100+ fotografiecursussen Ún een Fotobijbel naar keuze nu met 80 euro voordeel. Meer informatie.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Let op water en wind bij het opzetten van een statief

zaterdag 13 mei 2023, 20:02 door | 1.574x gelezen | 2 reacties

Je gebruikt een statief vaak om je camera stabiel te houden wanneer de sluitertijd te lang wordt. Het zorgt ervoor dat je een scherpe foto hebt.

Maar let er wel op hoe je het statief neer zet. Zeker aan zee en als het waait. Maak de kans dat je statief omvalt zo klein mogelijk.

Ik gebruik een statief vaak voor lange sluitertijden. Al dan niet met grijsfilters. soms moet ik een seconde belichten voor het gewenste resultaat, Soms minuten lang. Het is dan belangrijk dat het statief stevig staat. Ik wil niet dat het omvalt.

Nando statief aan zee

Een statief neerzetten in de branding moet doordacht gebeuren. Laat het bovendien niet alleen.

Voor lange sluitertijden is beweging belangrijk. Of ik wil beweging laten zien, of ik wil het helemaal weghalen. Ik fotografeer dan ook vaak in water, of bij water. Of het waait hard, om de beweging die de wind veroorzaakt vast te leggen.

Mijn statief staat dus vaak in het water. Daarbij moet ik opletten dat het stromende water of de branding van de zee het statief niet om duwt. Of dat de wind het statief om blaast. Simpelweg het statief zonder nadenken neerzetten is dus niet slim.

Nando statief en bergriviertje

Zet twee poten tegen de richting van het stromend water in, en een poot met de stroomrichting mee. Hou er rekening mee dat bergriviertje heel erg koud zijn.

Je kunt de poten natuurlijk ver uiteen zetten, maar dat is niet altijd praktisch of wenselijk. Vasthouden kan ook, maar geeft risico dat het statief beweegt door het vasthouden. Het liefst wil je het statief niet aanraken.

Het is daarom verstandig om de poten van het statief heel doordacht neer te zetten. Zet daarbij twee poten in de richting van waar het water of de wind komt. De derde poot staat dan exact in de richting waar het water naartoe stroomt, of de waar de wind naartoe waait. Op die manier zal het meer kracht kosten om het statief om te duwen.

Nando statief en water en bruc

Hoewel de poten verder uit elkaar gezet kunnen worden, is dat niet altijd wenselijk, want je hebt dan altijd een laag standpunt.

Dit betekent niet dat je dan niet meer op hoeft te letten. Wind en waterkracht kan ongekend sterk zijn. Blijf daarom altijd bij je statief en let op dat er niets gebeurd. Maar met de poten in de juiste richting is de kans dat water en wind het omduwt zo klein mogelijk geworden.

Nando statief en water

Wanneer je het statief goed neerzet, is de kans dat er iets gebeurd het kleinst. Blijf er echter altijd bij, want water- en windkracht is sterker dan je denkt.

Ik heb nog een extra tip. heb je een camerariem aan je camera? Zorg ervoor dat die niet in de wind gaat wapperen. Niet alleen zorgt dat voor trillingen, het kan bovendien het risico vergroten dat je statief om waait.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

  1. Ben
    Ben schreef op dinsdag 16 mei 2023 om 13:37  | reageer

    Beste Nando, het verhaal vd poten en de richting klopt niet. Tweemaal richting hetzelfde! Verder dank voor je advies. Groet Ben.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 16 mei 2023 om 13:44  | reageer

    Je hebt gelijk, Ben. Ik heb de tekst gecorrigeerd.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.425 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord