100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Twee manieren om een leeg landschap te voorkomen

maandag 28 juni 2021, 20:20 door | 5.474x gelezen | 8 reacties

Heb jij wel eens het probleem dat een landschap op de foto er minder indrukwekkend uit ziet dan het in werkelijkheid was? Dat je teleurgesteld naar je foto kijkt en je afvraagt wat je anders had moeten doen om het wel interessant te maken? Ik heb twee handige manieren om dit te doen.

Het is een van de meest gehoorde klacht van de landschapsfotograaf. Op de foto ziet het er niet zo mooi uit. Er zijn veel manieren om een foto veel interessanter te maken. Die manieren wil ik in dit artikel niet allemaal behandelen. Dan zou het een heel lang artikel worden.

Vaak wordt een ander tijdstip van de dag geadviseerd, met meer kleur in de lucht. Alleen heb je niet altijd die mogelijkheid ter beschikking. Dit kan wel als je elke dag eenvoudig naar die plek toe kunt, maar als je op vakantie, of een dagje weg bent, dan is dat vaak niet mogelijk.

Het komt dan neer op een betere compositie en beeldopbouw. Om dit uit te leggen neem ik een drietal foto's die ik van het dorp Marken heb gemaakt. Het kost mij twee uur om daar naar toe te reizen, dus ik kom er niet zo vaak. Die ene keer dat ik er was, was het natuurlijk een stralende dag.

Nando marken leeg

Daar sta je dan. Blauwe lucht, middaguur, en een mooie skyline van Marken. Maar het levert wel een oninteressante foto op. Vind je niet?

Saai daglicht, een oninteressante lucht. Maar deze omstandigheden laten wel zien wat je kunt doen om een foto veel interessanter te laten worden, zonder dat je afhankelijk bent van indrukwekkende luchten.

De eerste foto die hierboven te zien is, is alles behalve interessant. Een saaie lucht, een weide, en het dorp Marken aan de horizon. Een skyline die niet tot zijn recht komt. Wat nu? Wat kun je daar nu van maken?

Ten eerste, ga dichterbij. Zoek een duidelijk onderwerp. Wil je het dorp met huizen en kerkspits op de foto? Ga dan het dorp in. Zoek een mooi hoekje, een mooie voorgrond, en fotografeer een intiemer beeld van het dorp en kerk.

Nando marken centrum

Als het dan om het dorp gaat, waarom niet het dorp in lopen, en meer intiemere beelden maken? Hierdoor worden je foto's veel interessanter.

Is dat niet wat je wilt? Ga dan iets zoeken dat als interessante vulling voor de foto kan dienen. Kijk je naar de eerste foto, dan zie je rechtsonder wat schaapjes in de weide. Zou dat een interessante voorgrond kunnen zijn?

In de onderstaande foto heb ik de schapen als voorgrond laten fungeren. Sterker nog, ze zijn het onderwerp in de foto geworden. Op de achtergrond is het dorp zichtbaar, als een mooi element in de achtergrond. Plotseling is dit een foto met meer inhoud, letterlijk en figuurlijk.

Nando marken met schapen

Wil je toch die skyline van Marken? Dan kan een interessante voorgrond wonderen doen. Het vertelt het verhaal van de schapen bij Marken. De foto wint oneindig veel in kracht door deze simpele voorgrond.

Vond je juist die skyline van Marken mooi in de eerste foto? Dan heb je die nu met de schapen op de voorgrond op een veel interessantere manier in beeld gebracht.

Deze foto's zijn natuurlijk niet de prijswinnende foto's. Maar ze dienen slechts voor één doel: om te laten zien dat je met een paar simpele veranderingen een saai landschap veel interessanter kunt maken. Zelfs met een saai blauwe lucht en hard licht van een middagzonnetje.

Stel je voor dat er dan ook nog een fantastische lucht is, zoals ik hieronder heb gemanipuleerd. Hoewel op het eerste oog de foto een echte wauw factor heeft, is het nog steeds dat lege beeld. Haal de lucht weg, en er blijft niet over.

Nando marken luminar luchtje

Aan deze foto zit een Luminar luchtje... Hoewel een indrukwekkende lucht een wauwfactor geeft, blijft de foto oninteressant zonder een goede compositie of voorgrond. Haal de lucht weg, en wat hou je dan over..?

Stel je voor dat je deze lucht in de foto met de schapen op de voorgrond zou hebben... Dat laat ik dan aan je eigen verbeelding over.

Er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden te verzinnen om de foto's die ik heb laten zien interessanter te maken. Welke zou jij kunnen verzinnen? Laat het weten in een reactie onder dit bericht. Ik ben benieuwd wat jij zou doen.


101 Tips voor Luisterrijke Landschapsfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte landschapsfoto's kunt maken? In mijn boek De Landschapsbijbel geef ik je 101 tips om jouw landschapsfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen jaren als landschapsfotograaf heb opgedaan.
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

8 reacties

  1. gast schreef op dinsdag 29 juni 2021 om 11:12  | reageer

    😁😁 👌🏻👌🏻

  2. PixelDude
    PixelDude schreef op dinsdag 29 juni 2021 om 11:40  | reageer

    Omdat het hier terzijde toch aan bod komt: ik vind Luminar te kitcherig. Je herkent bijna ogenblikkelijk de foto's waar er met Luminar aan geprutst werd. Misschien een goed programma voor de niet hobbyist die denkt er fantastische foto's mee te maken ... maar voor de meer fotoliefhebber grotendeels een fiasco.

  3. gast schreef op dinsdag 29 juni 2021 om 12:24  | reageer

    Ik denk er hetzelfde over las Pixeldude. Net zoals zonsondergangen die net het einde der wereld aankondigen. Trop is teveel.

  4. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 30 juni 2021 om 11:11  | reageer

    @PixelDude en gast:
    Luminar staat hier natuurlijk niet ter discussie. Het beeld is alleen ter illustratie.

  5. PixelDude
    PixelDude schreef op woensdag 30 juni 2021 om 11:15  | reageer

    Nando, daar heb je de volle 100% gelijk in. Maar het moest me bij het zien van dat wolkendek toch even van het hart.

  6. Doreen
    Doreen schreef op woensdag 30 juni 2021 om 20:55  | reageer

    Omdat de lucht niet interessant is zou je die er misschien grotendeels af kunnen snijden zodat je een panoramabeeld over houdt.
    Omzetten naar zwart-wit is misschien ook een optie.
    De Luminarlucht (ter illustratie) snap ik. In Photoshop kan je via "luchtvervangen" ook een eigen lucht (met bv. mooie wolkjes) toevoegen.

  7. PixelDude
    PixelDude schreef op donderdag 1 juli 2021 om 09:20  | reageer

    @ Doreen, dat heb je goed gezegd.
    Een panoramabeeld vind ik een veel betere oplossing dan er de zoveelste dramatische en compleet kitscherige lucht op te plakken. Dit is geen kunst maar een foto voor de vlooienmarkt.
    Wat wolkjes in de lucht brengen mag van mijn part wel. Maar let dan goed op hoe je het doet (lichtinval, schaduwen, lichtsterkte, kleur, ..., en nog zoveel meer. De lucht moet bij de foto 'passen'. De foto die Nando ons (gelukkig maar) zuiver ter illustratie toont, is in mijn ogen lachwekkend. Om slechts één mankement te noemen: wanneer je aan het blauwe uurtje zit is het landschap al veel donkerder. Een dikke 'foei' voor iedereen die zulke brouwsels wens te maken.
    Een heel ander verhaal wordt het wanneer je heel duidelijk ziet dat de fotograaf een 'welbepaalde bedoeling' heeft bij het afleveren van zulke foto, wat kan leiden tot een hogere kunstvorm. Dat is hier niet het geval. Gewoon plakken om van een ordinaire foto een betere foto te willen maken ... lukt gewoonweg niet.

  8. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 1 juli 2021 om 09:23  | reageer

    @Doreen:
    Dank je voor je suggesties.
    Lucht eraf snijden geeft nog steeds hetzelfde saaie beeld. Dat zie ik niet als een optie.
    Omzetten naar zwartwit is nooit een oplossing voor een mislukte foto. Je foto blijft gewoon... mislukt.
    Een oninteressante compositie en beeldopbouw is niet in een nabewerking te corrigeren, wat ik laat zien door er een lucht aan toe te voegen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord