Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Waar plaats je de horizon in een landschapsfoto?

donderdag 27 juli 2023, 16:08 door | 2.015x gelezen | 0 reacties

Bij veel landschapsfoto's is er een horizon in beeld. Waar positioneer je die horizon dan? Is dat boven, onder, of in het midden? Moet het dan op 1/3, of liever niet? Soms kan het lastig zijn een keuze te maken. Gelukkig hoeft die keuze niet zo moeilijk te zijn als je misschien denkt.

Nando horizon gouden ratio

Wat is het belangrijkste, voorgrond of lucht. Zoek de beste balans en de horizon komt vanzelf op de meest ideale plek.

In feite zijn er drie plekken waar je een horizon in een foto kan plaatsen. Boven, onder, en in het midden. Welke je kiest hangt af van wat je fotografeert, en wat het meest interessant in je foto is. Vind je het lastig om in het veld een keuze te maken, denk dan aan de volgende richtlijnen.

Is de lucht in de foto het belangrijkste in je beeld? Kies dan voor een horizon onder in je foto.

Is de voorgrond in de foto het belangrijkste in je beeld? Kies dan voor een horizon boven in je foto.

Maar dan komt het, wat als zowel de lucht als de voorgrond beiden interessant zijn? In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om de horizon in het midden te plaatsen. Maar dan is niet altijd de beste keuze.

Nando horizon onderin

Is de lucht belangrijker dan de voorgrond, geef de lucht dan de meeste ruimte in je beeldvlak.

Wat gebeurt er met een horizon in het midden? Dan moet de kijker een keuze maken wat het belangrijkste in de foto is. Zijn beiden interessant, dan zal de blik op en neer schieten, van de lucht naar de voorgrond en weer terug. Dit brengt onrust in je foto.

Nando horizon bovenin

Gaat het om de voorgrond in je landschap, geef dat dan de meeste ruimte in je compositie. Zelfs als de lucht heel interessant lijkt.

Het beste is om rust in je beeld te brengen. Jij moet bepalen wat de kijker moet zien in je foto. Dat is ofwel een interessante voorgrond, of een interessante lucht. Niet allebei. Mocht het zo zijn dan beiden interessant zijn, maak dan twee foto's. Een met een voorgrond als belangrijkste onderwerp, de andere met de lucht.

Is een horizon in het midden dan nooit goed? Nee, zo strikt moet je het niet zien. Een horizon in het midden kan best. Maar in dat geval is er een onderwerp in je beeld dat het hele beeld domineert. De horizon wordt in dat geval een secundair element op de achtergrond.

Nando horizon inhetmidden

Een horizon in het midden kan best. Daar is niets mis mee, zolang het maar in de composie past. In deze symmetrische compositie is de boom met reflectie het belangrijkste. De plek van de horizon is ondergeschikt.

Als het er dan om gaat waar de horizon precies in beeld moet, dat is een kwestie van gevoel. Hou niet strikt een 1/2 - 2/3 regel aan, want dat brengt alleen maar geforceerde composities. Zorgt voor een prettige balans. Is dat een 1/3 - 2/3 verdeling, dan kies je dat. Is dat meer richting de gouden ratio, dan kies je dat.

Uiteindelijk moet de foto prettig kijken, niet te veel afleiding hebben, en een duidelijk onderwerp. En mocht er boven de horizon helemaal niets interessants te zien zijn, wees dan niet bang om deze helemaal buiten beeld te houden.

Compositie in Landschapsfotografie



Wordt nu lid van Photofacts Academy en krijg behalve een aantrekkelijke korting bovendien mijn boek Compositie in Landschapsfotografie. Lees er meer over in het artikel dat je via deze link kunt vinden.

Photofacts Academy plus Compositie in Landschapsfotografie


Er zijn slechts een beperkt aantal boeken beschikbaar. Wees er dus snel bij wil je van dit aanbod gebruik maken.


Cursus Compositie in landschapsfotografie


Meer weten over hoe je mooie landschapsfoto's kunt maken? Je ontdekt alles over het maken van de juiste compositie in je landschapsfotografie in de cursus Compositie in Landschapsfotografie.


Deze cursus wordt gegeven door Nando Harmsen, die ook de Landschapsbijbel geschreven heeft.

» Cursus Compositie in Landschapsfotografie

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.163 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord