken. Dus dat maakt het eenvoudiger om er naar toe te gaan als de omstandigheden geschikt zijn of worden.

 3. martinphili
  Profiel martinphili schreef op woensdag 27 april 2022 om 06:56  | reageer

  Prachtige foto's. Je zou zeggen dat ik hier in de bloeiende bollenstreek wel voldoende inspiratie op zou kunnen doen maar ik heb er nog nooit één plaatje kunnen maken dat me wat deed. Landschapsfotografie moet je blijkbaar liggen.

 4. Nando
  Profiel Nando schreef op donderdag 28 april 2022 om 09:23  | reageer

  @martinphili:
  Ik begrijp wat je bedoelt. Het was voor mij ook heel erg lastig om daar iets bijzonders te vinden, die paar keer dat ik er was.
  Ga op verkenning, met de fiets bij voorkeur. Zoek leuke plekken met een goede voorgrond en een interessante achtergrond. Kom dan terug als het weer geschikt is.

 5. Michiel
  Michiel schreef op donderdag 28 april 2022 om 11:55  | reageer

  Schitterende foto’s, inderdaad hoef je niet ver van huis te gaan om dergelijke foto’s te kunnen maken.
  Ik wandel vrijwel iedere ochtend in mijn directe omgeving, en word nog regelmatig verrast door de schoonheid van mijn omgeving.

  Nadeel is wel dat een wandeling dan snel te lang duurt en ik dus soms de camera thuis moet laten om op tijd terug te zijn. Of je hebt een lekker wandeltempo en dan kan ik de rust niet vinden voor een mooie compositie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord